Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Krásný, povedený film. Poutavý děj. Akce nechyběla. Antonio Banderas se na roli Ahmeda hodil. Tomu filmu můžu vytknout snad je pouze debilní dabing. Nechápu co je to Vahala? Snad Valhalla. ale když na tímhle nedostatkem přimhouřím oči. Tak kvalita filmu byla na správné úrovni. Věřím, že kdyby McTiernan získal větší rozpočet a dal do toho více (však víme co umí: Predátor, Smrtonosná past I a III) tak by z toho vznikl další trhák. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Spájať arabov s vikingmi ? Heh ! Vychrtlý Banderas vyzerá medzi tými blonďatými svalovcami ako päsť na oko a nezachráni to ani ta vševysvetlujúca omáčka. Rezignovať sa odporúča. Našťastie je tu akcia a kto má rád historiské mlátičky na ostrie noža, či sekery bude rád. Len v tom nehľadajte preboha Gladiátora. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Himbajs šúviks, řekl by někdo od kresleného příběho J.Foglara :-) ... Atraktivní téma, nadprůměrná hudba, dokonce i Banderas mě přesvědčil, že není napomádovaný seladon a tajtrdlík a miláček bulváru, režisér, co sem tam umí (má své chvilky), solidní předloha a podpořená Crichtonem a hle: film propadl do komerčního i uměleckého podprůměru, kde se stala chyba? Levoboček Tiernanův? I to je možné, vidím na podceněnění jak cílové skupiny tak tématu, jasné detailové nedotažení... život a doba vikingů je mimořádně atraktivní téma, tenhkle film beru průkopnicky, i když mě osobně (jen mě) vcelku zklamal, čekal jsem víc díky reklamě, v žádném případě tenhle film i přes mírně negativní hodnocení nezatracuji, škoda balastních věcí a věřím, že další film ala Vikingové bude lahůdka.... přeji si to a držím palce ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Přirovnal bych to k plastickému chirurgovi, který udělá obstojný nový nos (předloha Eaters of the Dead), aby ho pak pacientovi v okamžiku, kdy vyjde z kliniky na ulici, úderem pěstí zlomil (dotočné Crichtona). Pominu-li detaily dráždící mě u historických filmů v podobě kontur rtů a pěstěných nehtů severských žen, či Banderasovu tvář neustále vypadající jako by před minutou dotočil reklamu pro Gillette, nelze si nevšimnout, že Vikingové absolutně nedrží pohromadě jako celek a krom "Stavitelské pře" nenabídnou jediný zapamatování hodný moment, což přičítám právě vměšování se do práce McTiernana, chabé výpravě a částečně i nechtěné komičnosti Antonia. Ohledně rychlokursu vikingštiny se musím zastat autorů. Čekali jste snad, že se polovina filmu bude věnovat probírání gramatiky, normanských nepravidelných sloves či poslechu mluveného slova z kazetového přehrávače? Ibn byl vzdělaný muž a barbarský jazyk očividně neměl velkou slovní zásobu (zabít, kůň, prasožrout, Valhalla). Vždyť ti kucí ani neuměli psát.. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Při natáčení Vikingů se evidentně střetlo několik tvůrčích vizí a logicky tak vznikl paskvil, který střídá světlé momenty s tragikomickými. Vůbec však není jasné, o čem to původně mělo být. Crichtonova předloha zřejmě nebude takové terno. Tajemní nepřátelé jsou jen primitivové. Seveřany vede český rodák Kulich. Do toho tam celou dobu Banderas žvatlá něco španglicky a hraje si na Araba. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Film se natáčel od 26. června 1997 do 1. listopadu 1997 v kanadské provincii Britská Kolumbie, především kolem Vancouveru poblíž řeky Campbell ve městech Pemberton, Elk Bay a Williams Lake. (Trajektt)
  • Drtivá většina Vikingů nemá adekvátní dobovou zbroj a výzbroj. Ve snímku je možné vidět Vikinga ve zbroji španělských conquistadorů až ze 16. století, nebo pro změnu jiného s gladiátorskou přilbicí ze 2. století př. n. l. Další má plátové brnění, také ze 16. století, přičemž film se odehrává roku 922. (Rawen616)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama