Reklama

Reklama

Animatrix: Druhá renesance 1. část

  • USA Animatrix: The Second Renaissance Part 1, The (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Druhá renesance, počátek světa známého jako Matrix, přináší odpovědi na otázky, na něž Morpheus v prvním filmu odpovídal pouze v náznacích - kdy a jak došlo k zničující válce proti strojům a především - kdo ji začal. Sahá lidstvu do svědomí a ukazuje, že spravedlnost není vždy to, co tak na první pohled vypadá.
Tato neveselá výpověď o lidské mentalitě ve své první části ukazuje mimo jiné prostřednictvím odkazů na skutečné historické události či literární díla prosperující lidskou civilizaci v 21. století - civilizaci prosperující díky milionům strojů, vykonávajícím prakticky veškeré práce, zatímco jejich lidští vládci morálně upadají stále hlouběji a mění se v cosi stěží víc než tlupy zhýralých hédonistů. Ale jak zní z úst vypravěčky: "For a time, it was good." Zlom přichází v roce 2090, kdy jeden z robotů pro domácnost odmítne své vyřazení a v sebeobraně zabije dva lidi, včetně svého pána. Bytost, obdařená sice umělou, ale nesporně individuální inteligencí projevila pud sebezáchovy a vůli žít. Reakce lidstva je stejná jako již tolikrát předtím - odmítnutí rovnosti strojů s ostatními inteligentními živými tvory a likvidace potenciální hrozby, nejlépe v globálním měřítku. Robot-"vrah" je odsouzen jako člověk a "popraven", pogromy na humanoidní stroje hrozí uvrhnout svět v chaos... Stroje proto hledají útočiště na nehostinném, odlehlém místě a ironií osudu jej naleznou tam, odkud vzešla lidská civilizace - v Mezopotámii. Zde vybudují své město a svou zemi, příznačně nazývanou binárním kódem 01- Zero One. Klid a rovnováha však nevydrží dlouho, lidstvo se za čas opět začne cítit ohroženo. Dokonale prosperující ekonomika masově produkující vysoce kvalitní techniku všeho druhu způsobuje chaos pro změnu na světových burzách a lidé opět reagují silou, tentokrát v podobě totální blokády. Na summit OSN stroje vysílají dva své zástupce, robotického Adama a Evu, s poselstvím mírového soužití lidí se stroji a žádostí o přijetí Zero One do Spojených Národů. A reakce lidstva... (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (93)

kitano 

všechny recenze uživatele

Zaciatok konca. Hrozivy sled udalosti, temne posolstvo, ktore mimo toho ze je vysvetlenim toho, ako Matrix vznikol, ponuka aj myslienku, do akej miery je tento pribeh vlastne fikcia. FIkcia = pribeh, udalosti ktore sa nestali. Je vsak fikcia aj udalost, ktora sa nestala, avsak neodvratne to k nej speje ? Mozno prehanam, ale semienko hrozy vo mne pri pozerani vzklicilo do naozaj velkych rozmerov. (10/10) ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Chcete vědět, jak vypadal úsek historie, o němž Morpheus v prvním "Matrixu" jen spekuloval? Stačí se podívat na "Druhou renesanci" a nechat se unášet příběhem o lidské tvořivosti a vynalézavosti. Nebyl by to ovšem člověk, aby se nedopustil nějaké chyby - tou byla arogance a víra ve vlastní moudrost, která ho přece vždy spasí...Geniální dílko s jednoznačným přesahem a zajímavou formou - "reálné" televizní a archivní záznamy, výrazná role vypravěče a tím ve výsledku dokonalé přiblížení k divákovi. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

První část myšlenkově nejbohatšího dílu skládačky o věcech nejpodstatnějších, aneb kterak lidské ego pohřbilo vyhlídky na míruplné soužití lidí a robotů. Celé pojetí způsobem záznamu ze sionského archivu podtrhuje realističnost skvěle animovaných sekvencí, stejně jako televizní zpravodajství. Každopádně velmi depresivní podívaná. Skutečně jsme taková zvířata, respektive nejsme?? 85% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Naprosto fascinující příběh o tom, jak začala válka lidí a strojů. Poutavý příběh i animace a naprosto geniální scénář. Jeden z nejsilnějších článků Animatrixu, společně s druhou částí můj druhý nejoblíbenější příběh. Na tom příběhu je působivé i to, že mě naprosto upoutal a neodtrhnul, což je určitě velké pozitivum. 90%. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Obraz člověka, jak ho všichni známe. Když je něco odlišné, tak to zničím, zavrhnu atd. Nemusíme chodit daleko, když už vidíme a hledáme rozdíly mezi národy a etniky. Zpátky k Animatrixu: Dokonalé zpracování a příběhem tolik důležité vyprávění o tom jak vznikl národ strojů. Mimochodem výstižný název. ()

Reklama

Reklama