Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stejně jako v první sérii, i druhá má tři zásadní chyby - bylo to zbytečně překombinovany, mohli tam dát klidně uplně jiny herce a čím další díl, tím mě to bavilo míň. Hlavně nevim, proč jsou všichni tak připosraní z té Jessicy Lange - ta baba, co hrála smrt, byla mnohem lepší, ale stejně to pořád je jenom stará baba, což bere asi jenom gerontofily. Taky Lily Rabe pro mě není žádná super buchta a vadilo mi, jak ji tvůrci prosazovali jakožto sexy mrchu. Dobře to hrál Joseph Fiennes, ten jeho tragickej výraz je geniální. Taky mě dostala Naomi Grossman coby Pepper, ksicht nepředstavitelných rozměrů, které jsem fakt věřil, že tak vypadá i ve skutečnosti. Taky naci doktor James Cromwell si střihnul svou nej roli, co jsem s ním viděl, i když ta postava taky někdy dělala nelogicky věci. Ono celkově tam bylo dost nelogičností a čím dál víc jich přibejvalo. To napojení na současnost byla taky pěkná blbost, která tam ani nemusela byt. No prostě opět mě to nebralo... ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asylum. Hmm, tak rozjezd velmi slušný, máme tam všechno - emzáky, démony, excorsisty, šílené vědce, nacisty, vrahy, psychopaty, kurvy i jeptišky. Až by z toho jednoho rozbolelo bříško. Ale zhruba v polovině tomu dojde dech, tvůrci se potácejí z kouta do kouta, epizody jsou dějově roztříštěné a nastupují vatové vycpávky. Kočkopsí dortík nakonec explodoval a v poslední epizodě jsme akorát stírali zbytky ze stěn. Pro příště, méně drog, více talentu. Jo a když se Jessica Lange obnažuje, je mi proti srsti ještě více. Chyběla mi tam ta pěkná hospodyňka z první sezóny. Byla tam jen ta škaredá, převlečená za havrana. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mého subjektivního názoru je Asylum nejlepší sérií, která byla zatím natočena. Z prokletého domu se vše přemístilo zejména do blázince, což bylo chytrým tahem. Prolínání minulosti s přítomností nejprve působí zvláštně, nicméně ve finále už víme, proč se jednotlivé časové linie mísily. Lana "Born to Suffer" Banana, sestra Jude, sestra Mary Eunice, anděl smrti a sériový vrah - vesměs velmi dobře vykreslené postavy mající v seriálu svůj vlastní příběh. Úvodní intro skvěle evokuje, o co se bude v seriálu jednat. Tísnivá atmosféra blázince, machinace s pacienty, mysteriózno. Rovněž mě zaujal remake staré písně Name Game - perfektní. Zkrátka ještě o stupínek lepší než předešlá série hororových povídek, ke které se rád ještě někdy vrátím. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý výlet od AHS je rovnou do blázince. Více psycho, více teroru, více hnusu a více deprese. Nechybí masový vrah žen, posedlá jeptiška, sadistický chirurg a dokonce ani mimozemšťani. Druhá série mi trvala už trošku dýl, přestože prví půlku jsem skouknul vážně rychle. Možná proto, že konec se nějak vlekl a finále je takové no... Eliminace postav nezná hranic. Intro je opět ještě více depresivní a já musel pravidelně utíkat k nějakému komediálnímu pořadu, abych vyrovnal tu dysbalanci. Obecně mě tedy nakonec druhá série bavila méně než ta první. Přestože Zachary Quinto tu hraje o mnoho více než v první řadě. Oda začátku jeho postava psychiatra působí jako jediný světelný maják v celém tom pokoji bláznů a šílenců. Na mě už to bylo asi příliš psycho a depresivní. (78 %) ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první sérii jsem se seriálem definitivně sekl. Po tom, co jsem zjistil, že každá série je jiný příběh, rozhodl jsem se dát American Horror ještě šanci. Druhá série nebo-li Asylum je úplně jinde, atmosféra blázince perfektní, napětí nechybí, děj v každém díle vynikající a zvratů tolik, že to na jedné ruce nespočítám. Herci se dokonce do svých rolí hodili daleko více a srovnávat se nic s první sérií nedá. Asylum je minimálně o dva stupně lepší hororový zážitek a mile rád se pustím do další série .. 9/10 = 95% ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • Na konci epizody sestra Judy (Jessica Lange) říká Kittovi (Evan Peters), že se zachoval jako Galahad. Galahad byl jedním z rytířů Kulatého stolu legendárního krále Artuše. (noelcoward73)
  • Když Dr. Oliver (Zachary Quinto) a Lana (Sarah Paulson) vychází ze střediska, můžeme si všimnout hodin, které jsou z IKEI. Avšak příběh se odehrává 1964, kdy IKEA ještě tento typ hodin nevyráběla. (Sayko)

Reklama

Reklama