Reklama

Reklama

Narcos

(seriál)
Trailer 3
USA, (2015–2017), 25 h 49 min (Minutáž: 44–61 min)

Hrají:

Pedro Pascal, Wagner Moura, Boyd Holbrook, Paulina Gaitan, Alberto Ammann, Raúl Méndez, Paulina García, Matias Varela, Diego Cataño, Julian Diaz (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(30)

Na konci 70. let dvacátého století se nechvalně proslulý zločinec Pablo Escobar poprvé zapojil do ilegální výroby kokainu. V červenci 1992 se mu podařilo uprchnout z vězení La Catedral, které kolumbijská vláda postavila podle Escobarových vlastních požadavků výměnou za to, že se vzdá úřadům a „odpyká” si tam trest nanejvýše pěti let odnětí svobody. Mezítím se Pablo Escobar stal legendárním drogovým baronem a narkoteroristou. Drsný kriminální seriál Narcos je inspirovaný skutečností a odehrává se v krutém a nemilosrdném světě kolumbisjkých drogových gangů. Jeho hlavním hrdinou je Steve Murphy (Boyd Holbrook). Agent DEA, amerického úřadu pro boj proti drogám, má za úkol dostat Escobara (Wagner Moura) a zničit jeho kartel Medellín. Murphymu pomáhá agent Javier Peña (Pedro Pascal), ale když oba dorazí do Kolumbie, zjišťují, že Escobar má mnohem závažnější problémy než nějakou DEA. (TV Prima)

(více)

Videa (8)

Trailer 3

Recenze (668)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodl jsem se seriál ohodnotit i okomentovat po dvou sezónách, jakékoli další připomínky případně přidám ke komentářům jednotlivých sérií. Seriál si okamžitě našel místo mezi mými oblíbenými, baví mě zřejmě hlavně proto, že se tak odlišuje od běžné seriálové tvorby. Tvůrcům se podařilo od první epizody vytvořit skvělou, hutnou atmosféru, výborně pracovali i s akcí a napětím a nebýt čtyř poněkud rozpačitých epizod ve druhé polovině druhé řady, neměl bych v podstatě co kritizovat. A dokonce ani o těchto dílech nemohu říct, že by byly špatné, jen jsem se příliš namlsal dokonalosti, která jim předcházela. Velmi mě bavil komentář agenta Murphyho i použití reálných záběrů, které daly celému seriálu větší hloubku. Tohle jsem si opravdu užil. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Schválně jestli poznáte v čem je problém (či přesněji nepříjemný zádrhel) této série… Má dvě ústřední linie. Narcotraficantes „jihoamerickou“ španělsky mluvenou zaměřenou na pozdní kariéru patróna Medelínského kartelu Pablo Escobara (fantastický, respekt budící a jakkoli by to k tomu svádělo, tak nepřehrávající Moura), která je plná intrik, napětí, skvěle vystavěná a dodržující žánrová specifika, aniž by se však výrazně odchylovala od skutečnosti (ostatně ani není důvod, ona byla i tak dost neuvěřitelná sama o sobě). Druhá DEA „severoamerická“ angličtinou mluvená linie je do morku kostí procedurální, řešící detaily vyšetřování (ostatně oba agenti se na vývoji seriálu aktivně podíleli) a honu na narkobarona, který byl jedním z vůbec nejbohatších/nejnebezpečnějších lidí své doby. Už asi tušíte v čem je onen zádrhel, že? Ano, každá je ze zcela (ale skutečně zcela) jiného těsta. Nedá se říci, že by jedno z těch těst bylo lepší druhého, protože obě se nesou natolik v jiném duchu, stylu i pojetí, až jsou v mnoha ohledech neslučitelné. A do toho navíc ještě třetí složka v podobě velmi častých dokumentárních pasáží "vypravuji jak v rozhlasové inscenaci a je to doprovázeno archivními dobovými záběry". Jakkoli každá ze složek sama za sebe funguje na výtečnou a není ji moc co vyčíst (snad jen že to vypadá jakoby každá agentura byla zastoupena jedním člověkem), tak dohromady pospolu zrovna neštymují a nevytváří soudržný celek. Což s ohledem na jejich kvality zamrzí. O to více, když již bylo prokázáno, že tyto zdánlivě neslučitelné přístupy k této látce skloubit přeci jen lze (aneb zdravím Dona Winslowa). Čili to sice zamrzí, ale rozhodně ne natolik, aby to cokoli změnilo na neoddiskutovatelném faktu, že se Narcos zařadilo mezi špičku současné "quality TV". ()

Reklama

Psychor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakožto největší hororový expert na csfd.cz mám pochopitelně k Pablovi Escobarovi velmi blízko a přečetl jsem tedy snad všechny knižní publikace, které se jeho životem zabývají. Vím, jak dlouhá a trnitá může být cesta ze dna až na samotný vrchol a vím také, jak obtížně se následně na kýženém vrcholu balancuje. Fouká tam ze všech stran a každý se zespodu tlačí na vaše místo. Don Pablo patřil v tomto ohledu mezi ty nejúspěšnější, jelikož svou kokainovou říši povznesl na mnoho let téměř k oblakům. Byl jsem proto více než nadšen, když jsem se dozvěděl o existenci seriálu Narcos, který rozkvět Pablova bílého království podrobně mapuje. Trochu jsem se obával, že vzhledem k americké produkci bude Pablo Escobar zcela účelově vykreslen jako nějaký strašný zločinec, který vraždí malé děti na potkání a naopak agenti z DEA jako ti nejsprávnější chlapi, kteří přišli zachránit Kolumbii před kokainovou tyranií. Naštěstí jsem se mýlil a Narcos tak lze považovat za vcelku nestranné dokudrama, které zároveň velmi názorně ukazuje patologický charakter války proti drogám. Války, v které se státní mašinérie rozhodla zničit kokainového krále Pabla Escobara a to i za cenu desetitisíců nevinných životů. Na poli seriálové tvorby bychom našli opravdu jen pár výjimek, které se svou kvalitou mohou Narcos vyrovnat. Režie, hudba, kamera, herecké výkony, střih, akce. Všechno je téměř dokonalé. Ale jestli něco obzvláště vypíchnout, tak bezpochyby casting hlavní postavy. Wagner Moura v roli Pabla Escobara herecky doslova explodoval a s trochou nadsázky tím snad předčil i svou předlohu. Přesto by se na Narcos nějaké chyby našly. Slabinu představují zejména charaktery agentů DEA, které do prostředí světa Narcos tak nějak nepasují. "Zdobí" je americké buranství a po válečné zoně se mnohdy pohybují zcela lehkomyslně, jakoby naprosto zapomněli, že v Kolumbii si z nich nikdo na zadek nesedne. V praxi by zde s podobným přístupem k životu nepřežili více jak týden, natož pak několik let. Největší výtku pak musím směřovat k historické autenticitě seriálu. Chápu, že je Narcos určen pro neinformované publikum, které dosud o Pablovi vědělo jen to, že to byl jakýsi obchodník s kokainem. Avšak odborník jako já, který se světem kokainového krále podrobněji zabýval, musel nad některými zdánlivými skutečnostmi pořádně zakroutit hlavou. Mnoho postav má totiž v seriálu úplně jiné jméno než v reálu, některé postavy jsou dokonce zcela vymyšlené. Mnoho událostí se stalo naprosto jinak, než jsou v Narcos vylíčeny, jiné se naopak nestaly vůbec. Tyto četné historické nepřesnosti představují asi jedinou vážnější chybu na tomto vynikajícím seriálu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na poli organizovaného zločinu působilo hodně významných hráčů, ale jen jediný byl králem. Muž, který vyhlásil válku vlastní zemi, ale dokonce i jediný soukromník, který kdy vyzval na souboj Spojené státy americké. Muž, který v dobách největší slávy vydělával 5 miliard dolarů ročně, vlastnil soukromou armádu včetně letectva a námořnictva, muž, který vytvořil stát ve státě a platil si značnou část státních institucí. Pablo Escobar se stal už za svého života legendou. Vzpomínám si, že i k nám za železnou oponu v 80. letech pronikaly kusé informace o jeho kouscích a i když jsme žili jinými problémy a na jiném kontinentě, Escobar byl prostě nepřehlédnutelnou figurou ve světovém měřítku. Nejvýznamnější výrobce a obchodník s drogami, člověk, který se toužil stát kolumbijským prezidentem, megaloman a naprosto bezohledný brutální vrah. Narcos je mimořádně zajímavý počin především kvůli látce, kterou zpracovává. Životní osudy Pabla Escobara i ostatních členů medelínského kartelu by totiž vystačily na několik seriálových řad a stále by bylo o čem vyprávět. Tohle je vlastně největší problém série. Je příliš stručná, převážná většina postav zůstává na úrovni figurek. Pro mě platí, že až dosud nejlepším seriálem o organizovaném zločinu zůstává Impérium (pravda, ještě jsem neviděl Špínu Baltimoru). Wagner Moura si roli Pablo Escobara užívá a režie José Padilhy je spolehlivá, v žánru se pohybuje jako doma. Pro Latinskou Ameriku má seriál i ten význam, který si u nás plně neuvědomujeme. Pablo Escobar byl davy milován a obdivován bez ohledu na množství mrtvol, které za ním zůstávalo. Měl zkrátka pověst muže z lidu a zbojníka, který rozdával své jmění chudým. Seriál tuhle představu nelítostně rozbíjí a ukazuje Pabla Escobara jako škůdce země a společnosti, kterou dlouhodobě svými aktivitami rozkládal. Je celkem příznačné, že jeho atentáty, které směřovaly proti běžné veřejnosti, zůstávaly bez odezvy a reakce politických elit se dočkal teprve v momentě, kdy zaútočil na společenskou smetánku. Jeho terorem trpěly především chudší vrstvy. Zároveň seriál dobře ukazuje fakt, že svoje impérium mohl Escobar vybudovat v době, kdy Spojené státy zaměstnávala studená válka. V momentě, kdy soupeření se Sovětským svazem ustalo, začalo to rychle jít s kartelem z kopce, protože potenciál dosud vázaný bojem s komunismem mohl být nasměrovaný jinam. Celkový dojem: 90 %. ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takhle nějak by podle mě vypadal seriál 24 hodin, kdyby byl natáčen na základě skutečných událostí a nebyl "svázán" "reálným" časem a událostmi jednoho dne. Dynamické tempo, výrazný spád, silné a ostré zvraty, skvělá zemitá akce, nekompromisní záporáci (Mourův Escobar je samozřejmě top), kteří se neštítí ani atentátů na významné osobnosti, drsní agenti, kteří jsou často nuceni při honbě za "vyšším dobrem" zásadně porušovat zákony i kategorické morální principy, politikaření, intriky... A jako malý bonus navrch - přiměřený nadhled obvykle v podobě lehce cynického a černohumorného vypravěčského voiceoveru. Netflix zkrátka jede a Narcos jsou jedním z jejich největších seriálových nářezů. S01: 90 %; S02: 90 %; S03: 80 % ()

Galerie (500)

Zajímavosti (59)

  • Pablo Escobar vydělal za 12 minut stejnou sumu jako průměrný Čech za celý život. Luxusní limuzína pro tohoto Kolumbijce měla přibližně stejnou hodnotu, jako pro Čecha s průměrným platem jeden rohlík. (jerry12)
  • Juan Pablo Escobar (Juan Murcia) nosí v seriálu hodinky Casio CA-53W. (TheSlezy)
  • V epizodě zazní skladba „C.R.E.A.M.“ od hip-hopové kapely Wu-Tang Clan. (Epistemolog)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Wonder Woman a Pedro Pascal

Wonder Woman a Pedro Pascal

30.03.2018

Kariéra Pedra Pascala je rozhodně na vzestupu. Po Hře o trůny a Narcos se probojoval do druhých Kingsmanů, po nichž se objeví ve dvojce Equalizera, v akčňáku Triple Frontier od J. C. Chandora a v… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

House of Cards skončí šestou sérií

House of Cards skončí šestou sérií

01.11.2017

Streamovací služba Netflix se před pár lety vrhla na seriálovou tvorbu. A dnes už víme, že to bylo skvělé rozhodnutí, jež nám dalo Stranger Things, Narcos, Orange is the New Black nebo The Crown.… (více)

Reklama

Reklama