Reklama

Reklama

Jimmy Markum a Sean Devine se jako kluci stali svědky únosu kamaráda Davea Boylea, kterého za bílého dne unesla dvojice pedofilů, vydávající se za policisty. Chlapci se tehdy podařilo po čtyřech dnech útrap a znásilňování uprchnout, prožité trauma ho však poznamenalo na celý život. Dnes žije s manželkou Celeste a synkem Michaelem, o něhož se láskyplně stará. Stále se přátelí se Seanem, detektivem v oddělení vražd, i Jimmym, který si odseděl dva roky za loupež a nyní vede malý obchod. Jedné noci se Dave vrátí domů rozrušený a zakrvácený a tvrdí, že byl přepaden. Další den upozorní chlapecký hlas policii na podezřelé auto, v jehož blízkosti je nalezena zavražděná Katie, Jimmyho devatenáctiletá dcera z prvního manželství. Přísahá, že vraha najde dřív než policie a pomstí se. Zatímco Sean a jeho parťák Whitey Powers zahájí vyšetřování, Jimmy pátrá s pomocí přátel z podsvětí. Zjistí, že se dívka chystala utéci s přítelem Brendanem a že mezi rodinami vládla nevraživost. Jedním z hlavních podezřelých se překvapivě stává také Dave. Zdá se, že podivínský muž skutečně něco tají, policisté však nemají dostatek důkazů. Nemá je ani Jimmy. I když je nalezena vražedná zbraň a pátrání nabere jasný směr, tragédii, která osudově zasáhne do přátelství Seana, Jimmyho a Davea, už zřejmě nic nezabrání. (TV Nova)

(více)

Recenze (858)

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Musim říct, že tenhle film mě mile překvapil svou.. jak bych to nazval.. nevýraznou zamotaností :-) ..prostě.. tak nějak (i když mě to bavilo) sem si řikal, že je to všechno takový průhledný a trošku laciný.. Nakonec sem byl vyveden z omylu a při pozdějším přemýšlení o tomto snímku sem se musel smát nad logikou... lépe řečeno nad tim, že sem u toho asi moc logicky nepřemejšlel.. Určitě se na to musim podívat znovu.. ()

Darth Maul 

všechny recenze uživatele

Hereci ma presvedčili. Zažil som ten skvelý pocit, keď si počas filmu prestanete uvedomovať, že to je hrané, že sú tam nejakí herci. Už som na obrazovke nevidel Tima Robbinsa, Seana Penna a Kevina Bacona, ale iba Davea, Jimmyho a Seana. Presvedčili ma. A Clint opäť neostáva iba na povrchu, ide hlbšie. Pretože všetky naše činy ovplyvňujú naše životy a životy ľudí v našej blízkosti... ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Senzační film chtělo by se říct, ale tak nějak trochu příliš mě tam sral Tim Robbins a jeho vycmrndlá ťunťovitost. ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Je to velmi zvláštní film a mohl by být i z mého pohledu dokonalý, nebýt pár věcí, které mi opravdu vadily. Za prvé to byla postava, kterou ztvárnil Sean Penn, která mi byla tak nepříjemná, že mě zážitek z filmu ničila (i když chápu, že tam prostě hrál toho zlouna). Připadal mi až přehnaně afektovaný, ty jeho emocionální výbuchy byly fakt přehnané, a to jak si hrál na B/boha!!! mi asi vadilo nejvíc (takže spíš kritizuju scénář, ne herce). A taky mi tam překážely některé emocionální rozhovory, které působily velmi nereálně. Často jsem si říkala: "Tohle by se ve skutečnosti prostě nestalo!!" A taky mě mrzelo, že fakt, že tu holku zabil ten němej kluk jsem tušila od chvíle, kdy ji našli v tom příkopu a někdo řekl, že to vypadá jak rány od hokejky (a ti kluci měli tu hokejku v obchodě - to taky nechápu, když někoho umlátím hokejkou, tak si ji asi nenechám dál na hraní:))). Takže veškeré překvapení jsem na konci prožívala nijaké. A ještě se mi hodně nelíbilo, že celý film byl postaven na tom, jak jsou chlapi silní a ženský slabé a jen je vzývají nebo jimi pohrdají, ale pokaždé to byly vlastně negativní či slabé role. Ale Clint je ze staré školy, takže se není co divit... ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Tohle byl opravdu dost drsný film. Ten závěr mě opravdu dostal. Atmosféra celého filmu se dala krájet a navíc Sean Penn zahrál tuto roli opravdu znamenitě. 80%. ()

xmatysekx 

všechny recenze uživatele

Povedená detektivka. Velice dobře zpracovaná. Temná a napjatá atmosféra až do konce. Chvílemi si myslíte, že už jste na to přišli, ale pak vždy zjístíte, že jste se mýlili. Kevin Bacon mi v roli policisty neskutečně sedí. Ostatní herci rozhodně nijak nezaostávají. Rozhodně doporučuji, pokud máte náladu na něco mírně depresivního. ()

.baris. 

