Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1965 Don Haskins dostává příležitost trénovat tým Texas Western. Ten ale za moc nestojí, a proto nabírá nové hráče. Šokující je, že se jedná o hochy černé pleti. Na prvním tréninku Haskins stanoví přísná pravidla. Na konci jeho tréninkového soustředění je v týmu 5 bílých a 7 černých hráčů. Tým čeká nelehká sezóna, protože rasová segregace je v lidech stále silně zakotvena. Přes všechny problémy se tým dostává na čtvrté místo celostátního žebříčku. Celková rozladěnost z rasových narážek mužstvo začíná narušovat a v zápase sezóny o první místo prohrávají. Trenér cítí, že ztrácejí jiskru a touhu po vítězství. A tak se jim snaží připomenout, proč jsou tady. Zabere to a tým se semkne. V sezoně končí s 23 vítězstvími a jedinou prohrou. Následně v play off postoupí do finále, kde se mají utkat s týmem bílých hráčů. Haskins se rozhodne riskovat a základní tým pro finále složí jen z hráčů černé pleti, kteří navzdory všemu vyhrají titul v turnaji NCAA. (TV Fanda)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (117)

campix 

všechny recenze uživatele

Mám rád sportovní dramata dle skutečných událostí a každé takové drama mě velmi potěší. Narazil jsem na Cestu za vítězstvím a marně pátrám v paměti jestli jsem již viděl nějaké takovéto sportovní drama z basketbalového prostředí. Byl jsem tedy dvakrát tak spokojen a Cesta za vítězstvím nezklamala. Samozřejmě je film podle skutečných událostí, tak musí nutně obsahovat silný příběh. Zde jde o pronikání "černochů" do NCAA. Bál jsem se, že Gartner bude sázet především na jasně definovanou rasovou linii snímku. Díky bohu je v popředí zájmu samotná hra a jednotlivé problémy hráčů. Film jsem si tedy užil, jelikož podobných sportovních dramat pro mě není nikdy dost. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Na téma Basketbal (což je shodou okolností můj favorizovaný sport) bylo už natočeno několik filmů. Některé zaujaly více, některé méně, no a Cesta za vítězstvím patří někam doprostřed. Koukalo se na to docela příjemně a pro toho, kdo nezná historické výsledky NCAA za posledních 50 let to mohlo být i do samého konce dramatické. :-) Ale jak už tady naznačili jiní, do hlavní role vybraný Josh Lucas byla trefa úplně mimo koš, tenhle režisérův pokus nedolétl ani na obroučku... 70% ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele

.... „ Chceš říct, že nějaký černoši budou budoucností basketballu? Dokážeš si to představit?“ A z toho jsem měla velkou obavu, bála jsem se, že film bude hlavně o rasismu, o rasismu a o rasismu. A musím konstatovat, že dramatickým okamžikům na dané téma se samozřejmě nevyhnul. Jsou tady i vypjaté situace plné patetických slov, ale naštěstí je to hlavně o touze vítězit. Normální kluci, které trenér posbíral po všemožných dvorcích a všichni tak ( včetně trenéra) dostali možnost vyhrávat a vůbec nebylo důležité, že ta šance se vyskytla kdesi ve Vidlákově v Texasu. Cesta ke slávě je podaná s jistou lehkostí, vtipem a nechybí ani skvělá hudba. Takže ve výsledku dokáže zaujmout i člověka, který si basketball ještě nikdy v TV nepustil a ani to nemá v plánu, což jsem např. já :- ). ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Akiste to vtedy pre tých basketbalistov nebolo ľahké, ale hrali veru s ľahkosťou sebe vlastnou. Svižný športový film, na ktorý sa dobre pozerá. Tempo si drží od začiatku do konca. U nás na basketbale sa tiež väčšinu času cítim ako vtedy vo finále, čo sa súpisky týka, len ja s tým problém nemám .. naopak. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Prostě více než 3* nemohu. Vím, že je to podle skutečného příběhu, ale je to takový bohapustý americký kýč, že nelze jinak. Hlavně ty kecy komentátorů k týmu absolutních looserů, kteří asi 250x násobně překročí svůj stín a hrozí jim vypadnutí ve finále, že prostě tahle parta skončila, zatímco soupeř je super je naprosto nevěrohodná. Stejně tak trenér ordinující stále svůj "obranný" basket je taky na ránu + hraní na rasistickou notu (vím, že se to dělo), mě prostě nebavila. Basket docela můžu, ale kdyby alespoň trenérovu ženu nehrála "kůstka" Emily Deschanel, ženská, která vypadá, hraje a mluví jako chlap. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v americkom štáte Louisiana, no filmári navštívili aj texaské El Paso či Tucson v Arizone. (MikaelSVK)
  • Josh Lucas pribral 20 kilogramov, aby mohol hrať trénera Haskinsa. (erapo)
  • Do úlohy trénera Dona Haskinsa bol pôvodne nominovaný Ben Affleck, ale odmietol ponuku, kvôli prekrývaniu termínov natáčaní. (erapo)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno