Reklama

Reklama

Moon

  • Velká Británie Moon
Trailer

To nejtěžší, co tě může potkat 250 000 mil od domova, jsi ty sám. Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) je jediným zaměstnancem pobývajícím na měsíční základně firmy Lunar Industries, se kterou uzavřel tříletou smlouvu. Jeho úkolem je kontrolovat jinak plně zautomatizovanou těžbu vzácného plynu Helium-3, který je na Zemi používán jako palivo. Spojení mezi základnou a Zemí není kvůli pravidelným poruchám téměř možné, a tak je Samovým jediným společníkem a zároveň pomocníkem inteligentní počítač Gerty (jeho hlas namluvil Kevin Spacey). Po téměř třech letech v izolaci si Sam nepřeje nic jiného, než být zpátky na Zemi se svou ženou a malou dcerou, která se narodila těsně před jeho odjezdem. Do návratu na Zemi mu naštěstí zbývají už pouhé dva týdny. Samův zdravotní stav se ale začíná zhoršovat. Bolesti hlavy a halucinace, kterými trpí, způsobí při rutinní prohlídce jednoho z těžebních strojů téměř fatální nehodu, při které je Sam zraněn. Následně překvapivě zjišťuje, že na Měsíci není sám a co víc, že jeho svět možná zdaleka není takovým, jak se zdál být… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 236)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá sci-fi dráma. Má pomerne dobrý príbeh o mužovi, ktorý žije a pracuje na mesačnej základni, kde dohliada na ťažbu dôležitej suroviny, ktorá sa používa ako palivo na Zemi a už sa nevie dočkať, kedy sa skončí jeho tunajší trojročný pobyt a konečne sa znovu uvidí so svojou rodinou, keďže tu mu spoločnosť robí len inteligentný počítač. No nanešťastie dôjde k nehode a po nej zisťuje zaujímavé skutočnosti a uvedomuje si, že nie je všetko tak, ako si po celý čas myslel. Spracovanie je celkom slušné, síce o nejakej dynamike sa tu očakávane moc hovoriť nedá, po celý čas sa to nesie v pomalšom tempe a mohlo tu byť aj viac výraznejších sekvencií, ale v konečnom dôsledku s tým nemám väčší problém. Hlavne, že úvodná fáza ideálne zoznámi so všetkým dôležitým, či už s hlavnou postavou, jeho prácou alebo aj prostredím a po tej rozbehovej tretine už nastane zaujímavý zvrat a dej sa pohne celkom nečakaným smerom. Chýba mi tu výraznejší pocit naliehavosti, o hlavného hrdinu som sa takmer vôbec neobával, ale hlavne, že dej je po celý čas dosť zaujímavý a ideálne dávkuje nové informácie, z ktorých sa dá vytvoriť celkový obraz, pričom nesklame ani záver. A jedná sa o čistokrvnú žánrovku, takže o akciu tu nejde vôbec a napätie alebo emócie som tiež nepocítil. Čo sa týka hereckého obsadenia, tvorí ho len Sam Rockwell a túto celkom náročnú úlohu zvládol bezchybne, stvárňuje tu ideálnu postavu, ktorej sa dá fandiť a zahral to veľmi dobre, takže mu nemám čo vytknúť. S réžiou a technickou stránkou som dosť spokojný, síce by som uvítal ešte niečo navyše, ale tvorcovia si zvolili tento spôsob a ten zvládli výborne, navyše to pôsobí aj dosť realisticky a seriózne a to mám rád. A rozhodne musím pochváliť aj hudbu, tá to príjemne oživuje. Takže Moon nie je práve film, ktorý by som chcel pozerávať opakovane, ale aj tak je to stále dosť zaujímavý film a v rámci žánru je to rozhodne príjemné oživenie. 70% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Na legendární status, kterému se těší milníky inteligentní sci-fi typu Vesmírné odysey či Blade Runnera to v konečném důsledku nemá (scénář sice drží pohromadě, ale několik příliš okatých logických lapsů tu je), ale nejednou v průběhu filmu mi přišlo na mysl, že k tomu vlastně mnoho nechybí. Moon má navíc ohromný potenciál časem zrát. A kdo ví, třeba se dočkám i doby kdy budu muset to své tvrzení ze začátku přeci jen poupravit. PS: Spoustu těch logických lapsů řeší sice teorie s nemocí z ozáření, ale zdaleka ne všechny... ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Obsahuje spoilery I když na těch spoilerech není nic zas tak zásadního, protože zásadní zjištění a tím i pochopení celého mechanismu práce pro Lunar Indrustries přijde během první půlhodiny a divák pak už jen vlastně čeká, až to celé docvakne i ústřední (dvou)postavě. Moon tak míří spíš do vod psychologického dramatu než thrilleru, v němž se oba Samové vyrovnávají s tím, že vzpomínky na minulost nejsou tak úplně jejich vlastní. Nejde tedy o šokující pointu nebo neprůstřelnou logiku příběhu (viz Renton), spíš o atmosféru osamělosti cizinců ve vlastním životě. Možná je to trochu alegorie osamělosti člověka moderní společnosti, nevím. Koukalo se na to docela příjemně, i když jsem po těch oslavných řečech čekal něco víc. Na druhou se rozhodně cení nemainstreamový styl čistého přemýšlivého sf, které míří na člověka. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to dobrý plán. Len si pre návrat vybral nesprávneho chlapa.“ Chápem, že diváci sú zničení z hlúpych sci-fi (MISIA NA MARS, ČERVENÁ PLANÉTA) a tak, ak príde hardcore sci-fi, spoliehajúce na príbeh, atmosféru a psychológiu (a nie na efekty a akčné scény), je pre nich hotovým zjavením. Ale v porovnaní s Kubrickom je MOON priemer. Rockwell ujde, réžia ujde, nápad ujde, vizuálna stránka ujde (ako dieťa som chcel mať také zamestnanie, aké má Rockwell), smajlíkovský robot s meditačným hlasom Kevina Spaceyho viac, než len ujde. Ale SUNSHINE ma bavilo o 40% viac. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jedinej problém bych viděl snad v příběhu. Byl moc složitej, pak se to pokusil vysvětlit, a pak přišel otevřený konec. Víc mě to rozčílit ani nemohlo. Přitom je Moon tak suprovej film, že mě to až mrzí. Co vy víte, třeba se v těch ateliérech, kde se Moon točil, natáčelo přistání lidí na Měsíci. Je to dost možný, jelikož ty ateliéry jako takový byly neskutečně úžasný a úžasnější záběry z Měsíce jsem snad ještě neviděl. Ono i celkově veškeré záběry z vesmíru byly naprosto fantasticky nasnímané a hrozně pěkně se na to koukalo. K tomu všemu figuroval naprosto geniální hudební doprovod od skladatele, který pracoval třeba na Fontáně nebo Rekviemu za Sen. Clint Mansell přišel s naprosto geniálním hudebním doprovodem, který se drží lehčího piánkovýho podtónu, ale občas to dokáže nádherně vybuchnout. Ten film podle toho taky tak vypadal. Mrzel mě ten příběh. Že jsem v tom měl bordel, a když jsem to začal chápat, tak přišel konec s tím, že to tak skončit prostě muselo. Ale možná že dobře...Mohl by ten příběh jít pak ještě do větších sraček. Každopádně jsem dlouho neviděl tak vyvedený sci-fi jako právě tohle. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (29)

  • V čase 01:09:20, kdy Sam (Sam Rockwell) ulehá do postele, je na polici vedle budíku časopis a na něm papíry. V následující scéně, kdy Sam vstává, tam už časopis ale není. (SniperG1)
  • Model měsíční základny měl 27 metrů na délku a 21 metrů na šířku. (Saku)

Související novinky

Mute už je za rohem

Mute už je za rohem

22.01.2018

Duncan Jones se po Zdrojovém kódu vrhnul na Warcraft, teď se ale konečně vrací ke kořenům. Už 23. února se totiž na Netflixu objeví sci-fi noir Mute, duchovní nástupce jeho debutu Moon, který chce… (více)

Režisér Warcraftu chystá temnou sci-fi

Režisér Warcraftu chystá temnou sci-fi

23.09.2016

Duncan Jones měl letos zachránit videoherní adaptace, moc se to ale nepovedlo. Jeho Warcraft sice vydělal krásných 433 milionů dolarů, 90% tržeb se ale sesbíralo mimo Ameriku a o pokračování se zatím… (více)

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

Kristen Stewart si zkusí sci-fi

04.05.2014

Drake Doremus je jeden z mála filmařů, kteří dosáhli uznání již před svými třicátými narozeninami. Režisér, který sklidil velký úspěch na Sundance festivalu s filmem Zamilovaní se i svým následujícím… (více)

Filmový Warcraft našel režiséra

Filmový Warcraft našel režiséra

01.02.2013

A je to velmi zajímavá volba. Brit Duncan Jones (jen tak mimochodem, je synem Davida Bowieho) se prosadil působivou psychologickou sci-fi Moon, kterou pořídil za skromných 5 milionů dolarů. Na… (více)

Reklama

Reklama