Reklama

Reklama

Zodiak

  • USA The Zodiac (více)
všechny plakáty
Trailer

Psychologický thriller Zodiak, natočený podle skutečné události, podrobně líčí hrůzostrašnou sérii vražd, ke které došlo koncem 60. let minulého století v Severní Kalifornii. Pátrání vede policista z malého města, který se musí postarat o bezpečí své rodiny i vzdorovat šílené kampani médií. Protivníkem je mu Zodiak – jeden z nejnebezpečnějších sériových vrahů americké historie, který navíc dosud nebyl dopaden. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

kingik 

všechny recenze uživatele

San Francisko koncem šedesátých let terorizoval neznámý vraždící maniak děsící veřejnost, kterého policie nikdy nedopadla a říká se, že možná žije dodnes. Film však přichází s trochu jinou verzí, s jakou přišel před nedávnem David Fincher. Dle mého názoru je tahle verze uvěřitelnější, i podle toho, co jsem všechno o muži zvaném Zodiac četl v dostupné literatuře. Film je, oproti Fincherově mírně spekulativní verzi, soustředěný na postavu detektiva, který svému skutečnému vzoru nebyl podobný, ale jinak se tady setkáme se známými skutečnostmi, které jsou o případu známy. Oproti Fincherově verzi se ale nepostupuje ve filmu tak podobrobně a ani tak velkorozpočtově. Se skromnými prostředky se na jeden z nejzáhadnějších kriminálních případů Ameriky nahlíží poměrně poutavě a tohle téma mě zaujalo. 80% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak další příspěvek do řady těch, kteří viděli tenhle film omylem (tj. chtěl jsem koukat na ten od Finchera) Bohužel jsem si tenhle omyl uvědomil až někdy ve druhé polovině filmu, což mne dost mátlo, protože jsem o tom Fincherově filmu měl alespoň částečné info a tudíž jsem ten avizovaný vývoj čekal tady. Celkově to není špatný film a to hlavně díky fajn atmosféře a stravitelné stopáži. Rodinná část příběhu je naprosto zbytečná a klidně bych ji vyhodil. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Tento film sa ku mne podobne ako k LINKIN-ovi a mnohým ďaľším dostal tiež náhodne s úmyslom, že si pozriem opevovaný triler majstra žánru Davida Finchera a kedže som sa veľmi nepozeral na úvodné titulky, zdalo sa mi, že naozaj sledujem film od tohto režiséra. Len jediné čo mi nešlo do hlavy bola jeho krátka 90-minútová dlžka, kedže som vedel, že Fincherov film je vyše dva a pol hodiny trvajúce dielo. Keď som potom tu na CSFD zistil, že sa jedná o iný film celkom ma prekvapilo jeho pomerne nízke ohodnotenie, ktoré si myslím ažtak nezaslúži. Film má naozaj vcelku dobre vystavané napätie, ktoré sa vlastne v celom filme nijak výraznejšie neprejaví no napriek tomu a tiež množstvu dejových pasáži stále udržiava pozornosť, takže aj keď sa hodinka a pol zdá niekedy zdá trocha dlhšia vlastne nijak nenudí. Zaujímavo spracovaná je aj identita samotného vraha, ktorému vo filme síce nikdy neuvidíme tvár, avšak jednoznačne by sa dal spojiť s postavou jedného s novinárov sledujúcich prípad. To, čo potom akosi brzdí celý film je nepoukázanie na niektoré fakty súvisiace zo Zodiacom, ale iba ich väčšinou chybné vymyslenie (kde by sa mohol novinár naučiť tak dobre strielať?). Taktiež je skôr zarážajúce, že 12-ročný syn vyšetrovateľa nakoniec zistí toho o vrahovi viacej než polícia a je škoda nevyužitie niektorých scén, keď rodina cíti potencionálne blížiace sa zlo, ktorá nakoniec vôbec neprichádza. Tieto výhrady nakoniec celkový dojem až tak veľmi nekazia a hodnotenia 4* sa mi zdá byť v tomto prípade naozaj primerané. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

To, čo v tomto filme funguje (vlastne iba skvelá dobová atmosféra) je možno tým najmenej dôležitým, čo krimi- thriller potrebuje, aby fungoval. P. S. Zodiac nikdy nebol identifikovaný a polícia sa dopustila pri jeho hľadaní mnohých fatálnych chýb - a to je asi jediný dôvod, prečo sa aj v tomto nepochopiteľne ospalom a nevzrušivom dielku správa ako banda vypatlaných idiotov, na čele s hereckým trapasom v podaní Justina Chambersa. Doteraz som videl 4 filmy inšpirované príbehom skutočného Zodiaca (ešte som nevidel ten piaty, Fincherov), ale ak ten tajomný chlapík náhodou ešte žije a stále (spolu so mnou) čaká na dobrý film o sebe, tak iba pevne verím, že Fincher to neposral... ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Film podle zajímavé skutečné události má kvalitní děj to je bez debat.. Ale to zpracování mne až tak moc nenadchlo. Minimálně půlka filmu je zaměřena na syna detektiva a jeho nastávající problémy v manželství... Což mne tedy moc nebavilo, spory logicky mohly nastat, ale dát jim tolik prostoru na úkor dalších faktů a vražd? Potěšila účast Robin Tunney. Dávám průměrné 3z5 a jdu se těšit na Zodiac od Finchera.. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Na začátku filmu zazní krátký úryvek vánoční písně „It's the Most Wonderful Time of the Year“ v podání Andy Williamse. (noelcoward73)
  • Ve filmu je krátce zachycen televizní přenos z prvního přistání na Měsíci (20. července 1969). Zazní i slavná věta velitele Apolla 11 Neila Armstronga: „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo.“ (noelcoward73)
  • Zodiak ve svých dopisech tvrdil, že zabil nejméně 37 lidí. Policie mu dodnes může dokázat jen pět vražd. (Indy_Brabino)

Reklama

Reklama