Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (36)

Star Trek: Nová generace (1987) (seriál)

Star Trek: Vesmírná loď Voyager (1995) (seriál)

  • Voyager byl prvním oficiálním programem, který běžel na novém kanále United Paramount Network (UPN). Všechny ostatní seriály na tomto kanále v roce 1995 byly určeny pouze pro první sezónu, jediný Voyager trval celých 7 let. Okamžitě po poslední sérii začalo UPN vysílat další Star Trek seriál, Star Trek: Enterprise (od r. 2001). (Galadriel)

Battlestar Galactica (2004) (seriál)

  • Počas vysielania 1. série bol neustále najsledovanejším serálom Sci-Fi Channelu, ktorý priťahoval viac ako 3 milióny divákov. Bol vysielaný o 22. hodine, pričom bol sledovanejší ako Star Trek: Enterprise (od r. 2001), ktorý bol vysielaný o 20. hodine v piatok na nekáblovej televízií (Sci-Fi Channel je káblová stanica). (klayman)

The Orville - Season 1 (2017) (série) (S01)

Star Trek: Picard - Konec je začátek (2020) (epizoda) (S01E03)

Star Trek: Discovery - Zvol si svá muka (2017) (epizoda) (S01E05)

  • Komandér Saru (Doug Jones) požiada počítač o zoznam najslávnejších kapitánov Hviezdnej flotily. Počítač vypíše známych kapitánov zo sveta Star Treku, medzi ktorých patria: Jonathan Archer (zo seriálu Enterprise), Robert April (epizóda V opačnom čase animovaného seriálu Star Trek), Matthew Decker (epizóda Stroj skazy pôvodného seriálu Star Trek) a Christopher Pike (z filmu Star Trek: Klietka). (koba)

Star Trek: Podivné nové světy - Pod pláštěm války (2023) (epizoda) (S02E08)

  • Pro herce Clinta Howarda (Buck Martinez) šlo už o pátý seriál z prostředí Star Treku, ve kterém účinkoval. Poprvé se objevil o 57 let dříve v epizodě Manévr s korbomitem (1966) původního seriálu Star Trek. Později byl obsazen v epizodě Minulý čas, 2. část (1995) seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět a viděli jsme ho také v epizodě Zisk (2002) seriálu Star Trek: Enterprise. Nakonec účinkoval ještě v epizodě Usmíření (2017) seriálu Star Trek: Discovery. Kromě výše uvedeného, hrál člověka, který o sobě tvrdil, že je postavou ze světa Star Treku i v epizodě Nezvolená cesta (2009) seriálu Hranice nemožného. (koba)

Star Trek: Do neznáma (2016)

  • USS Franklin je ve filmu zmíněna jako první loď flotily, co uměla dosáhnout warp 4. Pod vedením kapitána Edisona (Idris Elba) fungovala však až po událostech ze seriálu Star Trek: Enterprise (od r. 2001) a až po vznik Spojené federace planet. V tomto seriálu, ještě před vznikem Federace, USS: Enterprise NX-01 uměla dosáhnout warp 5. USS Franklin tedy musela být starší loď než USS: Enterprise NX-01 a do velení kapitánu Edisonovi musela být svěřena později, až po vzniku Spojené federace planet, jak vysvětlují tvůrci. (Honzíno)

Rambo: Do pekla a zpět (2008)

  • Skladatel Brian Tyler, který složil hudbu k filmu s využitím legendárního hudebního motivu od Jerryho Goldsmithe (autora hudby k předchozím dílům) se s prací Goldsmithe nesetkal poprvé. V roce 2003 Tylerova hudba nahradila Goldsmithův zamítnutý soundtrack k filmu Proud času (2003) a v roce 2007 Tyler v Goldsmithově stylu zkomponoval soundtrack ke snímku Vetřelci vs. Predátor 2 (2007). Vedle toho také skládal hudbu k několika epizodám seriálu Star Trek: Enterprise (od r. 2001), zatímco Jerry Goldsmith stojí za soundtracky k pěti startrekovským filmům a za znělkou seriálu Star Trek: Voyager (od r. 1995). (D.Moore)

Star Trek X: Nemesis (2002)

  • Film obsahuje narážky na všech 5 Star Trek seriálů. Riker (Jonathan Frakes) použije manévr pojmenovaný po kapitánu Kirkovi, je zmíněna válka s Dominionem, hlavním protivníkem posádky ze seriálu Star Trek: Hluboký vesmír devět (od r. 1993), krátké cameo si coby admirál zahrála Kathryn Janewayová ze seriálu Star Trek: Voyager (od r. 1995) je zmíněna loď USS Archer, pojmenovaná po kapitánu Archerovi ze seriálu Star Trek: Enterprise (od r. 2001). (mirliflore)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama