Reklama

Reklama

Frontline

(seriál)
  • Kanada Frontline
Trailer
Dokumentární / Historický / Publicistický
USA, (2012–2024), 267 h 51 min (Minutáž: 13–177 min)

Režie:

Antony Thomas, Ben Loeterman, DeWitt Sage, Adrian Cowell, Dominic Allan (více)

Scénář:

Greg Barker, Alan Smithee, Janet Tobias, Peter Bull, William Peters (více)

Kamera:

Michal Krejčí, Herb Forsberg, Peter Pearce, Stefan Forbes, Bestor Cram (více)

Hudba:

Philip Miller, Jon Ehrlich, Joel Douek, Sheldon Mirowitz, Ben Decter (více)

Hrají:

Will Lyman (vypravěč), David Ogden Stiers, Dylan Baker, Violent J, Shaggy 2 Dope, Naomi Klein, Julian Assange, Chico Mendes, Nelson Mandela (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(248)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (4)

ISIS: islámský stát (2014) (S32E17) 

Průměrnému dokumentu dávám hvězdu navíc, že dokáže pomocí autentických záběrů chronologicky vysvětlit historii Islámského státu. Po odchodu Američanů z Iráku byli v ulicích Bagdádu sunnity zabíjeni menšinoví šítové ale teprve rozpad Sýrie udělal z ISIS to co je. Nezaměstnaných mladých sunnitů bylo přes 40% a ti měli dost času demonstrativně demonstrovat. Přidali se sympatizanti Sadáma a další prosunnitští příznivci. Skupinu IS podporovali Saudové a Kuvajťané ale finanční soběstačnost získali až vykrádáním bank a obsazením syrských ropných polí. Slušní sunnité odsunutí v politice do pozadí si uvědomili, že tihle "tvrdí chlapíci" jsou jejich nadějí. Ve městě Mosulu původně chtěli osvobodit vězně z vězení, ale poté co zde irácká posádka zkolabovala, překvapeně dobili město celé. A pak další města. Vidíme hromadnou popravu několika set iráckých vojáků po dobytí jednoho města. Také kurdští Bešmerkové s pověstí nejlepších bojovníků byli snadno přemoženi svatými bojovníky Islámského státu s ukořistěnými americkými moderními zbraněmi. Američané nezasahovali, snad v obavě Obamy z druhého Vietnamu, či že by jim to nic dobrého nepřineslo. hrozila občanská válka mezi šíty a sunnity. Zastaralý dokument pak končí konstatováním vítězství Islámského státu a bombardováním jejich pozic Američany. Cílem IS je svatá válka muslimů proti nevěřícím krutými prostředky. To zdá se ještě nepochopila mamka Merkelová, která se dlouhodobě vměšuje i do našich vnitřních záležitostí. ()

Útěk z Islámského státu (2015) (S33E12) 

Měli to pouštět sluníčkářkám, které jeli vítat v době největší uprchlické krize do jižních přístavů. Oni o nás Evropanech říkají, že jsme ztratili plodnost a proto musí do Evropy šířit chalífát. "Oženíme se s vašima dcerama a vaše žena bude nosit muslimský šátek a vaše dcera si vezme vousatého muže".USA si tam udělalo válku a my dostali uprchlíky. K tomu Merkelová v jednom projevu řekla "Islám patří do Německa". Navíc do děravých hranic EU chodí převážně silní muži - potenciální dobří vojáci. Tento dokument je takový kopanec do zadku některým naivním divákům. ()

Pro Samu (2019) (S38E08) 

Utrpeni civilnich obyvatel. Depresivni dokument. Co ty Arabove porad takhle dlouho valecne blazni? Vdyz i obe svetove valky trvaly jen ctyri roky. Režisérka Waad al-Katíbová natočila dokumentární deník, nazvaný prostě Pro Samu. Během pěti let vznikl snímek, na který není snadné se dívat. Je ale třeba ho vidět. Dílo je plné utrpení a beznaděje. I Zahltí emoce, ale nikdy citově nevydírá. Film vypráví optikou ženy a matky. Výsledek je intimní, upřímný, zdrcující, ale také s prostorem pro naději. Snímek se pokouší ukázat živé lidi z masa a kostí, nemá ambici postihnout společensko-politické pozadí syrské občanské války. A také se neutápí ani v hrůze války, ukazuje její absurditu. Snímek Pro Samu opakovaně ukazuje, jak důležité je pro obyvatele Aleppa zůstat pospolu a doma, navzdory tomu, že se domov mění v ruiny.Mnoho rodin radši z města uteklo. V nejemotivnější scéně se po dlouhých desítkách vteřin podaří oživit miminko právě narozené císařským řezem poté, co se matka dostala následkem výbuchu do kritického stavu. Scén, které nutí nedýchat napětím, je ale ve filmu mnohem víc.V závěru dochází i na pochyby o všem. Režisérka nyní bydlí v Londýně, kde pracuje pro místní televizní stanici. ()

20 dnů v Mariupolu (2023) (S42E06) 

Válka hodně zblízka optikou utrpen civilního obyvatelstva. Napadlo mě co říkal na jedné přednášce Václav Cílek, že jak geometricky roste počet obyvatel na planetě, pomalu začíná doba jiných typů válek - války o zdroje. A to viděné v tomto dokumentu České televize můžeme klidně jednou zažít také. ()

Reklama

Reklama