Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Klasika. V kině při premiéře absolutní bomba. Viděl jsem konečně i rozšířenou režisérskou verzi, z té vycházím. Ridley Scott se v Gladiátorovi dopustí jen výjimečně úkroků stranou, jinak pevným krokem kráčí 171 minut vrstevnatým příběhem jemuž vévodí osud generála Maxima, kterému neodolatelné charisma do hlasu, tváře a gest vtiskl Russell Crowe právem za svůj výkon oceněný Oscarem. Joaquin Phoenix Oscara kupodivu nezískal navzdory tomu, že jeho ztvárnění zneuctěného a šíleného diktátora nevymažete jen tak rychle z hlavy a stane se archetypem posedlého vládce. Choreografie bojových scén je krvavá, svižná a zaslouží si plné uznání obecenstva v aréně i u plátna. Příběh pomsty, opojné chuti po moci, příběh nenaplněné otcovské lásky a typicky americky kořeněné dialogy o davu a demokracii, akční bojové scény v koloseu a skvělá kamera dělá z Gladiátora velkofilm, na který se kdykoliv rád kouknu po druhé, po třetí, po čtvrté, atd... ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Hollywoodský film, v kterém se poprvé spojila herecká zdatnost Russella Crowea, režisérská genialita Ridleyho Scotta a s hudbou od Zimmera to nemohlo dopadnout jinak než výborně. 12 nominací na oscara a z toho pět udělených je toho jasným důkazem. Scénář, kamera, obsazení i hudba to vše jsou přednosti Gladiátora, nemám mu co vytknout ani teď po 10ti letech a cca 15 shlédnutí. Naprostá pastva pro oči i uši. Pro mě jasných 100% ;) PS.: Další spolupráce Crowea se Scottem (Dobrý ročník, Americký gangster, Labyrint lží) také vytvořili bezvadnou podívanou. ()

Googlak 

všechny recenze uživatele

Veľký Maximus , Z ktorého sa stal Geniálny Gladiátor , ... aby neskôr zistil, že može pomstiť svoju milovanú ženua syna, ... Prekrásny príbeh - BRAVO!! ()

Hans. 

všechny recenze uživatele

Nejlepší historický film co jsem kdy viděl. Nechybí tomu nic, Russellovi je ta role šitá na míru, ostatní herci dokonalí a ten konec... U songu now we are free mám vždycky slzy v očích. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Epický, historický velkofilm! Příběh vypraví o generálovi legie Říma, který je zrazen a je zabita celá jeho rodina. Ikdyž se zachrání, tak se dostane k otrokářům a stane se z něj gladiátor, který prahne po pomstě. Chce zabít toho, kdo může za smrt jeho rodiny, samotného císaře Říma. Výborný příběh! Fantastické herecké výkony, především Russella Crowea (Ten si vysloužil za tuto roli Oscara po právu.) a taky výborného padoušského císaře Joaquina Phoenixe. Postavy jsou propracované a mají charakter. Po technické stránce je film bravurně zvládnutý stejně tak jako je skvělá režie Ridleyho Scotta. Dále pak film zdobí parádní výprava a skvělé kostýmy! Parádní a promakané dialogy a taky skvělé bojové scény v Koloseu, ale i další akční scény. Všechno je vypiplané a velkolepé a emoce se dají někdy až krájet! Pravda film se neshoduje s některými důležitými historickými fakty, ale to mi vůbec nevadí, protože tohle je to velkofilm, není to žádný dokument. Prostě parádní příběh o muži, který se stal Gladiátorem prahnoucím po pomstě. Navíc závěr toho filmu je naprosto dokonalý! Tomu není co vytknout! Pro mne jeden z nejlepších historických filmů a jeden z nejlepších filmů vůbec! 5 hvězd. PS: Dokonalá monumentální hudba! ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Američané ocenili film Oskary, protože pro ně jde o alegorii - USA jako Řím a ten neustálý boj o republiku, neboť tam mají prezidentský systém a tak se prezident rychle může stát Caesarem (stačí se podívat na filmy "dokumentaristy" M. Moore - Fahrenheit 9/11). Pro nás je naštěstí Gladiátor především parádní dobrodružná jízda, která ani na okamžik nenechá vydechnout. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

"Jsem Maximus Decimus Meridius, velitel Severní armády, generál legie Felix, věrný služebník pravého císaře Marka Aurelia! Zavraždili jste mi syna a zavraždili moji ženu, ale já se pomstím teď nebo v příštím životě!" Tak tohle mě vždycky rozseká, je třeba snad něco dodávat? ()

Thorn 

všechny recenze uživatele

Gladiátor rozhodně patří k mým nejoblíbenějším historickým filmům. Snad kromě Spartaka mě nenapadá žádný jiný snímek, v němž by byla daná tématika zpracována tak dobře. Poutavý a napínavý příběh, skvělé herecké výkony, krásné exteriéry, věrné kostýmy, úžasná hudba a v neposlední řadě také značná psychologická hloubka. To vše činí z Gladiátora zcela výjimečný filmový zážitek. Když jsem tento film viděl poprvé, byl jsem jím naprosto uchvácen a nedám na něj dopustit ani dnes po letech. Režiséru Ridleymu Scottovi se zde podařilo protnout malý osobní příběh jednoho čestného vojáka s osudem celého Říma. Film skvěle pracuje s myšlenkou, že i jeden obyčejný člověk může něco změnit a postavit se samotnému císaři. Scéna, v níž Maximus v aréně poprvé odhalí svou skutečnou totožnost a dá Commodovi jasně najevo, co si o něm myslí, patří k těm nejsilnějším z celého filmu. Samozřejmě pokud nepočítám legendární scénu s procházkou v obilném poli. Gladiátor je přesně takovým snímkem, který diváka strhne již od samého začátku a nenechá jej vydechnout až do velkolepého finále. To je v tomto případě až nečekaně dojemné. Pokud bych měl něco vytknout, tak snad jedině dost velkou historickou nepřesnost, která je v tomto případě už i trochu za hranou. Úžasné zpracování filmu to však více než dostatečně vynahrazuje. Divák má skutečně pocit, jako by se ocitl přímo v ulicích starého Říma. Tato jedinečná atmosféra dá brzy zapomenout na jakákoliv historická fakta a na rovinu říkám, že nijak jinak bych to ani nechtěl. Celkově tedy Gladiátora hodnotím jako jeden z těch filmů, které dokáží na člověka velmi silně zapůsobit a zanechat v něm hluboký dojem. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Hollywoodský velkofilm ke kterému jsem se dohrabala až 23 let po jeho vzniku. Čekání se oplatilo. Russell ve své životní roli. ()

Mitzi 

všechny recenze uživatele

Jestli byla doba, kterou představuje "Commodus" opravdu tak odporná, tak jsem velmi ráda, že si své předchozí životy nepamatuju. Nevím, jestli najdu odvahu a náladu podívat se na Gladiátora ještě jednou (potřetí), abych mohla změnit názor, ale na 5* to podle mého nebylo - i přes velmi dobré obsazení hlavních postav. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

První a poslední dobrý americký historický velkofilm (spolu se Statečným srdcem). A ta písnička na konci - to musí nalomit každého. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Film, který nastartoval novou éru historických filmů, se na počátku své existence zdál přeci jen hodně dlouhý, málo sestříhaný a chvílemi uloudaný. Ve světlě všech jeho následovníků se však jeví jako parádně natočená historická fikce, kde výtečné bojové obrazy střídají melodramatické scény s velmi slušným hereckým potenciálem. A také hudba se zde naprosto nevýdaně povedla. Tento film zůstane asi ještě dlouho nepřekonatelným otcem novodobého historického filmu. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu se moc rád vracím, Russell Crowe s Joaquinem Phoenixem dokázali, že jsou dobrými herci a Ridley Scott to podtrhnul svojí režií. Velkolepá podívaná, která opravdu nenudí. Dávám plné hodnocení! ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Zde budu bohužel nadržovat jak kvůli Russellu Crowovi, tak i kvůli tomu, že se v posledních letech podobných filmů točí dost málo na to abych jej mohl osoudit a tak i přes některé nedokonalosti dávám nakonec za plný počet. Začátek je naprosto famózní a první bitva nemá absolutně žádnou chybu, pokud by se v tomhle duchu odehrával celý film bylo pět hvězdiček proklatě málo. Na druhou stranu však, jak zde již někteří psali, z historického hlediska film naprosto na nic nenavazuje a co mi z počátku vadilo více něž samotný vymyšlený příběh, bylo třeba počítačem vytvořené colosseum, ale co naplat, je to prostě krásná historická pohádka a já si ji kdykoli rád zopakuji. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Gladiátor je film, ktorý jednoznačne nie je tým, čím sa snaží byť a už z obalu DVD kričí "Ja som ten geniálny, super, bezchybný film a veľmi, veľmi chcem OSCARa". Ale je tak parádne natočený, že mu v istých chvíľach ochotne zožeriete aj s navijákom. Vynikajúca réžia Ridleyho Scotta, skvelé herecké výkony Joaquina Phoenixa a Russella Crowa, no ani ostatní zúčastnení nehrajú slabo. Krásny vizuál, ak ste ochotní akceptovať očividné bojovanie o Oscara, tak je to pre vás filmový zážitok... ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama