Reklama

Reklama

Orphan Black

(seriál)
všechny plakáty
Trailer 4
Kanada, (2013–2017), 36 h 39 min (Minutáž: 43–46 min)

Hudba:

Trevor Yuile

Hrají:

Tatiana Maslany, Jordan Gavaris, Maria Doyle Kennedy, Kevin Hanchard, Kristian Bruun, Skyler Wexler, Evelyne Brochu, Dylan Bruce, Ari Millen, James Frain (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(50)

Obsahy(1)

Sarah se stane svědkem sebevraždy ženy, která vypadá přesně jako ona. Začne se za ni vydávat a ponoří se do světa plného tajemství. (Netflix)

Videa (90)

Trailer 4

Recenze (78)

geimz 

všechny recenze uživatele

1. séria : Prvých 5 dielov, kde divák spolu s hlavnou hrdinkou poriadne nevie, čo sa deje, kde sa Sarah vydáva za policajtku a snaží sa prísť na to, kto sú ostatné ženy, čo vyzerajú ako ona, je skvelá, s poriadnou dávkou mysteriózna a napätia. Bohužiaľ, s postupným odhaľovaním, kto skutočne ťahá za nitky, seriál stráca svoje kúzlo. To všetko aj s kopiacimi sa logickými kiksami, inkoherentným chovaním postáv (tu výrazne Helena, ale aj Paul) a začínajúcou prekombinovanosťou. Rastie u mňa skepticizmus voči druhej sérii, zatiaľ opatrných (ale nie nezaslúžených) 80% 2. séria : Moje obavy sa potvrdili. Aj keď druhá séria nie je vyložene zlá, deje sa v nej príliš veľa naraz, a ani jedna linka nie je dotiahnutá alebo ponúka adekvátne zadosťučinenie po konci série. Ten scenár je sám o sebe strašne zmätený, v priebehu série sa postavy menia z dobrých na zlé a naopak, bez poriadneho vysvetlenia, a necháva diváka dezorientovaného. Skutočne, najprv boli zloduši proletiáni, potom samozrejme Rachel, neskôr doktor Leekie a nakoniec zase Rachel a človek už ani nevie, čo si o tom celom má myslieť. Celá séria tak pôsobí veľmi rozhárane, bez toho, aby sme vedeli, ktorej postave môžme veriť (čo nie je pozitívum, toto vyplýva z prekombinovaného scenára) a po konci ma necháva len rozčarovaného. A nezmení to ani odhalenie mužských klonov, a tu zase, voľba Marka - proletiána nijak neohromí, pretože to je len vedľajšia nezaujímavá postava. Musím ale vyzdvihnúť herecké umenie Tatiany Maslany, ona dokáže tých 5 postáv, ktoré hrá, predať divákom absolútne bez problému, konverzovať sama so sebou a dodať každému jednému klonu osobitosť, ktorá sa odlišuje od iných. Toto je najväčšia devíza seriálu a Maslany ho celý aj ťahá. Škoda že príbeh trpí, a ja na 3. sériu zvedavý nie som. 70% ()

BardDeLune 

všechny recenze uživatele

Orphan Black absolutně stojí na skvělém hereckém výkonu Tatiany Maslany, která velmi věrohodně ztvárňuje všechny své klony. Jak ale seriál postupuje a příběh je čím dál zamotanější, tak začíná ztrácet na libosti, alespoň pro mne. 1. a 2. série jsou pro mne vrcholem. Třetí série je prozatím zklamání, uvidíme jak se to dál posune. ()

Reklama

Ivi06 

všechny recenze uživatele

Hrát 11 postav tak, že Vám vlastně nedochází, že je všechny hraje jedna jediná herečka... to dokáže Tatiana Maslany. Když na tenhle seriál koukám, mám prostě pocit, že tu je tak strašně moc postav... a přitom je takřka všechny hraje Tatiana... za to klobouk dolů, protože to zvládá famózně. Příběh mě stále baví, ale to nejlepší je skutečně to její herectví. Chystá se pátá série a já se nemůžu dočkat až Tatianu zase uvidím na obrazovce. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Pěkné a vtipné herecké etudy, a to nejen mimikou a vizáží, ale i po stránce jazyka (anglická vs. americká angličtina, angličtina s celou řadu přízvuků, angličtina vyšších vrstev, plebejců, policajtů, punkerů, sociálních živlů, akademiků, studentů, slušňáků z předměstí, gayů atd. atd.), je tam narážka i na slečnu Doolittlovou, neváhala bych konceptem tohohle seriálu prubovat herce na konkurzech, divadelních i filmových. Dělají si z toho srandu, seriál je na tom postavený, a čistě kvůli tomu, jak se i herecky pracuje s rolemi a záměnami dál (když jeden klon hraje druhý a podobně), jsem se na celou první sérii ráda podívala až do konce. Všechno ostatní je nevyužitý potenciál (scénář příběhu, logika děje a zvratů, kamera, hudba, střih... jen ještě scéna a kostýmy jsou fajn, ale to souvisí), a i když je to pochopitelné, je to škoda - nelze si neříkat, jak boží jízda by tohle musela být, kdyby nezůstalo u prvního plánu, ale použilo se to k výstavbě echtovního a brilantně scénáristicky promyšleného detektivního případu s esteticky i myšlenkově dechberoucí syrovou scifi-socio-politickou kritikou. Ráda si počkám, jestli to někdo využije a přetaví. Řekla bych, že to po tom přímo volá. *~~ ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Hrátky s identitou, černý humor, supr charaktery (u mě vede gay brácha Felix a vědátorka Cosima, časem i čím dál tím víc upjatá housewife Alison), naprosto úžasná Tatiana Maslany v životní(ch) roli(ích), na hranu 3 a 4 hvězd to sráží občas slabší scénáře a občas vyšší koncentrace klišé než by mi bylo milé, za nedostatečný prostor pro Teddyho (ve třetí sérii chybí úplně, skandál!) a znatelně slabší druhou sérii Orphan (is the new) Black prozatimně zaokrouhlen dolů. ()

Galerie (1 496)

Zajímavosti (19)

  • Súčasťou štábu bola aj vedecká konzultantka Cosima Herter. Podľa nej bol pomenovaný jeden z klonov. (Astonko)
  • Tatiana Maslany je Kanaďanka, ale hraje postavy britského, amerického, německého, kanadského, finského a ukrajinského původu. Je také tváří francouzských, italských a rakouských postav. (ICTS)
  • „Clone club“ je název, který označuje fanoušky Orphan Black. V některých kruzích jsou obzvláště oddaní lesbičtí fanoušci „Clonesbians“. (ICTS)

Související novinky

Moje sestra vlkodlak v seriálové podobě

Moje sestra vlkodlak v seriálové podobě

27.10.2020

Blíží se úplněk, a tak následující zpráva přišla právě v ten pravý čas. Pokud jste fanoušci vlkodlačích hororů a je vám líto, že kvůli pandemii koronaviru a s tím spojeným vládním opatřením se nebude… (více)

Reklama

Reklama