Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ač zatracovaná, přece pro mě jedna z těch lepších Crichtonových adaptací a to včetně velkého mistra Spielberga and his Jurrasic Boys. Film s pěknou výpravou (i když bych třeba ke zbroji některých Vikingů měl nemalé výhrady) a lokacemi, slušnou porcí naturalismu a excelentní atmosférou odpovídající "temnému" ranému středověku. Plus vynikající Goldsmithova hudba. Rozhodně lepší, než rádoby oduševnělé nabubřelosti typu Statečné srdce, Gladiátor nebo Království nebeské. "Viděl jsi draka zblízka? - Jsou to jezdci na koních. - Hm, draka bych radši." Co se týká sporu Crichton x McTiernan, otázka je, zda to Crichton spíš nezachránil. Mc Tiernan toho nenatočil zas tolik kvalitního (vpodstatě jeden mírně nadprůměrný sf akčňák a to až ve své druhé polovině a pravda jednu nedoceněnou akční parodii), abych jeho slovo bral jako nějakou autoritu. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Daleký sever, ostré hory, hluboké lesy, u pobřeží kotví vikingské lodě a mlha patří ke kraji jako déšť k Anglii. Příběh se nápadně podobá eposu o Beowulfovi. A k tomu hraje fenomenální Jerry! Hlouposti ve filmu: (1) Tataři!!! Hehe, výborný vtip, v této době a v této oblasti se s nimi fakt nemáme šanci setkat, žili tu spíš jiní kočovníci (Pečeněhové apod.). (2) reálie jsou pro vikingy dost mimo, určitě ve výzbroji neměli gladiátorské helmy, či španělskou zbroj z 15. století. No tvůrci asi při natáčení nesnídali, tak do filmu naprali všechno, co viděli v encyklopedii zbraní od Larousse. A tak podobně (nepravděpodobné věštění z kostí, vůdcové byli pohřbíváni spíše pod velké mohyly v lodích, ibn Fahdlán byl poslán na sever společně s několika tisíci lidmi atd.). Ale víte vy co? Mně je to fuk. Naopak souboj cti a stavba opevnění - oboje na jedničku. Já vím, že je strašně vidět, že film točili dva režiséři a že Crichton byl kri...chton, ale postupem času ten film vzbuzuje spíše milosrdný přístup. A bijec Vláďa Kulich se konečně předvedl... a ta hudba, ta hudba, láska na první tón...... ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Silně ahistorické (kde by se vzali Tataři v Evropě počátku 10. století, když Avaři byli zničeni, po Mongolech ani stopa, to Maďaři tehdy řádili ve stepích). Zbroje šílený mix vysokého i pozdního středověku z dob reconquisty, jedna přilba z gladiátorských zápasů, uff. Historici a odborníci museli po této stránce trpět. Rád bych si sehnal knihu, abych mohl posoudit úroveň znalosti, autora. Jenže přes všechny tyhle výtky mě ten film stále i po letech baví (nedávno viděno poprvé v originálu), jasně můžeme se bavit i tom, že střih mohl být udělán lépe, temnota některých záběrů neměla vůbec být atd. Přesto všechno má film atmosféru, baví, skvělý Banderas v hlavní roli, Jerry Goldmisth dodal monumentální a kulervoucí OST. Příběh zajímavý, souboje dobré, je to napínavé, občas vtipné. Stejně by mě hrozně zajímalo, jak vypadala nesestříhaná verze do které nezasahoval Crichton. Vzhledem k tomu, že je už 11 let mrtvý mohl by někdo verzi vyhrabat z trezoru a vydat na DVD. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Podivná fantasy slátanina, která vůbec nefunguje jako film, ale jen jako série několika soubojů. Vypadá to, že film byl původně asi zamýšlen jako televizní seriál, neboť jinak si neumím vysvětlit takovou levnou televizní produkci, která byla z celého filmu cítit. Souboje, na kterých celý film stojí jsou natočeny neskutečně fušérsky. Buď není nic vidět, protože je černočerná tma nebo je jako v poslední bitvě světlo a potom se režie vyžívá ve zpomalených záběrech, což nechápu, protože ještě více je tím zdůrazněna nemohoucnost některých zúčastněných. Ještě bych dodal, že český distribuční název Vikingové je dost zavádějící a více by se hodil jen čistý překlad originálního názvu, tedy Třináctý válečník. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přirovnal bych to k plastickému chirurgovi, který udělá obstojný nový nos (předloha Eaters of the Dead), aby ho pak pacientovi v okamžiku, kdy vyjde z kliniky na ulici, úderem pěstí zlomil (dotočné Crichtona). Pominu-li detaily dráždící mě u historických filmů v podobě kontur rtů a pěstěných nehtů severských žen, či Banderasovu tvář neustále vypadající jako by před minutou dotočil reklamu pro Gillette, nelze si nevšimnout, že Vikingové absolutně nedrží pohromadě jako celek a krom "Stavitelské pře" nenabídnou jediný zapamatování hodný moment, což přičítám právě vměšování se do práce McTiernana, chabé výpravě a částečně i nechtěné komičnosti Antonia. Ohledně rychlokursu vikingštiny se musím zastat autorů. Čekali jste snad, že se polovina filmu bude věnovat probírání gramatiky, normanských nepravidelných sloves či poslechu mluveného slova z kazetového přehrávače? Ibn byl vzdělaný muž a barbarský jazyk očividně neměl velkou slovní zásobu (zabít, kůň, prasožrout, Valhalla). Vždyť ti kucí ani neuměli psát.. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Pozapomenutých kostýmových úprav je možno si povšimnout při závěrečném boji, kdy se na nohou jednoho z umírajících Wendolů nacházejí boty s gumovou podrážkou a podpatkem. (Conspi)
  • Ačkoliv to skutečný ibn Fadlān (ve filmu Antonio Banderas) ve svých zápiscích zdůrazňuje, ve filmu ani jeden ze seveřanů nemá žádné výrazné tetování. Stejně tak jsme ochuzeni i o poněkud pikantnější průběh pohřbu velmože na začátku. Obětovaná dívka totiž musela strávit noc se všemi muži z jeho družiny než byla zabita a spálena na lodi plné darů. (Rawen616)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama