Reklama

Reklama

Neznámý voják

  • Finsko Tuntematon sotilas (více)
Trailer 1
Finsko / Belgie / Island, 2017, 179 min (Alternativní 133 min)

Režie:

Aku Louhimies

Předloha:

Väinö Linna (kniha)

Kamera:

Mika Orasmaa

Hudba:

Lasse Enersen

Hrají:

Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Stalin a Hitler si v roce 1939 domluvili rozdělení vlivu v sousedních zemích a brzy zahájili i jejich porcování. A nikdo jim v tom příliš nebránil. Společně obsadili Polsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estonsko. Na řadě bylo Finsko, po kterém Rusové žádali vydání Karélie ležící na jejich hranicích blízko Leningradu. V listopadu 1939 bez vyhlášení války vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes mnohonásobnou převahu v mužích i zbraních nedokázala finskou obranu prolomit. Až po několika měsících tzv. Zimní války vybojovali na Finsku část území. V roce 1941 se situace změnila. Německá armáda vtrhla do Sovětského svazu a Finsko se rozhodlo vybojovat obsazené pohraničí zpět. Tento válečný konflikt mezi malou severskou zemí a totalitní komunistickou mašinérií připomíná boj Davida s Goliášem. Válečné drama Neznámý voják vypráví příběhy jedné finské jednotky, která se postavila během této války na obranu země proti agresorovi. Film vystihuje drsně a realisticky skutečný válečný konflikt, vidí jej očima různorodé skupiny mužů, kterou pevně spojila válka. Film vznikl podle knižního bestselleru Väinö Linny, který pro jeho příběhy čerpal i z vlastní zkušenosti. (CinemArt)

(více)

Recenze (258)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Finové jedou! Tuntematon sotilas je totiž rozmáchlou válečnou epopejí, která nám bez všech myslitelných příkras, jakýchkoliv ohraných klišé a zcela bez kompromisů servíruje tříhodinovou filmovou bohoslužbu za zvrácenost naší duše a touze po přežití. Všechno od hereckých výkonů, budování charakterů, soundtrack či nápaditou a přehlednou akci, funguje jako precizní soukolí obrovské válečné mašinérie, která se "valí" přes všechny Vaše smysly. Snímek je rovněž krásně "špinavý", což Vás ještě o kousek více vtáhne do děje mezi zoufalé vojáky držící chatrné pozice stůj co stůj. Už dlouhou dobu jsem v tomto žánru neviděl nic tak povedeného, něco, co má divákovi tolik co říci, a přitom je to vlastně tak chladné a ve své hluboké podstatě zcela devastující. Režisér Aku Louhimies zkrátka stvořil mistrovské dílo hodné Vaší pozornosti. Skvělá práce! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tři hodiny války. Bojuje se tu takřka od úvodních minut v jakémkoliv prostředí za jakéhokoliv počasí. V tomto ohledu nedává film vydechnout. S postavami se člověk seznamuje až za pochodu a to nejen během střetů, ale především v krátkých sekvencích, kdy vojáci mohou odložit zbraň. Louhimies nabízí pohledy do rodin a dojde i na nějakou lásku či rychlá vzplanutí tolik charakteristická pro válku, která jsou o to intenzivnější, že je vzápětí vystřídá další běsnění. Jeden z nejlepších válečných filmů, co jsem měl možnost vidět. 100% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Válečné běsnění na hranici mezi Finskem a Ruskem v letech 1941 až 1944, vyobrazení hrůz a strádání řadových vojáků mě bolelo, měla jsem pocit, že jsem mezi tím svištěním kulek s nima.. Eero Aho to jako ostřílený mazák potáhnul výborně a byl mi nesmírně sympatický, ta jeho revolta proti nadřízeným gumám mi byla srozumitelná.. Krásně natočená mrazivá záležitost.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je treťou verziou filmovej adaptácie románu Tuntematon sotilas (1954) fínskeho spisovateľa Väinö Lynn (1920-1992). Ten v roku 1940 nastúpil na vojenskú službu a ako poddôstojník bojoval v guľometnej rote pri obsadzovaní Východnej Karélii. Filmové verzie jeho knihy vznikali v roku 1955, 1985 a teraz tretia 2017. Scenárista Jari-Olavi Rantala tvrdí, že ich film nemá nič spoločné s predchádzajúcimi dvoma filmami. Na základe tohto filmu bola taktiež vytvorená štvordielna televízna verzia. Ja mám 180 minútovú verziu ( upravená verzia má 130 minút). Film bol natočený na území vojenskej jednotky brigády Karélia vo Vekaranjärvi a posledná bitka vo Santahamini . Dej sa odohráva v pokračovacej vojne (1941 až 1944), ktorá nasledovala po Zimnej vojne (tá vypukla 30.11.1939 keď ZSSR bez vyhlásenia vojny napadol Fínsko). Táto vojna skončila prímerím 13.3.1940 a Fínsko muselo odstúpiť Sovietom Rybársky poloostrov, Ladožskú Karéliu a Karelskú šiju. Ale v roku 1941 sa situácia zmenila a tak 10.7.1941 začali nemecké a fínske vojska boje na línii Karélie až po poloostrov Kola. Sovietske vojska ani tu neboli pripravené a útok nezastavili. Sovietsky zväz zachránila neochota Fínov pokračovať v boji po dosiahnutí svojich hraníc z roku 1940 (6.12.1941). A presne o tom je tento film. Výborné je, že je historický úplne presný. Ale hlavné posolstvo filmu je úplne pacifistické a celý film je vedený z rešpektom pred fínskymi, ale aj sovietskymi vojakmi (neukazuje ho, ako darebáka dobyvateľa). Takže ide o výborný film, ktorý vykresľuje kvalitatívne a historický spoľahlivý dramatický príbeh. Neznámy vojak je však predovšetkým vojnová dráma, ktorá v sebe nesie silu protivojnovej myšlienky, kus fínskej histórie a vieru, že človek by mal ostať verný svojim hodnotám. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Pohled zblízka na všední dny vojáků v první linii. Přiblíženo je sice jen několik osudů, ale nakonec cítíte úplně s každým, kdo se tam brodí bahnem a sviští mu kolem hlavy kulky. Také vnímáte, jak vzdálení jsou těmto obyčejným vojákům generálové, plukovníci, majorové a vůbec politici, kteří tu válku vymysleli a nahnali do ní táty od rodin. Doporučuji udělat si někdy ty tři hodiny čas a ponořit se do vyhraných i prohraných bitev této nesmyslné války. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Co se týče stopáže (koukal jsem na 180 minutovou verzi), tak je to pro mě tuším nejdelší válečných film, který jsem kdy viděl. Je to velmi naturalistický snímek, zobrazující válku ve vší své krutosti. Tahle část války navíc nepatří mezi úplně známé a dovoluji si říct, že jde o zapomenutou kapitolu 2. světové války. Todle se zkrátka finským kolegům podařilo. Na zavěr si taky musím s chutí zařvat nejoblíběnější slovo filmu - Perkele! - doporučuji 8/10. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Tří hodinový finský epos, který je nadupaný akcí a reálnými až nereálnými bojovými sekvencemi, kdy Rokka je oproti Rambovi akorát ukecanější. Výborná práce s lokacemi, ale chybělo mi tam více práce s postavami, oželil bych i některé bojové scény, pokud by byly více rozvinuty alespoň hlavní postavy. Ty totiž v průběhu umírají, ale vztah se k nim pořádně nedal vytvořit. To v mých očích ubírá trochu na kráse, protože jinak je to opravdu povedený film. Rozhodně lepší a propracovanější, než třeba Sevastopol a nebo Tichá jitra z východu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

O tzv. Pokračovací válce jsem toho moc nevěděla, vlastně jen to, že se Finové spojili s Němci proti Sovětům. Připomínka tohoto spojenectví je dost ožehavé téma. I na takové věci by se nemělo zapomínat. Příběh je realisticky. Nepotřebuje velkolepé digitální efekty. Úolně se obejde bez nich. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Dobrý film o válečných trampotách jedné kulometné roty. --- Můj otec ve Finsku žil a já jsem tam taky strávil nějaký čas. Mluvil jsem s Finy o jejich vztahu k těm událostem. Jako takový pokládám film za pravdivý. Akorát se opatrně vyhnul epilogu, tedy líčení osudu Finů (Karelů) na územích, která připadla Rusku. Tohle Finy bolí dodnes. Moc to do světa nevytrubují, ale konají. Mají relativně silnou armádu, povinnou vojenskou službu, a slouží dobře a rádi. --- V geopoliticky nesrovnatelně obtížnější situaci, než je ta naše, nic si o laskavosti ruské duše nenamlouvají a jsou připraveni dělat, co je třeba. Tak jako před 70 lety. Byli biti, ale cosi přece ubránili, nebojovali marně. Stalin je chtěl původně sežrat celé. A Putin řekl veřejně, že Lenin udělal chybu, když Finům přiznal nezávislost. --- Závidím jim. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

V něčem se to snad dá přirovnat k vojínu Ryanovi, ale je to lepší, vyváženější a humornější. Postava Rokka je perfektní :-). A taky je výborná hudba. ()

PP66 

všechny recenze uživatele

Dlouhý, ale autentický film o Pokračovací válce, o pekle bojů i klidných chvílích v zápolí. Pro mě i historické navázání na Talvisotu. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

3 hodiny dlouhá stopáž mě silně odrazovala, ale přemohla jsem se, a udělala jsem dobře! Velmi dobře natočené, zpracované i zahrané. Nemám nic co bych vytkla. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Velice slušné finské Band of Brothers. Zažijete všechny povinné složky válečného filmu: střílení, plížení, chlastání v zákopech, krátkou romanci v týlu a mrtvé kamarády. Na tři hodiny je to docela dlouhé, tak spíš doporučuju ten kratší střih. Na lehkou depku -- z toho, že my jezdíme do Finska na Erasmus a před 75 lety tam kluci v našem věku umírali s utrhanýma rukama -- stačí i ten. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Asi bych to neměl s těma válečnýma filmama přehánět, navíc když jsou z Finska. Ale pro milovníky všeho, co se týká 2.světový je to další úhel pohledu, jak to probíhalo mezi Finskem a Ruskem, neříkám nic. Až se divím, že jsem to vydržel 3 hodiny, protože to bylo dost neosobní, málo lidí si zapamatujete až na toho jednoho. Byla to taková ta surová realita, žádnej Hollywood, příběhově ani žádnej Vojín Ryan. Asi by si to měl vážně pouštět jenom ten, koho to zajímá. Ale vizuálně to mělo váhu. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně natočený pohled na válečný konflikt mezi Ruskem a Finskem. Nejen bojové scény, detaily akcí, ale také nádherná příroda, jsou velkou předností filmu. Dnes ne moc bohatá, ale nádherná oblast Karélie, nemá jednoduchou minulost. Film je finským pohledem na zpětné dobývání svého území i konečný ústup zpět. Ač je hlavní hrdina tak trochu Supermanem, stejně mu člověk drží palce, snad kvůli jeho rodině. Ostatní hlavní hrdinové takové štěstí jako on nemají. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Povedený finský kousek bez naturalistického násilí. Přesto ale velice věrné nahlédnutí do běžného života finských vojáků za Druhé světové války, kdy se spolu s Německem postavili Rudé armádě. Jak to pro ně skončilo asi všichni dobře víme. Nejprve jsem se bál, že budu mít u postav guláš, ale to se nakonec po půlhodině spravilo. Akce je přehledná, srozumitelná, občasné natahování není tak vyplněné nudou jak jsem se obával a režii spíše záleželo na charakterech než na masivním vykreslení válečných hrůz, což není též špatně. Výsledek? Jeden z těch lepších válečných dramat, který si vaši pozornost zaslouží. Má sice tři hodiny, ale já jich rozhodně nelitoval. A pátou hvězdu neudělím jen pro oněch pár zdlouhavějších pasáží. 80% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ty tři hodiny stopáže na mě byly přece jen trochu moc, ale jinak se jedná o parádní válečný film z neokoukaného prostředí mapující pro nás netradiční události. Dají se vidět i lepší filmy, ale na evropskou provenienci je to velmi nadprůměrný počin, o kterém si domácí kinematografie může nechat leda tak zdát. 85% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Ďalšia verzia filmového spracovania (prvá v roku 1985) Linnovej knihy. Rovnako ako v predchádzajúcom filme aj tu bol taký typický severský pohľad na život vojakov bojujúcich v II. sv. vojne proti Rusom. Strach, aj hrdinstvo, humor a vojnové tragédie sa striedali v dlhokánskom (trojhodinovom) filmovom snímku. ()

Související novinky

72. Jussi Awards - výsledky

72. Jussi Awards - výsledky

24.03.2018

Již po dvaasedmdesáté byly oceněny nejlepší finské filmy za uplynulý rok. Nejlepším filmem je drama Nekonečná cesta, proměnilo šest nominací ze třinácti. Kromě nejlepšího filmu posbírala ceny za… (více)

Reklama

Reklama