Reklama

Reklama

Star Wars: Poslední z Jediů

  • Česko Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů od studia Lucasfilm pokračuje sága rodu Skywalkerů. Postavy předchozího filmu Star Wars: Síla se probouzí spolu s legendárními hrdiny galaxie prožívají strhující dobrodružství, během kterých odhalí prastará tajemství Síly a šokující události z minulosti. (Falcon)

Recenze (1 662)

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Je čas nechat to staré zemřít..." Dobře se na to dívá, je to spíše dobrodružná sci-fi. A v kontextu ságy Hvězdných válek jde spíše o "mezikus", který nic neřeší, ale "redukuje". Napětí bylo dávkováno postupně, ale rozhodně mohla být stopáž o 20-30 minut kratší. ()

Critic 

všechny recenze uživatele

Většina obsazení je katastrofální. Carrie Fisher už prostě neměla sílu na takovou roli, Adam Driver je směšný, Laura Dern vůbec nechápu co tam jako dělala (asi Disney chtěl přiblížit tento žánr paničkám, tak jednu obsadil). Děj je úplně nesmyslný, všechny situace tak nechutně uměle vytvořené, že se to málem dokoukat nedá....no prostě za mě takhle prosím ne. SW mám však rád a tak mě to přeci jen na ty 3* bavilo. Každopádně velké zklamání... ()

michald99 

všechny recenze uživatele

V některých ohledech lepší než Abrams, ve většině však naprostý propadák. Zacpáni třetiny stopáže nějakou hrdinně ledabylou leč naprosto nepotřebnou a nesmyslnou misí na další neoriginální neatraktivní planetu s gendrově vyváženou nicméně nesmírně iritující dvojičkou hlavních (vedlejších?) postav naprosto pohřbilo Finnovu dějovou linku. Film k závěru servíruje několik příběhových zvratů, které vedou k výsledku, se kterým jsem poměrně spokojen (ať jenom nekritizuju) a líbí se mi východisko pro další díly, stejně jako poměrně temnější amosféra a odvážnější přístup ke scénáři, ten však šlo vymyslet daleko DALEKO líp. Zkusím druhou projekci, třeba to bude lepší. ||20%|| ()

moviechecker 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne asi najslabší SW film od roku 1999, čo sa týka deja. Počas filmu som sa strašne nudil a niektoré postavy sú mi vrcholne nesympatické. Tie psychorozhovory Rey a mladého Sola mi vyslovene vadili. Dokonca i niektoré herecké výkonym i prišli také umelé ako z béčkového filmu. Atmosféra SW filmov bola však celkom dobre zachovaná, ale taká jednoduchá smrť "hlavného" záporaka, ktorý si bol sám sebo utak istý, bolo veľmi slabé. ()

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Ach jo, tolik zmatečných zvratů, tolik sentimentálních upomínek, tolik jednoduchých fórků, tolik umělých potvor... Kde začít a co s tím? ... Vždy, když už člověk nabude pocitu, že sleduje Star Wars, přijde nějaký nesmysl, nebo trapný frk, který zcela zkazí pocit z jinak dobré scény či části filmu... Dokonale vymazlené křižníky střídají nejrůznější potvory, které jsou vytvořeny tak neuměle, že by mohly být namalované, a co víc, většina potvor ve filmu vůbec nemusela být. Kde nechal režisér oči, když už je tam musel vecpat? (to samé platí pro Snoka) ... Vtipy škoda mluvit. Ve starších dílech se tu a tam nějaký vtípek ojediněle objevil nebo byl spojen s některou postavou, tady hází fórky všichni a kdykoli - hoří všechno kolem tebe? čas na joke... zjevně - člověk má až pocit, že snad sleduje Bondovku ve vesmírném hávu, snad jen, že zde je vtipný tak každý 10 frk. A opět: a co víc, vůbec by tam nemusely být, hlazení ruky kusem trávy? come on... Chápu, že se nové filmy snaží navázat na staré, ostatně první nový film byl jen zrcadlem starých dílů, ale těch připomínek je vážně příliš. Postavy, opakování scén, staré rekvizity, méně je někdy více... Co se děje týče, vlastně nevím, o čem ten film byl. Připomíná mi to jednoduchý akčňák, obyčejnou střílečku. Postavy umírají jak na běžícím pásu. Mám truchlit půl filmu pro postavu, kterou jsem viděl na pár záběrech? Opět: méně je někdy více... A konečně: Hraní. Představitel Kylo Rena mi neseděl ani v prvním filmu, stejně tak nový drsňák, ani stormtrooper (což je zklamání, se zběhlým ST se přeci dalo tak vyhrát...). Co se nové postavy Rose týče, tak je opravdu nemastná neslaná, ostatně i její jméno jsem si musel googlit, i když zde už je to zase spíše příběhem. U Carrie Fisher musím bohužel konstatovat, že její šišlavé hraní bylo na úrovni jejího camea v Big Bangu, že je Leia a velí Rebelům jsem jí věřil asi tak stejně jako bylo uvěřitelné její letecké vystoupení. NICMÉNĚ: Naopak musím říct, že se mi velice líbil Mark Hamill i Daisy Ridley. Skvostné byly také v podstatě všechny souboje, jakkoli ve většině vlastně vůbec nedávají smysl... Co tedy s tímto filmem? Chvíli Star Wars, chvíli Kameňák, chvilku Die Hard, chvíli výtah z Epizod IV. - VI., Kameňák, Star Wars, Bond, Die Hard, Top Gun, Star Wars, Rush... Uf, alespoň konec byl skvělý, tedy až na ty děti samozřejmě. Disney asi plánuje Star Wars točit dalších 20 let a připravuje si postavy... Ale budou to ještě Star Wars? ... Takže shrnutí: Nemůžu napsat shrnutí! Někdo musí stát a koukáním z okna řídit loď! ()

heiterez 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi to, nebo se dalším a dalším dílem přibližují spíše frašce? Star wars jsou kultovní filmy, na které je samozřejmě velmi těžké navázat, ale podle mého názoru tudy cesta nevede. To co fungovalo v původních dílech, je v nejnovějších dílech trapný a občas bolí se na to dívat. Nechci říct, že se jedná vyloženě o odpad. Občas jsem se bavila, občas jsem byla napnutá, ale celkový dojem je dost rozpačitý. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Tam bylo úplně všecko. Moudří džedájové s posláním, zlí záporáci s temnými plány, vesmírný střílečky každého s každým, osudové souboje dobra a zla, hluboké pouto mezi postavami, miliónové efekty, těžké vnitřní bitvy a rozhodnutí, mazané útěky a zesměšnění Impéria, silné morální postoje, íbrmegavýbuchy všeho a všude, rebelové v ohrožení, exotické planety, hloupé plány útoku, osudná zaváhání, telenovela s náctiletýma parchantama, kteří rozhodnou o osudu galaxie... a v neposlední řadě zcela nová Nová naděje. A komu to nestačí, ten propadl temné straně Síly... asi. Jako bylo to lepší, než ten díl se světelnou vidličkou... Počkat, neměli tady světelný nože nebo tak něco? No to je jedno, protože i kdyby tam vyšlo najevo, že Žvejkalova skrytá identita je Pedobear, pořád by to byla pěkně zabalená neoriginální blbost pro prachy. A úplně nejhorší bylo, že Kylo Ren vypadal, jako by ho hrál mladej Jan Kraus v době, kdy měl ještě vlasy. Neříkejte, že to není on. Asi ho Impérium přeneslo časem nebo co... ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Překvapivě o něco podařenější a zábavnější než předchozí díl. Nicméně i tak stále až zbytečně dlouhé. 4* ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, našel bych tam ale tucet hloupostí a zbytečností. Jako třeba celá příběhová linka codebreakera, včetně over the top kasina, mi přišlo uměle natahované a zbytečné, dále pak osud Skywalkera... Co mě zaráží je, že jednotlivé díly nové trilogie nejsou konzistentní, tedy že nemají jasnou vizi, a každý tvůrce jednotlivé episody si může, a dělá s příběhem a postavami, co chce. Naopak mě hodně baví všechny hlavní postavy, které jsou výborně obsazené a skvěle zahrané ( hlavně Driver). Znovu skvělý je i hravý Williamsův soundtrack. ()

TheSompeque 

všechny recenze uživatele

Tož jsem byl na mnou velmi očekávaném filmu Star Wars: Last Jedi. Epizoda VII utnula film v části, kde jste si to opravdu nepřáli, ale Last Jedi na onou událost navazuje, byť ne hned. Tempo samotného filmu bylo místy pomalejší a samotná příběhová zápletka byla jednoduchá, přestože se k ní vázaly menší události, které všechno skládaly dohromady. Kontrast akce - klid se měnil ze scény na scénu, ale to filmu neuškodilo, ba naopak. Nastaly momenty, kdy jsem si říkal "meh," jako při momentu Supermana letícího kosmem, ale zároveň mě mnohé scény či návraty ke kořenům překvapily. Plottwisty častější než byste čekali. Ano, je to nepřímé "vykradení" dílů z původní trilogie, ale to není vůbec na škodu. Last Jedi to vzal po svém a dle mého velmi dobře. Film jako celkově velmi hodně překvapil a postoupil na druhou příčku oblíbenosti co se SW filmů týče. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Pôodne som to videl ako: Absolútne zbytočný film bez hlavy a päty....Dôvodom bolo že som pritom pospával na gauči. Teraz keď som si to pozrel ako človek z kresla tak musím hodnotenie zmeniť s tým, že chvíľami sa mi to zdalo až  parádne. ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Co si pamatuju, tak tento film předcházela obrovská skepse vzniklá z naprosté zbytečnosti epizody VII. Tak či onak, premiéra rozdělila fanoušky na dva tábory, každý z nich příznivce jednoho extrému. Já se tehdy jen smál, co se ve filmu dělo jsem měl z druhé ruky jednoho honiče nad SW a pak také jednoho nejmenovaného idiota, kteří mi udělali o filmu jistý obrázek a já pak šel do kina s vědomím, že se jen zasměju úpadku kinematografie a faktu, že jde SW do sraček. O to víc mě snímek překvapil. Nejen svojí nevyvážeností, hlavně pak naprosto skvělým pojetím SW universa, naprosto geniálním scénám, zvratům, bylo toho hodně. Samozřejmě film má spoustu extrémních záporů, co bych rád zmínil je podivná militarní situace v galaxii (vojenská frakce najednou zničila republiku, ovládá všechno v galaxii, je to trochu jako by se Landa ze dne na den stal novým Himmlerem), dále pak samozřejmě jedna z nejotravnějších postav co ji kdy svět měl to naštěstí poznat (pro slabší povahy dodám, že jsem se u scén Rose cítil neskutečně trapně i v kině, nehledě na nudu a její závěrečný polibek, ah, jestli se mohlo v Nankingu stát kdy něco dobrého, tak to mělo být tohle), nemluvě pak o nechutně znatelné politické korektnosti (na plakatech se mi běloška, nigga a tlustá rákosnička krásně vyjímali/y - nevím, které i/y je teď korektní) a samozřejmě také občasným bathosovitým odbočkám stejně zbytečným, jako celá nová trilogie. Last Jedi však zůstává nadprůměrným filmem ze špatně rozjeté nové ságy, je zde velké množství skvělých scén a kompilací, namátkou třeba smrt Page Tico, celá dějová linka s Lukem, vztah Kyla a Rei, velká část děje Odboje, zničení Supermacy, Casino, finální bitva a její závěr, smrt Luka, poslední záběr na děti, bitva s ochrankou (která je zcela nechutně nazývaná praetoriány) a nemluvě o dalších. Asi nejvíc jsem ale ocenil sestupnou dekadenci cílů hrdinů, kdy se hrdinové musí dostat na samotné dno (vezění na Canto Brigh, jeskyně, zničení celé flotily) jen aby pak dosáhli alespoň malého stripku toho co ve skutečnosti chtěli, nebo to dokonce vůbec nevyšlo (zrada del Tora, zdecimovaný odboj, neúspěšná vzpoura) které povětšinou korespovaly s již zmíněnými skvělými scénami. Kdyby se z takových sestavil film, bylo by to sice lepší a dostal by lepší hodnocení, i tak ale zůstává dobrým filmem, na který mohou nadávat jen naprostí filmoví barbaři, nebo zatvrzelí fans odmítaje si v SW připustit něco nového si dráždící erotogení zóny při sledování prvních šesti filmů, jen proto, že si nabuřele říkají, jak jsou originální když hejtí nové filmy. ()

geek.ondra 

všechny recenze uživatele

Perfektní originální uchopení Riana Johnsona kde fungují jak staré tak nové prvky. Po všech stránkách vyspělý blockbuster na který ale omezení fanoušci frančízy nejsou připraveni. 8/10 ()

Miky22 

všechny recenze uživatele

Jsem opravdu skalní fanoušek. Když jsem odcházel v roce 2017 z premiéry tohoto filmu, byl jsem totálně rozhozený. Nebyl jsem připraven na to, že Luke skončí tak jak skončí. Stane se z něj Obi-Wan a jenom mentor pro overpowered talentovanou dívku Rey... tehdy jsem tomu dával 3 hvězdy. A říkal si, sakra, 3 hvězdy to je na Star Wars strašně málo. Od té doby jsem film viděl několikrát a mimo část s Casinem mi vlastně ten film přišel fajn. A utvrdila mi to až závěrečná epizoda 9. Měl totiž mnoho silných momentů, které na mě zpětně působí příjemně. To se o Rise of the Skywalker říct nedá. ()

KUFI 

všechny recenze uživatele

Koukal sem na to jenom kvuli Serkisovi, respektive Snokemu, jakozto jediny sympaticky postave z cely srackosagy. Vydrzel jsem trpet az do momentu kdy prezrana vietnamka narazem v 500km/h zachrani negroidka. Pri jejich cringe dialogu a panicky puse v zablesku vybuchu sem to s nelidskym revem smazal a dal si facku za to, ze sem na tu megapicovinu koukal. Jedna za Snokea. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Po Abramsově slabém režisérském výkonu opět staré dobré Star Wars, přinášející mnoho nového a zajímavého. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

Nejsi Vader, jsi jen kluk s maskou! Po výborném pilotu je tady mírné zklamání. Kylo Ren přichází i o zbytek své temnoty. Urputná stopáž a méně akce jsou na škodu. Postrádal jsem humor. Boj s Elite Praetorian Guard měl ale šťávu. Vývoj postav je tady znát. Luka Skywalkera mohlo být víc. 7/10 ()

Gixian 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo teda fakt HODNĚ stupidní. Jako né tolik co jednička, na tu nic nemá, ale jinak z dílů co jsem viděl rozhodně ten nejblbější. ()

West 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film? - Ano. Je to dobrý Star Wars film? Přidám se k té valné většině a musím říct že - Bohužel ne. A to z několika důvodů.. The last jedi je totiž tak moc odlišný, co jsme doposud mohli vidět, že naprosto nerespektuje nejen zákony celého SW světa, ale i díl předtím (Force Awakens), kde sice Abrams nenadchl ničím extra ale zachoval tam kus té Space-opery, která má alespoň tu čest hrát na nostalgii předešlých. V zásadě je hlavním problémem Humor - bylo ho hodně, a opravdu mě bavil, ale myslím že to padalo až do sebe-parodie. A to bude zarytým fanouškům vždycky proti srsti, protože to na temnějším příběhu absolutně nepřidá. Pokud jde o vývoj postav, tak tady jsme se alespoň někam posunuli. Kylo Ren, který mi jako postava, i herec moc do tohoto světa nikdy neseděl, je tu v tomto díle nejspíš to nejzajímavější. U Rey je to málo uvěřitelné..(SPOILER) Všichni přece čekali na nějaký ten výcvik, který se jaksi nekonal,. nebo né tak, jak by jsme si představovali. V Empire Strike Back měl Luke Yodu, který ho intenzivně trénoval. V tomto případě, Rey nemá (v podstatě) nikoho, protože Luke je naprosto skeptický, a ztratil víru někoho učit. Už to prostě není takový ten Jedi Master jak ho známe. A jeho charakter za ty roky změnil priority, kvůli oné události, a hlavně ze zklamání rozhodnutí učit tehdy mladého Bena Sola. Ke konci se ale dočkáme alespoň nějakého obratu. Režisér dává větší důraz na výtečné bitvy, jako takové, než na boje se světelnými meči, a věci na téma síly. Starý dobrý George Lucas měl vyprávění více pohádkové , kde kouzla a tajuplna nebylo nikdy dost. Hrál hlavně na mytologii vsazenou do děje, která se rozvíjela. A v tom má stále navrch, a vždycky mít bude. Trochu mě zamrzelo , že jsme se v tomto díle nepodívali na více planet,.. někam na Coruscant, nebo do větších měst. Přeci o tom také SW jsou, o nových rozmanitých planetách, a dobrodružstvích.. Kamera a střih na výbornou.. hudba Johna Williamse jako vždy výtečná.. Po kině bych čekal takový ten spokojený pocit, že jsem viděl něco úžasného, a těšil se na pokračování, ale to se jaksi nekonalo.. A tak je to nejspíš první epizoda, kterou hodnotím méně než 5* Snad to Abrams v dalším díle alespoň zakončí v tom správném duchu. ()

Hellierer 

všechny recenze uživatele

The Last Jedi pokračuje ve vyšlapané cestičce, která zbyla po Abramsovo předchozí epizodě a je fajn, že je to dost jiné a Johnson se nebojí skoro až experimentovat. Neortodoxní přístup k sérii tak rozhodně chválím a doufám, že se ho dočkáme i v jiných, budoucích dílech této značky. Jenomže to má dvě a půl hodiny a nová hrstka hrdinů na to prostě nemá. Rey je vyloženě otravná, Finn a Poe tam vlastně nic moc nedělají a tak nám zbývá pouze super Ren. Ale ani ten není schopný novou trilogii táhnout, ještě k tomu přihlédneme-li, že nás opouští staré tváře. Plus Disneyho evidentní snaha o další hračky ( okřídlená morčata fakt ne!) a celkovou větší "rodinnost", tomu všemu asi taky moc nepomáhá. Je to ale škoda, protože zrežírované to jen krásně, ale ten scénář! 65% EDIT: Po několika dalších zhlédnutí vše dozrálo a musím uznat, že tohle se opravdu povedlo. 85% ()

Související novinky

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

Dvojka Na nože nabírá Davea Bautistu

11.05.2021

Tak se zdá, že si dvojce herců ze Spectre Daniel Craig a Dave Bautista zopakují svoji spolupráci. Bautista se totiž čerstvě upsal pokračování detektivky Na nože Riana Johnsona od Netflixu. Režisér… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vrátí se mladý Han Solo?

Vrátí se mladý Han Solo?

20.07.2020

Asi jste zaznamenali, že film Solo: Star Wars Story nebyl moc úspěšný. Půlroční mezera mezi Solem a fanoušky odsuzovaným Posledním z Jediů způsobila, že v létě na nový díl Star Wars prakticky nikdo… (více)

Reklama

Reklama