Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 3
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Diskuze

Uživatel Darth_AK smazal svůj příspěvek.

Fartacus

Fartacus (hodnocení, recenze)

Zdravím vás, vážení přátelé. Jsem rád, že jsem konečně narazil na harmonickou diskuzi, kde vládne dobrá nálada, mír a láska. Jirka.

na příspěvěk reagoval CCCPrincess, jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Já jsem expert na dlouhé příspěvky, ale tohle, to je masakr i na mě :D

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Eodeon

1. já tvrdím, že už v E4 byla vodítka k tomu, že Vader je Lukův otec

(Ktera? Proc to az do premiery ESB zadneho divaka nenapadlo? )

2. tvrdím to s velkou měrou pravděpodobnosti. starej Obi lhal

(Proc to zadny divak netusil prinejsmensim do premiery ESB, pricemz jistotu meli az v r. 83?)

3. rozhodně jsem nebyl překvapený tím, že Vader je Lukův otec. ale to by správně neměl být nikdo

(Pak vsechny ty miliony lidi, co film videli, kdyz bezel v kinech, nejssou ti spravni divaci. Nenapadlo to totiz tehdy nikoho)

4. každý všímavý divák si musel už dávno všimnout, že Vader je Lukův otec, a že Leia je jeho sestra. nebo ne dávno, ale  předtím, než to bylo v příslušné scéně explicitně řečeno.

(a presto se to nestalo. Mluvime o letech 77-83, tedy drive, nez byli tyto filmy nekolik desetileti ve vseobecnem povedomi, vcetne notoricky znamych faktu)

5. ty se snažíš naznačit, že si do filmu možná promítám to, co už dávno předem vím, přestože při natáčení E4 to ještě nevěděl ani sám tvůrce. to je dobrá připomínka, ale já myslím, že nad tím mám nadhled, a to mimo jiné právě proto, na co ty upozorňuješ - že jsem znal všechny souvislosti předem.

(Znal jsi vsechny souvislosti predtim, nez si tuto trilogii videl, ale samozrejme jsi si do filmu nepromital sve vedomosti, logicke)

6. já právě zastávám ten názor, že během vzniku Nové naděje už to tak Lucas plánoval přinejmenším jako jednu z možností, pro kterou si nechal otevřená zadní vrátka. kde je nechal otevřená, jsem naznačil.

(tak jak to je? jednu z moznosti? v bode 1 rikas, ze jsou tam voditka, ze otcem je. A kde je nechal otevrena, jsi nikde ani nenaznacil, jen o tom furt desne tajemne mluvis)

7. mecano tu tvrdil nejen to, že Lucas neměl v době práce na E4 promyšlené, že Vader je Lukovým otcem (což měl), ale tvrdil také to, že Lucas neměl v době práce na E5 promyšleno, že Leia bude Lukova dcera (což měl). to první jsme probrali. naznačil jsem, kde je třeba hledat správnou odpověď.

(ja ti poskytl dukazy, puvodni Lucasovo pribeh o Star Wars, prvni scenar k Imperiu. V obou verzich jsou Anakin a Vader dve ruzne osoby. Tys naopak neposkytl zadny dukaz, ze Lucas vedel, ze Vader je Anakin a tudiz Lukuv otec jiz v dobe epizody 4, coz tvrdis. Opet jen placas cosi o voditkach, a naznacich, kde je treba hledat. Kde jsou ta voditka a ty naznaky?)

9. tenhle poukaz by nahrával mé teorii, že některé relativně dost významné skutečnosti (jako třeba Vaderovo otcovství) mohly být vyjádřeny pouze mezi řádky, záměrně tak, aby na sebe nestrhávaly pozornost a nevyvolávaly otázky

(Jake skutecnosti? Podelis se s nami, obycejnymi smrtelniky? Nikde v tvych predchozich prispevcich jsi nedal k dobru jedinou meziradkovou informaci z E4, ktera by naznacovala otcovstvi)

10. já nemohu být zaujatý, protože mě je úplně jedno, v jaké fázi Lucas přišel s nápadem, že Vader je otec Luka. na tom absolutně nezáleží. já jen říkám, že tu informaci lze vysledovat už k E4. nebylo třeba na ní čekat až do premiéry E5

(Opet, kez bys zil v roce 77, vsem bys nam tenkrat vysvetlil, jak se veci maji, protoze na to nikdo jiny neprisel, prestoze tobe to bylo samozrejme hned jasne - tedy vubec ne proto, ze bys dopredu znal souvislosti)

11. ano, v E5 to nebylo řečeno na plná ústa, ale dalo se to snadno odvodit ze souvislostí. ale někteří zjevně nedovedou mezi řádky číst.

(Nekteri? Myslis ty stovky milionu lidi, kteri tehdy film v kine videli?)

Z toho, co a jak tu pises mi je jasne jedno- jsi namysleny floutek, ktery snedl salamounovo hovno a tvari v tvar skutecnosti neprizna svuj omyl. Z toho, jak funguje tento svet budes mit vzdycky subjektivni, nikoli nestranny, nazor. Ted, mnoho let pote, co filmy probehly svetem, si hrajes na ajnstajna, ktery pochopitelne odhalil otce a dceru daleko driv, nez vsichni ostatni. Nezapomenes uvest, ze jsi stejne znal souvislosti dopredu, ale ze tam je plno naznaku, o ktere se nehodlas s nikym podelit. Mas tu polovinu osazenstva az po kotniky ve tve vznesene prdeli a dela ti to dobre. Vykladas tu bludy, zatimco ja ti predlozil nekolik dukazu, ktere zatvrzele odmitas. Ja ti tu nebudu brat tvou bozskou auru Eodeone. A kdyz se lidi nechteji dozvedet, jak se veci maji, pripomina mi to krestany, kteri taky nechteji cist nic jineho, nez bibli. Tak se tu vsichni placejte po zadech a poslouchejte Svate slovo.

na příspěvěk reagoval jerry12, Eodeon

Uživatel CCCPrincess smazal svůj příspěvek.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

jerry12

pokud nemá tajný zdroj v Lucasfilmu, tak to, co opravdu má, budou nejspíše knihy J.W. Rinzlera Making of Star Wars: The Definitive Story Behind the Original Film a Making of The Empire Strikes Back. alespoň nevím o žádných pádnějších a obsáhlejších zdrojích a na nějaké blogísky bych se osobně příliš nespoléhal, ačkoliv možná právě z těch on čerpá. kdoví. těžko říct, když necituje zdroje.

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

jerry12

ok, ale jsou tu ty scénáře a synopse, jsou tu poznámky, je tu korespondence mezi autory, jsou tu memoranda, která během vzniku filmu musela kolovat a někde je archiv, kde je to všechno uloženo. zevrubně to zpracovat a nejspíš dospějeme k definitivním odpovědím na většinu otázek, které tu dnes padly. akorát nevím o tom, že by si někdo až takovou práci dal. pár knih na to téma vzniklo, ale zda vzaly v úvahu všechny existující materiály, to samo pomyšlení je sci-fi.

na příspěvěk reagoval jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

mecano

Tohle je dobrý alibismus, když už jsem vám tu před sto příspěvky navrhoval, abychom diskuzi ukončili v bodě, kdy svým způsobem mají pravdu obě strany, a posunuli se v tématu dál, a ty si místo toho pořád jedeš svoje, aniž by o to někdo stál. Pak nevím, kdo je tady ten, kdo nedokáže ustoupit a říct: "Ok, sereme na to".

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

mecano

v době jejího natáčení, nikoliv nutně v době psaní (jakékoliv) verze scénáře. to, co jsi mi nacpal do úst, byla hrubá dezinterpretace toho, co jsem několikrát napsal naprosto jasně. nejenže neumíš vykládat filmy, ale zjevně ani prostý text.

 

a důkaz jsi zatím nepředložil. povím ti, co jedině by se dalo považovat za jakýs takýs důkaz: explicitní vyjádření od Lucase samotného z doby mezi E4 a E5, že Vader není a v žádné fázi vzniku těch filmů nebyl zvažován coby tatáž osoba, jako Lukův otec. tohle najdi a tvůj názor bude v podstatě nenapadnutelný. do té doby jsou to z obou stran jen více či méně opodstatněné spekulace.

na příspěvěk reagoval jerry12, mecano

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

jerry12

klíčová se nám zdá ze zpětného pohledu, když známe místo jejího odhalení v celé hexalogii. to ve fázi psaní první verze pouhého námětu k E5 nebylo ani omylem jasné. jak zde bylo zdůrazněno mnoha lidmi, ty scénáře procházely divokým vývojem, během kterého se s každou verzí dosti radikálně proměňovaly. třeba si tohle odhalení původně plánovali nechat až do šesté epizody. nebo do sedmé? nebo ho Lucas dávno zavrhnul, rozhodl se to udělat jinak, a později se k němu opět vrátil. přesně kvůli těmto tisícům možných otázek nám toho scénáře fakticky říkají tak málo. vypovídají o změnách mezi jednotlivými verzemi, ale nic neříkají o tom, co tyto změny motivovalo, co je odůvodnilo. k tomu by snad mohly sloužit nějaké Lucasovy/Kasdanovy soukromé poznámky, ale nevím, že by takové dokumenty byly veřejně dostupné.

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Eodeon

Aha, tak uz chapu. Ty jsi tenhle zabavny typ cloveka, ktery neuzna chybu, ani kdyz ti predhodi dukazy. Dokonce popiras, cos tu celou dobu tvrdil, ze sice Lucas vedel v dobe E4, ze Vader je Anakin. Tak myslim, ze vic k tomu z me strany neni co rict :-)

na příspěvěk reagoval Eodeon, jerry12

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

Eodeon

Hele, obecně s tebou v tomhle vesměs souhlasím, ale co se týče poslední věty... opravdu myslíš, že by Lucas Kasdanovi neřekl tak klíčovou věc a neuvedl jí do námětu určeného pro scenáristu?

na příspěvěk reagoval Eodeon

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

mecano

napsal jsem to sice asi jen dvacetkrát. je mi velice líto, že jsi ani jeden z těch příspěvků nepochopil a velice se podivuji tomu, že nikdo jiný s nimi stejné obtíže neměl. ne, ani jednou jsem nenapsal, že důkaz o Vaderově otcovství je ve scénáři (libovolná verze scénáře k libovolnému filmu) a ani jednou jsem nepsal, že ten důkaz je zjevný a ani to ostatní jsem nepsal. líný já opravdu jsem. jsem líný opakovat se podvacáté, takže tě jen poprosím přečíst si, co jsem doopravdy několikrát napsal.

 

ten scénář jsem si zběžně pročetl a Vader a Lukův otec v něm opravdu jsou dvě zcela odlišné postavy. to jsi ovšem objevil ameriku. to je všeobecně známá věc, že scénář prošel podobně divokým vývojem. a i kdyby - tohle přeci jen pro jistotu zopakuji -, asi dvakrát jsem už napsal, že nehovořím o scénáři, nýbrž o filmu, a že to není totéž, kdyby to snad nebylo samozřejmé. tak snad to do třetice stačilo. podstatné je, že to nepsal Lucas. ten napsal pouze námět a scénáře, některé jejich verze, konzultoval. čili co vlastně dokazuje tento scénář? že teprve v této fázi někdo přišel s ideou, že Vader a Lukův otec by mohli být ta samá postava? nebo jen tolik, že v této fázi se někdo nedržel Lucasovy původní idei, snad proto, že si jí zkrátka nebyl vědom, a později to bylo napraveno?

na příspěvěk reagoval jerry12, mecano

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

A male upresneni - ta sestra se mela objevit v dalsi trilogii :-)

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Eodeon

Jsem to ja ale tunta. Celou dobu ctu tve prispevky blbe, myslel jsem, ze tu branis myslenku, ze Vader je Lukovo otec vedel Lucas uz pri psani prvniho dilu, a najednou jsem te asi spatne pochopil a tohle jsi na mysli nemel. Tak co jsi tedy mel na mysli? Protoze mne to potom vubec nedoslo. Ja opravdu myslel, ze nas tu presvedcujes, ze z kontextu Epizody 4 je patrne, ze Vader je Lukovo otec, protoze sam jsi prekvapen nebyl a ze by to melo dojit kazdemu. Ja to tu muzu zkopirovat, abys mi veril, ale jak rikam, mozna to vsechno blbe ctu a pravdu mas ty. Ten scenar, kdyz si prectes, tak se dozvis, ze Anakin a Vader jsou dve ruzne postavy. Nebud tedy liny a precti si jej, a pak tu hazej moudra, ze Imperium melo scenar. Melo jich vic a teprve ve druhem se Lucas a Kasdan rozhodli, ze spoji dve postavy do jedne. Takto proste. Pravda boli?

na příspěvěk reagoval Eodeon

jerry12

jerry12 (hodnocení, recenze)

A ty teď dumáš, jak to je, ačkoli děláš, jako že tě to nezajímá. Takže pokud nejsem troll, tak jsem tě zaujal, a pokud jsem, tak taky. Takže v obou případech vyhrávám. Pojďme tedy na ten gulaš.

mecano

mecano (hodnocení, recenze)

Fordzy

Ja bych tvou myslenku malinko rozvinul. V dobe Imperia se silne uvazovalo o tom, ze Luke bude mit sestru, kterazto postava se mela v tomto ci nadchazejicim filmu objevit. Puvodne to ale nemela byt Leia. To se jeste hralo na vic dilu, ale Imperium Lucase vystavnilo natolik, ze mel pramalo chuti i do dtretiho filmu (do toho rozvod a tak). Jenze nebyl cas myslenku rozvinou, tak vyuzili onoho Je tu jeste nekdo druhy...a udelali ze sestry Leiu. Ale klidne si muzete myslet, ze Lucas je zvrhlik, co se nechava franckovat sourozence, jen aby nasral Hana... :-) btw. co pisu potvrdil i Gary Kurtz.

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama