Reklama

Reklama

Mel Gibson a Danny Glover se vracejí jako neohrožení losangeleští detektivové Riggs a Murtaugh a s nimi i Joe Pesci coby Leo, jehož žvanivost by měla být trestná. Murtaugh je pořád rodinný typ a Riggs stále funguje jako odjištěná zbraň a – cože? - rodinný typ. Jeho nejistota, zda se má či nemá oženit s Lornou (Rene Russo) je dalším problémem tohoto úspěšného diváckého hitu, v němž hrají i populární komediální hvězda Chris Rock a akční hvězda Jet Li. Svatební zvony, zásobníky, exploze smíchu... Tahle zbraň je ostře nabitá! (Magic Box)

(více)

Recenze (511)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Z úcty k celé sérii bych dal rád 4*, ale nejde to. Neodlišil bych tím mírný pokles kvality. Dvojice Gibson - Glover pod vedením Donnera opět září, o tom žádná, je tu jedna hláška za druhou, dost jsem se i zasmál, ale akce je tu už pro mě příliš ujetá a přehnaná, často spíše trapná. Potěší ale setkání všech starých dobrých postav včetně Riggsových psů či Jet Li v záporné roli. Jako zakončení série je Smrtonosná zbraň 4 rozhodně dobrá, ale už to prostě není jako trojice předchozích dílů. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Postarší dvojka policistů promazala bolavé klouby, vyleštila zaprášené odznaky a vyčistila zrezlé zbraně, aby se naposledy vydala na vyšetřovací jízdu, při které zničí půlku Los Angeles. Čtyřka je možná nejslabší díl série, ale pro mě jen o jeden zaseknutý náboj. To že otěže převzala komedie mi vůbec nevadí, protože je zde spousta povedených gagů (scénka u zubaře, kde se všichni sjedou Rajským plynem nemá chybu) a hlavní je, že vtipy zde nejsou na úkor akce. Například je tady úžasná honička, kde Mel Gibson místo auta osedlá stůl. Z vedlejších postav se o akci stará kašpárek Jet Li svými kung-fu kousky a Joe Pesci s Chrisem Rockem obstarávají zase tu komediální část. Smrtonosná zbraň 4 je důstojné zakončení jedné, povedené série. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"DON'T BE A DON'T-BEE. BE A DO-BEE. BE POSITIVE." -------- Štvrtá jazda, rovnaká jazda, len s vymeneným záporákom a inými okolnosťami. Sentiment k Riggsovi a Murtaughovi je ale silnejší ako samotné neduhy a príliš veľká repetetívnosť štvrtého filmu. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máš právo mlčet, tak koukej zavřít hubu. Máš právo na advokáta a jestli na něj nemáš, tak ti opatříme toho nejblbějšího advokáta v zemi. Jestli máš na lepšího, tak tě sejmu." Kapitán otec Riggs a Kapitán děděček Murtaugh se odvážně pustili do souboje s Wah Sing Kuem. Je to sice týpek, který umí přeprat i vysokozdvižný vozík, ale stačí na dva veterány? Odpověď je snadná: Stačí. Ale je tu ještě scénárista, takže důchodci mají šanci a my ostatní se můžeme bavit. Jenže tentokrát na mě zaútočilo docela dost pokusů o zábavu, ale k nějakému zásadnějšímu hýkání smíchy nedošlo. A já hýkám rád. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kdo to je? – „Ňákej pacifista.“ Ak štvorku porovnávame s jednotkou a dvojkou, tak katastrofa, ktorá s predchádzajúcimi filmami (až na postavy) nemá ako keby nič spoločné. Už trojka sa brutálne odklonila od drsného krimitrileru s vtipnými hláškami a stala sa čistou, akčnou a neškodnou komédiou. No oproti sitkomovej štvorke to bola dráma roka. Nič proti sitkomovému scenáru. Ak je dobrý. Tento je mizerný. V lete 1998, kedy sa štvorka dostala do našich kín, šlo o jednu z udalostí roka a i keď táto séria nikdy nebola mojou srdcovkou, všetky časti som videl a celkom sa mi pozdávali. Tak som na štvrtý návrat úderného dua Riggs/Murtaugh zašiel do kina... a teda nič moc, vážení. Humor v čele s megaotravným Joeom Pescim je jedným slovom ZLO (jediná jeho dobrá scéna je absurdná spoločná pasáž s Chrisom Rockom o vytáčaní čísla na pevnej linke). Ak situáciu niečo zachraňuje, tak snáď len solídna akcia. Štvorka sa fakt nedržala späť a prvú polhodinu netvorí v podstate nič iné, než dve veľké akčné scény (!). No pravdupovediac už otvárací moment pôsobí dojmom: „Tak OK chalani, dali nám 140 miliónov, čo sme v sérii ešte nemali?“ – „Plameňomet s cisternou.“ - "No neviem, to k sebe nejde." - "počkaj šéfe, nejak to polepíme, šak uvidíš."  Najlepšia je ale "ručne stručne scéna“ s Jetom Li a masívna automobilová naháňačka. Obohatenie štvorky o ázijský prvok je fajn, vtedy to bolo v móde (viď. Tvár toho druhého, Rómeo musí zomrieť alebo Double Team), na druhej strane je štvorka vinou toho ešte patetickejšia, než by (zrejme) bola bez neho. Našťastie to má i dobrú správu a tou je angažmán Jeta Li, hoci tie jeho dlhé vlasy sú taktiež ZLO. Bohužiaľ, vtipné okamihy sú trápne, dialógy sa nedajú počúvať a všetky tie tony rodinných momentiek (obludného finále v nemocnici) sa postarali o to, že som mimoriadne vďačný za to, že sme sa nedočkali päťky. Film síce zarobil na celom svete fajnových 285 miliónov, ale zas mal drastický rozpočet 140 (na porovnanie: trojka stála 35 a zarobila 175), takže úspech to síce bol, ale s miernou pachuťou, takže nečudo, že nikdy nevznikla. Nezameniteľná džezová atmosféra ostrého originálu je preč. Nahradil ju Glover v červených trenírkach a strašná Rene Russo. Aspoňže hlášky sú celkom fajn („Ak raz zistím, kto to robí, nakopem ho do riti.“; „Kde sú tie časy, keď ma postrelili podomácky vyrobenou búchačkou?“; „No a zrazu sa tam objavil ten sku*vený žralok.“; „A to ma má upokojiť?“). Kino Považan NMnV 1998 ()

Galerie (95)

Zajímavosti (40)

  • Butters (Chris Rock) má ve filmu zbraň M1911A1 ráže .45 ACP. (dc125)

Související novinky

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

29.01.2020

Podle producenta Dana Lina jsou herečtí veteráni Mel Gibson a Danny Glover připraveni vrátit se ještě jednou naposled do legendární akční série Smrtonosná zbraň. Producent potvrdil, že on a režisér… (více)

Jet Li je celý zafačovaný!

Jet Li je celý zafačovaný!

24.03.2007

Nebojte, hvězda bojových umění neutrpěla žádné vážné zranění během natáčení fyzicky náročného kousku na zlomeniny všech druhů a otřesy mozku tu přece máme Jackieho Chana. Jet Li však oficiálně… (více)

Reklama

Reklama