všechny recenze uživatele

Kdo čeká klasickou kriminálku, bude zklamán. Tajemná řeka je spíš mysteriózní psychologické drama, než thriller a kriminálka - od začátku je jasné, kdo vrah není, od začátku je nasnadě, kdo vrah je, takže to rozhodně není klasické "stal se zločin a detektiv hledá vraha, přičemž divák může jen hádat, kdo to je". Příběh tří kamarádů, jejichž cesty se rozešly a za čas jsou nuceny se opět spojit je dalším vrcholným dílem Clinta Eastwooda. Film plný bolesti, zrady, odpuštění s fantastickými hereckými výkony, ve kterém vlastně nikdo není úplně bez poskvrny.. (Aneb kdo jsi bez viny, hoď kamenem.) ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Výborný krimi-thriller s jedinou vadou na kráse, vraha som odhalil už s prvou indíciou. Inak niet čo vytknúť, skvelí herci, skvelý Eastwood a vygradované finále, pri ktorom som tvorcov preklínal, že to tak skvele ešte zamotali. Nesmiem ďalej opomenúť veľa myšlienok aké z "rieky života" plynú, súhlasím, že minulosť má zostať v minulosti, inak nemá význam pokračovať. Dá sa to vyčítať z chýb akých sa trio detí v dospelom tele dopúšťa. Styky s mafiou (Penn) - detinské odlúčenie od ženy (Bacon) - duševná nestabilita (Robbins). Rovnako oceňujem kontroverzné zato chlapácke gesto Kevina Bacona zo slávnostného pochodu, ale tam by so mnou veľa ľudí nemuselo súhlasiť. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Solidní detektivka, jak už jsme si si od Eastwooda zvykli, s docela působivým a ultimátním koncem. I tak mně ale připadají díly kriminálek kolikrát lepší...80% ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Je velmi komplikované snímek hodnotit. Nejsem si jistý, jak moc jej mohu glorifikovat anebo naopak strhat. Je dobrý, ale je tu mnoho neznámých... ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Ďalší z rady výborných filmov už môjho obľúbeného režiséra, pričom sa opäť podieľal aj na hudobnej zložka a vôbec nie zle. Tentokrát ide o atmosferický krimi-thriller, s výborne zvládnutou psychológiou postáv. Ozdobou sú herecké výkony, najviac na mňa zapôsobili oscaroví Tim Robbins a Sean Penn. ()

system 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejvetsich zklamani roku 2004, naprosto nechapu proc americani tento film oznacuji jako jeden z nejlepsich v historii. ()

GREGOIRE 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný snímek, který si své dva Oscary za mužské role (Peann, Robins) rozhodně zaslouží. Celé drama je velmi citlivě a propracovaně poskládané z několika dějových linek. Poklidné tempo, prokreslené postavy. Dobře odvedené řemeslo – taková poctivá stará škola – konec konců režíroval a hudbu skládal Clint Eastwood … ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

sucho povedané- vyborné, napínavé krimi s exceletnými hereckými výkonmi (predovšetkým seana penna). clint to opäť dokázal. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní krimi drama, sice trošku pomalejší a delší, ale zato jsou zde dobře prokreslené charaktery, herecké obsazení je špičkové a vlstně i obsazení režiserské ;o) Možná se mohla vypustit linie s nemluvnou manželkou, která je zbytečná a pak už jen ten úplný závěr na mě působil trochu zvláštně, jinak se mi to dost líbilo. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Nejsem extra fanoušek krimi filmů. Nevyhledávám je. Ale Tajemná řeka měla víc než dost lákadel v podobě herců i režiséra, tak jsem podlehl. A jak rád. Asi takhle... v současný chvíli si neumím představit lepší a filmově propracovanější kriminální drama. (Berte v potaz že jsem právě dokoukal, prosím) Tak vyšperkovaný rozuzlení "kdo je vrah" jsem nečekal a to není jediný šok, který Tajemná řeka přináší. Opravdu klobouk dolů. P.S. Úžasné se dívat jak Penn hraje roli drsnýho chlapíka z kerýho jde děs a hrůza..... když jsem v ten samý den videl Seana hrát nejslavnějšího gaye ameriky ve filmu Milk... ten herec je třída ()

fastum 

všechny recenze uživatele

Výborné herecké výkony nezachrání vše. Ne, že by byl film nudný, ale je přeci jenom trochu zdlouhavý. On ten konec jde opravdu odhadnout dřív a když se tak stane, neužijete si to. Dal bych tři, ale Sean Penn a Tim Robbins si zaslouží více. ()

Související novinky

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Affleck vytasí prohibici a samopaly

Affleck vytasí prohibici a samopaly

13.01.2013

Sice nebyl nominován na Oscara za režii, ale nemusí smutnit, my stejně víme, že za kamerou je na svém místě. Jaký bude jeho další projekt? Po nedávném odstoupení z hlavní role v krimi-romanci Focus … (více)

Leo a Marty si obstarali ostrov

Leo a Marty si obstarali ostrov

25.10.2007

Předevčírem jsme psali o honbě Hollywoodu za dalšími komiksy Stevea Nilese, odpovědného za předlohu pro víkendovou americkou jedničku 30 dní dlouhá noc. Něco podobného se strhlo i kolem kriminálky… (více)

Reklama

Reklama