Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mitch McDeere, mladý právník, vstupuje do firmy kde ho má čekat slibná kariéra. Jenže brzy jsou jeho dva společníci zavražděni. Případ začne vyšetřovat FBI a Mitchův dosavadní hladký život se rázem změní. Může si vybrat:  buď bude pracovat pro FBI, nebo zůstane ve firmě. Ať si však zvolí kteroukoli z těchto možností, jeho život už nikdy nebude takový, jaký býval – a on to ví. A také ví, že jediným řešením bude vymyslet si třetí možnost, vlastní plán… (TV Prima)

(více)

Recenze (293)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Přesvědčivý výkon Toma Cruise, vynikající Holly Hunterová a perfektně zvládnutá hudební složka. Co víc si přát? PS: Ed Harris byl nejlepší! ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Samotná dľžka zabíja potenciál celej hereckej gardy, ktorá je ináč výborná v čele s Cruisom, Hackmanom a Harrisom. Hudba je asi ten najoriginálnejší prvok celého snímku. Dej a štruktúra mnohokrátvidená - ale táto je ešte aj takto jedna z najlepších spracovaní. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nesnáším, když se na nějaký film velmi těším, v tomto případě od skvělého Sydneyho Pollacka, a v hlavní roli s Tomem Cruisem, a začnou se mi u něj zavírat oči. Docházím k závěru, že některé filmy s dlouhou stopáží, kvalitním zpracováním a slibným námětem na Vás mohou občas v pozdní večerní hodině za doprovodu projevů únavy, začít působit poněkud rozvlekle. Ač za to vlastně mnohdy ani nemohou. Jen na Vás prostě někdy začne dopadat únava při té nejnevhodnější chvíli. V případě Firmy ani nemám dojem, že je to chyba Sydneyho. Ale i tak mám pocit, že přes všechny kvality, které "Firma" nabízí, se jedná jen o lehce nadprůměrné dílo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nie je firma ako firma. Firemné sprisahanecké filmy nemajú veľa konkurentov, takže z mnou videných možných súperov môžem 'The Firm' porovnať s filmom 'Boiler Room'. Pollackov snímok mal trošku ťažkotonážnejší úvod a kým ma film vtiahol do seba, trošku to trvalo. No po poriadnom zoznámení sa s faktami a s postavami dokáže poriadne zaujať. Zaujímavo kvalitné boli aj výkony, proti Cruisovi som nemal nejmenšie námietky a Hackman potvrdil doménu. Ale obsadenie Jeanne Tripplehorn bolo pre mňa fiaskom. A s hudbou sa tiež veľmi nepohrali. 80%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise vo svojich najlepších rokoch a vo filme, v ktorom bola radosť sa naňho pozerať. Prešpekulovaná právnická agitka so skvelými hereckými výkonmi trojice Cruise/Tripplehorn/Hackman. Keďže mám prelúskanú knižnú verziu od Grishama, mnoho inak prekvapivých zvratov ma nemohlo až tak zmraziť, ale odmysliac si túto diskutabilnú chybičku krásy, vďaka ktorej sa nedostavili šokové manévre, bola som nadšená od úvodných titulkov až po úplný koniec. A Grisham je génius. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Provařená a dost staromódně (rozuměj pomalu) točená story a jednom bystrém právníkovi, kterého zahrál relativně solidní Tom Cruise na začátku své bohaté herecké kariéry. Firma toho po filmové stránce může nabídnout poměrně dost. Ucházející dějovou linii, která ač není co se tempa týče tak vyrovnaná, jak by bylo potřeba, nabízí relativně solidní rozpitvání právnického systému a celé řady s tím souvisejících kliček. Navíc způsobem věru přehledným i divákovi, který si směle může říkat v daném sektoru laik. Ke vší škodě je však celý tento obsáhlý a relativně dlouhý kolos dost neosobní a bez většího množství jakéhokoli kouzla, či osobní sympatie. Pollack umí zdatně točit, ale na jiskru tentokrátě v těch stozích papírů zapomněl. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sydney Pollack je (vlastně bohužel byl) režisér, který mě vždycky dokázal zaujmout. Až tentokrát nikoli. Tohle má bohužel pouze dvě a půl hodiny nudy. Ale abych pouze nekřivdil, Gene Hackman a Ed Harris nemůžou být nikdy špatní. 40%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zvučná jména se sešla už při psaní scénáře podle knihy Johna Grishama (nejúspěšnější kousek pod lampu roku 1991), velké osobnosti filmu se pak poskládali před i za kamerou. Každý má svou chvilku, svých pár minut slávy, a to platí nejen pro herce, ale i pro kameramana, střihače nebo hudebního skladatele. Rozhodně nesouhlasím s tím, že by Tom Cruise po boku velkých jmen nějak zaostával. Scénář bych příště ale skutečně lehce učesal, některé rušivě zdlouhavé scény jsme mohli klidně postrádat. Hlavní hrdina se tu vzpírá nemilosrdným pravidlům firmy, která ho nejprve uchlácholí nablýskaným mercedesem krátce po promoci, aby pak mohl své kvality podpořené červeným diplomem uplatnit proti svým zazobaným chlebodárcům. Se svižnějším tempem a méně důmyslně vypracovanou zápletkou (některé scény by divák skutečně snesl jako bonusovou výbavu) to mohly být čisté čtyři hvězdy. Takhle jsou lehce slabší, ale pořád jde o poctivou filmařinu s velmi dobrými herci. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Možná je mé hodnocení trošku nadsazené a možná vám následující věta bude připadat jako hipsterská, ale to mi je fuk. Chybí mi doby, kdy se natáčely filmy jako je tenhle, kdy hlavní hrdina není vlastně hrdina, nemá pekáč buchet, dokonalou paměť, nadpřirozené schopnosti... byť ty filmy, které se točí teď, mám rád, Nicméně pokaždé, když si pustím snímek podobný tomuto, tak je to více než příjemné osvěžení a hlavně připomenutí, jak může film vypadat. Navíc pod taktovkou skvělého Sydnyho Pollacka. 100 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký spisovateľ John Grisham napísal v roku 1991 svoj druhý román "Firma". Napínavý príbeh o ambicioníznom mladom absolventovi Harvardu, ktorý sa nechal vidinou veľkých peňazí zlákať do mafiánskej organizácie, ktorá sa tvári ako seriózna právnická spoločnosť. Keď zistí komu sa upísal, začne mu ísť o život. Je to dobre napísaná kniha. V roku 1993 ju výborným spôsobom previedol do filmovej podoby režisér Sydney Pollack. Natočil kvalitný thriller, v ktorom hlavnú úlohu presvedčivo stvárnil Tom Cruise. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S čestnou výjimkou postavy (fantastického, jak jinak) Gena Hackmana vlastně ničím překvapivý příběh, který se vyvine a dopadne přesně tak, jak čekáte. Ale je to všechno velmi dobře natočené i zahrané a rozhodně se mi nezdálo, že se na to dívám dvě a půl hodiny. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tento mrazivý snímek dokáže přinutit pořádně se zamyslet nad prací v právnické společnosti... Cruise a Hackman podávají skvělé výkony, od půlky filmu se budete bát i jen mrknout, abyste něco neprošvihli. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

