Reklama

Reklama

Tajemství Pravdy

(seriál)
  • USA Legend of the Seeker (více)
USA, (2008–2010), 32 h 10 min (Minutáž: 43–45 min)

Předloha:

Terry Goodkind (kniha)

Hudba:

Joseph LoDuca

Hrají:

Craig Horner, Bridget Regan, Bruce Spence, Craig Parker, Jay Laga'aia, Tabrett Bethell, Tania Nolan, Jessica Marais, Jessica Chapnik, Danielle Cormack (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(44)

Příběh Tajemství Pravdy se odehrává ve vzdálené zemi, ve věku mečů, draků a kouzel. Richard je obyčejný lesní průvodce, který žije v malém městečku Hartland v Západozemí, jen kousek od hranice oddělující je od Středozemí, kde vládne magie. O Hledači, zlém krutovládci Darkenu Rahlovi ani o moci kouzel zatím nemá tušení. To vše se změní ve chvíli, kdy potká krásnou Kahlan Amnell a zamiluje se do ní.
Kahlan patří k magickému řádu žen Zpovědnic, které používají kouzla, a především chrání Hledače – zosobnění pravdy, spravedlnosti a síly a nejdůležitějšího člověka ze Středozemí. Jeho kouzelný Meč Pravdy mu pomáhá bojovat proti zlu.
S pomocí moudrého průvodce Zedda se Richard a Kahlan vydávají zastavit zlého vládce Darkena Rahla. Cesta je zavede do nebezpečných průsmyků, mystických lesů, přes hranice mrtvých až do magické země. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (168)

Kali4 

všechny recenze uživatele

Spíš než jako adaptace knihy mi to připadalo jako RPG pro PC nebo konzole, tradičně se potácející mezi vysokou fantasy, „mečem a magií“ a temnou fantasy, kdy pohledný hrdina (ryzího charakteru neovlivněného zkažeností okolního světa ani krveprolitími, jichž se den co den dopouští) od samého začátku směřuje za jasným cílem a cestou plní spousty vedlejších questů, přičemž se hlavní zápletka zašmodrchává, navíc s ním putují další z větší části pohlední společníci (již méně ryzího charakteru), jejichž jedinečné schopnosti a talenty najdou v každém díle více či méně strojené uplatnění. Jak tomu u podobných seriálů, filmů, knih a her bývá zvykem, jedná se o další kombinaci známých i méně známých motivů a leitmotivů, z nichž některé jsme zdědili již po starověkých Sumerech. Některé díly jsou horší, některé lepší, něco je hloupé, něco chytré, někdo hraje dobře, někdo špatně, prostě tak, jak tomu bylo například s Hvězdnou branou, Xenou, atp. Nicméně stále budu tvrdit, že je Seeker lepší než Herkules a Xena dohromady. Především má hlavní zápletku, která je dost průměrná, ale alespoň existuje, a na seriálové poměry kvalitní kameru a střih (a naštěstí jsou TÉMĚŘ pryč i časy papundeklových kulis), i když režie je tedy dost nevyvážená a ten, kdo to točil, se evidentně nemohl rozhodnout mezi heroismem, epičností a samozřejmě morálkou vysokého fantasy na straně jedné a brutalitou, nečekaným humorem a erotičností (někdy hraničící až se sexuálním fetišismem – no fakt, nekecám :-)) „meče a magie“ na straně druhé. Takže v jednu chvíli ze sebe čaroděj sype morality a moudra a hlavního hrdinu tíží nemocný stařík u cesty, aby si jeho parťačka o půl minuty později s labužnickým výrazem vychutnávala zabíjení nepřátel, hrdina jí v tom ovšem zdatně sekundoval, pouze vyměnil labužnický výraz za zuřivý. Seriál je tedy hodně nevyvážený, co se týče atmosféry, najdou se zde momenty poněkud nevhodné pro všední odpoledne (ač je to zvláštní, půvabné líbající se bojovnice v přiléhavých kožených stejnokrojích prý někomu přijdou nevhodné; patří sem však například i jedna holčička mlátící druhou či temná nestvůra trhající oběť na kusy – i když mimo divákovy zraky), jindy je to možná až přehnaně dětinské jako z pohádkové fantasy. Každopádně seriál to doposud dotáhnul teprve na konec druhé série, tudíž jeho kvalita stále zůstává poměrně vysoko a je bez problémů sledovatelný. Největším kladem jsou ale nejspíš pěkné ženy a hlavní padouch (většině známý spíše jako Haldir, jeden z kapitánů Lothlórienu), kterému jsem celou dobu děsně neobjektivně fandil. Až na druhé koleji zůstává docela dost průměrná hlavní zápletka. A tak dávám nekritické čtyři hvězdy, protože mám prostě fantasy rád a protože jsem tenhle seriál naprosto bez problémů zkouknul. ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

S úžasnou Knižní sérií Meč pravdy Má Legend of the seeker pramálo společného. Zůstaly snad jen jména postav, takže si dovoluji říct, že fanoušci Goodkinda budou zklamáni ne-li rozladěni. I když se pokusím odhlédnout od knih, tak zde zůstává tak slabá pohádková slátanina, že ani kvůli Kahlan a Caře se na to nedá dokoukat. ()

Reklama

Martinibaby 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekla, musela jsem se po pilotu přemáhat, abych ten další díl rozklikla, štvala mě ta pohádkovost a předvídatelnost a morálnost a ty dialogy? Říkala jsem je zároveň s herci, ne-li dřív. Nicméně o pár dílů později si mě Seeker a hrstka dalších postav (ach ano, Denna) prostě získali, no a po shlédnutí obou sérií mě prostě sakra mrzí, že další už nejsou.. Je to super fantasy oddechovka, směska nějaké té romantiky a akce, o napětí není nouze, a i když člověk tak nějak tuší, že na konci vždycky zvítězí dobro, je za to svým způsobem rád. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

S1: Prvy dvojdiel vyzeral velmi slubne, na 3.bol ale asi skromnejsi rozpocet - rapidne slabsie efekty i napady. 4 - 6 ujdu. Sledujem dalej. Update: Taky ten serial, co nemam potrebu novy diel vidiet akonahle je to mozne, ale rada si ho neskor dopozeram. Mile postavy, ma to napad a v kazdom diely sa nieco deje, plus to posuva pribeh dopredu. Len niektore scenaristicke mostiky boli trochu... vtipne, ale hadam, ze kvoli predlohe. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Väčšina seriálov, ktoré vychádzajú z knižnej predlohy patria medzi tie lepšie na tomto svete. Legend of the Seecer nieje výnimkou. Príbeh Richarda, Calen a Zeda je fenomenálny a plný dobrodružstva a napätia. Práve preto zaraďujem tento seriál medzi najlepšie fantasy seriály vôbec. Herecké obsadenie mi perfektne zapadá do predstáv, ktoré som si vytvoril popri čítaní knihy. Preto 92%. ()

Galerie (335)

Zajímavosti (10)

  • Pouhé zašněrování šatů zpovědnice Kahlan trvá přibližně 20 minut (Elegnor)
  • V seriálu se Richard Cypher (Craig Horner) dozvídá, že Darken Rahl (Craig Parker) je jeho bratr, zatímco v literární předloze je Darken Rahl jeho otcem, to samé platí i o Jennsen (Brooke Williams), která je Richardovovou nevlastní sestrou, pro níž je Darken Rahl také otcem, a ne bratrem. (Shadowspark)
  • Všechny kostýmy byly hercům pořízeny speciálně k jejich potřebám, od samotného návrhu až k výslednému vzhledu. (Conspi)

Související novinky

Sean Bean hraje o trůny

Sean Bean hraje o trůny

22.07.2009

A krade si tím pro sebe další výraznou roli v ambiciózním fantasy projektu. „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina patří k nejuznávanějším současným zástupcům žánru. Sága o dvou mocných… (více)

Del Toro směřuje do Středozemě

Del Toro směřuje do Středozemě

01.02.2008

Není to žádné překvapení. Dva tlouštíci, jeden z Nového Zélandu, druhý z Mexika, plánovali spolupráci už dřív, když se ještě měla točit filmová verze počítačové hry Halo. Tenkrát to nevyšlo, ale zdá… (více)

Reklama

Reklama