Reklama

Reklama

Rogue One: Star Wars Story

  • USA Rogue One: A Star Wars Story (více)
Trailer 2

Rogue One: Star Wars Story je první z nové série samostatných filmů Lucasfilmu. Vypráví příběh skupiny netradičních hrdinů, kteří se dají dohromady, aby splnili odvážný a zdánlivě nemožný úkol: Ukrást plány Hvězdy smrti. (Falcon)

Recenze (1 512)

Triple H 

všechny recenze uživatele

To čo pri Godzille mohla byť náhoda sa pri Rogue One bohužiaľ stáva Edwardsovým trademarkom. Neschopnosť vybudovať zaujímavé postavy, nevyužitie potenciálu hercov, šedý/vyblednutý/nepríťažlivý vizuál a absencia/nefunkčnosť humoru. Paradoxne dokáže zvládnuť veľký budget a natočiť kvalitnú akciu, ale vymenované problémy sú vlastné obom jeho posledným filmom. Force awakens ma tiež ktovieako neuchvátilo, ale Abrams dokázal aspoň pobaviť podareným humorom, svižným tempom a sympatickými hercami. Tu som sa prvých cca 100 minút útrpne prenudil a dumal nad tým prečo ako hlavného hrdinu obsadili pičifúza ako Diego Luna (ktorému úloha dosť nesadla), prečo je Forest Whitaker nechcene smiešny, prečo si niekto myslel, že slepý mních drmoliaci svoju silovú mantru ako Rain Man nechcene smiešny nebude, prečo Edwards z inak schopných hercov dokáže vyžmýkať prinajlepšom matné výkony a ako je možné, že hlavný droid je tak neuveriteľne trápny. Otravovalo ma trochu aj z môjho pohľadu kŕčovité rozširovanie Star Wars univerza, kedy za prvú pol hodinku absolvujeme asi 10 rôznych nových lokácií a 10 rôznych nových postavičiek - tu je evidentná top priorita Disneyho, ktorou je vytvorenie priestoru pre budúci prísun miliónov z merchandiseu rôzneho druhu, pričom snaha o kvalitný film neúprosne nasleduje len po dodržaní tohto business plánu. Iskru film chytí až v záverečnej polhodinke, kedy dostaneme kopu podarenej akcie a šikovne zrealizovaných dramatických momentov, ktoré strčia do vrecka akúkoľvek akciu z Force awakens. Len škoda, že výstavba k finále bola tak brutálne nezáživná, že postavy sú vám ukradnuté a že všetky tie heroické momenty preto napriek kvalitnému spracovaniu nefungujú ako by mohli. Cameo Dartha Vadera je symptomatické pre celé strýčkom Disneym resuscitované Star Wars - prázdne, zbytočné, len na efekt a vysústružené len za účelom vyžmýkať z ľudí nejaký dolár navyše. V Rogue one Vader už nie je onen legendárny zloduch, ale len nablýskané, rádoby efektné celebritné cameo. Publikum zatlieska a raduje sa, lebo cool figúrka je back, zahrá nejaké svoje "greatest hits" (škrtenie musí byť) a nerieši sa, že vlastne sledujeme už len primitívne a vyprázdnené parazitovanie na legende a jej niekdajšej sláve. Niečo ako keď Marlon Brando sťa Godfather daboval reklamu na Pepsi. Je to skrátka o hovne. Alebo som ja už príliš starý a cynický kkt, aby som si takéto veci od srdca užil. Pobavil som sa viac aj na Suicide Squad, asi tak. P. S.: CGI vytvorené postavy z pôvodnej trilógie, z ktorých herec jednej už ani nežije, sú podarené. Možno sa pomaly posunieme do doby kedy aj ľudské emócie a výkony budú nahraditeľné kvalitným trikom. ()

kjakob 

všechny recenze uživatele

Kvůli závěru se určitě vyplatí jít do kina. Většina se ale může v prvních dvou třetinách filmu nudit. Co to způsobilo? Za mě jsou na vině příliš ploché charaktery, o které jsem se až vyjma skvělého závěru vůbec nezajímal. Všechnu pozornost si tak kradou staří známí, kteří se tu a tam někde mihnou. Tyhle malá camea ale ocení jen znalci série, pro zbytek tak zůstává dost nudný děj, kde se hodně skáče z místa na místo. Naštěstí pro všechny je tu finální bitva, která je starwarsovsky hutná a je tu klasické schéma země/vzduch. Úplné finále si pak pro sebe ukradl Darth Vader, aby všem náležitě ukázal, že v souboji s Obi Wanem ve 4. epizodě měl prostě jenom chřipku a šetřil se. ()

miguel_111 

všechny recenze uživatele

Pekná vizualizácia, obsadenie a herecké výkony celkom v pohode, konečne objasnené fakty a veci ohľadom "Hviezdy smrti", vtipne momentov sa tiež celkom nájde a to tiež poteší. V celku príjemný, nenáročný a oddychový film s netypickými hrdinami a netypickým nie tak celkom "happy end-om". Pre mňa 75 %. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Proboha lidi, co je vám, copak jste byli všichni na jiným filmu? Rogue One je geniální film, za mě jednoznačně nejlepší kino zážitek letošního roku a po zprasené sedmičce konečně film, který jsem si vysnil a u kterého jsem každou chvíli tleskal, v duchu výskal nadšením a měl radost z každé drobnosti. Plno odkazů, fantastických cameí, nečekaně velký prostor pro Tarkina (a Peter Cushing je i téměř čtvrt století po smrti ve skvělé formě a jeho vzkříšení sice v pár scénách působí možná trošku zvláštně, ale je to prostě geniální a za mě je právě tohle a omlazení Carrie Fisher nejkrásnější položkou filmu). Ale jak měl Tarkin obrovský prostor, lord Vader ho příliš nedostal – ale... to, co předvedl, byl totálně masakrální nářez a pokud jde o mě, považuji jeho až nečekaně děsivý finálový výstup za jeho vůbec nejlepší scénu napříč celou ságou a překvapilo mě, jak moc drsný byl. A stejně jako Vader byl drsný i celý film. Celou stopáží prochází hutná, syrová atmosféra plná skvěle napsaných postav, ke kterým stačíte přilnout (hlavně ke K-2SO). Neschopnost impéria je sice viditelnější, než kdy dřív a stejně tak začátek (ale ne celý) je o něco slabší, než zbytek filmu, ale nářezová poslední třetina filmu to bohatě vynahradí. Na oddych není čas, na nudu není čas a odkazů (a cameí) je tolik, že je snad nestačíte napoprvé ani všechny zachytit, ale můj fandovský sen se zhmotnil a je mnohem lepší, než jsem očekával. Geniální návaznost (respektive předvázanost) na Novou naději, výborné postavy (kupodivu všechny do jedné) a já stále nemůžu objevit nic, co bych vytknul – protože tam zkrátka nic není. Ještě včera bych s tímto označením byl opatrný, ale dneska už to risknu – pravděpodobně nejlepší Star Wars vůbec které navíc v páru se čtyřkou (jako jeden obří megafilm) budou působit ještě mnohem lépe. Tolik fantastických a úžasných pocitů jsem v kině ještě nikdy, nikdy nezažil, opravdu nejlepší a nekrásnější zážitek letoška a tvůrci se musí hodně, hodně snažit, aby tohle za rok překonali Epizoodu VIII (která nejspíš bude někde na úrovni sedmičky, což je škoda, takže bych jim doporučil na hlavní ságu prostě kašlat). Nejúdernější a nejkrásnější a zároveň nejvíce dech vyrážející, úsměv a vzrušení vyvolávající a nejlepší SW film, který existuje a ve kterém od začátku do konce dokonale funguje opravdu naprosto, naprosto vše, včetně hudby (závěrečné titulky a Imperial March) a taky díl, který jsem si chtěl okamžitě dát znovu a už se těším, až se mi to splní. A teď mě vlastně napadá jedna chyba, na kterou jsem dlouho čekal – ten Mon Calmarian neřekl nic o pasti, což je škoda, protože k tomu bylo velmi často nakročeno. Navíc na křižnících je vidět, že to jsou modely, což já můžu jen chválit, neboť díky tomu je ten film ještě o chlup krásnější. Naprostá nádhera a zhmotnění naprosto všech fandovských snů a ještě nějakých navíc. Opravdu. 100% - je málo. ()

ing.Frosty 

všechny recenze uživatele

I přes nebřebernou dávku klišé a všudypřítomnou naivitu je Rogue One o stupeň lepší než Epizoda 7. Jsem opravdu rád, že jsem neviděl po osmé to samé. Navíc krásně zapadá před Epizodu 4 a člověku dává alespoň trochu smysl, proč má Hvězda smrti tak velké sebedestrukční sklony. Špinavější a syrovější přístup dává nahlédnout pod pokličku hnusné války, kde neumírá jen bezejmenné křoví. Párkrát mě i zamrazilo. Hvězda smrti ukáže jen zlomek své síly a i tak se jedná, společně se závěrečnou bitvou, o nejepičtější momenty z celých Star Wars. Postavy jsou ploché a šablonovité, ale sympatické a z jejich umírání člověk nemá radost. Za co jsem neskutečně vděčný je abcence jakýchkoliv infantilností a otravného C3PO (sice se objeví, ale jen na 2 vteřiny). Jeho náhrada - sarkastický K-2SO válí v každé scéně, kde se objeví. Nikdy jsem nebyl velkým fanouškem původní trilogie a tak bych se nebál Rogue One prohlásit za nejlepší Star Wars. Více takových odboček od "family friendly" hlavních epizod. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Jaká byla očekávání? Po zábavné, avšak neinveční sedmičce prakticky žádná. A jít s minimálními očekáváními na Star Wars Story se vyplatilo. Absence DŽEDÁJŮ vůbec nevadila, Felicity Jones byla značně nevýrazná a šermující IP-MAN byl komický. Na stranu druhou se vyskytl pedofil MIKKELSEN, příběh se netáhl, ale odsýpal a většina (vlastně všichni) aktéři zhynuli. Co více si divák může přát, nežli závěrečný skon hlavních reků a bezvadné vykreslení kosmosu?! Jen s tím soundtrackem se autor hudby nevytáhl. 92% ()

Lamprea 

všechny recenze uživatele

Jako výplň mezi dílem 7 a 8 se to dá brát celkem v pohodě, ale jako plnohodnotný Hvězdný války asi fakt ne, i přes to, že posledních cca 20-30 minut je opravdu hodně povedených - možná to patří k tomu nejlepšímu v celý sérii, vůbec - což ale nevyváží ten těžkej rozjezd na začátku. Další věc je, že jsem si, až na pár momentů, vlastně ani neuvědomoval, že se koukám na Star wars, jasně, je tam tuny odkazů, celý to story je zabalený do Star wars světa, technika, Vader, efekty, všechno to tam je, ale chybí tam ta atmosféra,takovej ten Star wars feeling, který jsem, ač ne u úplně dokonalý sedmý episody třeba pociťoval, stejně tak jako jsem ho pociťoval ve druhý trilogii, ačkoli nejsem její fanoušek, ale především, každý ten pocit zná ze starých hvězdných válek, a to je to, co mi tady chybělo nejvíc. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Počínaje otisky rukou na stěnách vápencových jeskyní, konče soudobými vypravěči Rowlingovou a Lucasem, archetypální příběhy jsou zkrátka příliš svůdné. Nelze se jim ubránit, protože jsou součástí naší kulturně společenské evoluce a také proto, že jsou vydestilovány ze všech předchozích příběhů, slepých vypravěčských uliček, lidské tvořivosti a vědomostí do ideální dramatické podoby. V podstatě téměř každé zdánlivě jednoduché vyprávění s chytře využitými archetypickými prvky má nejlepší předpoklady k úspěchu, samozřejmě pokud to není z formálního hlediska úplná srajda. Lucasova původní trilogie formálně špatná rozhodně nebyla a tak lze pochopit, proč se z ní stal kult (i když k tomu významně přispěla i řada dalších kulturních a společenských vlivů). Problém nastává, chcete-li takovýto precizně vybroušený diamant dodatečně nečím inteligentním obohatit. Zaprvé jste v podstatě již to nejdramatičtější a nejzásadnější v konkrétním prostoru odvyprávěli a za druhé vyplňujete mezery, které jsou vyhrazeny divákově fantazii a interpretaci, což je téměř vždy hloupý nápad, zvláště pak ohnete-li při té příležitosti (ať už úmyslně či prostou ignorancí) kánon, to se pak mohou začít dít nepěkné věci. Zdá se, že marné snahy tvůrců (včetně Lucase) navázat na původní trilogii to jen potvrzují. Nejlépe tuto záludnou překážku překonal Ambrahms, který natočil kamuflovaný remake. Obávám se proto, že s přibývajícími díly a spin-offy se veškerá další snaha (i když zajisté velmi ušlechtilá) učinit fanoušky původní trilogie šťastnými, brzy přestane setkávat s velkým porozuměním. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velmi zdařilé, ale příběhově ploché, zkratkovité, plytké a nevýrazné. Když se však zaměříte na tu zemitou akční složku, dokážete si snímek plně vychutnat. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Díky Star Wars "reáliím" půvabné na pohled, jinak naprosto nudné charaktery a generický příběh. Charisma a šmrnc epizody VII jsou nepřítomny. Celé to (pochopitelně) zavání naprostou zbytečností. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Sice je to o ničem, ale aspoň to hezky vypadá. Klasické Hvězdné války, pro děti, ale v košilce jako pro dospělé. Na druhou stranu to šlape a baví, takže je to stejně jako ostatní hvězdné války přijatelně příjemně koukatelné. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Zrejme moje najobľúbenejšie StarWars, áno bez pôvodnej trilógie by nemalo zmysel, no tá značná odlišnosť od všetkých iných dielov je tak osviežujúca.. casting, osudy hrdinov, lokácie (final fight napr.), absencia Jediov a nadprirodzeného Force aspektu, to všetko je tak dobre zladené do môjho vkusu, až je to skoro neuveriteľné. Dokonca neviem či dúfať aby podobné SW ešte vyšlo alebo nie, asi by tento diel stratil na výnimočnosti. Pre zatiaľ 5* bez výčitky ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8.5/10). Tohle byla pořádná dávka pravého a nefalšovaného Star Wars! Obsazení bylo skvělé.. Úžasný casting.. Musím pochválit skladatele hudby, protože vůbec nešlo poznat, že to není John Williams.. A celkově je ten skvělý.. Odhaluje mnohá zákoutí Star Wars světa a všeho okolo a dosazuje další střípky do této vesmírné mozaiky.. Rozhodně nejde o nejlepší Star Wars film, ale patří k tomu lepšímu. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Toto je Star Wars aké mám rád a najlepší spin-off čo v sérií vznikol. (zatiaľ) Temnejšia atmosféra striedajúca odľahčenejšie pasáže s dynamickým preskakovaním medzi lokalitami. Obstojní herci, časové zasadenie vo vrcholnom období Impéria a srdcervúci koniec. Darth Vader vo svojej možno najlepšej scéne vôbec a ukážka toho že aj riskovať sa dá a nemusí to vždy dopadnúť zle. Vizuálne a koncepciou príbehu viac bližšie k prequelom, no elegantne pomixované s atmosférou starej trilógie. Keby mám spraviť rebríček v rámci Star Wars tak sa Roque One s prehľadom zmestí do Top 5. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Sice bylo hezké vymyslet takovou meziepizodu o ukradení plánů Hvězdy smrti, ale popravdě, osobně mi vůbec nesedl styl, jakým to bylo natočeno. Tedy, nějak mi to nechtělo zapadnout do univerza Star Wars, ačkoliv zde bylo vše potřebné a prakticky nic nechybělo. Děj byl občas nudnější. A postavy taky nebyly kdo ví jak extra, vlastně vůbec. Jediný, kdo mi přišel sympatický, byl hláškující robot. Ti ostatní se tam prostě objevili jen proto, aby zastoupili roli nikterak zajímavého „sebevražedného oddílu“. (Po druhém zhlédnutí nakonec nemohu tolik kritizovat digitálního Tarkina, ani Leiu. Alespoň na menší obrazovce to nevypadalo tak strašně.) Nakonec vše tak nějak podržela fenomenální závěrečná bitka u, či rovnou na tropické planetě - úžasně originální místo, kam zasadit slušnou řežbu. Ale nadšení necítím. 60% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Darebáčisko je pěkně drsná jízda. Ukrývá v sobě dá se říct všechny části jindy rozprostřené do celé trilogie. Úvodní představení. Prostřední pasáž vybízející k usnutí. A potom monumentální závěrečný střet, který je po episodě 3 rozhodně tím druhým nejdrsnějším. Jinak je film samozřejmě dělán pro fanoušky celé ságy, protože přibližně každých 5 minut na diváka vykoukne nějaká notoricky známá postava, hláška nebo robůtek či jen část kostýmu. Pěkně strávené dvě hodiny v kině - bez kterého by ty vesmírné závěrečné souboje nebyly takové. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Film má mnoho postav a příběh na to doplácí. Fakt, že osud většiny hrdinů mi byl lhostejný, při tak hrdinské výpravě, prostě mrzí a zůstává velkou kaňkou tohoto snímku. Největší ironií pak je, že status nejoblíbenější postavy téhle "epizody" si zaslouženě urval "neživý" robot a to mohu mít Felicity jakkoliv rád. První pasáže jsou dosti rozhárané a je to samé sem, tam, sem tam. Postupem času se však příběh stmeluje a je to lepší a lepší. Akčnější, a zdařilá napojení na nastávající epizody také velmi potěší, přičemž scény Lorda Vadera jsou vskutku děsivé. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto sme mali dostať minulý rok a nie hentú kopírkovú, remakeovú vypatlaninu od Džej Džeja! Tento film sa proste dokázal vtesnať medzi dve trilógie, kedy dejovo funkčne nadväzuje a čiastočne ich prepája. Čo je ale hlavné, feelingom, a to je podstatné, úplne trafil druhú trilógiu. Po dopozeraní si rovno chcete pustiť štvorku a jediný rozdiel by bol len v tom, že toto ma o trošičku krajší vizuál. Nečakal som a neveril som, že toto niekto dokáže a v dnešnej dobe si neuletí, ale natočí film, ktorý sa tak vierohodne priblíži a zapadne tam, kam má. Som ohromený. Dejovo je to konzistentné, ale ako som si u SW filmov zvykol, musím si to pozrieť viac krát, aby som začal intenzívnejšie premýšľať nad dejom a podobne. Postáv je mrte. Každá má nejakú funkciu, každá si chce urvať pár minút pre seba. Už tradične ma najviac iritoval Les. Potešil ale Mads a Donnie, ktorí zase predviedli svoje umenie. Donnieho bojové umenie je možno to, čo mi vo všetkých dieloch chýbalo, len som na to nemohol prísť. Vizuál, detaily a kamera sú presne také, aké majú byť. Pri kostýmoch by som to videl na minimálne nominačku na Oscara. Aj napriek tomu všetkému je tento film veľmi neortodoxný čo sa SW týka a má taký svojský štýl narábania s postavami. Našlo by sa aj pár zádrhelov, ako zbytočné filmové chyby, pomocné barličky pre hlavné postavy a opäť Donnie, ktorý s tou kušou trafil všetko a všetkých na jednu ranu. Žiaľ, je to proste SW, určitému priťahovaniu za vlásky sa proste nevyhneme. Konečne sa dostávam k tomu, čo som chcel povedať už na začiatku ale odbočil som od toho. Samozrejme, treba sa prekusať úvodom a slabšou prvou hodinkou. Potom to je tak na hojdačke. Epický záver je ale silno fajn. U mňa to bolo až do tohto momentu pocitovo ( nebavíme sa o feelingu filmu ale o mojom vnútornom ) na úrovni IV alebo V, kedy vás to síce nadchne a poviete si že fajn, ale nestrhne vás to tak ako mňa napr. III alebo VI. Potom ale príde boj na pláži, čo mne neviem z akého dôvodu pripomínalo boje vo Vietname, Darth Vader rozsvieti svoj červený meč a už len s úžasom sledujete tú deštrukciu krajiny a postáv a poviete si, že ok. Rogue One je tak profans spravený ( Princezná, guvernér ), že sa to proste nedá ohodnotiť inak. Pocitovo to ale ostane na úrovni tej IV, hlavne kvôli určitým dlhým kecavým pasážam, čo uberali na svižnosti a tempe. A keď vám niekto bude tvrdiť, že to nie je o Jedioch, neverte mu, kecá a nepochopil určité veci. Inak je to proste jazda ako sviňa. 5 z 5 ( Mestske Kulturne Stredisko, Stropkov, 3D ) ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Obstojný spin-off z universa Star Wars. Režijně velmi dobré, scénář pokulhává obzvlášť co se představení postav týče, jelikož se se žádnou z nich divák pořádně neztotožní a to v závěru velmi vadí. Soundtrack je docela ostuda, ale ono to zas tolik nevadí, protože Rogue One přidal na akci, ubral na humoru a politiky ponechal tak akorát. Místy si člověk říká, proč se tvůrci víc nerozmáchli, když měli tu možnost, místy si člověk všimne detailů, které potěší. Poslední scéna (překryv s epizodou IV) je naprosto super. ()

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Reklama

Reklama