jeden z prvých a zároveň jeden z najlepších grishamov.výborné herecké výkony.inteligentný scenár a kultivvaná réžia.skvelý thriller 9/10 ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I'M A FEDERAL AGENT, YOU KNOW WHAT THAT MEANS YOU LOW-LIFE MOTHER FUCKER? YOU GOT NO RIGHTS, YOUR LIFE IS MINE!" -------- Filmov o právnikoch nie je nikdy dosť, navyše tých lepších už vôbec. Počas prvej polhodiny som mal chuť povedať, že to bude jeden z najlepších, avšak ako minúty ubiehali, mal som skôr pocit, že ešte aj Pakulov Pelican Brief bol lepší. Na Filadelfiu a Diablovho Advokáta sa Firma nechytá ani omylom. Film sa samozrejme nemohol zaobísť bez klasicky patetickej manželky, ktorá dostáva silnejší hysák pri nevere, ako pri zistení informácie, že ona a jej muž sú v ohrození života. Aké typické! Nikdy ma toto zmýšľanie neprestáva udivovať. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Politický thriller o jednom advokátovi, který se postaví státu a své vlastní zkorumpované firmě....stále dokola to samé.... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Aj keď v tom hrá Tom Cruise a Gene Hackman (ten je mimochodom veľmi nafúkaný, pretože sa ho strašne dotklo, že hlavnou hviezdou bol Cruise a nie on) nijako ma film neohromil a je celkom rozťahaný a chvíľami nezáživný. Keby tento film začal od päťdesiatej minúty, snáď by to bolo o dosť lepšie. Ale aby som len nekritizoval, páčili sa mi príbehové zvraty. Taktiež Tom Cruise už hral na vrchole svojich možností a síl, takže sa nedá povedať že by to tu neťahal a že ten film je hodný len poslať do zabudnutia. Ale sám Tom má na svojom konte iné klenoty. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Teda... Snad nejsem až moc náročnej, ale čekal bych, že se během dvou a půl hodinovýho filmu stane víc věcí, než že se venku zatáhne a začne pršet. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Mitch McDeere se ve škole výborně učil, jeho zánovní diplom se správně červená a již se poohlíží po odpovídajícím zaměstnání. Zaměstnavatelé nabízejí různé firemní výhody, ale stravenky zdarma ani hodinová pauza na oběd nejsou tím, co Mitch hledá. Ovšem luxusní vůz, vila a pohádkový plat - na to pilný student slyší. Brzy však přijde na podivné nesoulady v předkládaných číslech, vážené firemní zákazníky z řad organizovaného zločinu i na to, že jediným důvodem ukončení pracovního poměru je úmrtí pracovníka. S těmito detajly nebyl při podepisování pracovní smlouvy seznámen a je rozhodnut dát věci do právního souladu. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Další z malinko konspiračních filmů Sidneyho Pollacka, který pravděpodobně bude, jak už bývá zvykem, daleko lepší v Grishamově knižní podobě. V první polovině ještě Pollack projevuje více než slušnou dávku zručnosti při pomalém navozování pocitu, že celá ta firma nebude košér, no jakmile jsou karty na stole a Mitch začne spřádat svůj geniální plán úniku z neřešitelné situace, začne film upadat. I přes přepálenou stopáž si mě ale dokázal dostatečně udržet až do konce, takže je mi líto dát mu pouze průměrné hodnocení, ale potenciál zde byl mnohem větší, klidně i za cenu úprav oproti předloze. 70% ()

Související novinky

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama