Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (828)

Pantata 

všechny recenze uživatele

Atmosféra vylíčena a přiblížena úchvatně. A po čase měním názor, i ten pachatel je zajímavý, zrozený prostředím, kde scházela naděje. Ale osm dílů bylo až moc, být to kratší, bylo by to ještě hutnější a naléhavější, takhle byly nějaké linie úplně zbytečné. Plus mi vadilo přetvoření postavy Duška, který se zničehonic stane nejlepším poldou v okolí (a z policistů se zase udělá banda pitomců)... ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší českej seriál tohoto roku. Prakticky hned od první minuty má Pustina neuvěřitelně hustou atmosféru, která je dokreslená drsným a syrovým prostředím severních čech. Výborní Dušek a Stivínová, narozdíl od jinejch seriálů, tenhle nedrží nad vodou sami, protože i ostatní herci hrají svoje postavy hodně uvěřitelně, až autenticky. Otázka, kde je dcera starostky, vystřídá v polovině seriálu otázka, kdo je její vrah a protože jsme si až skoro do konce nebyli ničím jistí, tak nás napětí drželo v šachu do posledního dílu. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Na naše poměry velmi kvalitní seriál! Chvílemi trochu roztahaný a nudný, to ale vynahrazuje zajímavá kamera, výborná výprava, kvalitní casting a scénář se taky celkem povedl. Spokojenost. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Technická stránka skvělá (kamera, hudba nebo výprava) a herecky taky fajn. Jaroslav Dušek byl bezkonkurenční, ale všichni ostatní taky zahráli pěkně. Díky tomu se daří budovat fungující mysteriozně-depresivní atmosféru. Námět solidní, jen bych uvítal lepší dramaturgický zpracování, který by se postaralo o vyrovnanější napínavost jednotlivejch epizod. Závěrečná pointa (resp. dopadení vraha) mě na jednu stranu potěšila, na druhou stranu se díky ní ukázalo několik zásadnějších dějovejch linek poměrně zbytečnejch (tak už to holt dopadá, když scénáristi tahaj diváka dlouho za nos) a závěrečnej díl působil dost uspěchanym dojmem. Jak už někdo psal, hodil by se díl na způsob "Den Míši Sýkorové". Jinak dobrá práce "světovejch" kvalit a jsem vlastně jenom rád, že nemůžu Pustinu označit za uplný zjevení český seriálový tvroby, protože kvalitní konkurence je v posledních letech překvapivě dost, jen tak dál! Čtvrtá silná hvězda za herce, atmosféru a filmařinu. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Ač možná vše spělo k předpokládanému závěru, to podání v naší současné kinematografii nemá moc srovnání. Režie dokázala skutečný (přestože místy zavrženíhodný až stupidní) život přenést i na obrazovku, a to se týká i chování postav a především dialogů, které nejsou oproštěny od vulgarit, ale taková holt současnost je... A ta temná depresivní atmosféra připomínající Slámovy sociální drámy povyšuje jinak čistě kriminální sérii na jiný level a nebál bych se srovnání s Temným případem (tímto se klaním pánům kameramanům... ono to jde i v českých poměrech!). Jen houšť... ()

UniqueNett 

všechny recenze uživatele

Tleskám a smekám klobouček! Ponurá atmosféra celého seriálu mi naháněla husí kůži. Nutno vyzvednout vynikající výkon Z. Stivínové a J. Duška! Pokud chcete nefalšovanou syrovost, tak tohle je to pravé ořechové. Hltala jsem každý díl a nechtěla jsem, aby skončil. Ovšem závěr byl pro mě celkem zklamání, takže za to jednu hvězdu dolů. Vlastně mě ani tak nezklamalo "kdo", jako spíš "proč". ()

LANSA 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru inspirující se či vykrádající "The Killing" a "True Detective", ale v našem českém rybníčku jednoznačně výjimečný kousek. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Český televizní seriál z nepřívětivého a pochmurného prostředí severočeské fiktivní obce Pustina, jejíž název nemohl být lépe vybrán a dokonale koresponduje s okolím těžce a nevratně postiženým povrchovou těžbou uhlí a v němž se hlavní dějová linie věnuje vyšetřování vraždy čtrnáctileté dcery místní starostky. Ona všudepřítomná depresivní atmosféra beznaděje, nikam nesměřující budoucnosti pramenící z neutěšeného prostředí, jež vévodí celému osmidílnému seriálu, je na české poměry nevídaná a velmi působivě je přenesena i na charaktery jednotlivých účinkujících obyvatel Pustiny. (Geograficky je Pustina situována do Libereckého kraje, váhám však, zda ono město, jež bylo zmiňováno je Frýdlant, Hrádek nad Nisou či snad dokonce samotné krajské město, nicméně často zobrazovaná měsíční krajina se čtyřmi kolosálními komíny nemůže být nic jiného než důl Bogatynia-Turów, pár kilometrů od českých hranic, nedaleko česko-německo-polského trojmezí.) Neutěšená a temná atmosféra je ještě zesilována pohledem do života lidí na okraji společnosti (prostitutky, drogoví dealeři, chovanci nápravného zařízení pro mladistvé, cikáni). Během vyšetřování vychází najevo nehezké vztahy mezi obyvateli zapomenuté obce, děj a souvislosti jsou značně spletité, a zároveň stále pochopitelné. V hlavních rolích manželů Hany a Karla Sikorových se představili starostka Z. Stivínová a především herecky fenomenální, psychicky nemocný, sexuálně náruživý J. Dušek, jehož postava dostávala v průběhu seriálu stále víc prostoru, na rozdíl od své manželky, jejíž postava se naopak postupně vytrácela. V dalších rolích se objevila E. Křenková coby starší dcera Klára Sikorová, podnikavý J. Cina, jeho charakterní bratr vychovatel v nápravném zařízení pro mladistvé Š. Benoni či jako obvykle nesnesitelná, záludná a mstivá P. Špalková. V zajímavé roli kriminalisty Rajnera překvapil velmi dobrý L. Noha a také bych chtěl zmínit vynikající práci kameramanů. Režii seriálu si rozdělili rovným dílem I. Zachariáš a A. Nellis, každý natočil čtyři díly v nepravidelném pořadí. Domnívám se, že strhující seriál Pustina je na české poměry ve všech ohledech nadprůměrný, vysoko převyšuje současnou televizní tvorbu a také ho podle toho hodnotím. ()

JBMAVERICK 

všechny recenze uživatele

Mooc dobrá minisérie. Jen trochu škoda toho konce, člověk kterej to celý sleduje, těší se, a do poslední chvíle netuší, prostě čeká ve finále větší bombu. Nebo aspoň já.. Ale rozhodně silný 4. Ze záběrů na uhelnou pánev, kterou mají něktěří přímo za barákem, člověku mrazí. ()

Adigor 

všechny recenze uživatele

První český seriál, co má opravdovou atmosféru. Není dokonalý, ale přesto je naprosto výjimečný. Absolutně nesrovnatelné s tím, co na nás blije TV Nova v hlavní vysílací čas. ()

hrudka 

všechny recenze uživatele

Nadšený jako ostatní z toho úplně nejsem. Možná až moc depresivní, možná až moc roztahané. Kdyby se tvůrci zaměřili pouze na vyšetřování zmizení a následné smrti (pointa je přeci jen trochu přehnaná) a prostě natočili třeba dvouhodinový film, bylo by to lepší. Pustina má vlastně tu výhodu, ačkoli to zas takové vítězství vlastně není, že se takové seriály a takovým způsobem u nás netočí. Má nám tohle stačit? ()

Rizek75 

všechny recenze uživatele

Tohle by měli vysílat v televizi a ne přiblblý Ordinace, Přístavy a já nevím co ještě. Dlouho se mi už nestalo, že bych musel vidět všechny díly najednou. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Krásně ponurý osmidílný seriál. Skvělá atmosféra, kamera i hudba. Dušek v jedné z hlavních rolí excelentní, výborná je i Zuzana Stivínová. Trochu mne mrzelo, že příběh v posledních dílech už ztrácel tah a napětí a uměle protahované rozuzlení nemohlo, než zklamat. Nic to ale nemění na tom, že mne Pustina dostala a jen tak ji z hlavy nevyženu. ()

Lmslaver 

všechny recenze uživatele

Skvěle vykreslena ponurá a temná atmosféra, ale bohužel těžce nudná které nepřidá ani postava nemastného neslaného policejního vyšetřovatele. Za zmínku stojí výborný Duškův herecký výkon, dobře zobrazený dnešní postoj mladistvých delikventů, ale mimoto bohužel seriál obsahuje spoustu zbytečné vaty a prázdných fádních záběrů. Hodně by tomu prospělo sestříhat minutáž aspoň na polovinu. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Zajimavy serial s hodne ponurou az depresivni atmosferou. Dobre az vyborne herecke vykony vetsiny predstavitelu. Vsech 8 dilu jsme videli behem jednoho odpoledne a vecera. Neslo prestat jej sledovat. Mel jsem v hledacku 3-4 podezrele a musim se pochlubit, ze i skutecny vrah byl mezi nimi, ale urcite ne na 1. miste. ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

Oh man, proč to má 8 dílů? I když je to chytlavý a dokoukal jsem to, tak bych to chtěl vidět s mnohem kratší stopáží. Deprese z toho seriálu fakt teče a není to vraždou tý holky. ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Depkoidní drama, které svými prvními díly navnadí pocit opravdu scénaristicky sofistikovaného majstrštyku, a proto je škoda, že spousta šikovně ze začátku načrtnutých linií vyzní dost do ztracena. Seriál se postupem času soustředí jen a pouze na kriminální zápletku, ale prohloubením i ostatních linií by se mohl stát opravdu komplexním obrázkem bývalých Sudet, které se svého stínu dosud nezbavily. Na druhou stranu je však třeba říct, že i tak se jedná o malý velký seriál, který svým vizuálem, atmosférou a hereckými výkony alespoň trochu spravuje reputaci české seriálové tvorbě. A nevadí, že produkce je zahraniční. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama