Reklama

Reklama

2001: Vesmírná odysea

  • Velká Británie 2001: A Space Odyssey (více)
Trailer 1

Filosofická filmová opera. Evoluce a smysl existence lidstva v několika epochách, během kterých je člověk konfrontován se zlověstným a mlčícím symbolem mimozemského života. Science-fiction film, po kterém už filmové sci-fi nikdy nebylo jako dříve, a souběžně napsaný stejnojmenný science-fiction román, po němž se sci-fi literatura navždycky změnila. Jeden z největších mýtů filmové historie a společné mistrovské dílo dvou osobností svých oborů – režiséra Stanleyho Kubricka a spisovatele Arthura C. Clarka. Neopakovatelná cesta za hranice lidské zkušenosti, za hranice prostoru a času... (AČFK)

(více)

Recenze (1 618)

QuietRioT 

všechny recenze uživatele

3 hviezdy a aj to všetky len za hudbu, ktorá je skvelá. Príbeh ináč nenadchne, vlastne flabula je dosť bezvýznamná. Kubrick staval na obrazovej dokonalosti, to však dnes pre mnohých nestačí. ()

Eterna 

všechny recenze uživatele

Michael, Michael, here is my answer true. Nuda? Ani v nejmenším. Nejsem sice vesmírně založenej fanoušek, takže některé věci jsem mohla přehlédnout, co se ale přehlédnout nedalo - Kubrickovo dokonalé alegorické poselství. Je černá dlouhá scéna dlouhou černou scénou, nebo pohled na onen obelisk? Obelisk - medium inteligence, které započalo evoluci člověka, nebo prostě velká černá věc. Kladu Odysee jednu otázku za druhou, nikdo mi ale neodpovídá. A právě proto se může zdát, že je Odysea skoro tříhodinová "patlanina něčeho, kde se vlastně nemluví a když náhodou neni ticho, tak slyšíme dejchání ve vesmíru." Když pokoříte dlouhé odmlky a fakt, že se film povrchně jen tváří, najdete nadčasovou vizi, kde se prolínají nejenom základní lidské otázky ohledně pocity viny (mohou si chtít počítače zachránit život?) s evolucí, ale najdete hlavně všeříkající ticho. Jakkoli tohle může znít, tyhle scény mi - jako divákovi- řekly nejvíc. Zanechávám tu pět velkejch hvězd už jenom proto, kolik mi toho Odysea mlčením řekla. ()

loukonicek 

všechny recenze uživatele

Jak může tento film mít 80%??? Nuda, nuda, nuda. Jiná slova pro tento film nemám. Příběh mínus 10, akce mínus 5. Tu jednu hvězdičku dávám za efekty (na tu dobu) a dobrý herecký výkon jednoho z posádky. Většinu si již zde můžete přečíst (prvních 5 minut tma, pak 1//4h opice, zdlouhavé záběry přistání a to nemluvě o konci filmu). Samozřejmě je třeba vzít v potaz, že je film starý skoro půl století, ale hodnotím děj, příběh, pointu. Né kultismus a nějaké filosofické myšlenky. Tedy, až mi někdo bude říkat, že Odysea je supr film, vmetu mu čočku mezi očíčka, protože jsem u toho málem 3x usnula. Za mě tak 10% ()

pantokrator 

všechny recenze uživatele

Strašně mě to mrzí: Jako knihu jsem Vesmírnou Odyseu miloval. Jako film mi přijde zoufale nudná a nebýt předcházející četby, pochopil bych z něj sotva polovinu. Přitom Clarke napsal knihu až na základě původního scénáře. Asi je chyba ve mě. ()

elwig 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek literární tvorby A. C. Clarka jsem tenhle film musel bezpodmínečně vidět a zpracování Stanleyho Kubricka mě nadchlo. Na svou dobu skvělé efekty, příběh se příjemně rozvíjí (počáteční úsek beze slov k filmu i příběhu neodmyslitelně patří), atmosféra houstne. I přes délku filmu pozornost diváka udržují drobné detaily, skvěle zpracované záběry vesmíru a techniky a příběh o setkání s životem mimo zemi, který láká tolik lidí k tomu, aby zvedali hlavu ke hvězdám. Jeden z nejlepších filmů, které jsem měl možnost vidět. ()

Entfak1 

všechny recenze uživatele

OK moje chyba, asi jsem se měl narodit dříve a ne to poprvé sledovat v roce 2015. Na rok 68 opravdu nadčasové dílo, vizionářské a našlapané efekty. Ale tím to lidi končí! Pro mne jako diváka 21. století neskutečně utahané, statické, nudné, zastaralé a nudné (jo, dvakrát!). V 68 museli lidé valit bulvy a v kinematografu asi luskaly brady o podlahu sálu. Ale boha, pro možnosti té doby! A ty chvalozpěvy zde? To je jak masturbovat nad fotkama Marilyn Monroe! Pravda, na umění jsem nikdy nebyl, na Monu Lisu bych si klidně postavil ranní kávu a ani bych nemrknul... Ale dát tomuhle víc jak tři hvězdičky pro něco jiného, než za dobovou nadčasovost vizuálních efektů mi přijde jako prachobyčejné stádové pózérství. ()

danodo 

všechny recenze uživatele

10/10 Geniálne dielo, ktoré ma aj po viacerých pozretiach neprestáva inšpirovať svojou dokonalosťou. Film sám o sebe je akoby mimozemský monolit, ktorý sa bez ohľadu na čas proste zrazu zjavil vo svete filmu a ľudská myseľ ho môže len ťažko pochopiť. Môže len sledovať výnimočné, až hypnotické spojenie obrazu a hudby. Je to jedno z mála starších diel, ktoré predčili dobu nie o pár rokov ale možno ani desaťročí a verím, že bude mať stále čo povedať alebo aspoň zaujať aj vo vzdialenej budúcnosti. Osobne ma najviac baví kompozícia jednotlivých scén, spojenie farieb, tvarov a pohybu. Ak by sa celý film rozobral na jednotlivé snímky, tak každý z nich by bol rovnako dokonalý ako celok. Takisto hudba skvele dopĺňa obraz a klasická hudba ešte nikdy predtým nepasovala k niečomu viac, než k záberom na rotujúcu vesmírnu stanicu. Priznám sa, že záver filmu je jediná časť, ktorá okrem toho, že je zložitá, až nemožná na pochopenie, je tiež až vysiľujúca a ťažká na udržanie pozornosti bez toho aby sa človeku samovoľne nezatvárali oči. Dá sa to ale prežiť a nie je to žiadny veľký zápor. ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem film, na jeho závěr tak nějak nevěřícně zírala, pak si přečetla knihu a potom znovu viděla film. Asi nejvhodnější slovo je vizionářský, je tu spousta do židle usazujících obrazů a proudu myšlenek o podstatě života, je to vtahující a čarovně natočené. Zajímavé mi téř přijde, že jak je snímek dlouhý a v podstatě se v něm z jistého pohledu „nic velkého“ neděje, úžasně buduje napětí doslova na metrech prostoru. Famózní smysl pro využití vážné hudby. 100% (Není moc filmů, kde je respektováno např. to, že ve vakuu se nešíří zvuk ;-)) ()

Hezoun Marw 

všechny recenze uživatele

Co to sakra je? Zprvu. Pak se tím snažíš prokousat a furt nic a nic, jen frustrující zbytečně zdlouhavé scény studiové ,grafiky' :) s valčíkem. Nakonec se něco stane, nebo se možná nestane nic (moc jsem to nepobral) a mysli si o tom co chceš. Tak trochu souhlasím s uživatelem verbal. ()

Mr.Dude 

všechny recenze uživatele

Kubricka mám rád, jenže tento film mě naprosto minul, příliš zdlouhavé, nudné a nic neříkající scény mě doslova ubíjely, přetrpěl jsem to s tím, že konec snad bude stát za to. A víte co? Nestál! Velmi přeceňovaný film. Jedna hvězda za Hala a druhá za hudbu. ()

SatchS 

všechny recenze uživatele

Stačí mať v profile latinské citáty a medzi obľúbenými filmami Strom života. Také ľahké je byť pseudointelektuálom. Sem tam prihodíte plné hodnotenie filmom ako Vesmírna odysea, pričom sa tvárite ako vás to strašne bavilo a vlhla vám z toho vedžajna. Už pri úvodnej scéne s opicami sa nervózne prechádzam myšou po červenom štvorci vpravo hore. Ale veď možno nebude celý film takýto. Po pol hodine už začínam mať oko ako Forest Whitaker. Hodina, začína sa mi vracať môj tik z detstva. Hodina a pol, objavujem úplne nové miesta na svojom tele. Zrazu príde zápletka, po ktorej zase nasledujú desaťminútové zábery na vesmírnu loď. "Veď dajme tam Johanna Straussa". Na krásnom hnedom Dunaji nechcem počuť na veľmi dlhú dobu. "Stanley, daj tam na koniec nejaké surrealistické výjavy, akože cestuje v čase a potom zostarne. Hmmm, a čo takto letiace embryo! To by bolo dosť nadčasové." "Ale bude to dávať zmysel?" "Tak tam proste jebni nejaký veľký čierny obelisk, akože mimozemšťania, a všetci budú spokojní." ()

