Reklama

Reklama

Titanic

  • Česko Titanic 3D (více)
Trailer 3
USA, 1997, 194 min (Alternativní 187 min)

Obsahy(1)

V dubnu 1912 vyrazila luxusní zaoceánská loď Titanic z Anglie na svou první, a bohužel i poslední plavbu. Své pasažéry ale do cíle cesty nikdy nedovezla – narazila na ledovec a klesla pod hladinu. Tím začalo drama největší námořní katastrofy v dějinách lidstva. V ledových vodách Atlantiku skončilo mnoho životů a osudů. Mezi nimi byla i jedna láska, která vlastně ani pořádně nezačala. Americký velkofilm v režii Jamese Camerona, oceněný jedenácti Oscary®, katapultoval mezi nejzářivější hvězdy Hollywoodu oba představitele hlavních rolí – Kate Winsletovou a Leonarda DiCapria. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (362)

  • Český kaskadér Martin Hub, který si zahrál i malou roličku (stejně jako například v Zachraňte vojína Ryana, 1998), v čase premiéry vyprávěl: "Hraju tam českého pasažéra, kterého kvůli tomu, že je z chudších vrstev, zastihne voda ve spodním podlaží lodi, kde se snaží zachránit svého synka. Má krátký dialog s postavou Leonarda DiCapria a začne utíkat pryč. Vybere si ale špatný směr a chodba je i s ním prudce zaplavena. Točili to tak, že nechali vodu z připravených kontejnerů (jeden je větší než nákladní vagón) prorazit dveře. Nejdřív se to snažili udělat ve studiu. Jenže jim tam nevyhovovalo množství vody. Byla po pás a nebylo z toho jasné, co její proud udělá s člověkem. Přidali další kontejner - vody bylo tak po prsa, ale to nestačilo. Tak se rozhodli postavit celou chodbu lodi, ve které se to má odehrávat, venku a kontejnerů tam dali šest. Neměl jsem strach, ale nevěděl jsem, co se mi může stát - jediné, co jsem si předtím zkusil, byly ty dva kontejnery. Faktem je, že bezpečnostní opatření neponechávala nic náhodě: na konci chodby pokračoval koridor, u kterého bylo rozestavěno kolem čtyřiceti záchranářů, včetně mých kolegů, kteří mě měli chytat až poletím s proudem vody ven. Tak jsme se do toho dali. Nejdřív jsem stál od dveří sedm metrů, a to jsem viděl jen stěnu vody, jak se na mě řítí, ale stačil jsem se otočit a nějak se na náraz připravit. Jenže režisérovi se to pořád ještě nelíbilo. Měl pocit, že je na mně vidět, jak se do té vody pokládám. Ta scéna se nakonec opakovala čtyřikrát. Potřetí jsem si říkal, že to snad není pravda, že se všechno daří bez zranění. Nakonec jsem stál jen metr od dveří a tam už se nedalo dělat nic jiného, než reagovat na dveře, které ten příval vody vyrazí. Náraz o stěnu mě omráčil, ale s tím proudem jsem vylétl ven tak rychle, že se mi nic víc nestalo. No, bylo tleskání. Kaskadérské práce si tam váží a když ještě k bezchybnému výkonu přidáte trochu toho herectví, jsou pro vás ochotni udělat první poslední." (NIRO)
  • Známému aukčnímu domu Julien's Auctions se podařilo nashromáždit a prodat několik filmových rekvizit, které se objevily v tomto ikonickém filmu. Mezi ty levnější patřilo hlavně vybavení nebo jednotlivé součástky Titanicu. Například soubor kotevních rekvizit, dekorativními předměty k výzdobě interiérů, kotevní zábradlí, sada třech zmenšených kotevních rekvizit, překližka připomínající panel Titanicu za 192 dolarů, kus dřeva se štítkem s nápisem „Titanic“, odlomený kus dřevěné bedny s nápisem „Assorted/ 1 Lb Oranges“, malá dřevěná bedna s nápisem „Titanic, Southampton“ či skleněné okno prodané v celkové hodnotě 2 061 amerických dolarů. Větší zájem byl pak o předměty, které mohli diváci zahlédnout ve filmu několikrát. Například jídelní talíř dosáhl ceny 1 024 dolarů, bílý balík obvázaný provazem, který plaval v oceánu při potápění Titanicu, se prodal za 576 dolarů. O něco větší zájem byl o záchranou vestu, kterou si nový majitel odnesl za 1 600 dolarů. Nebo pokrývka hlavy jednoho z námořníků s nápisem „White star line“ se původně odhadovala na 1 200 dolarů, ale nový majitel překvapivě zaplatil 7 800 dolarů. Další zajímavostí byl například klíč od pout, která má na sobě Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) prodaný za 2 560 dolarů. Největší zájem však byl o šperky, které ve filmu nosí Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet). Umělé diamantové a smaragdové náušnice se vyšplhaly na 25 000 dolarů (oproti původnímu odhadu 800 dolarů). I ikonický náhrdelník Srdce oceánu se nakonec prodal za neuvěřitelných 9 100 dolarů. (Jimmy15)
  • Během natáčení slavné scény, kdy voda pronikne skleněnou kopulí nad velkým schodištěm první třídy, nastal nebezpečný problém. Hned po střihu této scény se samotné schodiště začalo hnout, jelikož bylo nadnášeno vodou, a některé herce přímo ohrozilo i zranilo. Podporuje to teorii, že skoro celé schodiště z vraku lodi během klesání na dno vyplavalo na hladinu oceánu, neboť dřevo bylo nadnášenou vodou. Mimochodem na natočení této slavné scény, kdy voda pronikne kopulí, měli filmaři jen jednu šanci. Scéna byla finančně náročná a v případě neúspěchu by se podruhé nenatočila. (dan4815)
  • Titanic byl do kin znovu uveden na krátký čas v remasterové verzi v únoru 2023 k příležitosti 25. výročí od premiéry filmu. (Paja.j)
  • Herečka Gloria Stuart ve filmu představuje starou Rose, které je skoro 101 let. Herečka sama zemřela v roce 2010 ve věku nedožitých 101 let. (TroiMae)
  • Lodní orchestr jako poslední píseň zahraje (předtím, než se úplně rozejdou se slovy: „Pánové, bylo mi ctí s vámi hrát“) slavnou náboženskou píseň „Nearer, my God, to Thee, nearer to Thee“, v češtině známou jako „Blíž k Tobě, Bože můj, vždy k Tobě blíž“, která se často hraje na pohřbech. (tommahol)
  • Titanic se srazí s ledovcem v 97. minutě filmu, což odkazuje na rok premiéry tohoto filmu. (me116)
  • V originálním znění filmu zazní věta v češtině „Co děláš, idiote? Nech ho na pokoji!“ V titulcích je pak tato postava označena jako „Slovakian father“. Jde o muže, který v zaplavované chodbě vytrhne Jackovi (Leonardo DiCaprio) chlapce z náruče. (astilbe)
  • Natáčelo se od 31. července 1996 do 23. března 1997 v Kalifornii, Mexiku, Kanadě a v Atlantickém oceánu (vrak Titanicu). (Varan)
  • Vrak Titaniku převzala do ochrany Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) na základě „konvence o ochraně kulturního dědictví, které leží pod vodou“ z roku 2009. Titanic tak navždy zůstane na dně oceánu. Režisér James Cameron byl jedním z posledních, kteří mohli vrak Titaniku spatřit. (Duoscop)
  • Oceán vydal 328 těl z 1 514 obětí, protože velká část z nich klesla ke dnu v trupu Titaniku. Některé zdroje uvádí, že se našlo 333 těl. Část z nich byla pohřbena zpět do moře. (Duoscop)
  • Ve třetí třídě bylo 79 dětí, 165 žen a 462 mužů. Zachránilo se 27 dětí, 76 žen a 75 mužů. (Duoscop)
  • Ve druhé třídě bylo 24 dětí, 93 žen a 168 mužů. Zachránilo se všech 24 dětí, 80 žen a 14 mužů. (Duoscop)
  • V první třídě bylo 6 dětí, 144 žen a 175 mužů. Zachránilo se 5 dětí, 140 žen a 57 mužů. (Duoscop)
  • Souřadnice místa, kde se Titanic potopil, jsou 41. stupeň a 43,32 minuta severní šířky a 49. stupeň a 56,49 minuty západní délky. (Duoscop)
  • Na palubě Titaniku bylo 60 kuchařů včetně pomocníků. Měli k dispozici 34 000 kilogramů masa, 5 000 kilogramů čerstvých ryb, 3 400 kilogramů slaniny nebo 40 000 kusů vajec. Na mytí nádobí bylo najato 36 mužů. Zbytky jídla a vůbec všechny odpadky se v té době házely do moře. (Duoscop)
  • Podle jídelního lístku na 14. dubna 1912 si cestující první třídy mohli vybrat ze čtyřiceti jídel v několika chodech včetně kuřete à la Maryland nebo vejce à la l´Argenteuil. Luxusní jídelna byla 35 metrů dlouhá a 28 metrů široká. (Duoscop)
  • Na palubě Titaniku bylo nejméně 15 lidí, kteří cestovali pod falešným jménem. Jedním byl i rodák z nyní slovenské Seredě Michel Navratil, který se ve své vlasti rozvedl a unesl své dva syny. Na Titanic se dostal pod jménem Louis Hoffman. Otec při katastrofě zemřel, synové Michel a Edmund, kterým byly dva a tři roky, přežili – dostali se do posledního spuštěného člunu. (Duoscop)
  • Na palubě bylo 107 dětí, většina z nich s rodiči ve třetí třídě. Nejmladší byla tehdy devítitýdenní Elizabeth Gladys Millvina Dean. Nehodu přežila a zemřela jako poslední žijící přeživší v roce 2009. (Duoscop)

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

18.01.2024

Warneři si nejspíš připíšou další hit, alespoň po kvalitativní stránce. Do nového filmu se jim totiž podařilo zlákat samotného Leonarda DiCapria. Co je ale přednější - od Scorseseho přechází DiCaprio… (více)

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

Reklama

Reklama