Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kevin Spacey a Bob Balaban v hlavních rolích hvězdně obsazeného dokumentárního dramatu, jenž nahlíží pod povrch událostí kolem nejkontroverznějších prezidentských voleb v historii USA. Nejvyšší úřad v zemi je téměř na dosah a osud svobodného světa může viset na vlásku. Když se původní volební výsledky z Floridy ukáží jako neprůkazné, padne rozhodnutí přepočítat hlasy. Ovšem toto rozhudnutí je velmi kontroverzní, mnoho voličů pokládá přepočítání za neregulérní a odmítá jej. Nakonec musí rozhodnout Nejvyšší soud. Proces řídí charizmatický texaský republikán James Baker (Tom Wilkinson), který se pokouší získat podporu veřejnosti pro přepočet. Ale demokraté se nevzdávají a bývalý šéf Al Goreova volebního týmu Ron Klain (Kevin Spacey) hraje velmi tvrdě. Opoziční tábory se střetnou v boji o prezidentsví a jen velmi neochotně hledají cestu k přijatelnému kompromisu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Prezidentská volba z roku 2000 mezi G.W.Bushem a A. Gorem patří mezi nejkontroverznější hlasování v historii Spojených států. Film se soustředí na její závěr, dozvuky a patovou situaci ve státě Florida. Samotné volby byly definitivně uzavřeny až po podezřelým machinacích s volebními lístky, až o několik týdnů později rozhodnutím Ústavního soudu. Snímek z produkce HBO umožňuje divákovi proniknout do tajů komplikovaného volebního systému ve Spojených státech. Dozvídáme se, jak flexibilně jsou obě strany schopny pracovat (čti manipulovat) s literami zákona a zároveň je krásně vidět, jak se stávají soudy dvojsečnou zbraní v rukou mocichtivých politiků. Jedinou kaňkou je fakt, že tvůrci kopou za modrý tým. Člověku neznalému tamních poměrů i širších politických souvislostí to brání udělat si objektivní a ucelený názor. Škoda, že se nikdy s určitostí nedozvíme, jak to tehdy na slunném jihovýchodě skutečně bylo. Bůh žehnej Americe, poslední velké demokracii :) ()

salalala 

všechny recenze uživatele

O politiku se docela zajímám a politická dramata mám hodně rád, proto jsem šáhl i po tomhle dílku a podíval se na něj. Začnu tím, co se mi líbilo. Bez příkras je zde zobrazen volební bordel ve státech a je tu ukázáno, že nejlepší demokracie na světě má své problémy a to, co kritizuje u jiných zemí, má mnohdy ve stejném, ne - li horším stavu. Jsou tu výborní herci Spacey, Hurt, Wilkinson, Dern a i ti, které až tolik neznáme. Navíc nám to umožní nahlédnout pod pokličku hodně kontroverzní volby. A teď zápory. Bohužel je to i přes účast realtivně znnámých jmen hrozně dlouhý a chvílema nudný. Navíc se s přibývajícím časem a rostoucím počtem postav člověk ve všem tak nějak ztrácí a neví, kdo je kdo. Pak je tu hodně sporná Laura Dern, která přehrávala úplně neskutečně (nevím ale, do jaký míry to byl záměr) a opravdu se mi líbila ze všech nejmíň, i když byla zase nejvíc vtipná :) Suma sumárum se to opravdu tak nějak vyrovnává a všechno směřuje k poctivýmu průměru. Rozhodně to ale za vidění stojí, i když nevím, jak se na to bude dívat člověk, který o volebním systému v USA neví fakt vůbec nic. To bude asi problém. Je to ale určitě zajímavý, ale někdy to skřípe trochu moc a uprostřed je to takový mrtvý. 60% ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Naneštěstí pro nás slepí netopýři volí demokraty." Patřím mezi vyhlášené milovníky spravedlivých "vítězství demokracie". Mezi jedno z mých nejoblíbenějších patří to, při kterém byl slavnostně zvolen do funkce 43. prezidenta USA zparchantělý synek 41. prezidenta USA a Bůh zase jednou nadšeně žehnal Americe. Pochybnosti o legálnosti zvolení G. W. Bushe v roce 2000 dorazily i k mým uším a protože Georgeův intrikánsky zabržděný úsudek byl později častokrát zdrojem neslušné zábavy, tak mne zajímaly podrobnosti jeho zvolení. A celkem jsem si to užil, protože se mi dostalo příběhu plného zastaralých technologií, najímání právnických expertů k podávání vypočítavých žalob, organizování "spontánních" stávek a politicky korektního boje vedeného železy ukrytými v boxerských rukavicích. Tato filmová rekonstrukce mi poskytla nejen nějaké ty zákulisní informace, ale jednoznačně mne utvrdila v přesvědčení, že debilní národ si zaslouží debilního prezidenta. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Co svět věděl hned pár minut po oznámení výsledků a co nám trochu naznačil Michael Moore, volby v roce 2000 vyhrál ten nesprávný kandidát. Toto drama, které rekapituluje události té osudné volby, je velice dobré (co jiného bychom čekali z dílny HBO). V záplavě všech hvězdných herců musím vyzdvihnout Toma Wilkinsona. Vynikající republikán. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Těžko bych věřil, že může z pranice o přepočítávání hlasů ve volbách být tak zábavný film, je to tak. Nejen díky skvělým hercům a svižný režii, ale i díky takovýmu tomu coby-kdyby, vzhledem co pak přišlo všechno za Bushe... Taky jsem byl vděčný za přehlednost dění, což takhle v zákulisí politických her, americkýho právního systému a machinací zdaleka nebývá samozřejmostí (ale podmínkou je vaše zvýšená pozornost a zájem o věc). A přesná je tady Isherwooda poznámka o nakládačce Ústavě. Takže kdokoli o to ještě zakopnete a budete přemýšlet o projekci, za mě ano. Kvalitou zhruba shodně s loňským ALL THE WAY též od HBO, připomnělo mi i TRUTH (další trocha bushovský kontroverze) nebo netflixácký GET ME ROGER STONE. "Now listen people, this is a street fight for the presidency of the United States." ()

Galerie (15)

Zajímavosti (2)

  • Většina herců se setkala se svými reálnými předobrazy ještě před začátkem natáčení. Z hlavních postav setkání odmítla jen Katherine Harris a to i přesto, že ji o to herečka Laura Dern s režisérem Jayem Roachem a scénáristou Dannym Strongem několikrát prosili. (StarsFan)
  • Prezidentské volby v USA se zakládají na většinovém volebním systému, kdy prezidenta volí volitelé na základě toho, kterému kandidátovi dali občané v jejich státu nejvíce hlasů. Počet volitelů pro každý stát se pak odvíjí od počtu občanů žijících ve státě. Proto také o vítězi voleb v roce 2000 nakonec mělo rozhodnout několik stovek hlasů voličů na Floridě, ačkoliv Al Gore ve zbytku Spojených států Bushe porazil o půl milionu hlasů. (StarsFan)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Will Ferrell kandiduje na prezidenta

Will Ferrell kandiduje na prezidenta

11.12.2010

Pokud vám to nezní dost bizarně, tak vězte, že jeho soupeřem v souboji o získání prezidentské kandidatury bude Zach Galifianakis. Stane se tak v prozatím nepojmenované komedii studia Warner Bros.,… (více)

Reklama

Reklama