Reklama

Reklama

2001: Vesmírná odysea

  • Velká Británie 2001: A Space Odyssey (více)
Trailer 3

Filosofická filmová opera. Evoluce a smysl existence lidstva v několika epochách, během kterých je člověk konfrontován se zlověstným a mlčícím symbolem mimozemského života. Science-fiction film, po kterém už filmové sci-fi nikdy nebylo jako dříve, a souběžně napsaný stejnojmenný science-fiction román, po němž se sci-fi literatura navždycky změnila. Jeden z největších mýtů filmové historie a společné mistrovské dílo dvou osobností svých oborů – režiséra Stanleyho Kubricka a spisovatele Arthura C. Clarka. Neopakovatelná cesta za hranice lidské zkušenosti, za hranice prostoru a času... (AČFK)

(více)

Recenze (1 618)

Doncek 

všechny recenze uživatele

Prostě Kubrick. Ta hra s kamerou a ty efekty, prostě úžasné. Žít v roce 1968 nevěřil bych svým očím. Akorát jsem ten konec trochu nepochopil, ale to asi víc lidi. ()

FRANTACZ1 

všechny recenze uživatele

Vizuálně a hudebně dokonalé, natož na svou dobu, o tom žádná. Ale mám lehčí problém s filozofií, resp. nefilozofií. Jistě, každý si tak pod smyslem, resp. nesmyslem finále může představit cokoliv, ale já bych si představoval něco více uchopitelného, nebo alespoň minimálně na předchozí děj navazujícího. Takto to může mít tisíce významů a smyslů, a nebo také vůbec žádný, se snahou jen příslušný prostor něčím, když nevím čím, zaplácnout. ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

Neviem co k tomuto napisat..na konci sa mi chcelo plakat, Stanley Kubrick je genius a nema zmysel rozoberat to...jeden z najvacsich fimov vsetkych cias. ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Vždy když běží, rád se na něj dívám, ale ještě nikdy jsem ho neviděl celý v kuse. Některé pasáže, i kdyby byly o polovinu kratší, budou pořád ještě dlouhé. Zvláštní ale je, že pokaždé si to myslím o jiných částech filmu. I když pravda, HAL9000 se neomrzí. ()

Fíma 

všechny recenze uživatele

Opice - záhadný obelisk - opice - let vesmírem - záhadný obelisk - ještě delší let vesmírem - vzpoura počítače - LSD výlet - ??? - pět hvězdiček. Film ve zkratce. Je to jako moderní výtvarné umění. Někdo o takovém obrazu řekne, že je to mazanice, na někoho udělá hluboký dojem. Na mě film udělal dojem jako krásný, byť velmi dlouhý, obraz. Nezapírám, že mi některé pasíže přišly příliš dlouhé, zejména ona mystická cesta jinými světy za hranice nekonečna a ještě dál, ale nenudil jsem se, což bych od sebe snad ani neřekl. Určitě doporučuji, i když to není oddechovka na vypnutí mozku po namáhavém dni. ()

Lurtz37 

všechny recenze uživatele

Filmová poezie na téma budoucnost. Vidět to v roce 68, tak jsem v tranzu. Nicméně nějaké výhrady mám (o zde často zmiňovanou "nudu" ovšem nejde). Ale stejně si myslím, že dříve nebo později si tenhle snímek pustím znovu. A tak trochu tuším, že se možná dostanu až k 5*, typově se mi totiž Vesmírná odysea přesně strefuje do vkusu. ()

benny159 

všechny recenze uživatele

Absolútne mimo mňa. Po 50 minútach som to už ďalej nevládal pozerať. Aj to som sa divil, že som to tak dlho vydržal. Išlo od ničoho, k ničomu. Neskutočne naťahované a nudné. Toto môže baviť ľudí, ktorí sa dokážu pozerať aj 15 minút na záber bez jediného strihu na ľudí, čo kráčajú po ulici. Jedna hviezdička za úžasné vizuálne prevedenie na tú dobu. Ale to je tak bohužiaľ celý prínos tohto "skvostu". ()

Glukoza 

všechny recenze uživatele

Pro mne krásná vizuální podívaná, až neuvěřitelná na svou dobu, ve které se mluvilo přesně tak málo jak bylo třeba. Kubrick a nekonečno- to je síla. K tomu dokonale sedící hudba a skutečně děsivý pocit...člověk sám daleko ve vesmíru... ()

kiararaftl 

všechny recenze uživatele

hudba dokonala, prve minuty s opicami uuplne zbytocne, koniec nie tak uplne mnou pochopeny. Oproti takemu mechanickemu pomarancu je to omnoho slabsie ()

drepp 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem film přehlížel,"přece mě nemůže oslovit taková stará věc", říkal jsem si. No chyba lávky. Perfektní dílo, doporučuji všem, které alespoň trochu zajímá sci-fi. Díky spoustě tichých míst a minimum dialogů si můžu pustit svou fantazii na špacír a to mi prostě vyhovuje. A Hal? Lepšího záporáka s červenou čočkou aby člověk pohledal :D. ()

mArtinko5MB 

všechny recenze uživatele

Ja vám neviem ani čo povedať k tomu filmu. Budem sa snažiť, aby to nevyznelo až tak zhovadilé, lebo 100 ľudí = 100 chutí. Prvých 20 minút som mal pocit, že pozerám nespravný film (2x som to dokonca aj kontroloval :D - nikdy nevieš). Ostatok filmu skoro bez deja, 2 x čierna tma a hudba, ktorá sa zrejme snažila navodiť horror feeling. Nezabralo, s prevrátenými očami som sa čudoval, WTF??. Taktiež ma vôbec nezobrali tie niekoľkominútové scény letiacej lode, poprípade kozmonauta. Tie dve hviezdy za hudbu, ktorá vyvolala pocit, že pozerám komédiu :D a niektoré na tú dobu veľmi dobre spracované scény. Pár krát som mal pocit, že je po vizuálnej stránke spracovanie lepšie, ako prvé Star Wars epizódy (úctihodné vzľadom na 10 ročný rozdiel filmov). Otázka znie: "Ako je možné, že sa toto nachádza tak vysoko v top 300 najobľúbenejších filmov?" Hodnotenie: 45% ()

meChuck1 

všechny recenze uživatele

Filmu se rozhodně nedá upřít jeho propracovanost. Hudba a kamera patří mezi jedny z nejlepších, co jsem kdy viděl. Ale abych se kvůli tomu plašil a hned tu střílel pět hvězdiček, protože je to "mistrovské dílo" a ten kdo tak neučiní, bude brán ta hlupáka a ignoranta?! Častý faktor ovlivňující hodnocení některých uživatelů... Z filmu není rozhodně patrné, co tím autor předlohy myslel. SPOILER! Pochybuji, že někdo pochopil ono oddělení duše od těla, ale budiž, třeba i ano. Ale samotnou funkci monolitu, význam pokoje (proč právě takový pokoj), atd. KONEC SPOILERU! Chápu, že Kubrick chtěl asi udělat konec typu "domysli si sám", což není špatné, ale z jednotlivých utahaných a někdy také složitých a těžko chápajících záběrů dojde divák ke konci, který prostě nepochopí (pochopí jen ti, kteří se přečetli knihu), ke konci, který postrádá význam. Tento efekt má nežádoucí dopad na samotný konec filmu a právě pochopení hlavní myšlenky, která by zrovna v tomto příběhu od A.C.Clarka měla nutně být. 4-5* ()

wallax 

všechny recenze uživatele

Miešajú sa vo mne dva prvky. Jeden ktorý chce vyzdvihnúť do výšin takmer každý jeden záber vo filme, ktorý vyzeral ako perfektne nasvietená fotka, alebo špičkovo namaľovaný obraz a každý z nich sa dá bez najmenších pochýb použiť aj takmer po 50 rokoch na filmový plagát dnešných filmov. No a druhý, ktorý by najradšej Kubrika zakopal hlboko pod černozem za zmes až nehoráznej dĺžky filmu, nekonečných audiovizuálnych obrazcov (na ktorých je síce niečo pekné, ale trvajú miestami proste príliš dlho) a abstraktných myšlienok, ktoré síce nútia sa zamyslieť nad autorovým odkazom, no vo finále aj tak to zamyslenie končí niekde v žumpe logického myslenia. Rozumiem ale, že tento film, zmenil žáner sci-fi a dal popud k vzniku filmov postavených na logickej až vedeckej báze. Zároveň ukázal ako sa dá krásne pracovať s vážnou hudbou ktorá sem sadla ako prdelka na šerblík (až na tie nekonečné chorály ktoré sprevádzali už spomenuté nekonečné scény). Zaujimavý kus umenia. ()

Psychotic17 

všechny recenze uživatele

Je z toho vidět, že někdo protahuje krátkou povídku na celovečerní film. Silně doporučuju přeskočit prvních 35 minut, protože jejich děj lze shrnout jednou větou ("Vědci najdou něco divného na Měsíci") a žádnou z postav z tohoto úseku už neuvidíme. Zbytek filmu je roztáhnut na asi trojnásobnou délku scénami o ničem, všechno je tak pomalé, až se mi z toho chce spát. Proklikávat se tím nebo zrychlovat. Je to škoda, protože to málo, co zbyde (řiďte se mými radami a zkouknete to za slabou hodinku) není špatné. Jen se měli méně držet předlohy a trochu zhustit scénář. 35% ()

Eywa11 

všechny recenze uživatele

Absolútne nechápem fascináciu Kubrickovou Space Odyssey. Som len laik, možno preto. A môj laický názor je, že síce myšlienka bola dobrá, ale dalo sa s ňou vyhrať úplne inak. Neskutočné dlhééééééé a nudnééééé. ( dúfam že tie é-čka dostatočne zdôraznili mieru môjho zúfalstva! ) Ledva som to dopozerala, hotové trýznenie. 2 hviezdy za vesmír, thats all.. Neskutočná....ičovina. Sorry Stano... ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick a jeho vesmírna epopeja. Masterpiece? Neviem. Prelomový snímok? Určite áno. Nech už sa na to človek pozerá z jednej či z druhej strany, tento snímok je jednoducho mnoho mnoho rokov dopredu nadčasový. Dá sa povedať, že čoby nové prevedenie tejto myšlienky Interstellar, nie je tak uchvacujúce ako toto. Film je síce na mňa až príliš pomalý a niekedy doslova zmyslovo neuchopiteľný, ale atmosféra bola tak mysteriózno-záhadne-mrazivá, že som skoro odpadol. Naozaj môj najbizarnejší filmový zážitok vôbec. Minimálne štyri hviezdy si to zaslúži bez najmenšieho zaváhania. 80 % ()

ESNYR

všechny recenze uživatele

Uběhlo snad 11 - 12 let co jsem to viděl poprvé. Nepamatuju si jestli se mi to líbilo nebo ne a tak jsem si to pustil znovu. A zjistil jsem že je to film kterému nerozumím a který mně nudil. Tuším jen 2x v životě jsem napsl že režisér je kretén který určitě ve své hlavě měl dokonalý plán jak film natočit ale když to praktikoval do reality filmového pásu, myšlenky se rozutekly. Vypůjčím si větu jedno zdejšího hodnotitele "Nemůžu hodnotit film, který nemá nosný základ a myšlenka odplula do vesmírného nekonečna" Kubrick je magor, který natočil filmy o kterých se dá říci jen jedno - nepochopitelné pro normální lidi ( protože tento skvost není jediný film od Kubricka kterému jsem nerozumněl ) Druhé shlédnutí vesmírné odysey mě přesvědčilo o tom že jméno režiséra je opravdu jen jméno režiséra a ne záruka kvality a vkusu. ()

babajaga1899 

všechny recenze uživatele

Pokud večer usínáte moc brzo, dám Vám jednu radu. Podívejte se na Vesmírnou odyseu a spánek Vás rychle přejde. Jedinečná záležitost. ()

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Festival METRONOME -  Iggy Pop, filmová hudba

Festival METRONOME - Iggy Pop, filmová hudba

27.05.2016

Nový dvoudenní hudební open-air festival METRONOME představí v areálu holešovického Výstaviště během posledního červnového víkendu 25. a 26. června více než 30 zahraničních i tuzemských hudebních… (více)

Reklama

Reklama