Reklama

Reklama

The Haunting

(seriál)
Trailer 1
USA, (2018–2020), 17 h 55 min (Minutáž: 43–71 min)

Tvůrci:

Mike Flanagan

Předloha:

Shirley Jackson (kniha), Henry James (kniha)

Hrají:

Carla Gugino, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Paxton Singleton, Victoria Pedretti, Mckenna Grace, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Dej tohto seriálu z dielne Netflixu sa odohráva okolo 7 člennej rodiny Craineových, ktorí v minulosti bývali v záhadnom starom dome zvanom Hill House. V jednu osudnú noc po čudnej smrti matky vezme vystrašený otec rodiny všetkých svojich päť detí narýchlo preč z domu a už nikdy sa tam nevráti. Navyše, deťom o smrti ich mamy odmietne čokoľvek povedať. Po 26 rokoch za podivných okolností spácha samovraždu jeden zo súrodencov a ostatní musia konečne začať čeliť svojim démonom, ako aj zlu v Hill House, ktoré s nimi zďaleka neskončilo. (Lapedro)

(více)

Recenze (241)

Kiisaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

The Haunting of Hill House je rašomónsky laděná kombinace duchařského hororu a rodinného psychologického dramatu, která mě absolutně pohltila svým zajímavým budováním děje, proplétáním jednotlivých perspektiv i poodhalováním osobností sedmera ústředních hrdinů, rodičů i potomků Craineových. Jako fanoušek hororu jsem ocenila hloubku seriálu, který se nesnažil vylekat diváka za každou cenu nějakou samoúčelnou lekačkou. Dalo by se skoro až říci, že šlo o opravdu vkusné strašení. Ta mrazivá hrůza byla doplňkem, který stojí na solidních dějových základech a příběh nám dokresluje - namísto toho, aby na sebe strhával všechnu pozornost a hnal sérii do absurdna. Při sledování jsem cítila celou škálu emocí, nejvíce však hroznou lítost nad osudy postav. Obzvláště bych vyzdvihla bezchybný pátý díl, který byl z hlediska směřování série opravdu zlomový. Doufám, že obdobných seriálů a filmů bude v budoucnosti přibývat. ()

jauzdu 

všechny recenze uživatele

Hned první minuty mě nalákaly na děsivou podívanou, která se však bohužel velmi rychle začala měnit v rodinné drama. Ke konci už mě ani trochu nezajímalo jak vše dopadne, i když potají jsem stále doufala v nějaký wow konec. Ten se jaksi nedostavil a kromě tlačení na slzavou pilu, jsem si nic zásadního neodnesla. Jako televizní drama k večernímu žehlení možná, jako horor ani náhodou neobstojí. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám za sebou tři díly a je to moc zajímavé. Pěkně poskládaná mozaika složená ze současnosti a flashbacků, hezky stupňující napětí a doufám, že v dalším pokračování přibude i toho hororu. Zatím bych to nazval tajuplným psycho-příběhem jedné neobyčejné rodiny a neobyčejného, strašidelného domu. Zaděláno na vysoké hodnocení. Po osmé části je už téměř jisté, že to bude za 5! Démony a strašidly se i nadále šetří, ale rozšiřuje se okruh, kolik členů Crainovy rodiny na ně věří. Ty návraty do minulosti jsou udělány výborně, mnohdy jen otevřením nějakých dveří a už jsme zpět. Těším se na finále. V Reflexu psali, že poslední díl je nejslabší, příliš doslovný. Tohle bych nevyčítal. Spíš mi ta pointa přišla moc idylická, smířlivá na horor. Hodnocení to však nezměnilo, protože je rozhodně to nejlepší, co jsem letos v mém oblíbeném žánru viděl! ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Asi som sa nechal strhnúť hypom, ale vysoké hodnotenie a nadšené ohlasy sprevádzajúce tento počin nechápem. Z môjho pohľadu je to len výborne natočená nuda. V jednotlivých postavách sa rýpeme až príliš do hĺbky a na niečo zaujímavé a prekvapujúce sa musí často čakať aj niekoľko epizód (v tomto ohľade najlepšie funguje piata epizóda). Horror hrá tiež až druhé husle, pričom aj samotné finále kedy by som očakával vygradovanie tejto linky ide proti diváckym očakávaniam. V mojich očiach len ľahký nadpriemer. 7-/10 ()

Patriot.X 

všechny recenze uživatele

Očekávání jsem měl minimálně čtyřhvězdičkové, takže trochu zklamání. Představoval bych si více hororu a méně rodiného dramatu. ()

Hartigan 

všechny recenze uživatele

Nudnější seriál jsem dlouho neviděl. Kromě feťáka Luka mi byli nesympatičtí úplně všichni aktéři, především ta lesba. Opravdu špatné. Sám se tedy divím se, že jsem dokoukal až do úplného konce. Jakožto zdejší hororový expert uděluji slabé dvě hvězdy a u letošní druhé řady rozhodně nebudu. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Parádne. Niektoré scény mrazivé až do morku kosti, čo sa aj v takých Aktoch X stávalo len zriedka. Príbeh postavený na rodinnej dráme, ktorá vychádza z pôvodného krátkeho desivého obdobia, keď hlavní hrdinovia žili istú dobu v strašidelnom dome. Aj to je z počiatku diskutabilné - bola to len ich predstava vychádzajúca zo strašidelného prostredia chladného gotického zámočku alebo prežili skutočný horor? Desy ich však neopúšťajú a ovplyvňujú dodnes ich životy. Spisovateľ, ktorému súrodenci nechcú odpustiť, že ich príbeh spracoval do literárnej podoby, feťák, ktorý cez drogy chcel ujsť desivému vznášajúcemu sa mužovi, bisexuálna žena, ktorá dokáže cez dotyk vidieť skutočnosť a to aj keď nechce a ďalší hrdinovia. Bravo. Zatiaľ 4 epizódy, uvidíme, čo prinesú ďalšie diely. ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Perfektní seriál a asi i první zcela funkční seriálový horor, který znám. Trumfem seriálu je fakt, že je vlastně nejde prvoplánově o horor, ale rodinné drama. Z toho pramení velká síla a důvod, proč Vás postavy vlastně skutečně budou zajímat. Budete se tak bát nejen s nimi, ale i o ně. Velmi povedené! ()

Withree 

všechny recenze uživatele

Parádně zkombinovaná duchařina s hutným rodinným dramatem. I když je seriál prezentován jako horor, o ten tu jde až ve druhé řadě. Ozdobou seriálu je jednak režie, několik vzájemně prolínajících časových úseků, když přijdou lekačky, jsou maximálně efektní apod. No a dále vynikající casting zejména dětské části osazenstva, které si Netflix prostě dokáže pohlídat. Možná trochu škoda, že nejlepší epizody se odehrávají v polovině seriálu a konec je možná až příliš sluníčkový. ()

kamakadze 

všechny recenze uživatele

Bacha, šance potkat spoiler. Damn! Tohle je hodně podařená záležitost! Mimo lehce cheesy finishe nemám abslutně co vytknout. Carle Gugino bych uvěřil absolutně všechno, co by mi napovídala, dokonale čistej a brilantní hereckej výkon. To stejné platí pro Kate Siegel, jejíž breakdown monolog po vybourání se, nebo hádka se sestrou v pohřebním ústavu mě zasáhl na tolik, že jsem si tyhle scény pustil dokonce dvakrát. Rozuzlení Bent-neck lady a kamera v neustálém pohybu daly velmi extra body navíc. Obzvlášť ta kamera. Duchařina jak má být, zvládnul bych i vyšší stress level a nižší počet přeživších členů rodiny, ale masy jistě tleskají. 89% a palec nahoru. ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OK. Na finále jsem byl až moc tvrdý (prvně dvě hvězdičky, teď tři), ale i tak musím potvrdit to, co jsem psal u té epizody. Zkazilo mi to celou sérii. Tak skvěle budouvanou a promakanou story, která o svoje postavy pečovala s láskou, geniálně každou epizodu věnovala jednomu členu rodiny tak, abychom se té postavě dostali i do té nejzazší části její mysli. Šestá epizoda je jedna z nejlepších věcí co jsem kdy v seriálu viděl. A pak přišlo TO finále. Na to se ale každý musí podívat sám. ()

M__ 

všechny recenze uživatele

Dozajista jeden z nejpropracovanějších seriálů, který kdy vznikl. Ty detaily, se kterými si Flanagan pohrává, jsou obdivuhodné. Celý seriál, s první sérii v čele, si úžasným způsobem pohrává se slovy dokonalý, brilantní či geniální. A pokud se tomu každým dílem přibližuje, v šestém díle první série těch slov dosahuje. Natočit něco okolo 20 minut s jediným střihem a takhle úžasným způsobem, musí být označeno za masterpiece! Skvělý herci pod parádní režií, perfektní kamerou a scénářem. A to že se každých 5 minut člověk nelekne, nebo že tu je prakticky absence krve, shledávám spíše jako bonus, než zklamání. 100 % ()

JackDullBoy 

všechny recenze uživatele

Ducharina je sama o sebe jedna velka sracka. Tento serial to ale tak trochu vyvracia a po pravde, uz dlho som nevidel tak kvalitnu seriu s paradnym rozuzlenim :). Koniec nech si uz kazdy vysvetli ako chce, kazdopadne ale si treba vsimat iste veci v cervenej farbe a az podla toho sa rozhodnut ci to je stastny koniec alebo prave naopak! ()

GudMen 

všechny recenze uživatele

Čekáte-li děs a hrůzu, budete zklamáni. THoHH jako horor neobstojí. Naopak je nejsilnější v momentech, kdy se noří do niter svých postav a skrz různé perspektivy komplikuje už tak komplikovanou realitu, čímž podněcuje ke snaze pochopit, nesoudit. Ústředním tématem jsou strachy, zejména pak strachy existenciální; co bude se mnou, co bude s lidmi, které mám rád, co se stane s mými dětmi, zvládnu svoji úlohu partnera, rodiče? Dokud Flanagan vybízí k zamyšlení, vše je v pořádku, plníte si dům svojí životní zkušeností, když ale začne na některé otázky odpovídat, můžete znejistět, jestli vás jen nebalamutí eskapistickými vějičkami, kterými možná jeden může udělat tečku za seriálem, ale rozhodně se s nimi nedostane na věčnost. ()

Miagy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi silno si musím odmyslieť posledné 4 časti , pri ktorých som sa už modlil aby to celé skončilo. Prvých 5-6 časti bolo výborných. Totálne nabitých atmosférou, strachom a normálnych dialógov. Čo sa však od 7 dielu totálne vytratilo a zo seriálu sa stala ukecana telenovela. Aké také vysvetlenie na konci bolo ale totálne od veci. Prelínanie duchov a živých bolo trochu prehnané aj na horor. Záver teda jedno z najväčších sklamaní ... ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Hororový seriál jsem ještě nikdy neviděl, ale strašení v baráku na kopci za to rozhodně stojí. Na nervy neútočí ani tak lekačkami (I když, i těch se tu pár výživných najde!), jako spíš plíživě budovanou atmosférou, která vás napíná a znervózňuje jako šelestění za sklepní zdi. Některé nápady jsou originální a špičkově provedené. Nejvíc mě dostala „bent-neck lady“ (5.díl je asi vůbec nejlepší), podobně vychytané je i tajemství „red roomu“ a vůbec celá ta hra s divákem, co je vlastně realita, a co „jen“ oživlé noční můry z podvědomí hrdinů, je prohnile sofistikovaná. To vše je postaveno na konceptu dvou časových rovin v rámci rozvětvené rodiny, kde si každý urve jeden díl pro sebe (vylíčení některých událostí z různých perspektiv nemá chybu), aby se ve finále všichni sešli a... No jo, no, závěr se klasicky úplně nepovedl, respektive poslední dva díly už dost ztrácí hororový nádech a celkové vyznění se ubírá někam ke břehům psycho-fantasmagorie, a přestože se nikdy nepřeklopí do nechtěné směšnosti, představoval bych si finiš, který krapet víc drásá nervy. 80 % ()

scarlock 

všechny recenze uživatele

4 hvězdy by byly na místě, kdyby... Škoda, že se z hororového a mysteriózní stalo románové drama. Velká škoda. ()

Související novinky

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

Tvůrce Hill House chystá Zánik domu Usherů

06.10.2021

Po úspěchu se dvěma řadami seriálu The Haunting a následně s novou minisérii Půlnoční mše oznámil režisér a scenárista Mike Flanagan další, celkově již pátý projekt pro streamovací službu Netflix.… (více)

The Haunting Of Hill House se vrátí

The Haunting Of Hill House se vrátí

21.02.2019

Populární hororová série The Haunting of Hill House, která loni přistála na Netflixu a okamžitě si získala srdce mnoha diváků i kritiků, se vrátí. Druhá série se bude jmenovat The Haunting of Bly… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nominace na 76. Zlaté glóby

Nominace na 76. Zlaté glóby

06.12.2018

Nominace na 76. ročník Zlatých glóbů byly čerstvě oznámeny a vy po nich teď nejspíš budete mít ještě více otázek, něž kolik jste měli před nimi. Mezi pěticí nejlepších dramat se totiž objevily filmy… (více)

Reklama

Reklama