Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 4
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Recenze (2 421)

Keywee 

všechny recenze uživatele

Jako milovnice stare ságy jsem celý film nostalgicky chrochtala blahem. Koho nebavily původní, těžko ho budou bavit nové. SW jsou ikonou, která ale není pro každého. Za me naprosto dokonalé a kdybych mohla, dala bych 6* ❤️ ()

Mil_haus 

všechny recenze uživatele

Jsem neobjektivní. SW sérii miluju a tímhle filmem se splnil můj sen. Šel jsem do kina a viděl New Hope jako novinku. Už nemusím litovat že v době kdy šel první díl mi nebylo přáno zúčastnit se. Nyní jsem spokojen. Vím jak se cítili diváci New hope ()

cartouche 

všechny recenze uživatele

Tak prý návrat ke starým dobrým časům... No bodejť ne, když se jedná o remix prvního (totiž pardon, čtvrtého) dílu. Už tuhle nastavovanou kaši zabalte, zoufalci. ()

Jacq30X 

všechny recenze uživatele

Totální déjà vu. Scénář psal snad nadšenec, přímo kojenec Star Wars ze 77. Jedna * plus za to, že skoro po 40 letech, jsem se dočkal, Han Solo dostal co mu patří. Snad další díly dokončí rozjetou likvidaci. U jedné je to již jistota, pokračovat na nestárnoucího bernardýna atd. A ty plechovky taky snad už zreznou. ()

PanIncognito 

všechny recenze uživatele

Hvězdné války jsou bezesporu revolucí ve světě filmu... ovšem tato revoluce je stará 40 let. Proto jsem doslova okouzlen tím, jak je tento díl přispůsobivý k dnešní generaci. Své zde nachází jak pamětníci, tak diváci nový. Příběh na první pohled nepřináší nic nového, i přesto je však okouzlující. Technicky je dílo dokonalé. Snímek je svižný... dokonalý jsou i moji oblíbenci Carrie Fisher a Harrison Ford. Na tuto dokonalost je radost koukat. :-o (viděno s dabingem) ()

gfrusvk 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k očakávaniam úplný prepadák. Snaha parazitovať na kultových ep. I-VI. Sú hlavné postavy šiestich kultových dielov Palpatine a Vader po smrti? Nevadí, vymyslíme si nový príbeh nepostavený na ničom a ukážeme tam pár starých postáv nech sa fanúšikovia blahom trebárs aj poserú. Však zmluva na film s deadlinom je už podpísaná, tak tam, pánové, niečo naplácame. [offtopic]Trochu odbočím od SW, ale presne to isté urobila aj Rowlingová s Harry Potterom. Sedem kníh malo spoločný dej, ktorý postupne 10 rokov vrcholil až v posledných dvadsiatich stranách vyvrcholil, Voldemorta zamordovali a všetci boli šťastní. Ende. Zrazu jej preplo v bedni a napísala ôsmy diel kde dej uvarila z vody, hlavná záporáčka bola zrazu voldemortova dcéra ktorú stihol ževraj urobiť pár mesiacov pred smrťou. Šaškáreň[/offtopic]. Obdobne to vidím s ep. VII, stáva sa akoby paródiou na celú pôvodnú sériu. Tisíc rokov fungujúci sithský klan+impérium boli zrazu nahradené nejakým takmer identickým Prvým rádom, ktorému šéfuje nenalíčený Marilyn Manson dosť nešťastne prezlečený za Vadera. Ďalej ma trošku iritoval výber hlavných postáv plne v súlade s politickou korektnosťou a gender ideológiou (=žena a černoch). (možno blbosť, ale úplne vystihuje vzťah tvorcov k filmu). Čo mi ide bežne vo filmoch na nervy, že ženská, ktorá o žiadnej Sile nemá ani páru, prvýkrát vidí svetelný meč a potom ho v ruke drží ako panna kokot, dáva v boji zabrať trénovanému záporákovi. Ďalšie odkazy na pôvodné SW mi tiež pripadajú skôr ako paródie než nostalgia. Ale oceňujem, že tu bolo minimum tých vesmírnych potvôr (ktoré boli pre mňa paradoxne hlavným mínusom v doterajšej sérii), dej a akcia tiež celkom fajn, pokiaľ sa teda na to dívam ako na samostatný film, nie na pokračovanie SW. Ako akčná scifi vec by dostala 4*, ako pokračovanie kultu horko ťažko 2 = spriemerujem to na 3 (tie očakávania sú, holt, sviňa). ()

ForFan 

všechny recenze uživatele

Škoda, že si Kylo nesundal masku jen při setkání s Hanem, v dalších momentech bez masky mi tam nějak nepasoval... Mohlo to zapůsobit mnohem lépe... ()

Horn odpad!

všechny recenze uživatele

Naprosto o ničem. Nic originálního. Žádné souvislosti. Odkud se vzal První řád? Jak to, že si ta imitace Vejdra nerozřezala polovinu těla tím nesmyslným mečem? Naprostá ztráta času a neradostná vyhlídka na pokračování. ()

petan1989 

všechny recenze uživatele

Tak skoro po dvou letech jsem se dostal k tomuto pokračování mé oblíbené, kultovní série a musím říct, že jsem zklamaný. Jako klad hodnotím audiovizuální stránku, efekty, hudbu a obecně snahu o návrat k sérii. Tím ale z mé strany bohužel výčet kladů končí. Příběh jako takový není špatný, i když jsem čekal něco originálnějšího a nového, než jen vykrádačku IV epizody. Největší problém mám ale s hereckým obsazením. To je podle mého názoru jedna velká hrůza. Tím samozřejmě nemyslím "starou partu", ale nové tváře. Chápu, že v rámci emancipace a rasové korektnosti se do role hlavních hrdinů musela obsadit žena a afroameričan, ale bohužel na kvalitě filmu se to moc nepodepsalo. John Boyega mi zas až tak překvapivě nevadil, ale Daisy Ridley, bohužel asi hlavní postava nové ságy, je neuvěřitelně nesympatická, plochá a otravná. Další velký problém je záporák alias Adam Driver. Ať už s maskou, nebo bez masky, působí trapně, až komicky. Kde jsou časy, kdy ze záporáků typu Darth Vader, Imperátor, Dooku šel přirozený strach a respekt? Dávám 50 % jen za výše uvedené klady a nostalgii ke starým dílům. Opravdu mě mrzí, že tato sága dopadla, jak dopadla. Další díl shlédnu opět s časovým odstupem a to jen kvůli tomu, jestli Mark Hamill dostane nějaký větší prostor. ()

SNCIS 

všechny recenze uživatele

Síla se probouzí aneb nové Star Wars. Vrátili se staré známé tváře, z nichž dostal nejvíce prostoru Harrison Ford. Jinak to nepřineslo nic nového! Znovu je tu: Chlapec stojící, mezi světlou a temnou stranou síly, jehož kostým připomíná Darth Vadera, hvězda smrti (jen o dost větší) a hlavní dějová linka, jak kopie nové naděje. Nové je asi jen to, že hlavní postavou je žena a nejvýraznější postavou stormtrooper. Abrams si s tím vyhrál a po vizuální stránce, nelze nic vytknout! Ale jinak? Nic nového! Nic originální! - 70%. ()

PyroCitron 

všechny recenze uživatele

Z tohoto dílu mám tak trochu rozpačitý dojem. Rozhodně musím uznat, že je to řemeslně skvěle odvedená práce, přiběh funguje, jde dopředu a nenechá vás se nudit, humor je dobře načasovaný a sedí tam. Noví hrdinové jsou fajn, staří vyvolávají nostalgickou vzpomínku na staré časy. Na druhou stranu hlavní záporák je ufňukaný nerozhodný chlapeček. Ačkoliv je to rozhodně zajímavá postava a chápu že se tvůrci snaží o změnu, nedokážu si představit že by se Kylo Ren dokázal vyrovnat Vaderovi nebo Císaři. Ale hlavní problém který s tím to filmem mám je že postádá originalitu. Nepřináší do světa Star Wars skoro nic nového a na můj vkus až moc vykrádá Epizodu IV. Beru to jako propojení s minulými díly a přípravu půdy pro další díly, ale pokud budou Epizody VIII a IX stejné, bude celá nová trilogie zbytečná. 80% ()

EwO 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí 70%. Bohužel jako pro fanouška předchozích dvou trilogií pro mne SW začínají umírat. Ale třeba (snad, doufám, prosím) se pletu. ()

otik2 

všechny recenze uživatele

Koncept hvězdy smrti a jak ji zničit z původní trilogie mě vytáčel. Nejhorší je, že tvůrci se to ani nepokoušeli pozměnit. Prostě jako vždy, zničit štít a pak zbraň. Jenom hvězdu smrti zásadně zvětšili a zničili víc než jednu planetu. Chybělo mi vysvětlení, co se dělo mezi ep. VI a VII, myslím politiku atd. Proč princezna Lea není Jedi? (Ano, později jsem se dozvěděl, že by měla být schopná sílu pouze vycítit a ne ji i ovládat. Nevím jestli to tak opravdu je.) Rey je asi génius protože je snad první, která nepotřebuje intenzivní trénink a na vše přijde sama a jde to. Naproti tomu záporák je asi úplně k ničemu, protože neporazí ani chlapa, který nemá sílu. Navzdory tomu, že záporák MÁ intenzivní trénink. S mečem se pak ve filmu ohání každý druhý trouba. Musel jsem se tvůrcům vysmát za mapu, kterou za sebou zanechal Luk. Ve filmu je řečeno, že to není mapa galaxie ve které se příběh odehrává. Po přidání chybějící části, která tvoří tak 15%, to najednou je “naše“ galaxie. Nemluvě o tom, že samovolné probuzení R2D2 je jako zásah vyšší síly. Pro mě je tento snímek zklamání. Očekával jsem uspokojivý, inteligentní, propracovaný a dospělý příběh, který jsem nedostal. ()

Eula 

všechny recenze uživatele

Hezky inovovaná vzpomínka na Epizodu IV. Překvapilo mě a potěšilo, kolik prostoru dostala stará garda. I proto jsem myslela, že jim scénu na mostě neodpustím (i když byla velmi předvídatelná). Ale po Epizodě VIII jsem ráda, že to tak dopadlo. Aspoň někdo se na to už nemusí dívat :) ()

MoudryMudrc odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem se poprvé doslechl, že Disney koupilo Lucasfilm, byl jsem docela mrzutý, protože jsem už tehdy v roce 2012 věděl, že ze SW udělají dojnou krávu ještě větší než kdy byla. Poté když bylo nevyhnutelně oznámeno, že se bude točit nová trilogie a že na ní bude dohlížet Lucas jako poradce ve mě zažehlo plamínek naděje, že by nakonec přece jen mohli natočit dobrý SW film, který bude následovat původní představy Lucase pro sequel trilogii. Pak se ale rozhodlo, že se Lucase odsunou stranou a natočí si epizodu 7 podle sebe (minimálně jsem si ve Force Awakens nevšiml jakéhokoliv Lucasova vlivu) a dopadlo to bídně. Nebylo to tak odporné jako Last Jedi, ale i tak to na mě nepůsobilo jako plnohodnotné epizodické pokračování. Vizuální zpracováním je celkem ucházející, rozhodně jsem uvítal, že bylo použito ve větší míře praktických efektů. Co mě ale zklamalo je příběh a pro mě naprosto zpackaný pokus film zasadit do již existujícího universa SW. Začnu ale příběhem, jak mnozí říkají, že to je jako Nová Naděje, tak s tímto tvrzením musím bohužel souhlasit souhlasit, protože když jsem film sledoval, tak jsem mnohokrát měl pocit, že už jsem ho někdy viděl. Dále jsem doufal, že víc uvidím ze starého tria. Chápu, že tvůrci chtěli novou generaci hlavních hrdinů, ale nečekal jsem, že původní trio bude odstaveno na vedlejší kolej v takové míře v jaké jsme viděli, jediný kdo tam dostal trochu prostoru byl Han, ale Leia a hlavně Luke tam nebyli vůbec pro příběh užiteční a nebyli téměř vidět. S novým triem bych neměl problém, kdyby Rey nebyla téměř bezchybný všeuměl, co se umí prát, umí ovládat vesmírná plavidla, dokáže bez překladatele komunikovat s droidy, umí zacházet se světelným mečem i přesto, že ho v životě nedržela a naučí se používat sílu i když o ní nic neví a abych nezapomenul, tak rozhodně nepotřebuje,aby jí nějaký muž držel za ruku. Dále tam máme dezertéra Finna, který působí spíše jako komická karikatura člověka, než jako někdo kdo byl od dětství trénován aby z něho byl elitní voják, bohužel Finn ve filmu neumí skoro nic a ani nic významného neudělá a měl jsem celou dobu pocit, že je tam jen proto, aby byla uspokojena černá část spojených států. No a nakonec tam je Poe o kterém vím jen to, že je špičkový pilot, ale jinak je naprosto nudnej a nezajímavej. Nejvíce co mě zklamalo je to, že to na mě nepůsobí jako SW film, ale jako velice špatně napsaná fan fikce. Celé to na mě od zbytku ságy působí tak nějak cize, kdy až na pár jmen několika postav tu není téměř nic co bych si mohl spojit s universem původních SW. Abych to vysvětlil, tak třeba ve Skryté Hrozbě jsme navštívili planetu Tatooine, která byla i v originální trilogii, nebo Coruscant, který už byl také vidět v Návratu Jediho (speciální edice na vhs z 1997). Nebo jsme viděli klonové války, které byli zmiňovány v Nové Naději a nebo všemožné rasy mimozemšťanů, které jsme mohli najít v obou trilogiích, všechny tyhle drobnosti, planety, postavy, události, rasy, tohle všechno působilo jako spojení mezi těmito dvěma trilogiemi. U nové trilogie jak říkám až na pár postav tu žádné takové spojení nejsou a to že stále obě strany konfliktu používají tie fightery natřené na bílo a lehce poupravené x-wingy působí spíše kontraproduktivně a vznikají tím otázky proč po 30 letech od ep.6 používají stejné stroje. Je to opravdu jak nějaká špatná fan fikce a ne film ze světa Star Wars... () (méně) (více)

HerrLogan 

všechny recenze uživatele

Takhle parádně jsem se v kině cítil naposledy u Společenstva prstenu! Od začátku jsem byl jako přibitý a hltal každý záběr. Pryč jsou plně CGI scény, nesmyslné dialogy a toporné herectví. Jedná se o perfektně nastavený restart, který ztrácí jen svou zbytečnou příběhovou kopírkou Nové naděje. J.J. udržel svou režii v intencích SW univerza a nastavil laťku vysoko. Postavy jsou načrtnuté a snad se dočkáme i plnohodnotného rozvoje v další epizodě. Ford ve své roli naprosto dokonalý. Tak to má být. ()

Adam1408 

všechny recenze uživatele

Už od septembra 2015 som zháňal aspoň pár podobných mentálov, ako som ja na nové Star Wars. Päť dní pred premiérou... úraz a nebolo z toho nič. Kedže nesťahujem a ani inak nesledujem filmy popredu, musel som až, tuším do marca čakať na BD. No a nakoniec prišlo. Spravil som si intímčo, otvoril fľašku a išlo sa na to. Nostalgia, nádherný vizuál a dokonca mi ani nevadil Finn, čomu som vôbec nechápal (som väčšinou považovaný za nazvime to latentného rasistu). Chyby to malo, najmä to, že je to copy paste ep. IV. Ale hudba mi strašne sadla a ani jeden z hercov mi nevadil, staré postavy potešili a nové vôbec neurazili. Super rozbehnuté nové univerzum. P.S. Podľa mňa je najväčším dôvodom na neobľúbenosť Kylo Rena v našich končinách jeho podobnosť s Janom Krausom a podvedomé vnímanie tohoto kontextu ľudmi, čo za hranicami samozrejme neplatí. ()

Majo.evans 

všechny recenze uživatele

Ja si myslim,ze uz tych star warsov bolo dost.Zaciatky tejto filmovej serie boli skvele,niecim nove a originalne.Ale toto a aj ostatne pokracovania uz nemaju v dnesnej dobe co ponuknat.Mozno iba pre zarytych fanusikov tohto filmu. ()

Lishkenzi 

všechny recenze uživatele

No to mě poser. Když nevim jak natočit nový hvězdný války, natočim znova Novou naději. Fanoušci budou chrochtat a studio plácat po rameni. Jdi se bodnout Abramsi, tohle už jsem jednou viděl, novej háv to fakt nevylepší. A záporák? Ty vole, to mě fakt poser na holý záda. Ať si kurva básní v autobuse. Luke Skywalker je tlustej čili Luke Skywalker je Yoda. Já jsem čínskej bůh srandy... Jenže... jsou to SW, tak to nemůžu úplně hanit, ne? ()

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama