Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

Caszidy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První Enterprise a její kapitán Jonathan Archer by určitě neměli zapadnout v zapomnění za svými slavnějšími kolegy Kirkem a Pickardem. Zatím poslední seriálový příspěvek do Star Trek universa je totiž na vysoké úrovni a hravě se může se svými kultovními předchůdci měřit. Jistě, ne vždy vítězně, avšak vždy se ctí. Výprava ja kvalitní, stejně jako efekty a příběhová stránka. Samozřejmě ne všechny epizody jsou kvalitativně vyrovnané, ale to už se holt u seriálů stává. Trefa do černého byl rozhodně casting, jelikož Scott Bakula je jako kapitán Archer výborný a pokud vím, jde i o velkého fanouška Star Treku. "Spocka" mu dělá nebezpečně krásná subkomandér T'Pol v podání Jolene Blalock. Tenhle seriál by prostě zapadnout neměl, kvalitu má totiž nepopiratelnou. ()

Hyb_rid 

všechny recenze uživatele

První a čtvrtá série naprosto děsivé, druhá průměrná a třetí dobrá. Kdo se podívá jen na tu třetí tak asi udělá nejlíp. edit 2023 Po takřka dvou dekádách znásilňování Star Treku Kurtzmanem a Abramsem mi konečně došlo jak moc se budu muset do smrti Bermanovi a Bragovi omlouvat za mé absolutní nepochopení toho o co se s Enterprise snažili ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na Novou generaci to nemá, ale snaha ukázat jak to bylo před původní první sérií je příjemná. Enterprise byla první, a ne jako u všech ostatních sérií, JEN nejlepší lodí flotily. Trochu mě vyděsilo ukončení série, které je lehce šílené a cestování časem tu opravdu dlouho nebylo. Pro fanoušky ST naprostá nutnost, ale pro ostatní a už vůbec pro neznalé základů Star treku bych seriál nedoporučoval. Pár odkazů a vcelku příjemný návrat k né tolik akční náplni dílů vsunuje tuto sérii kvalitativně mezi slabý Deep space 9 a nejlepší Novou generaci. ()

MadChick 

všechny recenze uživatele

Návrat k dějovým začátkům mě velice potěšil. Příběhově velice zajímavé, obzvláště později více-díly a ucelenější příběh skrz celou sérii. Moc sympatická posádka. A pro mě nejlepší seriál o Star Trek vesmíru (promiň JEAN-LUCU).Klidně bych si nechal líbit další sérii. 90% To moje hodnocení berte trochu s nadsázkou, je to z pohledu fandy. Pokud bych se na tento seriál díval okem nestraného pozorovatele, vyšlo by mi cca 70% ;) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Enterprise je vynikající seriál. Je škoda, že se neudržela déle a možná znamenala svými tržbami a ratingem hřebíček do rakve Star Treku (i když nový film se blíží), ale nedá se jí mnoho vytknout. První série obsahují vzrušení z objevování nových světů, v podstatě sledujeme první lidskou loď, která zkoumá vesmír, potkává různé kultury. To vše podpořeno celkem zajímavou posádkou, občasnými setkáními se "starými známými" rasami a vynikajícími efekty a akčními scénami. A v okamžiku, kdy by seriál mohl začít nudit, přijde zvrat jak hrom a celou třetí sérii se rozjíždí velkolepý kontinuální příběh, který nemá chybu a posadí Vás na zadek. A ve čtvrté sérii zase potkáte mnoho starých známých, poznáte jak to bylo s Vylepšenými, historii Vulkánců, Andorijců i Klingonských hladkých čel. Enterprise je Star Trekem, který v sobě spojuje to nejlepší z mnoha jiných - dodrodružství ale původní série, kontinuální příběh ale Deep Space Nine, efekty a akci ale Voyager a stojí opravdu za to. ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • Vesmírná loď Enterprise-D, známá zejména ze seriálu: Star Trek: The Next Generation (od r. 1987) a z filmu Star Trek VII: Generations (1994), se po 10 letech znovu objeví na obrazovce v seriálu Star Trek Enterprise. Můžeme si ji vychutnat v závěrečné epizodě čtvrté série (a celého seriálu) "These are The Voyages..." (Honzíno)
  • Vaughn Armstrong (admirál Forrest) se před tímto seriálu ve Star Trek univerzu objevil v 9 různých rolích, ale člověka si zahrál až zde. (mirliflore)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama