Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdo z uživatelů, kteří koukají na mé komentáře čekali, že mě opustí touha sjet všechny díly Pátků, tak jim musím vzkázat, že hodlám své slovo dodržet:) Takže se podíváme společně co nám přinesla Čtverka. Hned na úvod se dostavuje známá rekapitulace. Na režisérské stoličce se pevně uvelebuje tvůrce božských béček Chucka Norrise a jde se na věc. Bruce Mahleh známý z Policejní akademie to schytá jako první z celkových 13 padlých. Pak příjde na řadu sestřička, tlustá stopařka a pak už jde na řadu mládež. Opět sympaťáci, jenže v nesprávný čas na nesprávném místě. U holek rozhodně bylo na co koukat a tak je jich dvojnásobná škoda, jenže vysvětlete to někdo Jasonovi. Na závěr to Jason schytá od malého Tommyho. Jelikož mám za sebou již 4 díly, tak mě nezbývá než porovnat tuhle sérii trošku s Vřískotem a upřímně, to srovnání by vyznělo mnohem lépe pro Cravenovu sérii. Tady přecejen napětí není nikterak mnoho a většinou po velice krátké chvíli končí oběť s mačetou v hlavě. 65% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Z celé první poloviny je nejzajímavější asi tak márniční úvod, a pak ještě extravagantní "svatovítský" taneček mladého Kryšpína na mejdanu. Jinak rozbředlá nezajímavá nuda s grupou kompletně nesympatických ocasů a flunder, s otravným malým spratkem... a pravda s jednou hezkou maminkou, vzdáleně připomínající Mme Pfeiffer. Když už jsem se vzdával naděje, že se děj aspoň trochu přiblíží kvalitě dvojky a trojky, konečně se začne něco dít a Jason se do toho trochu opře. Ale slabounce, nevýživně, nepřesvědčivě. Až teprve samotný závěr je aspoň trochu originální a nadprůměrný, takže úplná ztráta času to nakonec není. ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Čtyřka je zábavné pokračování s řadou vhodných kandidátů na zavraždění. Celý díl je tentokrát i přes pár nevtipných vtipálků laděn do temna, vraždy jsou správně sadistické a nechuťácké (Tom Savini se vrátil), slečny se nadšeně svlékají a nabízí ke kopulaci. Jason je tady od prvních vražd krvežníznivý sadista bez nadsázky, díky talentovi Zitovi na režijním křesle. Ještě pořád dobrý. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tohle je ještě slušně dívatelný díl, ale kolovrátek už se roztočil dokola. Jason Voorhees nikdy nebude mým oblíbencem. Otázkou je, jestli z čím dál víc plesnivějšího a červama prolezlejšího xichtu se zastaralou maskou a mačetou jde vůbec něco víc vytřískat, když už natočili 9x to stejný, a ani to desáté, omlazané scifi nestálo za nic. Je opravdu smutné, když ho po deseti pokusech musel pumpnout až Freddy, což považuju za lepší biják než všechny samostatné P13. Vrchol série podle mýho přichází se třetím dílem. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý zářez mi s odstupem času připadá jako jeden z nejlepších, konečný soud si samozřejmě nechám na úplný závěr po zhlédnutí celé série, ale už teď můžu říct, že měl štěstí zejména na herce. Ve srovnání s dvěma předešlými díly, bylo tohle asi nejpohodovější setkání s oběťmi páně Voorheese. Nekoná se totiž žádná přehlídka afektovaných či jinak narušených dementů určených k likvidaci. Poprvé tu na scénu nastupuje malý Tommy Jarvis, s jehož postavou budeme mít co do činění i v dalších pokračováních, a je to právě on a jeho rodina, jenž dávají celému dění téměř punc uvěřitelnosti. Pochopitelně ale nemohou chybět ani obligátní teeni, ti mají opět dokonale šablonovité charaktery – panna a její zkušenější přítel, šašek, tydýt, děvka s děvkařem atd. Můžete hádat, kdo přijde na řadu jako první a kdo poslední. SPOILER: Díky postavě malého Tommyho, dítě nemůže zemřít, to ale nesympatická panna schytá s plnou parádou. Chňá, chňá, potěšilo. Na filmu se opět podepsal zásah MPAA, a tak byly některé scény zkráceny nebo úplně vystřiženy, znát je to zejména při zmizení Tommyho mámy, která odejde ze scény velmi nenápadně a vysvětlení, co se s ní stalo, se nám nedostane. Kdo má zájem, může se na něj podívat tady: https://www.youtube.com/watch?v=eniF9bJ1LN4&t=127s Docela škoda, že to chybí, viďte? Poslední kapitola, která zdaleka nebyla tou poslední, je nejen vynikajícím Pátkem, ale i bez růžových brýlí fanouška brutálního hokejisty si troufám říct, že i velmi dobře zvládnutou žánrovkou jako takovou. Čistých pět. Edit komentáře a hodnocení až po překvapivých 13 letech od posledního zhlédnutí (původní komentář vzal ďas, původní hodnocení - ****) ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Tommy (Corey Feldman) hraje ve filmu arkádovou videohru Zaxxon, která vyšla v roce 1982. (Stocki)
  • Film bol zakázaný vo Švédsku. (Paldiny)

Reklama

Reklama