Reklama

Reklama

Rodáci

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Československo, 1988, 20 h 3 min (Minutáž: 89–95 min)

Režie:

Jiří Adamec

Kamera:

Kristian Hynek

Hrají:

Jan Šťastný, Radoslav Brzobohatý, Jana Hlaváčová, Emma Černá, Stanislav Zindulka, Jaroslava Obermaierová, Antonín Navrátil, Petr Kostka, Jiří Pomeje, Milena Dvorská, Soňa Novotná, Karel Roden (více)
(další profese)

Epizody(13)

Přežili válku a teď někteří nevědí, jak naložit se svým životem. Válečné i poválečné osudy lidí v  malém jihomoravském městečku podle románů Jaroslava Matějky. Mladý Petr Vitásek z jihomoravského městečka Radeč je prostořeký idealista, který má rád pití a děvčata. Po konfliktu s kolaborantským profesorem je vyloučen z gymnázia a přidá se k partyzánům. V přestřelce je raněný. Po válce se stane v Brně redaktorem komunistických novin... Seriál sleduje společenské proměny malebného jihomoravského maloměsta v období 1942 - 1948. Mapuje dobu a lidi v jejich proměnách, v jejich občanských postojích a činech a v jejich charakteristické mnohotvárnosti. Rozsáhlý seriálový projekt podle románů Jaroslava Matějky "Rodáci a odrodilci" a "Kam jdete, rodáci" natočil Jiří Adamec v roce 1988 na politickou objednávku KSČ k 40. výročí Vítězného února. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Ne nezbláznil jsem se! 5* za tuto sračku a velmi zlou sračku dávám pro Význam a nikoliv za odfláknuté zpracování. Tento seriál by si měl povinně odkoukat každý mladý intelektuál, je to jako instruktážní film o souloži nebo dýchání z úst do úst. Komouši na vrcholu perestrojky tu otevřeně říkají: podívejte se na nás a na naši historii. My jsme ksindl, vrazi, násilníci, zloději, podvodníci, tupci, alkoholici, nefachčenkové a neštítíme se ničeho. Ani Brzobohatý, Bohdalová, Zindulka, Hlaváčová, Hrušínský a další se nestyděli si tu přivydělat na tu malou skývečku. Nemá cenu rozebírat jednotlivé postavy(Ten spisovatel Matějka, to musí být neskutečné prase) snad jen legendárního Vitáska. Vitásek je nevzdělaný, nezodpovědný, cholerický psychopat nezvládající základní pojmy práva, etiky či morálky. Nejlépe mu vyhovuje jednání s namířenou pistolí, směrem k pěstním soubojům má vždy smůlu a dostane nakládačku. Vztah k lidem kolem sebe si nevytvořil a nemá ani snahu. Vztah k ženám si kromě občasného mr.du také nevytvořil a neví co je láska. Tam, kde nemůže střílet, apeluje na nízký pud sobě rovným a volí agresivní zesměšňování.(výrok o kozách). Když slyší slovo demokracie, reaguje:"To nemáš ze své kebule a patří ti dat po čuni."Když někdo pochybuje o správnosti konání strany "Je to reakcionář a už aby tu byl Kléma a všechno vymetl". Po technické stránce profesionálové (prodejní) ty sračkovitý role hrají slušně a snaží se z těch hovadin udělat příběh. Jan Šťasný volil cestu vzdorovitého spratka, čumícího někam mimo kameru a na pokyn režiséra Adamce řekne nějakou děsivou nesourodou a do příběhu se nehodící Píčovinu., A pak zas jen čumí. Opravdu to se mnou otřáslo a jsem rád, že jsem tuto zrůdnost po 21 letech opět viděl. Moc poučné a člověk si toho Vaška Havla čím dál víc váží. ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Před pár lety jsem tomuhle seriálu dával odpad,teď musím říct,že vzhledem k tomu,co praktikuje za hrůzy naše tzv. svobodomyslná, bez nátlaková a bez cenzurní kinematografie a televize,je tohle dílo skvost! Plejáda skvělých herců,u nichž musím konstatovat,že kdyby zahráli třeba stůl,nebo židli,je to koukatelný a věrohodný. Jen se pozastavuji nad jednou věcí,v roce 1987,potažmo 1988 se naši tvz. novodobí buditelé (Bartoška,Brzobohatý,Hrušínský aj.) opravdu museli ,,zaprodat",jak se později říkalo a říká,překrucováním dějin? Nechci soudit,nepřísluší mi to,ale jak bylo řečeno v jedný krásný pohádce: Pro pár špinavých zlaťáků,pro falešnou slávu ....??? ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jedinou chybou, a to velice závažnou, je hlavní hrdina. Jde o namyšleného impulsivního tupce, kterého prostě nelze mít rád. Velmi špatně napsaná nesympatická postava. Díky tomu divák zoufale upírá pozornost k vedlejším rolím. Bohužel Hrušínský brzy umírá a Brzobohatý se Zindulkou mají málo prostoru. Ale nevadí, jsou tu zástupy našich nejlepších herců ve všech možných rolích. V každém případě je tu velmi mnoho politiky na úkor běžného života, jehož popis by byl asi zajímavější než ten třídní boj. To je na škodu věci, ovšem vzhledem k době a účelu vzniku je to pochopitelné. Atmosféra doby je zobrazena tendenčně, ale přefiltrovat se to dá v pohodě, obraz společnosti po odfiltrování je docela jasný. Komunisté měli podporu ulice a zastavit je nešlo. To jsou fakta. Co si národ demokraticky zvolil ve volbách, to pak dostal měrou vrchovatou. Za podpory Sovětů samozřejmě. Je vlastně smutné i směšné zároveň, že protřelí politici ostatních stran neměli šanci. Rozklad společnosti byl dokonalý. Starý řád se zhroutil. Ta vidina, že bude všecko všech byla zkrátka po válce příliš lákavá. Tohle všechno seriál popisuje možná zkresleně, ale to podstatné v něm je. Podle mně je to zajímavé svědectví doby a já jsem rád, že jsem seriál viděl. Druhá polovina řekl bych kvalitnější. To místní hodnocení zde je jen pomsta. Dnes jsou mnohem horší seriály. 70% ()

Cverna 

všechny recenze uživatele

Přišel k vám bolševický Ježíšek! Už jen tato věta stojí za nějakou tu hvězdičku!!! Tento seriál je tak démonizovaný, až to bolí! Vždyť o nic nejde, příběh dospívajícího kluka, který měl tu smůlu, že dospíval za války a ta válka jej dost ovlivnila... Nebyl ani letcem RAF, ani atentátníkem na zastupujícího říšského protektora... Sem tam někoho zastřelil, sem tam sbalil nějakou holku... sem tam vedl nějakou schůzi, sem tam nějakou schůzi rozbil... A nějaká agitace? Tři muži v chalupě zachraňovali vesnici stavěním velkých kompostů a Petr Vitásek vyháněním kolaborantů! Pět hvězdiček dávám z trucu! Není to žádné veledílo, ale není to ani žádný propadák! Viděl jsem spoustu větších hovadin! A tak jedna hvězdička za Vitáskovu hůl a tvrdou hlavu, druhá hvězdička za ty jeho holky, třetí za Zedníčkovu prostřelenou hlavu, čtvrtá za bolševického Ježíška a ta pátá... Ta je za práci grafiků při tvorbě závěrečných titulků... Proč psali za slůvkem "Hráli" nekonečný seznam herců, když stačilo napsat: "Hráli: všichni!" ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Ideologicky to samozrejme je, jaky je. Od zacatku to schytavaj presne ti podle predpokladu, moralne padla a zbabela inteligence, kolaborujici kler, dekadentni aristokracie (Boticelli na pude potesil jak svin:o))), cetnictvo jako relikt "starejch" dob, zatimco delnej lid ma srdicko na dlani, resp. na pravym miste, zadny prekvapeni. Ale formalne docela zajimavy. Zapletka kolem jednotlivejch frakci bojujicich o staryho Vitaska je relativne promyslena a postava Pikoly, nebo jak se jmenuje, i po druhym dile zajimave nepruhledna. Docela necekana je i prace se Sokolem a sem tam se dokonce mihne i naznak prace s individualni, nikoli tridni vinou. Zatim jsem u tretiho dilu a rozhodne to je pozoruhodnej studijni material. Vsjo na ulozto.cz. UPDATE: Ty povalecny dily jsou teda fakt sila, cista agitka, ale ultracista. A hraje tam i Landa:o)))))))) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Tehdejší šéf pražských knihkupectví Vrátislav Ebr v předtuše úspěchu seriálu objednal 30.000 výtisků knížní předlohy seriálu. Po zkouknutí dvou dílů si zoufal, že prodělá kalhoty. Ale celý náklad se kupodivu prodal za tři týdny. (cariada)
  • Filmovalo se také v lipové aleji v Rosicích, železniční stanici Tatranská Polianka, zámku Mníšek pod Brdy, zámku Tochovice, Brně, městském soudu v Praze, Miroslavy, Mahenově divadle v Brně, Praze na Malé Straně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama