Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle není naladěno na "filosofickou" stránku věci dvatisíce jedničky, tady nehrají takovou roli hudba a kakofonické zvuky... Díky všem bohům za to! První část je dokonalá a úchvatná, kdežto tato je mnohem víc klasický scifi. A to velmi dobře natočený, velmi příjemné pozorovat ono zkoumání monolitu a vzájemné interakce obou částí posádky (obzvlášť při scénách přeletu na orbitu a vzájemné výpomoci dvou astronautů při prohledávání lodi jsem jim to prostě všem věřil). Snad mi jen vadil fakt, že od prvních minut byla jasně patrná základní idea konce. Ale sakra, to přece zas tak nevadí. Navíc potěší malá role Jana Třísky. Přímou předlohu jsem sice nečetl, ale do stylu A. C. Klarkea mi to celkem sedí, stejně jako obsazení. Jen hudba mohla být výraznější a epičtější a dramatičtější záběry (klidně i s náznakem prvního dílu) by neškodili ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kubrickova Dvatisícejednička je umělecké dílo, které si dosud nevídaným způsobem pohrálo s možnostmi filmového média, Hyamsova Dvatisícedesítka je jen řemeslně skvěle zvládnuté science fiction, což mě osobně ale vůbec nevadí. Bylo to napínavé, bylo to zábavné, na svou dobu opět trikově dokonalé, nemám důvod si stěžovat. Díky výraznějším dějovým posunům si dokonce plánuju přečíst literární pokračování, protože jsem zvědavý, jak to celé bude pokračovat. Pokud se filmu toto povede, tak prostě vyhrál :) ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TIEŽ SA MI TO STALO KEĎ SOM TU BOL PRVÝKRÁT." ,,KEDY SI TU BOL PRVÝKRÁT." ,,NIKDY." __ ,,2010", pokračovanie azda najslávnejšieho sci-fi filmu všetkých čias, má viacero chýb súvisiacimi nielen s jeho napojením na ,,prvý film", ale tiež v celkovom dramaturgickom, obsahovom i profesnom prístupe. Z celkového hľadiska nejde o zlý film, ale o dobrý priemer. Snímke predovšetkým uškodila celá politická rovina, ktorú nakoniec príliš nepotrebuje a jej použitie o to zbytočnejšie, že o nič také nešlo predtým ani Kubrickovi. Ako napísal ktosi v diskusii, ozaj prichádza ku strate nadčasovosti príbehu. Krátkozrakosť tvorcov umiestniť do roku 2010 - teda do pomerne ďalekej budúcnosti - súperenie medzi USA a ZSSR sa dá ospravedlniť iba pálčivosťou vrcholiacej Studenej vojny, vtedy veľkého problému sveta. S takouto predstavou budúcnosti toho obdobia som sa však v kinematografii nestretol prvý raz. Treba povedať, že po obsahovej stránke ,,Druhá vesmírna odysea" disponuje hutnejším dejom, väčším počtom dialógov a teda i doslovnejších vysvetlení, pritom by sa z príbehu dalo vyťažiť aj viac. O väčšinu oscarových možností ju toho roku obral Formanov ,,Amadeus", hoci treba pripustiť, že aspoň cena za zvuk je pomerne otázna a víťazstvo ,,Indiana Jones a chrám skazy" v kategórii vizuálnych efektov nie je tiež úplne zaslúžené. Po technickej stránke je ,,Rok prvého kontaktu" aj po rokoch stále na veľmi slušnej úrovni a efekty zostarli iba minimálne. Skôr mi chýbala výraznejšia atmosféra, aj keď jej neprikladám za vinu, že som počas sledovania dva razy zaspal, pretože sa mi to stalo aj pri Kubrickovi a vo všeobecnosti v poslednej dobe takmer pri každom filme. (3240. hodnotenie, 219. komentár k filmu) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Výborné pokračování! Nebudu tu prosazovat, že je dvojka lepší, ale budu prosazovat to, že se mi líbila mnohem více. Zachovává skvělou hudbu a fenomenální mystery atmosféru a nápaditost, naopak zahazuje zbytečné natahování a je mnohem doslovnější v závěrečné pointě, což je pro mě bezpochyby klad. 2010 je po stránce myšlenek a příběhu rozhodně jedno z nejnápaditějších sci-fi, do plného počtu mu však něco chybí. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nemůžu dát míň jak 5. Kdyby Kubrick nenatočil 2001čku tak jak jí natočil, nikdy by pokračování, v podobě tohoto filmu, nebylo tak kvalitní. Určitě je to skvělou knižní předlohou od Clarka. Je to perfektní pokračování ponuré a dá se říct nekonečné atmosféry předchozího filmu od Stanleyho. Politické nahlížení a důsledky nestabilní světové situace jsou trošku šíleným podnikem, ale nakonec i tohle má ve filmu svůj smysl. Podle mě není možné srovnávat oba filmy, patří to neoddělitelně k sobě a režisérovi P.Hyamsovi se to prostě povedlo.Bál jsem se, že to nebude tak kvalitní a naruší to atmosféru 2001 Space odysey, ale naštěstí mě tento snímek přesvědčil o naprostém opaku. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Ve snímku byly použity záběry existující sondy Voyager. (Olík)
  • S natáčením filmu začal režisér Peter Hyams ihned po vydání stejnojmenné knihy Arthura C. Clarka. Samotný děj se v některých bodech od knižní předlohy liší. (Olík)
  • Ve filmu se astronauté přesunují z kosmické lodi Leonov na Discovery a zpět, na oběžné dráze planety Jupiter. Tato největší planeta ale má přitom mimořádně silné radiační pásy. Uvádí se, že jejich energie je zhruba tisíckrát vyšší než energie v radiačních pásech Země. Tato silná radiace může za to, že na většině měsíců Jupiteru nikdy nepřistane pilotovaná výprava, ani sebelepší stínění totiž nedokáže zajistit, aby mise nebyla sebevražedná. (Ganglion)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama