Reklama

Reklama

Titanic

  • Česko Titanic 3D (více)
Trailer 2
USA, 1997, 194 min (Alternativní 187 min)

Obsahy(1)

V dubnu 1912 vyrazila luxusní zaoceánská loď Titanic z Anglie na svou první, a bohužel i poslední plavbu. Své pasažéry ale do cíle cesty nikdy nedovezla – narazila na ledovec a klesla pod hladinu. Tím začalo drama největší námořní katastrofy v dějinách lidstva. V ledových vodách Atlantiku skončilo mnoho životů a osudů. Mezi nimi byla i jedna láska, která vlastně ani pořádně nezačala. Americký velkofilm v režii Jamese Camerona, oceněný jedenácti Oscary®, katapultoval mezi nejzářivější hvězdy Hollywoodu oba představitele hlavních rolí – Kate Winsletovou a Leonarda DiCapria. (Cinemax)

(více)

Videa (35)

Trailer 2

Recenze (1 990)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ať ho lidé nesnáší sebevíc tenhle film (který trh jako první miliardovou hranici a stal se nejúspěšnějším filmem historie) je úžasný. Skrývá v sobě všechny kouzla potřebná k podmanění davů. James Cameron navždy potopil ne titanic, ale všechny ostatní a dokázal, že on je jedním z nejlepších režisérů všech dob. Celých 194 minut filmu je nabito romantikou, perfektními herci, pro které to většinou znamenalo raketový vstup mezi hereckou elitu a každý s tímto otřesem kariéry naložil jinak. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Pod slovem Titanic si nejdříve představím gargantuovský parník, o kterém se mluvilo jako o nepotopitelné lodi, a hned poté Cameronův velkofilm, který mě okouzlil převážně naprosto úžasnou prací s kamerou. Jenže pak si vzpomenu na to co jsem slyšel, když se loď vydala brázdit poprvé a naposledy (doufám že to nikdo nebude brát jako spoiler...) vody temného oceánu, byla to hudba Jamese Hornera, právě ta je nedílnou složkou snímku. Když totiž Titanic skončí, je to právě ona, která se vám ještě bude dlouho prohánět hlavou, existuje snad někdo kdo by neznal hlavní motiv filmu? Pochybuji... (Samozřejmě můžete namítat miliony Afričanů a malých dětí, ale... rozumíme si...). Cameron nám ani nenabízí nic co bychom nečekali, poutavou historickou katastrofu spojuje se smutným julioromeovským romantickým příběhem dvou lidí z odlišných kast, jejichž vztahu není přáno. Čím je tedy film tak silný? Cameron využívá silného potenciálu Shakespearova příběhu o Romeovi a Julii a zasazuje jej do prostředí, které není fantaskní, do prostředí s koncem, který všichni známe. Přestože se romantická rovina příběhu nenechává nijak ovlivňovat tou katastrofickou, spíše se od ní odpoutává, jsou spolu těsně spjaty. Titanic i zamilovaný pár procházejí stejnou cestou a mají stejný osud a to naprosto, bez slitování, o čemž se ale můžeme na vlastní oči přesvědčit až na úplném konci, v té části filmu, kde jsou již oba osudy zpečetěny... ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě fascinuje, kolik lidí musí umřít, aby dva poznali, že se mají rádi. Di Caprio ještě v době, kdy jsem ho nesnášel. Sám se později nechal slyšet, že teď by radši, kdyby v Titanicu nehrál. Dát odpad by bylo nefér, i když zpatlaný kýčovitý scénář by si to zasloužil. Ale je fakt, že kdyby se vystřihla z filmu milostná linie a místo ní nasadil nějaký méně srdceryvný a silnější příběh, špatné by to nebylo. Katastrofa Titanicu totiž skutečně trochu symbolizuje dějinný předěl a konec starého světa, který byl smeten 1. světovou válkou. Místo toho však Cameron nasadil stokrát viděnou tragickou lásku dvou nerovných lidí, a to bez jakékoliv invence, pouze ji umístil do velkolepých kulis a hrdiny nechal vyslovovat neutrální politicky korektní fráze. Na druhou stranu nutno uznat, že i když tu v mých očích selhal coby umělec s integritou, projevil značný obchodnický talent:)). Takže sbohem, Leo, Kate (radši si vás budu pamatovat z Letce resp. Věčného svitu) a Celine Dion, my mind will go on. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem to viděla až s odstupem let, protože šílení mých vrstevnic po BL (to není zkratka Britských listů, ale Božského Lea) pro mě ve věku pubertálním bylo důvodem k posměškům. Po dlouhé době (a po Co žere Gilberta Grapea, který pro mě byl revolucí v pohledu na DiCapria jako herce) jsem se odhodlala na Titanic podívat a byla jsem vzhledem k žánru, který celkem nemusím, docela příjemně překvapená. Zahodit ten film jako beznadějný by bylo hodně nespravedlivé, jakkoli znovu se na něj opravdu dívat nebudu a nejen díky úděsně dlouhé stopáži. Ve své kategorii patří nesporně ke špičkám a mě sice pohled na hlavní dvojici spíš nudil než zasahoval, ale nutno přičíst body DiCapriovi za opravdu sympatického Jacka a Winsletové za přirozenost (která ovšem v jiných filmech vyniká o poznání lépe). Herecky nad nimi ovšem jako u mnoha jiných filmů stojí představitelé vedlejších rolí - Kathy Batesová, Billy Zane a hlavně Bernard Hill, který své kapitány a krále umí podávat se skutečnou důstojností. Technickému provedení scén a Hornerově hudbě (jo, kdo umí, ten umí) nelze než zatleskat. Suma sumárum klasický hollywoodský velkofilm se vším všudy, který neurazí. Ale 11 Oscarů? To urazilo mě. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Romantické drama, které při každém zhlednutí rve srdce, nenápadné vtípky, které až v divákově dospělém věku ukážou, jak komplexní Titanic vlastně je a hlavně Cameronovo životní dílo. Až s pořádným, za chvíli už dvacetiletým odstupem a odezněním posledních zbytků nezvladatelného hypu z přelomu století, lze naplno docenit velikost celé podívané. Nepotopitelné, nezapomenutelné a prakticky bezchybné. A nemám sebemenší pochyby o tom, že bude růst i dál. ()

Galerie (410)

Zajímavosti (358)

  • Vrak Titaniku převzala do ochrany Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) na základě „konvence o ochraně kulturního dědictví, které leží pod vodou“ z roku 2009. Titanic tak navždy zůstane na dně oceánu. Režisér James Cameron byl jedním z posledních, kteří mohli vrak Titaniku spatřit. (Duoscop)
  • Titanic při svém spuštění nebyl pokřtěn. Pověrčiví námořníci to pak udávali jako hlavní příčinu katastrofy. (Duoscop)
  • Natáčelo se od 31. července 1996 do 23. března 1997 v Kalifornii, Mexiku, Kanadě a v Atlantickém oceánu (vrak Titanicu). (Varan)

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

DiCaprio bude spolupracovat s dalším velikánem

18.01.2024

Warneři si nejspíš připíšou další hit, alespoň po kvalitativní stránce. Do nového filmu se jim totiž podařilo zlákat samotného Leonarda DiCapria. Co je ale přednější - od Scorseseho přechází DiCaprio… (více)

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

Reklama

Reklama