Reklama

Reklama

Předčítač

  • USA The Reader (více)
Trailer 1
USA / Německo, 2008, 119 min

Režie:

Stephen Daldry

Předloha:

Bernhard Schlink (kniha)

Scénář:

David Hare

Hudba:

Nico Muhly

Hrají:

Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, Lena Olin, Bruno Ganz, Jeanette Hain, Susanne Lothar, Alissa Wilms, Florian Bartholomäi, Friederike Becht (více)
(další profese)

Desítkou cen ověnčený snímek vznikl podle knižního bestselleru Bernharda Schlinka, který prostřednictvím milostného vztahu mladého chlapce a výrazně starší ženy otevírá otázku německé viny za zločiny druhé světové války. V 50. letech se patnáctiletý Michael seznámí s tajuplnou Hannou a prožijí spolu vášnivý letní románek, který se vyznačuje tím, že ve společných chvílích Hanna mladíka žádá, aby jí předčítal klasická literární díla, která probírají ve škole. Nicméně jednoho dne Hanna bez udání důvodů zmizí. Michael se s ní po letech coby student práv znovu setkává za okolností, jež ho nutí přehodnotit jeho vztah k ní i k národní historii Německa. Hanna totiž stojí na straně obžalovaných v procesu s dozorci z koncentračního tábora. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 069)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Málokde mi tak moc vadilo, že Němce nehrajou Němci. Ani Fiennes ani Kate mi do rolí vůbec nesedli, autenticita žádná celá nula nula nic a scéna učím se německy z anglického textu tomu nasadila korunu. Válka a úvahy individuální/kolektivní vina se vlastně v celém filmu vůbec neřeší, žádná zajímavá myšlenka, katarze, nic. Jen melodrama člověka, který se nedokáže pořádně rozhodnout a chovat se jako chlap. Neznám předlohu, ale přesto věřim, že v německém podání by to všechno vyznělo mnohem líp. Všechny ty ceny a nadšení kritiků z filmu a hereckých výkonů nechápu, třeba v Revolutionary Road byla Winslet mnohem lepší. Nedá se říct, že by mě ten film naštval, ani jsem se nenudil, ani nelituju, že jsem to viděl, ale je to zkrátka slabý. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli měl být film vprvní řadě dramatem o odpovědnosti, vině a trestu, pak v mém případě se mu příslušné emoce a katarzi vyvolat nepodařilo. Snímek kombinuje dva problémy, a to vztah 15letého chlapce s o generaci starší ženou a pak konflikt vyplývající z podílu mladé ženy na válečných zločinech. Neznám knižní předlohu, a tak nedokážu posoudit, do jaké míry vyplávají filmové nedostatky z literární látky nebo ze scénáře, ale některé motivy a roviny vztahu hrdinů mi zůstávaly utajené nebo mě nedokázaly zaujmout. Silnější se mi obecně jevil problém vztahu dvou nerovných sexuálních partnerů. Na vzniku toho vztahu mimochodem není nic až tak šokujícího, i když pochopitelně jde o jedno z mála tabu, které platí i v současnosti. Poválečné Německo se muselo vyrovnávat s problémem, že chyběly miliony mužů padlých na frontě, a tak si ženy pomáhaly všelijak. Ta rovina zločinu a trestu nefunguje jednak proto, že je v případě hlavní hrdinky její podíl na zločinech nezpochybnitelný, jednak tuhle linii odsune do pozadí bizarnost celé zápletky a hlavní hrdinky. Postavy mi přišly až moc ploché a film utahaný. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Nádherný, dokonalý, bezchybný film, u kterého jsem chvílemi nevěděl, jestli mám více obdivovat zajímavý děj nebo excelentní herecký výkon Kate Winslet. Předčítač, to je film, který mě zaujal ihned od začátku a pak už jsem se jenom nechal postupně unášet příběhem lásky, který se posléze mění v krutou realitu. Já se nebojím označit tenhle film za dokonalý, protože tohle fakt stálo za to vidět a ani všechna slova chvály nemnohou vyjádřit, jak moc jsem z tohoto snímku nadšený. Samozřejmě ale předpokládám, že tu absolutně největší zásluhu na tom má geniální a nebojím se říci přímo životní herecký výkon mé nejoblíbenější herečky Kate Winslet, která je samozřejmě krásná a atraktivní i v ostatních filmech, ale zde kromě toho, že je taktéž atraktivní, se od svých předchozích rolí něčím odlišuje. Čím, to přesně neumím popsat, ale je to něco, co mě nutí označit tento její výkon za excelentní. Ať je zde nahá nebo ať ji vidíme při soudním procesu či pak ve věznici jako starší dámu, vždy je atraktivní a hlavně vše zahrála velmi perfektně. Jsem rád, že na šestý pokus už toho Oscara získala, kdyby ho za tuhle roli nedostala, tak už vážně nevím, co by pro jeho zisk musela udělat. Další slova chvály pak padají na výkon mladého německého herce Davida Krosse, kterého znám z hlavní role ve filmu Drsňák, kde mě velmi zaujal, a zde jen své kvality potvrzuje. Emoce, které předvádí v soudní síni, to je perfektní herectví a tenhle mladík má opravdu velký talent. Ralph Fiennes je zde bohužel jen do počtu, ale i tak podal sympatický výkon, který je taktéž třeba ocenit. Nevím už, co více dodat. Tenhle film, to jsou navršené emoce, které diváka jako jsem já nemohou nechat v klidu a já jsem rád, že jsem si na zhlédnutí tohoto filmu našel čas a že jsem viděl Kate Winslet v její životní roli. Neváhám udělit pět hvězd a tenhle film označit za absolutně dokonalý. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film, který přináší opět nový pohled na nevyčerpatelné téma druhé světové války. Zaobírá se úzce vymezeným tématem, které ale přesto není úplně dostatečně využito, čekal jsem, že film půjde víc do hloubky. Především hlavně dvě postavy jsou velmi stručně načrtnuté, ačkoliv jsou na plátně téměř neustále, o jejich pocitech se divák nic nedoví. Je tu několik silných scén, ale také dost zbytečných. Ve výsledku se mi ale film líbil. A ani ne tak výkon Kate Winslet, jako spíš malá role Bruna Ganze. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Příjemný romantický americko - německý film o nepříjemných pravdách, zločinu a trestu. Němci se stále vyrovnávají se svou nacistickou minulostí, tenhle film s nebývale krásnou bývalou koncentráčnickou bachařkou Kate Winslet byl natočen podle knihy Bernharda Schlinka. A Ralph Fiennes tentokrát není v roli nacisty, jako v Schindlerově seznamu, ale ztvárnil řádného občana (lze - li tak právníka nazvat). "Když jsem byl mladý, tak jsem měl poměr." Trailer: http://www.csfd.cz/film/234425-predcitac/videa/ ()

Galerie (69)

Zajímavosti (29)

  • Kate Winslet (Hanna Schmitz) získala Oscara ako najlepšia herečka v hlavnej úlohe, napriek tomu, že producenti bojovali o jej nomináciu za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. (moviefilm)
  • Rozpočet filmu: 32 000 000 amerických dolarů. Celosvětové tržby: 108 901 967 amerických dolarů (datované k říjnu roku 2012). (chelseaman22)

Související novinky

Superhvězdná britská špionáž

Superhvězdná britská špionáž

14.11.2010

Inteligentních špionážních thrillerů je dnes zoufale málo (opakuji: „inteligentních“), takže když se David Hare, dvakrát nominovaný na Oscara za Hodiny a Předčítače, rozhodne napsat a režírovat… (více)

Tom a Sandra blízko a hlasitě

Tom a Sandra blízko a hlasitě

24.08.2010

Ještě takhle před rokem by nám tato kombinace jmen zněla nepatřičně. Tom Hanks ve filmu Stephena Daldryho – v pohodě. Ale po boku Sandry Bullock? Jejda! Všechno se změnilo. Sandra je teď držitelkou… (více)

Kate zaskakuje za Nicole

Kate zaskakuje za Nicole

15.01.2008

Jakmile Nicole Kidman dotočila válečný velkofilm Baze Luhrmanna Australia, s nadšením se vrhla na další projekt, nazvaný mateřství. S manželem Keithem Urbanem očekávají potomstvo, což je určitě… (více)

Reklama

Reklama