murinvm 

všechny recenze uživatele

Miluju sci-fi.Je to klasika,kterou by měl vidět asi každý scifař,tak jsem to zkusil asi před deseti lety.Vydržet dokonce bylo vysilující,ale zvládl sem to.Snad půl hodiny textu za celý film,dvacetiminutový průlet rádoby červí dírou nebo co to bylo,prázdo,a nejen ve vesmíru.Prostě nuda³... Za Kubricka a dobré efekty 2* víc prostě nemohu... Aktualizace rok 2020 Kniha je super... ()

Conriocht odpad!

všechny recenze uživatele

Kinematografická pičovina desaťročia! Film ktorý snáď na každom fóre alebo doméne venujúcej sa kinematografii ktosi nasilu vnucuje ako absolútny kult žánru sci-fi. Ide pritom o bezduchú zlátaninu a nekonečnú nudu. ()

keram01 

všechny recenze uživatele

Ako tu uz niekto povedal predo mnou, momentalne nemam silu vidiet tento film este raz :-) Pri jeho hodnoteni je neoochybne potrebne skusit sa vcitit do koze divaka z r. 1968 pre ktoreho to musel byt impozantny film. Pre mna, divaka z r. 2015 vsak predovsetkym neskutocne "natahovany" film (uvodna scena s opicami, vsetky pristavacie manevre kozmickych zariadeni i zaverecna "cesta farbami"). Osobne sa mi najviac pacila existencialna debata s pocitacom a jeho prosenie, ako aj technicke vysporiadanie sa s absenciou gravitacie. Film ma nepochybne aj filozoficke posolstvo. Nie som si vsak isty, ci som ho "spravne" pochopil. ()

ericeq 

všechny recenze uživatele

z mojej strany absolutne nepochopeny film a nechapem co v nom budi u ludi tolko euforie a nadsenia. Jedine co dokazem ocenit na tomto filme su vizualne efekty, ktore na svoju dobu fakt nemaju obdobu. chcem som sledovat film a nie pocuvat koncert klasickej hudby ktory spravadzal jednu zdlhavu nudnu scenu za druhou. film ma 2 a pol hodiny, no jeho skutocna dejova stopaz je cca 20 minut. horzna nuda. nikdy viac uz dufam tento film neuvidim. asi zazalujem Kubrickovych potomkov a budem ziadat o vratenie premarnenych 150 minut zivota! ()

doom.cz 

všechny recenze uživatele

no přežil jsem to, ale je to opravdu strašně zdlouhavé... jako záležitost pro meditaci a rozjímání o všehomíru je to skvělý film nicméně bych se nezlobil, kdyby měl kapku rychlejší tempo. jasně, nečekal jsem žádnou akční pecku typu Hvězdných válek, ale i tak jsem u toho místy klímal. řekl bych, že myšlenky, zápletka a postavy by šly využít podstatně lépe... nebo by to z mé strany chtělo víc drog :) ()

SamVonGoston 

všechny recenze uživatele

Film s nádhernými obrazmi a zvukom darmo sa mu nehovorí symfónia obrazu a zvuku, ale tam to u mňa končí. Pri poslednom pokuse ho vidieť celý sa mi podarilo 3x zaspať. Na hodnotení tohto filmu mi asi málo kto dá za pravdu. Mne to slimačie tempo proste nesedí. ()

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

Co chystá režisér Johna Cartera a WALL-E?

10.10.2022

Scenárista a režisér Andrew Stanton (Hledá se Nemo, WALL-E) se po letech pauzy chystá vrátit za kameru svého nového celovečeráku. Stanton naposledy natočil animák Hledá se Dory pro Pixar, předtím měl… (více)

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Festival METRONOME -  Iggy Pop, filmová hudba

Festival METRONOME - Iggy Pop, filmová hudba

27.05.2016

Nový dvoudenní hudební open-air festival METRONOME představí v areálu holešovického Výstaviště během posledního červnového víkendu 25. a 26. června více než 30 zahraničních i tuzemských hudebních… (více)

Reklama

Reklama