Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Rozdílem téměř dva a půl tisíce hlasů zvítězil James George Hacker ve svém volebním obvodu nad svými soupeři. O tom, že se stane ministrem nové vlády, by již nemělo být nejmenších pochyb. A ve hře je tolik zajímavých postů: místní hospodářství, zahraničí, zdravotnictví, energetika... Jim by si klidně troufl na všechny, spokojil by se i s tím nejméně významným. Jenomže kampaň na předáka strany vedl proti nynějšímu premiérovi, proto má takový nepříjemný pocit, že se mu tenhle jeho minulý postoj tak trochu vymstí. A zdá se, že ho jeho neblahé tušení nezklamalo. Jedno ministerstvo po druhém padá do klína některému jeho stranickému kolegovi a on pořád nic. Marně se vrhá ke každému telefonu, premiér nevolá. Co ještě zbývá? A zbývá vůbec něco? Ale ano, samozřejmě! Ministerstvo pro administrativní záležitosti! Co na tom, že je škodolibí televizní komentátoři označují za cosi na způsob politického hřbitova! Ministerstvo to je a Jim je odhodlán udělat na něm kus práce...

Sitcom "Jistě, pane ministře" vznikl v BBC již před dvaceti lety, mnohé z toho, z čeho si dělá legraci, je však aktuální dodnes. Mnohé ty zákulisní pletichy, intriky a maléry jeho hrdinů nám budou připadat důvěrně známé a bude se nám zdát, že autoři museli čerpat inspiraci někde úplně jinde, než za kanálem La Manche. "Jistě, pane ministře" má 22 dílů, volně na ně navazuje šestnáctidílné pokračování s názvem "Jistě, pane premiére"...

Ministra a posléze premiéra Jima Hackera ztělesnil Paul Eddington (1927-1995), jemuž tato role přinesla mimořádnou popularitu a oblibu nejen u prostých diváků, ale i u těch, jež svým výkonem parodoval. Margaret Thatcherová mu za ni např. udělila Řád Kommandera Britského impéria. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (429)

sud 

všechny recenze uživatele

Sžíravá satira okořeněná snad tím nejbritštějším humorem, který jsem kdy viděl a slyšel. Každý díl je pečlivě napsán a připadá mi jako takové malé divadelní představení. Herecký koncert tří herců za podpory tří našich vynikajících dabérů. Paul Eddington je naivka a idealista, Nigel Hawthorne je liška podšitá a slizoun až na půdu, ale i tak sympaťák a Derek Fowlds je přelétavý podržtaška, který je s každým a zároveň proti všem. Nadčasový seriál s humorem vonícím po fish and chips, který potvrzuje pouze jedno - od doby jeho vzniku se nezměnilo lautr nic. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Vše již bylo sepsáno: Vynikající prostředí i dialogy, povedený dabing z dílny ČT a ten britský humor je k nezaplacení!! Ale na Červeného Trpaslíka to prostě nemá... ale myslím jen o ten nejslabší vláseček :-)) ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

100% - Napadá mě jen jedna slabina tohoto seriálu, který k mému velkému překvapení znají snad pouze Češi a někteří Britové. Ve světě je naprosto neznámý. Onou slabinou by bylo věčné opakování stejné struktury. Problém se většinou přetaví ve střet zájmů, a nastalý "kompromis" je ku prospěchu jak Sira Humphreyho tak Jima Hackera. No jo. Ale ono to nemusí být slabinou, když si uvědomíte nadčasovost vět vyřčených a činů provedených a frekvenci jajich variací v denních zprávách. Jistě, pane ministře je pro mě geniálním seriálem a lingvistickým klenotem. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Totální kult ! Všechny tři hlavní postavy se výborně doplňují. Bernardovy pohotové poznámky jsou neuvěřitelně trefné. Sir Humphrey Appleby je intrikán k pohledání a Ministr James Hacker je zkrátka politicky naivní moula. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Názorná ukázka toho, jak to chodí v politice. Útrapy britské vlády, jejích úředníků a zvláště ministra Jima Hackera doženou diváky k slzám... smíchu. Geniální satira, co má jen málo hluchých míst. 91% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o ten sitcom, u kterého bych ze sebe vypouštěl salvy smíchu. Humor tohoto seriálu je spíše jemnějšího rázu. Divák se pousměje nad chytrostí glos, autentičností zápletek a bravurním herectvím. Autoři jsou zcela jistě světa politiky znalí, a ani si nechci představit, co všechno ze seriálu má reálný podklad. Tento seriál je pro mě synonymem pro inteligentní humor. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Britský sitcom jak má být. Je zde názorně předvedo jak může pokaždé dopadnout pozitivní snaha jedince něco změnit v nezničitelné mašinérii úředního aparátu. Ten na změnách nemá zájem a tak každý nápad, či snahu šetřit spolehlivě zadusí Sirem Humpreym a armádou dalších tajemníků....Velmi inteligentní humor mi dal novou naději a úlevu. Uvědomil jsem si, že to co naši poslanci a státní představitelé již delší čas předvádí asi není zase až takový průser, protože v Anglii se o tom samém točil už v roce 1980 dokonce celý seriál. Holt Britania je o trochu dál než naše morálně zhuntovaná zemička a tak si to tu prožíváme a zažíváme krapet opožděněji..... Samozřejmě, je nutno dodat, že seriál skutečně posunul o laťku výš brilantní dabing úvodního tria - Preis, Němec, Vaculík.. A nezapomeňte! ČELEM K VOLIČŮM ! ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Kto sa niekedy čo i len obšmietol okolo politiky alebo štátnej správy, pochopí, aké presná a načasová je táto satira. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Skvelý satiricko-politický sitcom s typickým britským humorom odkrývajúci svetlé aj temné stránky vysokej politiky... Nigel Hawthorne je proste božský! ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Jim Hacker vstupuje do velké politiky a stává se váženým ministrem pro administrativní záležitosti. Má spoustu progresívních nápadů, jak zlepšit chod úřadu, ale netuší zásadní věc. Jeho největším nepřítelem není opozice, ani média, ale sir Humphrey. Tento oddaný úředník státní správy svého milovaného ministra ve všem podporuje, se všemi jeho návrhy souhlasí, ale se vší úctou je formuluje tak trochu jinými slovy. Jelikož se jedná o slova vesměs cizího původu, tak Jim nemá nejmenší tušení o čem se v jeho blízkosti hovoří. Nikdy to však nepřizná a pouze souhlasně pokyvuje. Je to geniální seriál založený na jednoduché myšlence, že politik je idiot zvolený debilním voličem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je to dokonalé a také dokonale britské. Ale nejkouzelnější na tom je, jak je to platné všeobecně: napříč časem i státy. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Neskutečná darda politické satiry v anglickém obalu. Největší sada na tom je, že je to přes třicet let starý obraz politiky, která funguje dnes u nás....ono to asi i odpovídá, že jsme pořád minimálně 30 let za Evropou pozadu. Doporučuju i s premiérem. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Po letech paradoxně ještě zajmavější než v době premiéry - nejen že to neztratilo nic ze své břitkosti a trefnosti, ale paradoxně právě proto, to ukazuje jak strašlivě a zároveň úžasně stejné v moderní demokracii všechno je. Což tedy ukazuje že ryba prostě smrdí od hlavy, ale zároveň to stejně tak ukazuje, že prostě pořád plave. Že systém, navzdory všem chybám, pořád funguje a je tedy v základu správný. 10/10 ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Politici se mění, státní správa zůstává. Je to satira, anebo řada dokumentárních filmů? Škoda jen, že "Jistě, pane ministře" a "Jistě, pane premiére" nebylo následováno další sérií třeba pod názvem "Jistě, pane eurokomisaři." Vidět Jima Hackera a sira Humphreyho v prostředí bruselského byrokratického euromolocha by muselo být k popukání. ()

Související novinky

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama