Tvůrci:
Peter MorganKamera:
Stuart HowellHudba:
Lorne BalfeHrají:
Claire Foy, Matt Smith, Catherine Bailey, Ed Cooper Clarke, Chloe Pirrie, John Sackville, David Shackleton, Michael C. Hall, Yolanda Kettle (více)Epizody(10)
Nedopatření (S02E01)
Matrimonium (S02E07)
Drahá Jacqueline (S02E08)
Paterfamilias (S02E09)
Záhadný muž (S02E10)
Začíná nová éra. Královna Alžběta se snaží zorientovat ve stále se měnícím světě a udržet přitom pohromadě své království i manželství. (Netflix)
Videa (2)
Peter Morgan znovu mistrně zrekonstruoval situace, u kterých nebyl, tak aby dialogy nešustily papírem a byly naprosto přirozené a všeříkající. Výborný scénář, podpořený obřím rozpočtem, vytahuje do hvězdných výšin prvotřídní herecká (a troch i imitační) práce trojlístku Claire Foy, Matt Smith, Vanesy Kirby (přeobsazení v další ředě budu hodně těžko rozdýchávat). Čtvrtá epizoda o námluvách Margaret a jejího fotografa je řemeslným skvostem, zejména střihu a kamery, člověk tu chemii a napětí mezi nimi úplně cítí. Devátá epizoda o vztazích otců a synů je přesný úder na solar plexus. ()
The Crown se těší neochvějné popularitě a v druhé sezóně jsem se tomu nadšení přiblížil...ovšem ještě to tam není. I zde najdeme několik vyloženě mimořádných dílů, ale se zábavností to u mě bylo tentokrát podle tématu, jímž se ten který díl zaobírá. Je to luxusně natočené, mimořádně zahrané, ale místy přece jen až moc dlouhé. A co je vůbec nejhorší, nabírám kuráž na komplet nové obsazení ve třetí řadě. Alespoň, že Korunu sleduji s odstupem několik let a nedozvídám se tuto neradostnou novinu až po zhlédnutí. Claire Foy a (nevěřil jsem, že to někdy řeknu) Matt Smith mi budou hrozně chybět. Alespoň, že se to povedlo i napotřetí. ()
// Některé díly (Misadventure, A Company of Men, Dear Mrs. Kennedy, Paterfamilias) na hranici geniality, jindy (Beryl, Mystery Man) zase zklamání z výběru slabší zápletky, nebo nevyužitého potenciálu jinak skvělé zápletky. Velkým zklamáním je taky hudba, která jen oprašuje fantastickou první řadu a Zimmerův theme. Jenže pánové/dámy, čert to vem, když je to pořád taková slast na pohled. A herci se letos rozloučili se seriálem ještě lepšími výkony než loni, především Matt Smith doslova ruloval. Takže jo, těch 9/10 tam v klidu pořád je, zlatíčko Claire Foy bude zatraceně chybět v příštích letech, snad se v Hollywoodu neztratí. Btw. postarejte se někdo, aby Psychor dostal svoje léky, díky. ()
Dvojka potvrzuje fakt, že úspěch jedničky nebyla náhoda. Mistrně pokračuje ve vybroušené kombinaci historické přesnosti, dobové okázalosti a sem tam trochu zdravé improvizace. Jedinečný lektvar na úspěch doplňují i znovu famózní herci defacto ve všech hlavních i vedlejších rolích. Tvůrcům se zároveň podařilo nešlápnout vedle se snahou dvojku udělat v něčem větší, velkolepější, či snad mainstreamovější. Recept z prvního dílu pracuje s velmi podobnými ingrediencemi. Tedy operuje s tím co chutná a snaží se na maximum eliminovat to, co nechutná a to se daří na 90 procent. ()
Kdo čeká, že druhá řada seriálu Crown konečně nabídne záblesk historické akurátnosti, nechť je po zásluze potrestán za svou bezbřehou naivitu. Konzumní diváci budou u této předražené soap opery bezpochyby slintat blahem a zůstává tak na nás ostatních, abychom se zeptali tvůrců, proč mapují život královny Elizabeth (El-lizard-birth) způsobem, který nemá sebemenší oporu v realitě? Proč se Crown pokouší vytvořit její polidštěný obraz a zamlčuje fakta o její reptiloidní formě, schopnosti shape-shiftingu či zapojení do krvavých rituálů, ve kterých hrají prim dětské obětiny? ()
- Ve scéně, kdy Tony (Matthew Goode) veze Margaret (Vanessa Kirby) na motorce, hraje Vivaldiho skladba „Jaro“, upravená skladatelem Maxem Richterem. (Anife)
- Mladý Filip odlétá z Německa do školy Gordonstone na palubě letadla Junkers Ju 52/ 3M. Stroj se začal sériově vyrábět v Německu v roce 1931, výroba byla ukončena ve Španělsku v roce 1952. Luftwaffe zpočátku používala letoun i v roli středního bombardéru (Legie Condor a při napadení Polska), později pro transportní účely a jako stroj pro přepravu výsadkářů. (Necrotongue)