Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Pečlivo budovaná príprava, enkláva hviezd a štatistov, ktorý vyobrazili relatívne hodnoverne udalosti operácie Normandie. Avšak zväčša v akčnej a technologickej rovine. Kvitujem, že tvorcovia nezašli do nechutností a že je nemožné sa priamo stotožňovať s konkrétnymi postavami. Skrátka naratívny koncept je viac rozložený v dokumentarizme, akoby im predhadzovali pasáže z historických pamätí. A samozrejme s patričnou dávkou "správnosti" výkladu. Z dĺžky, kompozičného ladenia ako i spojovníkom celej operácie možno konštatovať úspech, na žiadosť US ambassy našťastie nebolo žiadaná vždycky len primárna, banálnejšia dejová linka a zvýraznenie ideových protipólov. I tu sú výrazné, ale nie až tak. Nemyslím, že budem tento film vidieť v živote viackrát než možno ešte raz. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dokumentarne pojatý film o vylodeni v Normandii, ktory sleduje dianie na obidvoch stranach. Vidime jak pripravy tak boje. A nielen na pláži ale aj vo vnutrozemi, kde bojovali jednotky parasutistov a zaroven domaci odboj. Proste je to po kazdej stranke komplexnejsie ako to co sme videli vo Vojakovi Ryanovi. Vdaka tomu, ze je film pojaty dokumentarne, tak zaroven pôsobi dost chladne. Na postavach nie je vôbec zalozeny. Mihne sa tu kopa znamych xichtov, ale väcsinou to su len cameo vystupy. Ziadne emocie film nevyvola aj ked zomiera mnozstvo ludi na obidvoch stranach. Bojove sceny su velkolepe, ale natocene v jednoduchom style v ktorom Nemci strielaju a spojenci, ktori to akoze schytaju si len tak lahnu na zem. Na intenzitu vylodovacej sceny z Ryana sa to absolutne nechyta. Lepsie su na tom sceny bojov z vnutrozemia v ktorych su pri prestrelkach obcas pouzite aspon kapsulky. Takze celkovo film funguje skôr poucne ako nejaky strhujuci alebo dychvyrazajuci vojnovy film. 5/10. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm, který je celou duší tvořen pro Američany. Velkolepé scény (omaha) s obrovským počtem komparzistů (resp.vojáků), snaha o rozmáchlé uchopení stěžejní operace 2WW, (poprvé) konečně němečtí vojáci mluví německy, hromada známých tváří a "významných" postav a v neposlední řadě Americké nadnesení skutečností. Přesto, je to opravdu působivá a funkční (!) podívaná, která právě svými rozměry a ignorováním omezení dokáže diváka naprosto pohltit. Výrazným plusem je dnes nepřítomnost počítačových triků, které neubírají ne reálnosti, ani na fyzické hmatatelnosti všeho na plátně. Postaru odvedená práce, která se po první hodině povídání a přibližování událostí divákovi mění na válečné peklo velkých rozměrů za doprovodu Jarreho hudby. Proč tedy ne plné hodnocení? Protože film celou dobu válku prostě jen sleduje (nevtáhne diváka mezi vojáky, ale jen ho nechá sledovat), vojáci mi byli ukradení a neviděl jsem to v kině... PS: proč si náckové popisů vnitřek bunkru anglickými nápisy? ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Tento starší kousek se ve třech hodinách zabývá většinou dění kolem invaze v den D – osobnostmi, instruktážemi, propojením s odbojem, akcemi kluzáků na mostech, pargány, vyloděním na plážích, diverzními akcemi a samozřejmě pohledy do německého tábora. Výborná technika, masovost, přesnost a podobnost osobností. Ostatní ale dnes působí obzvlášť komicky. Ať už to jsou dialogy, bojové scény (scéna s Ruperty) a němečtí vojáci vypadají, že neumí do pěti napočítat a ženská jednoho prakticky zvládne holýma rukama. Úplně nejvíc mě dojalo vzájemné míjení těch dvou znepřátelených jednotek kolem zídky. Některé věci si prostě mohli odpustit. John Wayne, Henry Fonda, Paul Anka, Sean Connery? Nezájem. Kvůli první půlce filmu bych to přirovnal k sovětským propagandistickým flákům jako Sokolovo. Tady to aspoň není politické. Ale druhá půlka je o hodně lepší, jako bych sledoval úplně jiný film. Jsem v rozpacích. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co osobně hodně obdivuji na Johnu Waynovi, to je jeho hlas. Je to hlas odhodlaného, silného muže, hlas, který klidně budete poslouchat, protože víte, že to, co říká, je vždycky pravda. Je to hlas, kterému můžete věřit, který vás dokáže pokárat, ale víte, že to s vámi myslí dobře a nadává jen proto, že jste něco nezvládli. Proto se tenhle chlap tak skvěle hodil pro westerny, pro postavy čestných mužů. Není to jen jeho vysoká postava, ale právě také hlas, kterým dokázal rozdělovat příkazy, kterým pronášel věty, které by z úst jiných zněly hloupě a jako zbytečné moralizování. Přiznám se, že jsem doslova čekal na to, až ho zase uslyším. Pro postavu vysokého vojenského velitele se hodí dokonale. Nejen jeho hlas, ale celý John Wayne. Co je američtějšího kromě westernu? Samozřejmě americká armáda. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/03/nejdelsi-den-1962-70.html ()

Galerie (61)

Zajímavosti (49)

  • S rozpočtem 10 milionů amerických dolarů byl film do doby uvedení Schindlerova seznamu (1993) nejdražším černobílým filmem. (HellFire)
  • Viac ako 4000 vojakov je pochovaných v Normandii, kde padli v boji proti nacistom. Do dnešných dní si ich miestni obyvatelia uctievajú ako hrdinov. (vander19)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama