Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Joe Hallenbeck býval elitním tajným agentem, který kdysi dokonce zachránil život americkému prezidentovi. To už je ovšem minulost. Nyní se živí jako soukromý detektiv, jehož nejvěrnější družkou se stala láhev levné whisky. Když mu přítel Mike Matthews dohodí jako kšeft ochranu barové tanečnice Cory, netuší, že se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Nejprve exploduje auto s Matthewsem a vzápětí je i přes veškerou jeho snahu Cora přímo na ulici zavražděna chladnokrevnými zabijáky. Joe společně s jejím přítelem, fotbalistou Jimmym Dixem, zjistí, že se pokusila vydírat majitele fotbalového klubu Hřebců Marconeho s cílem dostat Jimmyho, který byl distancován kvůli drogám, zpět do hry. Tím, že našli materiály kompromitující Marconeho, stávají se sami cílem mafiánských zabijáků a Joe podezřelým z vraždy Matthewse, protože policie zjistila, že byl milencem jeho ženy Sáry. Navzdory všem překážkám zjistí Joe, že Marconi se chystá zabít senátora Baynarda, předsedu komise rozhodující o sázkách na fotbalové zápasy. Přestože to byl právě on, kdo se postaral o Hallenbeckovo propuštění, když detektiv odhalil a překazil jeho sadomasochistické hrátky, riskuje Joe s pomocí Jimmyho život, aby atentátu zabránil. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 426)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poslední skaut patří k těm filmům, které bych si báječně užil řekněme v 18 letech. 18 mi bylo už dvakrát a evidentně nejsem cílovou skupinou. Nejsem fanoušek akčních filmů a od filmu vyžaduju víc, než kulometnou palbu hlášek a neprůstřelného hrdinu. Na druhou stranu fanoušek příslušného žánru si může s klidným svědomím nahodit pět hvězdiček a vysoké popularitě filmu se není důvod divit. Má dvě výrazná aktiva, a to je Bruce Willis v hlavní roli, přičemž scénář je mu šitý přímo na míru a navíc byl v ideálním věku pro zvládnutí podobné postavy. Je to přesně ten ležérní flegmaticktý týpek, který přes povadlý zevnějšek, šílený životní styl a rodinné problémy dokáže vyřídit bez zbytečných emocí celou armádu gaunerů a ještě v průběhu akce situaci s nadhledem komentovat. Na můj vkus je ta postava až příliš coolová, ale jak říkám, nejsem cílová skupina. Poslední skaut je navíc film, kde z každého záběru je cítit lehkost a nadsázka, se kterou režisér a scénárista k projektu přistupovali. Není to v pravém smyslu slova chytrý film, jako je např. slavná Smrtonosná past, protože má velmi průměrný scénář, který nepřekračuje běžná žánrová schémata. Navíc je z téhož důvodu hodně předvídatelný, takže ať se hrdinové řítí v autě ze srázu nebo v plné rychlosti narazí do stromu či jsou terčem soustředěné palby, divák nemá o své miláčky naprosto žádné obavy. A ještě ke všemu je to klišoidní snímek plný notoricky známých situací, kdy padouch dvě minuty z drsňáckým šklebem líčí, jak hrdinu zastřelí, místo aby v klidu zmáčkl kohoutek, a kdy hrdina uznale pochválí špičkovou profesionalitu gangsterů, které chvilku předtím rozstřílel, když divák vidí jejich neuvěřitelnou stupiditu. Celkový dojem: 65 %. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Od první scény, ve které fotbalista vytáhne během zápasu pistoli, jsem věděl, že je tady něco špatně. Shane Black. Jeho scénář je esencí toho, co bylo na 90. letech špatně. Třeba "humorné" hlášky, které mezi sebou postavy trousí, ale nesouvisí s dějem a neposouvají ho dál, to je fakt zlo. Dá se to akceptovat u Austina Powerse nebo Scary movie, ale v akčním filmu, byť odlehčeném a vtipném, jsem (fakt naprosto chybně) čekal nějakou úroveň. Čechovova puška. Willis: "Ještě jednou se mě dotkneš a zabiju tě." Jenže k tomu nemá příležitost a divák prostě ví, že si na to musí počkat až na úplný konec filmu. A tam mu to ten Willis ještě připomene! "Já jsem tě varoval. Jestli se mě ještě dotkneš, zabiju tě." Bože můj. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Posledný skaut na prvý pohľad vôbec nie je môj typ akčného filmu, buddy movie som nikdy výraznejšie neobľuboval, zápletka vôbec nie je v mojom štýle, skôr mám radšej niečo osobnejšie a tiež som radšej, keď má akcia prednosť pred humorom, preto som tento film hlavne v detstve bral len za priemer, ale časom sa to predsa len zmenilo, stal sa pre mňa klasikou a vo svojej kategórii absolútnou špičkou a právoplatným kultom. Zápletka ako celok, teda to zisťovanie dôvodu vraždy tanečnice a boj proti futbalovej mafii ma síce moc nezaujíma, ale to prevedenie už podľa mňa lepšie byť ani nemohlo. Bruce Willis je tu jednoducho vynikajúci, zábavnejší nikdy nebol a celkovo tá jeho povaha a prístup sú tu neskutočné, Damon Wayans na neho samozrejme nemá, ale aspoň ho skvelo podporuje a tak tu spolu vytvorili skvelé duo, pričom scenár je prispôsobený presne k tomu, aby si mohli robiť často srandu nielen zo seba, ale hlavne k nepríjemným situáciám, do ktorých sa dostali a že ich nie je málo. Tu jednoducho jedna nezabudnuteľná sekvencia strieda druhú. A na tom je postavená aj akcia, celkovo je výborne natočená, prestrelky sú slušne krvavé a naháňačky a explózie zase efektné, pričom dostatok nápadov jej uprieť nemôžem, ale samu o sebe by som ju označil skôr len za mierny nadpriemer tej doby. Ale práve vďaka tomu humoru, ktorý jej predchádza robí prakticky z každej akčnej maličkosti nezabudnuteľnú záležitosť. Scény ako postaranie sa o černocha, žiadosť o cigaretu, výbušnina v kufri auta, prestrelka v lese a mnohé iné sa nedajú nemilovať. Kladom sú aj zvyšné postavy, Willis tu má zábavnú dcéru a zauímavú manželku, bavil ma dôstojník polície so svojimi naštvanými rečami a slušné zloženie záporákov. Ich šéf mohol byť aj niekto lepší, ako Noble Willingham, ten mi neprišiel úplne vhodný, ale tí radoví to bez problémov vynahradujú. A režijne sa tu nedá nič vytknúť, vizuál je bezchybný a tempo dynamické, v deväťdesiatych rokoch mi Tony Scott vyhovoval viac, než v novom tisícročí. Takže kvôli pár spomenutým prvkom to plné hodnotenie dať nemôžem, ale aj tak je pre mňa Posledný skaut kultový film, ktorý v poslednom období pozriem aj párkrát za rok a vždy sa pri ňom zabavím viac, než pri ľubovoľnej komédii. 83% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Připojuju se k těm několika kolegům, kteří Skauta označili za Willisův nejlepší film. Vynikající scénář, podle kterého se nikdo s ničím moc nesere, taková normální rodinka, zkorumpovaný svět amerického fotbalu a vysoké politiky, psychopatický slizký záporák Milo, co víc si přát? Pokud to bude natočené takhle dobře, tak už nic. Dnes už klasika, obzvlášť máte-li k dospozici legendární videodabing. Ještě jednou a zabiju tě. Ještě jednou a... no ne, sakra, zase za devadesát:) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pohodový akčný film z prostredia profesionálneho amerického futbalu. "Posledný skaut" vyčnieva z rady podobných titulov hlavne vďaka Bruce Willisovi, ktorý perfektne zahral hlavnú úlohu súkromného detektíva Joe Hallenbecka. Jeho herecký prejav urobil túto postavu hodne charizmatickou. Tvrďák, trocha smoliar, ktorý sa s ničím moc nemazná. Keď je treba strieľa, sem tam prerazí niekomu nos a popri tom nezabúda prihodiť vždy nejakú vhodnú hlášku. Proste chlapák, "Posledný skaut". *** ()

Galerie (49)

Zajímavosti (37)

  • Film bol natočený za 90 dní od 11.3. do 9.6.1991. (WalterIK7)
  • V časopise "New Yorker" sa Joel Silver vyjadril, že nakrúcanie tohoto filmu bola jedna z troch najhorších skúseností v jeho živote. (Stefan_M)

Související novinky

Idris Elba ve víru akce

Idris Elba ve víru akce

08.05.2021

Už v letošním roce se dočkáme Idrise Elby v novém Sebevražedném oddílu Jamese Gunna coby Bloodsporta, žoldáka, jemuž akce v žádném případě není cizí. Ostatně Elba už se v akční poloze objevil i před… (více)

Další Predátor je na cestě

Další Predátor je na cestě

17.02.2016

Z Shanea Blacka, scenáristy Smrtonosné zbraně a Posledního skauta, se stal v poslední dekádě úspěšný režisér. Jeho cit pro nahláškované buddy movies (aka parťácké filmy) se znovu probudil v Kiss Kiss… (více)

Predátora čeká další sequel

Predátora čeká další sequel

26.06.2014

Začalo to Predátorem a Predátorem II, pokračovalo crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2 a nakonec přišli Predátoři. Jakýs takýs sequel jedničky, kterým chtěli Robert Rodriguez … (více)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Reklama

Reklama