Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 1
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Diskuze

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

mecano

No, kritizuje to spousta lidí, že je to strukturálně až moc "seriálové" a nesamostatné... což je napůl pravda, je to rozhodně nejméně samostatný díl ze všech, ale pořád je dost samostatný (IMHO), aby mohl i samostatně fungovat z pohledu diváka (samozřejmě, že pár gagů a hlášek divák neznalý předchozích epizod nepochopí, ale to ho nijak neomezuje v chápání nového vyprávění, o tom je tam řečeno vše a řekl bych, že i Abrams citlivě vysvětluje některé návaznosti z původní epizody jako vztah Hana s Leiou, Hvězdu smrti ad., tak, aby to každý jakž takž pochopil). A neříkej prosím první epizodě "Nová naděje" :D

na příspěvěk reagoval mecano

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

mecano

No, jestli na to někdo chodí opravdu pětkrát DENNĚ, tak to už trochu fanatik je :) Já na tom byl šestkrát během posledního měsíce a už jsem považován za fanatika, ale pětkrát denně se snad ani nedá stihnout to jsou tři hodiny na jedno kino, třikrát pět, patnáct hodin... no, to někdo ráno v 8 běží do kina a o půlnoci je v posteli :)

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

jerry12

aha, a on nekdo kritizuje otazky, na nez nezname odpoved? Ja tedy, kdyz jsem prvne videl Novou nadeji, taky jsem vedel hovno o spouste veci, protoze ve filmu se neodpovedelo prakticky na nic. A na nektere veci bylo treba cekat mnoho a mnoho let.....takze si nemyslim, ze by nekomu vadilo, ze nektere veci v TFA budou odhaleny v dalsich dilech. Pak je tu ovsem skupinka, ktera si rekne - je to scifi, takze vypnu -  a timpadem prijdou o plno vysvetlujicich naznaku, kterymi se film jen hemzi.

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

Tak v tomhle se shodneme na 100%. Já mám V. nejradši, pak IV. a nakonec VI., o které už bych taky s klidem řekl, že (v kontextu celé trilogie) pokulhává. Tam mi vadí především ta příliš dlouhá a zbytečná soustředěnost na konflikt Han/Jabba, zdlouhavý úvod a kromě geniálního finále obecně málo pořádné akce a až moc té nezáživné. Takže se v zásadě shodujeme ve všem, ale to píšu i v recenzích takže to si o mně mohl vědět už dřív (ale chápu, že moje recenze tě nezajímají :D)

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

jerry12

tak tak, ale kdyz se divam na trzby, tak jen tezko me nekdo presvedci o nazoru, ze se proste tvurci vydali spravnym smerem. Neni to ani nahoda, nejsou to ani fanatici co na to chodej petkrat denne, zasahlo to objektivne nejsirsi mozne spektrum divaku. U spatnych filmu se to rychle rozkrikne a lidi raz dva prestanou chodit, tady to jede vesele dal a lame to rekordy. Za me maximalni spokojenost a v aute mi od vanoc nic jineho nez soundtrack nehraje (a o nem mam jine mineni nez mistni diskutujici)

na příspěvěk reagoval jerry12

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

bylo to myšlený vážně, pak ubral aspoň na nominaci :) Špička nevím, já to soudím vzhledem k SW, kdy každý díl přinesl lepší a lepší hudbu. Tahle bylo pro mě velké zklamání... Já už jsem to tu jednou psal, hodně chodím na koncerty Pražského filmového orchestru a nejvíce se hraje z nové trilogie - Across the Stars, Duel of the fates ( pokud jsou pěvci ) a Battle of the heroes... Ač Imperial March, znělka apod. jsou klasiky, hudba z nové trilogie je jiná liga. Až třeba v 5 díle byla skvělá Asteroid field a Coud city, ale na dnešní poměry působí archaicky...

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

mecano

Špatně jsi mě pochopil, samozřejmě, že jednotlivé epizody je potřeba brát jako samostatný dílčí prvek a hodnotit je jako každý jiný film. Asi jsem se špatně vyjádřil, ale myslel jsem to tak, že hodnotit vyprávěcí strukturu a otevřenost TFA je potřeba až ve vztahu k tomu, jak budou ony načrtnuté rámce pokračovat dál. Těžko teď může někdo říct - "z hlediska vyprávění je TFA žumpa, protože nabízí otázky, na které neodpovídá". Je totiž pochopitelně, že na ony otázky dostaneme odpovědi v dalších epizodách. A dokud se tak nestane, je kritizování vyvanutých otázek bez odpovědi totéž, jako vypnout film po jeho třetině a kritizovat ho, že pokládá otázky a neodpovídá na ně. Tak jsem to myslel.

na příspěvěk reagoval mecano

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Jinak mam doma pruvodce rozebranymi lodemi, vizualniho pruvodce, par dalsich knih a predevsim The Art of The Force Awakens, kde jsou mraky neskutecnych obrazku a concept arts....vrele doporucuji kazdemu fandovi, stoji to za to.

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

mecano

Jinak s tímhle souhlasím, taky si myslím, že ta podobnost byla takovým záměrným přechodovým můstkem, který naváže na Star Wars tak, jak je známe, ale zároveň začne vytvářet novou dějovou linii, které se naplno bude věnovat až v VIII.epizodě. Kdyby se TFA původním Star Wars vůbec nepodobala, jiní fanoušci by zase prskali, že "to už nejsou Star Wars". Takhle vznikl určitý poměr starého vůči novému, aby diváky seznámil s novými postavami a příběhem a zároveň je ponechal v tom domnění, že je to pořád Star Wars, a teď teprve se začne tvorba soustředit na ty postavy nové (snad s výjimkou Luka). IMHO ideální. Ale Rypicong má pravdu, že je to prostě o názoru a žádná pravda neexistuje.

na příspěvěk reagoval mecano

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Ted o tech soubojich svetelnymi meci vysel dokument, kterym provazi Mark Hamill, doporucuji. A pro ctyrku zvolili styl kendo, ktery vypada presne tak, jaks videl - jde o to rychle provest uder a tim to hasne, zadne sermovani a la Errol Flyn....

Mas jeste jednu moznost - podobne veci videt optikou "pred davnymi dobami.....", kdy to co vidis na obrazovce, je vypraveno mnohem mnohem pozdeji a v dusledku toho i nepresne, takze plno veci je jen priblizne. Mohl to byt i epicky duel, nebo dve svihnuti a konec, jen si to vypravec bud blbe pamatuje, nebo se to v kontextu casu vypravi jinak, nez na zacatku. Tak treba ta scena, kdy Rey zavre oci a najde Silu, ktera ji pak pomuze Kyla rozdrtit - to zavreni oci trvalo ve skutecnosti "jeden dlouhy uder srdce" - jenze vypravec, aby tomu dal emocionalni grady, to natahl na nekolik sekund - pro divaka..

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

no, IV díl je kult, ne radno na něj sahat. Ale abych byl upřímný. Mě z původní trilogie přijde nejlepší 5 díl. O 4 díle bych si asi nedovolil tvrdit že pokulhává, ale VI... tam už si to dovolím. Začátek a bitva o Endor se mi moc nelíbí :( Ale zase to vynahrazuje finální bitva, scény u Yody apod. Ale je to nevyvážený díl. 5 díl je oproti tomu super vyvážený se skvělým tempem. Jenom na zamyšlení. I na CSFD je 5 díl lépe hodncený + narozdíl od 4 dílu je archivovaný :)

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

Mně se hudba líbila, ale asi nejmíň ze všech dílů. Ovšem je to pořád špička, jen bohužel trochu nevýrazná a málo inovativní. Ale jestli něčemu na filmech opravdu NErozumím, tak je to hudba, takže tady ti přenechávám žezlo :) A co se týče Daisy, mně se její výkon líbil, ale toho Oscara spíš někdo říkal ironicky, ne? To je v kontextu ostatních výkonů jiných hereček pochopitelně nesmysl.

na příspěvěk reagoval Rypicong

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

A sorry za chyby, psát z telefonu není mojí doménou. Jinak k OSTU-je na SW slabý a vynikají jen tři části-Reys theme, March of Resistance a Starkiller. A to mi přijde málo :/.

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

jerry12

Puvodne to Lucas chtel tocit sam, ale jak se naskytla ta moznost prodeje, a vzhledem k poslednim mnoha letem jebani od fanousku se teto ulohy rad vzdal. A jinak s tebou nesouhlasim ohledne hodnoceni jednotlivych filmu ci cele trilogie. Kdybych mel hodnotit celou trilogii, tak si to odsere prvni dil Hobita, ktery je v tom vice mene skoro nevinne, a za prujem, ktery nasledoval - nebo lepe receno, ktery ho trochu umazal Skretim mestem a padajicim mostem - by nemel sliznout "odpad" :-)

na příspěvěk reagoval jerry12

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

jerry12

Ale to není záměr!:D když je první půlhodina a C3-PO a R2-D2, kteří mě nikdy moc nebavili, tak se to pak špatně hodnotí. Já přidávám jen za Hana, protože nebýt něj, tak už je tam jen sexy Leia, Tarkin a prkennou tváří a dva dědové, protože nic ve zlém, ale kvalitativní rozd mezi soubojem v 5 a ve 4 je fakt obrovský. A hlavně nechápu proč nejmocnější zbraň Impéria bráni snad jen 5 stíhačdkD

na příspěvěk reagoval mecano

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

kruh se uzavřel, teď jsi přesně popsal jak to tady cítím. Tak nějak až moc cítím, že se snažíte druhé ovlivnit, aby se i jim film líbil. Plno lidí sem prostě přijde a napíše, co se jim nelíbí a dál nemají moc potřebu někoho přesvědčovat ( až na vyjímky a trolly ). Já jsme fakt jednu chvíli měl pocit, že se to zvrhlo ve fanatizmus, což mě pak samozřejmě silně ovlivní v racionálním úsudku a reakcích na vás. Nejvíc mě asi fakt vykolejilo hodnocení, jak Daisy dostane Oscara :) to už jsem kroutil hlavou... Pak dovolím si tvrdit, že pokud u filmů něčemu trošku rozumím, tak je to hudba. Pokud tu někdo začal psát, jak je to nejlepší OST všech dílů - no jasně hodnotí subjektivně, ale pokud si člověk OST rozebere detailně, zjistí, že to je průměrný OST ( na poměry SW ). Bohužel už je pozdě na to, abych se rozepsal co je na hudbě k 7 dílů špatně. No nic, musím už spát :)

na příspěvěk reagoval jerry12

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

jerry12

Staci napsat, ze tvurci zcela planovane potrebovali "udelat krok vzad, aby mohli udelat krok vpred". TO shrnuje vse ohledne toho "vykradani", jak tu hateri radi povidaji....

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

To ano, taky že někdo řekl větu, která se mi hrozně líbila, a sice že TFA je nejdražší fan film všech dob. A je to pravda, je to film především pro fanoušky, ale tržby ukazují, že zdaleka nejen pro ně, a kromě těch gagů a některých postav z původní trilogie vlastně z hlediska vyprávění není přímo závislá. I ten, kdo původní trilogie neviděl, se může (až na některé gagy) v té dějové kostře chytat. Je tam řečeno o Jediích, je tam řečeno o tom, že existují určité legendy, o kterých nevíme, nakolik jsou pravdivé, a rozvíjí se tam příběh v podstatě od nuly. Samozřejmě, má to jednodušší ten, kdo Star Wars zná, ale na druhou stranu je opravdu potřeba, aby potenciální divák TFA, který předchozí trilogie neviděl, pochopil easter eggy z nich?

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

Já to jen uvedu na správnou míru-Star Wars jsem viděl popravě na sklonku roku 2014 a všechny znalosti ohledně tohoto světa jsem nasbíral za celý minulý rok, ale nechci být v rozporu, že nejsem fanda, když jsem to viděl "jen" před rokem poprvé. A měl jsem na výběr, jestli půjdu podle chronologie, nebo dle návaznosti :). A jen bych poznamenal-já starou trilogii v žádném případě nezavrhuji, naopak, V mám hned po III nejradši, ale objektivně, IV i VI prostě pokulhávají, stejně jako často nezáživná dvojka. Reaguji jen na to, jak se všichni rozplývají nad kvalitou originální trilogie a novou zavrhují jen kvůli Jar-Jarovi a dialogům,+ hopsačkám. To ni prostě nepřijde objektivní :)

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

Jasně, chápu. Pokud někomu vadí vykrádání děje a sdělí nám to v diskuzi, mám vesměs tři možnosti - (1) souhlasit, popřípadě to ignorovat a dál to neřešit; (2) poslat ho do prdele, seřvat ho za to, co si to dovoluje; (3) pokusit se ho jemně, zlehka začít přesvědčovat, aby se otevřel možnosti, že třeba jen špatně pochopil formu, s jakou byla epigoda IV. "vykradená" (protože to je můj názor a tak se ho přirozeně snažím propagovat, přičemž k propagaci názoru patří i určitá přesvědčovací forma). Já vždycky volím tu třetí možnost, protože za (a) rád diskutuji; (b) rád si myslím, že můj názor je ten správný (což je taky přirozené); a za (c) naivně doufám v to, že onoho diskutéra dokážu "obrátit" na svojí stranu. A přiznávám, že se často v diskuzi rozvášním a pak mohu působit krajně dogmaticky a ortodoxně, ale vždycky si zachovávám tu otevřenost odlišným názorům a té relativní objektivitě, o které jsem mluvil. Mnohokrát už mě někdo přesvědčil, abych změnil názor na film, a mnohokrát už jsem já přesvědčil někoho jiného. Možná tak moc chci, aby se TFA všem líbilo, že někdy při tom přesvědčování zním opravdu rázně a skoro až sebestředně. Ale je to jen iluze, jde o snahu říct vlastně - "hele, máš tenhle argument, ale já si myslím, že je špatný a plochý, tak si přečti tady můj článek, kde se snažím předkládat racionální argumenty, a třeba změníš názor". Ale asi to neumím říct jednou větou, a tak tím horlivým vysvětlováním pak vypadám hrozně zaujatě.

na příspěvěk reagoval mecano, Rypicong

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

já byl za Disney rád, protože na co sáhl v poslední době, pro mě dopadlo dobře. JJA mě nadchl překopáním Startrek. Takže tady jsem se nebál. Jinak je jasný, že trilogie tu jsou od toho, aby jednotlivé epizody na sebe navazovaly, ale né ( pro mě ) takový extrém jakým je 7 díl, že jsou na sobě závislé... Přece jenom v 7 díle jsi se toho dozvěděl pramálo. A co je možná největší paradox, třetí trilogie, je závislá na té předchozí, tady si možná dovolím tvrdit, že jak původní, tak prequel můžou fungovat zcela samostatně. Tak původní to jasně dokázala a když si vezmeš příběh prequelové trilogie, tak její příběh je na konci trojky také dá se říct uzavřený... :)

na příspěvěk reagoval jerry12

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

to jsem se tu s někým hádal, už nevím kdo to byl a přesně tohle jsem tvrdil, že mladší diváci jsou odkojený novou trilogií a že jim stará může přijít zastaralá a neatraktivní a že jí kolikrát ani neviděli. Myslím, že ta hádka byla ve smyslu, proč by někdo neměl potřebu vidět původní trilogii...

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

To ne, ale je to teď v rukou Disneyho, takže na něj brát ohledy zákonitě musíme, ač neradi. Já třeba byl původně dost striktně proti prodeji práv Disneymu a i to považuji za podraz. Že to nakonec (IMHO) dopadlo dobře, je jiná věc, a pokud Abrams opravdu dostal neomezený prostor, jak se tvrdí, a pokud ta otevřenost byl Abramsův nápad, pak je to opravdu trochu lenost nebo spíš zbabělost z toho dát tomu tečku. Nicméně já si opravdu myslím (nebo spíš doufám), jak už jsem mnohokrát psal, že trilogie je trilogií od toho, aby na sebe jednotlivé epizody navazovaly, a tudíž si nemyslím, že by musely být nutně uzavřené. Naopak se mi chce smazat recenzi i komentář a přestat TFA obhajovat, protože si myslím, že vynášet kategorické soudy (ať poziticní či negativní) nad prvním dílem trilogie je jako hodnotit film po jeho třetině. Když ale já si zkrátka nemůžu pomoct :)

na příspěvěk reagoval Rypicong, mecano

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

souhlasím, já jenom že posledních 14 dní, tu čtu převážně argumenty typu: to je v pořádku, bylo to tak myšlené, je to tak dobře... Proto jsem si neodpustil to rýpnutí na to jaké budou reakce výtku skrz příliš otevřený děj a konec. Prootže jsem věděl, že přijdou argumenty jak je to v pořádku, což pro mě není moc argument. Kdyby jsi napsal to, co jsi napsal v 00:20, bral bych to. To jsou argumenty. Proto jsem se i rozčertil, když dnes přišel ten týpek a začal psát jak mu vadilo vykrádání děje a argument byl ve smyslu: to je v pořádku... :) možná už chápeš o co mi jde. 

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Jinak pro oba - to ohledně toho, že je vidět, že je Adamovi 16, jsem nemyslel tak, že má nevyspělý názor, aby nedošlo k omylu, to vůbec ne. Myslel jsem to tak, že jeho náklonnost k první epizodě a vůbec jeho argumentace vyplývá (IMHO) ze skutečnosti, že je to mladý člověk, který vyrůstal už na prequelové trilogii (a to doslova, protože se narodil zhruba v době, kdy šla do kin první epizoda).

na příspěvěk reagoval Rypicong

Rypicong

Rypicong (hodnocení, recenze)

jerry12

to je to o čem jsem psal a co mi vadí, je to tak moc otevřené, aby ten další kdo přišel, si ve své podstatě mohl vymyslet co chtěl a fanouškovi namazal med kolem huby, že mu dal tu svobodu fantazie... No, pokud to fanouškovi nevadí, je to OK. Mě to vadí, jak jsem již napsal, vidím za tím lenost. Abych byl upřímný, nechce se mi nějak brát ohled na studio a jejich výdělky - ač jsou podmínkou pro vznik dalších filmů, ale SW je tak silná značka, že tohle zrovna nepotřebuje...

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Rypicong

Ano, to máš pravdu :D Nicméně já jen sděluji svůj názor, neobhajuji ho jako fakt, nehádám se o to, že můj názor je exaktní, a navíc v lecčems víceméně souhlasím s tím, že přílišná otevřenost může být na škodu a že to možná byl spíš produkční, než tvůrčí cíl... takže tady nemůže být řeč o nějakém ortodoxním přesvědčování nebo nedejbože manipulaci, ale pouze důstojně diskutujeme. To bys pak mohl říct vlastně na cokoliv, kde se lidé neshodnou byť třeba jen jednoprocentním výkyvem, že je to lavina přesvědčování. Však o tom přece diskuze jsou, sdělovat svoje názory a přirozeně i trochu doufat, že oponent svůj názor poupraví nebo změní ve prospěch tvého (ačkoli to pochopiteln3 není nikdy podmínka)

na příspěvěk reagoval Rypicong

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama