Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od dob založení Spojené Federace Planet byla základní směrnice zcela jasná - žádná expedice hvězdné flotily se nesmí vměšovat do přirozeného vývoje jiných civilizací, dokud nebudou připraveny na první kontakt - čili dokud neobjeví technologii hypermotoru. Nyní ale Picard dostává rozkazy, které jsou v přímém rozporu s tímto pravidlem. Pokud uposlechne nadřízené, 600 mírumilovných obyvatel planety Ba´ku bude násilně vysídleno ze svých domovů pro údajné dobro miliónů ostatních lidí, kteří pak budou moci využívat účinku Pramene mládí planety Ba´ku. Pokud neuposlechne, riskuje svou loď, svou kariéru i svůj život. Pro Picarda je však volba jasná, postavit se proti celé hvězdné flotile... a vést vzpouru za záchranu Ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (187)

brutale 

všechny recenze uživatele

Po Borgoch mierny úpadok v dynamike, možno aj v efektoch ma minútu (dej sa odohráva pol na pol v kozme a planéte), zato však snímka nesie hlbokú myšlienku bytia, čo je vo mne vzbudzuje kladný pocit otvorenosti mysle scenáristu. Ďalší "BEZKIRKOVSKÝ" ST v poradí II celkovo IX si u mňa drží hodnotenie ako ST VIII. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Opravdu má být morální dilema, jestli přesunout skupinu 600 lidí na jinou planetu, aby mohla medicína pro miliardy skokově poskočit? To není žádná paralela k nucenému vysidlování v americké či evropské historii, to je ekvivalent odkoupení pozemku kvůli stavbě dálnice - tady není, o čem přemýšlet. A že se do toho zamotají jednorozměrní záporáci, není zrovna omluva, ale laciná berlička. Jinak minulému dílu jsem vytýkal, že se v něm děje moc věcí moc rychle. Abych si neprotiřečil, říkám, že tady se neděje nic a děje se to pomalu. Nevím, jestli to měl být návrat k původním dílům... ale není. IX je tak podobně jako V především chytračení pro hloupé lidi, kdy se morální problém pozná podle toho, že hodně postav často opakuje, že se jedná o morální problém. Get it? ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Slusny diel ale nikdy ma uplne nenadchol. Hlavna zapletka je taka klasicka Star Trekovska s moralnym ponaucenim. Ale prilis strhujuco alebo nejak osudovo nepôsobi. Vlastne na tom, co chcel urobit zaporak ani nebolo nic extra zle. No a okrem toho tu ma väcsi priestor uz len Datova linia, kde s malym chlapcom znova rozobera svoju snahu stat sa clovekom. A to mi dost vadilo, kedze Datovi odstanili emocny cip a znova sa spraval ako v serialy. Tomu hovorim krom spät. Na druhej strane sa mi pacilo, ze sa Riker a Troi dali znova dokopy alebo La Forgeova linia s očami. Bohuzial Worf tu bol len za komicku figurku a doktorka len liecila ludi. Na to jak je hlavna zapletka jednoducha, tak film dost akutne postrada dostatok vedlajsich linii. Siedmy diel mal podobne priemernu hlavnu zapletku, ale vynahradili to vedlajsie linie. Akcne sceny mi nepripadali tak napadite ako v minulom diely. Najviac prachov sa evidentne vrazilo do vystavby tej dedinky a interieru lodi. Par prestreliek v skalach a dve vesmirne bitky pôsobia dost tuctovo. Takze vysledok je za takych 6 s prihliadnutim k tomu, ze to je Star Trek s mojimi oblubenymi postavami, tak 7/10. Proste najslabsie filmove dobrodruzstvo s Picardovou posadkou. Ale napriek skôr negativnemu komentaru si to urcite este niekolkokrat pozriem. Videl som to v kine, mam 2 diskovu SE ediciu DVD a ked sa stane zazrak a vyjde to u nas na blu-ray, tak si kupim aj ten. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre mňa platí to isté, čo v prípade Prvého kontaktu. Filmový Star Trek až do súčasného reštartu sa verne držal svojej televíznosti, čím asi vyhovoval svojim skalným fanúšikom, lenže mne to celé na veľké kino pripadá trochu málo. Hovorím o vizuálnej stránke a hereckých výkonoch, pretože čo sa týka scenárov, tam si dali tvorcovia záležať. Scenáre sú podľa mňa na vyššej úrovni, ako ich spracovania. Chápem, že je to otázka vkusu, ale tento film myslím oproti iným kino scifíčkam predminulej dekády už výrazne zostarol. Ale zase sú tu velitelia Enterprise v osídliach lásky a hormónov, stačí trochu poškrabať po vlasoch (toho, ktorý ich ešte má) za ušami a hneď začne robiť vŕŕŕŕ:). Je zaujímavé, že film s "dedkami" na palube pôsobí tak infantilne, zatiaľ čo Ďžejdžejove reštarty s "mláďatami" o niečo dospelejšie. Toto už bolo prvé memento pre tvorcov, že sa treba vydať v budúcnosti pre "next generation" úplne iným smerom. Bez Next generation. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Klasické pokračování, velmi povedené, hlavně romantický nádech se mi líbil. S přihlédnutím k dalšímu filmu Nemesis dávám čtyři hvězdičky, jinak by to bylo za tři. Ale rozhodně jsem se celý film bavil a jsem s tímto filmem velmi spokojen. Tentokrát se posádka Enterprise snaží zabránit násilnému vystěhování obyvatel planety, kde se nestárne a neumírá. Kapitán Picard musí učinit několik zásadních rozhodnutí a poté poskytnout ochranu nevinným občanům. Jistě se mu to bez větších problémů podaří. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (18)

  • V některých scénách musel nosit Jonathan Frakes, představitel Rikera, falešné vousy, protože se již oholil pro scény, ve kterých postava vousy nemá. (mirliflore)
  • Film je inšpirovaný poviedkou "Hra na naháňačku" zo zbierky "Ja, robot" od Isaaca Asimova, v ktorej u robota RCHK-13 (Rýchlika) dôjde ku konfliktu 2. a 3. robotického zákona. Po vyňatí pozitronického mozgu, si robot začne pospevovať operety od Sira W.S. Gilberta a Sira Arthura Sullivana. Poviedka, vrátane nápadu s pozitronickým mozgom vyšla na povrch sveta v marci 1942. (StarFsh)

Reklama

Reklama