Reklama

Reklama

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

(seriál)
  • Slovensko Arabela sa vracia
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Česko, 1993, 12 h 8 min (Minutáž: 28 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Jiří Lábus, Miroslava Šafránková, Vladimír Dlouhý, Marián Labuda st., Jaroslava Kretschmerová, Ondřej Kepka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Arabela pokračuje dalšími šestadvaceti příběhy, jimiž autoři Miloš Macourek a Václav Vorlíček volně navázali na díly předchozí. Než se podařilo pokračování úspěšného seriálu napsat a natočit, uběhla řada let. Někteří herci z první série se už, bohužel, natáčení nedožili: Vladimír Menšík, Václav Lohniský, Petr Svojtka či Jiří Hrzán. Přesto se ale s většinou herců, které si diváci oblíbili, zase setkají. Se Stellou Zázvorkovou, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou, Janou Brejchovou, Vladimírem Dlouhým a přibudou k nim desítky představitelů nových rolí. Například Marian Labuda, Petr Nárožný a Pavel Zedníček. V titulní roli Arabely vystřídala slovenskou herečku Janu Nagyovou neméně půvabná Mirka Šafránková.

Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, tedy pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul a usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi. Každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Proč je původní Arabela tak dobrá a tohle pokračování tak slabé, to je pro mne dosud ne zcela jasné. Část vysvětlení bude možná spočívat v tom, že Arabelu z roku 1980 budu pořád jaksi vidět očima desetiletého kluka, zatímco Arabelu II jsem viděl po dvacítce, už jako poměrně cynický snobík. Také toto pokračování obsahuje celou řadu výborných i slabších macourkovských nápadů. Pochopitelně logika a zdůvodnění toho či onoho občas kulhá, ale to by u pohádky tolik nemuselo vadit, kdyby to jaksi vnitřně fungovalo, což se v první řadě Arabely dařilo, nyní nikoliv. Na vině je asi nekritičnost autorů, kteří nenasytně vrší jeden motiv za druhým, jako by už nevěděli co do dortu nacpat, aniž z těch příběhů vytěží, co je jim vlastní. Výsledek je takto poměrně chladný a přes uplatnění řady výborných herců málo zábavný. Co je ale nejpodstatnější, mám takový pocit, že cosi zásadního se mezi vznikem dvou Arabel stalo v ovzduší , protože zhruba do poloviny 80. let vznikla v Čechách celá řada velmi kvalitních filmů pro děti, zejména pohádek, o jejichž kvalitě či přinejmenším zábavnosti jsem přesvědčen. Po roce 1989, až na nepatrné výjimky, nic, k čemu bych měl chuť či důvod se vracet. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Delší a snaží se a to dost ale říkám jen vybraní herci a některé momenty jsou super víc to už ale nenabídne a proto jsem rád že to nemá více dílu protože si myslím že by to už vůbec nezaujalo. Vzpomínky na dětství jsou protože kdo taky nekoukal že, na zajímavý příběh je škoda že neoslní tak moc na pořád. ()

Reklama

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu tady něco opakovat - prostě nejtrefnější postřehy napsali fík, Arccos a masik a já k tomu můžu jenom doplnit, že ale vůbec nechápu, jak je možné, že z vyloženě holčičí Mařenky vyrostla ňáká emancipovaná dřevochlapice a z neohroženého Honzíka takový ňouma...? ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

O dost slabší než první série. Více (zbytečných) postav, jiná Arabela:-(, méně kompaktní příběh a je zde bohužel vidět protivný polistopadový rys české tvorby. Všude musely být vidět zahraniční nápisy, seriál obsahoval humornou anglicky mluvící postavičku...šíleně vypadající oblečení s anglickými nápisy..."watchman":-) Brutální snaha o aktuálnost a západní styl seriálu ubíralo na atmosféře, pohádkovosti a kouzlu. Navíc postavy se oproti první sérii chovají iracionálně a často zničehonic úplně mění své chování a charakter (umíněná, sobecká Xenie se mění na hodnou a milující matku/manželku; citlivá a empatická postava Petra se mění na dědkovskou až kromaňonskou figurku dožadující se teplých obědů a klidu atd.). I zbytečně velké množství dílů oproti první sérii (2x tolik) příběhu moc neprospívá - v seriálu je řada hluchých momentů, zbytečných paralelních příběhů a hlavní dějová linie se tak odehrává v příliš pomalém tempu. Ale celkově to šlo:-) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Někdy méně znamená více. Škoda, že si to Vorlíček s Macourkem neuvědomili. Jinak by mohli poměrně slušně navázat na dokonalou první sérii. Nápaditost triků a kouzel vysoká. Nevadila mi ani absence Jany Nagyové. Arabelu s Petrem jednoznačně přehrávají jejich pultanelskými jablíčky ostaršená dvojčata. Dvojrole dítek/popelářů v podání Nárožného a Zedníčka drží sérii nad vodou. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (47)

  • Natáčeno v Praze na Karlově náměstí a Nuselském mostě. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčeno na hradě Bouzov, obci Bezděkov a v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Do úlohy Arabely oslovili ako prvú Janu Nagyovú, ale jej nemecká agentka, ktorá ju zastupovala, požadovala 1,000 mariek za jeden deň nakrúcania, takže z toho zišlo. Herečke to bolo tak veľmi ľúto, že sa musela vyplakať do vankúša. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama