Reklama

Reklama

Abby

  • USA The Blaxorcist (neoficiální název) (více)

Recenze (8)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nebude určitě nic pro rasisty jelikož by namítali, že je tam pořád tma. Ale i černoši mají právo na to aby je mohl posednout ďábel. Mnohé nejspíš odradí kvalita dostupné nahrávky ale myslím si, že s trochou sebezapření se to dá v pohodě přežít. Jsem rád, že byl film i přes jeho počateční problémy s kterými se potýkal nakonec vydán. Jelikož Exorcista načerno nedopadl vůbec špatně. Ikdyž je pravda, že to finální vymítání jsem čekal o něco působivější. Na celkovej dojem to až takovej vliv nemá. Je vidět, že když člověk pohledá tak se pořád dá mezi staršími filmy narazit na velice dobrý vymítačský snímky. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli film vešel ve známost především jako blaxploitation vykrádačka legendárního "Vymítače ďábla", není na místě jej podceňovat jako nějaký nedůvtipný plagiát. Naopak při zhlédnutí jednak vychází najevo důmyslná práce s inspiračním zdrojem, ale také řada ryze žánrových kladů. "Abby" vznikala v době, kdy byla produkce blaxploitation, coby paralelní žánrová afroamerická popkultura, na svém vrcholu, ale současně ji začínala zvonit hrana. Byly to právě široce lákavé high concept filmy a blockbustery nového Hollywoodu jako Friedkinův "Vymítač ďábla", které se spolu s postupným přesunem afroamerických motivů do televizní tvorby staly hlavním důvodem odlivu diváků od blaxploitation. "Abby" v tomto ohledu představuje krystalickou ukázku základního principu své kategorie, jenž spočívá v přivlastňování a přepisování klasických hitů, žánrů i schémat a narativních vzorců dominantní kultury do podoby rezonující s minoritním publikem. Proto také v této verzi příběhu o posednutí člověka esenciálním zlem utváří křesťanství a jeho mytologie pouze jednu z hlavních linií vyprávění. Snímek je příznačně zasazený do moderního městského prostředí a spojuje motivy prastaré africké mystiky s afroamerickou podobou křesťanství. Při tom všem film zůstává až nečekaně funkčním a sugestivním hororem, jehož hlavní předností je hlavní představitelka Carol Speed. Právě její expresivní fyzické herectví a schopnost okamžité alternace mezi cudnou ženuškou a vpravdě děsivým monstrem s výraznou řečí těla dělá z "Abby" mrazivou podívanou. Její přízračné kreace a maskérsky doupravená tvář se díky efektně agresivnímu střihu vrývají hluboko do paměti a nechávají zapomenout na jinak očividné nedostatky, vycházející z evidentně titěrného rozpočtu a nedotaženého scénáře. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zapomenutá perlička ze žánru blaxploitation, nejde ovšem o žádné černošské akční krimi (jakožto nejčastější žánrový zástupce), ale o black-exorcistu po černošku! Film měl značné problémy s firmou Warner, která v tom viděla porušení autorských práv v podobě slavného Exorcisty! Warner vyhrál a Abby následně putovala do divadel! Ale ještě předtím byla schopná utržit 4 milióny $. Přitom původní rozpočet byl někde na čílsch 100-400 tisíc $ (údaje se značně liší). Kolikrát že to ve filmu vlastně zaznělo motherfucker!? Dialog byl skutečně velmi vulgární..Proměna Carol Speed (Abby) v afrického sexuálního démona byla přímo fantaskní, její gesta, barytonový hlas, smích prostě něco úžasného ! Vskutku se jedná o velice efektivní, mrazivý a pekelně zábavný film, škoda jen té nekvalitní kopie, na ten hnusný v grimasy stále se měnící obličej však nikdy nezapomenu, stejně tak na tu vrcholnou scénu exorcismu (pro někoho možná hodně dlouhou) odehrávající se v jednom nočním klubu! Podobné filmy: Asylum of Satan 72', Exorcist 73', Chi sei? 74' (Italský exorcista), Seytan 74' (Turecký exorcista) nebo Omen 76. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

„Abby už nepotrebuje muža, teraz je jej milencom diabol !“ Rok na to, ako Warner viedli súdny spor o plagiátorstvo „Abby“, začali ďalší súd s talianskou produkciou filmu „Beyond The Door“. Na rozdiel od Sama Arkoffa, ktorý „Abby“ stiahol z kín, sa Taliani nepodriadili. Po výpovedi na súde, že Warner nemajú monopol na démonov, či exorcizmus, Warner obžalobu stiahol. V skutočnosti je v „Abby“ menej exorcizmu, než by ste si mysleli. Namiesto vracajúceho, hlavou otáčajúceho démona, obmedzeného na posteľ, Abby je v uliciach a hľadá zábavu a dobrého chlapa. Najprekvapujúcejší aspekt „Abby“ je prítomnosť Juanity Moore, ako „mamy“ Abby. Pani Mooreová sa zaskvela v snímku Douglasa Sirka „Imitation Of Life“ (1959), ale napriek tomu upadla do nemilosti Hollywoodu. Je sympatické vidieť ju znova v „Abby“ , ajkeď jej úloha tu je pomerne nevďačná. Mnoho rokov bol film „Abby“ považovaný za „nesvätý grál“ žánru blaxploitation, kým sa nedostal do domácich kín. Nanešťastie je transfer uskutočnený z pomerne zlej kópie (pravdepodobne 16 mm), čo poškodilo jeho zvukovú aj obrazovú kvalitu. P.S.: film bol dlhé roky mimo akejkoľvek prezentácie, keďže mu dávali za vinu okopírovanie filmu "The Exorcist". ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Černošská verze vymítače ďábla se podle mě moc nepovedla, a to ze dvou důvodů, Režisér se neuměl vůbec rozjed, celou dobu čekám kdy začne cokoliv z čeho bych cítil vymítání ale to se dostane až na úplném konci celou dobu jinak sledujem nudnou kravinu plnou otřesnejch dialogů, a pasáží s Abby která je jakoby posednutá. Konec je celkem fajnovej a srandovní. Ale to je asi jediné pozitivum které tu vytřesu celej zbytek filmu je spíše nuda s otřesnou kamerou(o kvalitě nemluvím) strašnými herci a nulovým dějem. ()

Zajímavosti (1)

  • Píseň "Is Your Soul A Witness?" kterou zpívá Abby v kostele napsala Carol Speed. (Karlos80)

Reklama

Reklama