Reklama

Reklama

Slunce vychládá, na Zemi vládne krutá zima a lidé se snaží zachránit. Před sedmi lety byla ke Slunci vypuštěna první kosmická loď Ikaros I, která se měla pokusit Slunce opět rozžhavit, mise ale ztroskotala. Nyní tedy letí k dříve zářivé hvězdě druhý Ikaros s osmičlennou posádkou a hvězdnou bombou, jejíž vypuštění má Slunce znovu zažehnout... Fyzik Capa se ještě předtím, než se loď ocitne v mrtvé zóně, loučí se svou rodinou na Zemi a slibuje, že posádka udělá pro záchranu života na Zemi všechno. Členové posádky během letu přemýšlejí, co zničilo Ikaros I. Pak náhle loď zachytí signál z vesmíru: patří právě zmizelé kosmické lodi. Ikaros II může buď proletět kolem, nebo změnit kurz a stále ještě existující loď navštívit, aby případně získal druhou hvězdnou bombu, která by zvýšila šance na úspěch. Capa, kterého kapitán Kaneda pověří rozhodnutím, nakonec přikáže změnit kurz. Další člen posádky Trey ale není dost pozorný a zapomene přednastavit štíty. Ty se porouchají a způsobí nehodu, která se naštěstí obejde bez ztrát na životech. Štíty je ale třeba opravit zvenčí. Do prostoru vychází kapitán Kaneda a Capa. Vzniknou problémy a kapitán posílá Capu dovnitř. Sám štíty opraví, ale zahyne při tom... Brzy se ale objeví další problém: začne hořet kyslíková zahrada, která je nakonec zničena výbuchem, aby se požár nerozšířil. Ukazuje se, že pro sedm lidí není na lodi pro cestu ke Slunci a zpět dost kyslíku, tři lidé jsou „navíc“... Mezitím se loď přiblíží k Ikaru I a čtyři mužští členové posádky ho prohledávají. Brzy pochopí, že loď její posádka zničila úmyslně – byla to sabotáž. Posádka se rozhodla zadanou misi nesplnit. Navíc se ukáže, že chybí palubní počítač. Nebude tedy možno použít její náklad... Mezitím se Ikaros II od Ikara I oddělí a obě ženy, které zůstaly na palubě druhé lodi – Cassie a Corazonová – se pokoušejí dostat kolegy rychle zpět. Muži mají ale jen jeden skafandr, který dostane Capa. Psychiatr doktor Searle se obětuje, aby se zbývající tři mohli vrátit na palubu. Někdo totiž zničil poklop, který on musí otevřít ručně... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 597)

gezko 

všechny recenze uživatele

Márnosť nad márnosť. Šialené. Uťahané. Dialógovo slabé. Flashbacky ako z Déčkového filmu. Príliš to režisér ťahá na psychiku, ale nevychádza to. Jeden z filmov, ktoré som musel pretrpieť. A toľko ospevovaný oscarový výkon Murphyho som tam teda nenašiel. Jedna hviezda za bohatý výber hercov. ()

Sa.sa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a zvláštní Sci-Fi film to se musí nechat... Po vizuální stránce je to Top, děj je slušný, ale hodně divoký konec... Jinak tento film opravdu stojí za pozornost... ()

stromx 

všechny recenze uživatele

ano, byla to kravina, ale ja jsem se paradne bavil. asi poprve jsem mel v kine neodolatelne nutkani nasadit si slunecni bryle:) ()

Anakikin 

všechny recenze uživatele

Vážně mám velké dilema, jestli mám dát čtyři nebo pět hvězdiček, protože pro mě je to naprosto jasně za čtyři a půl. Výborná triková podívaná, kde jsem po delší době nenašel snad jedinou chybičku. Celou stopáž je na co se dívat, hudba rovněž hodně pomáhá a ani herci nezůstávají pozadu, byť zde v podstatě nenajdete jediné "velké" jméno. Proto jednoznačné pětkové hodnocení kazí jen lehce slabší děj a některé logické nesrovnalosti. Přesto v oblasti sci-fi za poslední dobu bezkonkurenční záležitost a proto dám nakonec za pět. ()

Benilta 

všechny recenze uživatele

Celý film mě velice bavil - atmosféra, postavy (o kterých jsme se tedy toho opravdu moc nedozvěděli) a také samotný děj. Ale když se za tím vším vlastně ohlédnu, moc toho ve mně nezanechalo. Působí to na mě jako jedna velká hra na velký Sci-Fi film propojený zároveň s Thrillerem, který to má dotáhnout někam hodně daleko. Nemyslím si. Ale přesto se přiznávám, že jsem se vůbec nenudila a napjatá jsem byla až do samého konce, možná by to jen chtělo jiného režiséra, kdo ví? ()

Zedus 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na pořádne sci-fi, ale viděl jsem něco co k tomu mělo daleko. Idealní film pro milovníky solarii a alobalu.. Děkuji nechci. ()

Dart 

všechny recenze uživatele

po shlédnutí jsem věděl, že se lidi budou rozhodovat pro 3-5 hvězdiček. Jak komu se bude líbit dlouhé popisování všeho, co na lodi je, chvílemi nádechy poznání božské velikosti. Osobně mi tyhle věci nevadí, ikdyž to místy šlo do filmového klišé. Každopádně, dobré navnazení na film bude, že nebyl horší než 4 hvězdy pro naprostou většinu. ()

Aleššek 

všechny recenze uživatele

Celkem slušné scifi, ale chybělo mi tam pár umrzlých lidí na planetě zvané Země, bortící se budovy pod tíhou ledu a sněhu.... ()

davidh76 

všechny recenze uživatele

Uf, těžko vzpomenout, kdy jsem si v kině uvědomil, že v sedačce sedím vypružený a napjatý jak struna. Film mě do sebe vtáhl hned úvodu a nepostil mě do poslední vteřiny. Nevím, proč někdo říká, že poslední čtvrtina je příliš natahovaná. Podle mě je brutálně napínavá. A proč v tu chvíli tak trochu nezměnit žánr? Je snad povinné začít točit sci-fi a skončit jako sci-fi? Vůbec ne. PARÁDA. A hudba! Vivat Underworld. Škoda, že dosud nevyšel soundtrack. Nová deska Underworld by však měla motivy z filmu obsahovat. Jupí. ()

fenixxx 

všechny recenze uživatele

skvělá atmosféra, skvělá vizuální stránka, strhující příběh, skvělé herecké výkony a hudba. Možná s poslední třetinou si mohli více vyhrát ale to se nechá tomuto snímku odpustit.Nemohu jinak - 5 hvězdiček ()

P3RS3CUToR 

všechny recenze uživatele

NE, ne, ne, ne, ne, a ne. Jakmile přišlo Sunshine na česká plátna, všude se o něm mluvilo v superlativech. Poslouchal jsem pořad v nejmenovaném rádiu "odvážné palce" a doslechl jsem se, jaká se to na nás valí revoluce, že pan Boyle tady vytvořil novou kultovní záležitost. No, copak jsem asi udělal. Ano, vyrazil jsem na to s megaočekáváním do kina a ano, opravdu, první polovina filmu byla přesně taková, jakou jsem si ji představoval. Krásně vypravovaný příběh. Dokonalé audiovizuální zpracování, oprava poškozeného pláště, prostě nádhera. Ta atmosféra. Slast. A pak to přišlo, po kontaktu s minulou výpravou, se začalo vyvražďovat. Nemělo to ale pražádný smysl, byl to hrozný chaos. Narozdíl od "horizontu události", tam měl chaos svůj řád, jenže v Sunshine jsem se to jen snažil přetrpět a těšil jsem se na závěrečnou explozi. Ano a co přišlo? Přišlo velký kulový. Velká škoda jak pan Boyle tentokrát potopil tak ambiciózní projekt. Dal bych 50%, ale za to zklamání... palec dolu. ()

JOHNY*5 

všechny recenze uživatele

Jsem Sci-Fi pozitivní, takže pro mně byl tenhle film velmi pěkným zážitkem.Na nízkorozpočtový film na mně dýchala vesmírná atmosféra až příliš dobře a slunce bylo stvárněné velmi pěkně a vycházela z něho určitá duše.Cillian Murphy je můj oblíbený herec a opět mně nezklamal a dokázal ze sebe dostat opravdu vše.Další postavy se taktéž snaží, ale až na Hiroyuki Sanadu mu jen steží konkurují.Nádherná hudba, která jen podtrhuje celkovou hutnou atmosféru se pěkně doplňuje s vizualní stránkou filmu a vytváří kvalitní dílko do filmového archívu.Jedina věc ke které mám menší výtku a která na mně zapůsobila tak trošku "rušivě" byla ke konci horrová vsuvka, která mně ale nakonec svým způsobem stejně bavila a učinila film napínavějším.Pro to dávám 85%. ()

hooonza 

všechny recenze uživatele

skoda toho konce. jinak zajimave mezilidske drama o ukolech, jez nas presahuji a odpovednosti, ktera lezi jen na nas. ()

AlfrédHič 

všechny recenze uživatele

Možná je to jen můj laický názor, ale tato trikově bombastická a přitom depresivní a ke konci i poměrně nápaditá sci-fi patří mezi horních 15 filmů roku 2007. Sled originálních druhů úmrtí možných ve vesmíru byl opravdu parádní, konstrukce příběhu mi asi od půlky začala připomínat originální Perníkovou chaloupku bratří Grimmů. Tak jako rodiče, kteří sami umírali hlady, museli své děti zahubit v lese, muselo se i na palubě losovat o tom, kdo zemře, aby ostatní mohli žít. Včetně zlé ježibaby alias zmagořilého a opravdu nechutného kapitána Ikara 1. Hezký, Boyle! ()

Tionois 

všechny recenze uživatele

Báječná vizuální stránka, která mi v některých záběrech přišla samoúčelná. Možná se časem vzpamatuju z šoku, který mi připravil závěr filmu a zvednu hodnocení o nějakou tu hvězdičku. Jenže teď nemůžu. Film skončil a jediná pořádná emoce, kiž jsem cítila, byl VZTEK. Vztek na tvůrce, že si nedali víc záležet, že zkazili věc, která ze začátku slibovala, co nakonec nesplnila. Nic proti vraždícím maniakům, jen bych uvítala, kdyby se celkový duch snímku kvůli němu nenarušil. ()

mano82 

všechny recenze uživatele

Z traileru som bol uplne uneseny, ale zo samotneho filmu som trochu sklamany, chybali tomu masivnejsie audio efekty(hudba). Koniec filmu bol pre mna dost nepochopitelny a pravdupovediac nezmyselny... ()

Související novinky

Britští záporáci ztratí jizvy

Britští záporáci ztratí jizvy

02.12.2018

S poněkud zvláštní novinkou přišel minulý týden Britský filmový institut (BFI). Organizace stojící například za snímky Králova řeč, Sunshine nebo 28 dní poté oznámila, že přestane podporovat filmy,… (více)

Natalie Portman čeká Anihilace

Natalie Portman čeká Anihilace

05.08.2017

Alexe Garlanda vždycky zajímala nevyzpytatelná budoucnost. Jeho scenáristické portfolio zahrnuje 28 dní poté, Sunshine, Neopouštěj mě a Dredda, tři roky zpátky se pak odhodlal i k režii a nadělil nám… (více)

Ostrovní tvůrci mají napilno

Ostrovní tvůrci mají napilno

02.02.2014

Hned několik slibných filmů od současných renomovaných britských tvůrců nabírá lákavé ohlasy ve festivalovém oběhu a další projekty se připravují. Udělejme si stručné shrnutí. Sean Ellis byl… (více)

Reklama

Reklama