Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

Matty 

všechny recenze uživatele

Opulentní válečná podívaná, jejíž multiperspektivní románová struktura podává neobyčejně komplexní obrázek slavného vylodění. Film od začátku paralelně stříhá mezi muži různých hodností a národností, přičemž každý má přístup k jiným informacím, což významně pomáhá budovat napětí. Na jedné straně nechceme, aby Němci věděli, kdy spojenci zaútočí, zároveň si přejeme, aby byli o invazi včas informováni např. členové francouzského odboje. Jedině správná synchronizace může přinést vítězství. Díky rozmáchlé stopáži nám sice můžou být postupně představeni všichni hlavní aktéři (byť je později spíše než podle jmen rozpoznáte podle tváří známých herců), ale důraz je kladen primárně na samotnou operaci a její jednotlivé kroky, nikoliv na psychologii postav a jejich citový život. Jde o podobně fascinující procedurální ansámblovou válečnou akci, jakou o rok dříve nabídla Děla z Navarone nebo o několik let později Kam orli nelétají. Oproti nim je ovšem Nejdelší den zároveň více orientovaný na co nejvěrnější (v rámci možností žánru a hollywoodského vyprávění) zprostředkování historických fakt, čímž předjímá dokudramata, která se dostanou do módy o něco později. Díky zaměření na to podstatné je film navíc nabitý akcí. Téměř neustále se v něm něco zásadního děje, nebo alespoň k něčemu zásadnímu schyluje. Některé masivní scény, viditelně natáčené se stovkami komparzistů pobíhajících po pláži, berou dech nejen svou rozmáchlostí, ale i virtuozitou režie (obzvlášť vyniká jeden nepřerušovaný letecký záběr bojů probíhajících na obou březích řeky). Občasné komické vsuvky (procházející jeptišky) a dialogové scény mezi vojáky (které "velký příběh" nikam neposunují) tak představují vítanou možnost vydechnutí. Pojetí války je s ohledem na dobu a charakter projektu poměrně černobílé. Zejména američtí vojáci jsou bezchybní hrdinové, zabíjení je nevyhnutelné a nevyvolává ambivalentní pocity a nihilistický dovětek v podobě posledního dialogu přichází příliš pozdě. Ani silná alergie na Johna Waynea a heroické oslavy virility vám ale nebrání vychutnat si, jak obratně je film vystavěn a jak svou konstrukcí v něčem připomíná (mimo jiné) Dunkerk Christophera Nolana. 80% Zajímavé komentáře: DaViD´82, Subjektiv, Madsbender, gudaulin ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm, který je celou duší tvořen pro Američany. Velkolepé scény (omaha) s obrovským počtem komparzistů (resp.vojáků), snaha o rozmáchlé uchopení stěžejní operace 2WW, (poprvé) konečně němečtí vojáci mluví německy, hromada známých tváří a "významných" postav a v neposlední řadě Americké nadnesení skutečností. Přesto, je to opravdu působivá a funkční (!) podívaná, která právě svými rozměry a ignorováním omezení dokáže diváka naprosto pohltit. Výrazným plusem je dnes nepřítomnost počítačových triků, které neubírají ne reálnosti, ani na fyzické hmatatelnosti všeho na plátně. Postaru odvedená práce, která se po první hodině povídání a přibližování událostí divákovi mění na válečné peklo velkých rozměrů za doprovodu Jarreho hudby. Proč tedy ne plné hodnocení? Protože film celou dobu válku prostě jen sleduje (nevtáhne diváka mezi vojáky, ale jen ho nechá sledovat), vojáci mi byli ukradení a neviděl jsem to v kině... PS: proč si náckové popisů vnitřek bunkru anglickými nápisy? ()

Reklama

salalala 

všechny recenze uživatele

Nakonec ty čtyři dám, ale že bych to musel ještě někdy vidět, to ne tedy. Je fakt, že čas se na filmu podepsal asi víc, než bychom si přáli. Někdy jsou až zoufale vidět zadní projekce, což vyloženě ruší. Triková práce je ale jinak pořád dost dobrá. Celý ten film je ukázkou staré filmařiny, kdy všechno bylo vekolepější než dnes. Spousta hvězd, které se tu kolikrát jen mihnou, ale jejich účast potěší. Fajn je i poměrně realistické vykreslení celé akce a taky Němců, což je určitě pozitivní. Délka je ale v tomhle případě smrtící. Dvě a čtvrt hodiny by bohatě stačily, takhle se to hooooodně táhne a i kvůli třem odlišným částem film nedrží moc u sebe a působí dost epizodně. Ke škodě je taky velké množství postav a nemožnost si k nějaké vytvořit vztah. Ale už jen z toho důvodu, že dneska by tohle nikdo nenatočil, to stojí za vidění. 70% ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Reálny deň: Keď si chcete naštudovať tému vylodenia v Normandii, nemusíte siahať po knihách, stačí vidieť tento film. Nevyznám sa v tom, možno ma tvorcovia zavádzali, ale neverím, že by to tak mohlo byť. Natoľko detailne spracovaná rekonštrukcia nejakej udalosti sa vo filme nevidí často a keď už hej, treba mu za to priznať istú dávku edukatívnej hodnoty. Navyše to musela byť pre celý štáb neskutočná fuška. Kvantá bojových scén, nevynechávajúcich ani demoláciu okolia, museli v tej dobe znamenať nevídané množstvo vynaloženého úsilia (oscar za efekty bol teda celkom na mieste). Hviezdny deň: Film mal toľko postáv, že osobnosti ako Richard Burton alebo Henry Fonda vôbec nemali mnou očakávaný dostatok priestoru. Na druhej strane by sa dal rozdeliť najskôr na pasáže kedy hrá prím John Wayne, kedy Robert Mitchum a na prestrihy medzi taktizujúcich nacistov a francúzskych civilistov čakajúcich v tichu pred búrkou. Ľudský deň: Dialógy postáv medzi streľbou a inými ničivými zvukmi zrejme tvorili "len" vyjadrenie ľudskej roviny, v ktorej sa malo ukázať, že pod uniformou sú to všetko zraniteľní jedinci, snažiaci sa prežiť navzdory okolitému dianiu ("chcel by som vedieť, čo znamená bitte, bitte"). Čo síce bolo vidieť, ale nemám to filmu za zlé. Rušivá mi prišla skôr trochu zbytočná postava Seana Conneryho, ktorá pôsobila až komicky a mala asi pre zmenu zobrazovať charakterovú rôznorodosť vojakov. Najdlhší deň: Vskutku náročný film. Občas som si vravel, že môže držať v napätí počas celej stopáže iba zarytých fanúšikov vojnových filmov. A občas strhol aj mňa. Za odvedenú prácu si určite zaslúži plné hodnotenie, ale ja som len obyčajný civil z inej doby, ktorý nepíše históriu, ale čsfd komentár a hovno o tom vie. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

K legiím bezvýhradných obdivovatelů tohoto díla se nepřipojím. Ano, připouštím, velkoprodukce je makačka a tady se to nezpackalo. Ale nic víc. --- Kladu si i otázku stran věcné přesnosti. Nejsem fanda do militarií, ale četl jsem, že nasazení spojeneckého letectva bylo tak intenzivní, že Němci se o přesuny za denního světla vůbec nemohli pokoušet. A že posily Němcům nedošly protože Hitler hajal a nikdo ho nechtěl budit, to je určitě legenda. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (49)

  • Herec Curd Jürgens hraje německého generála Blumentritta, který se vzteká nad neschopností jeho velení. Jürgens sám byl během války uvězněn nacisty. (SeanBean)
  • Richard Todd, který hraje majora Johna Howarda, velitele jednotky parašutistů v operaci Pegasus Bridge, sehrál roli ve skutečné operaci ve Dni D. Todd byl požádán, aby zahrál sám sebe, ale odmítl to s tím, že tato role je pro něj moc malá, raději požádal, zda by místo toho nemohl hrát majora Johna Howarda. Krátce poté, co Britové obsadili most Orne ve filmu, jeden z vojáků řekl Toddovi, že všichni musí sedět těsně u sebe a čekat na 7. paradesantní prapor, který jim přijde na pomoc. Voják řekl, že to nemá cenu, že ze 7. oddílu chodí vždycky pozdě. Toto byl osobní vojákův vtip, protože Todd za války sloužil u 7. oddílu a pomáhal osvobodit most. Během scény Todda jako Howarda, který čeká na pláži, je herec vedle něj v baretu ten, který hraje právě Todda. (SeanBean)
  • Priemerná dĺžka záberu = 8 sekúnd, stredná dĺžka záberu = 6,5 sekundy. (westerns)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno