Reklama

Reklama

Solaris

  • USA Solaris
Trailer

Obsahy(1)

Budoucnost, asi za 100 let. Osamělý psycholog dr. Kelvin přemýšlí a reflektuje všechny okolnosti, jež vedly ke smrti jeho manželky. Je ale vyrušen naléhavým vzkazem Gibariana, starého přítele, který je kdesi daleko na vesmírné expedici u planety Solaris a přes videozáznam žádá Kelvina, aby přijel a pokusil se objasnit záhady, ke kterým na stanici dochází. Ale po příletu na stanici doktor zjistí, že Gibarian spáchal sebevraždu a další kolegové jsou paranoidní a na pokraji sil. Kelvin se ocitá v propleteném a velmi podivném zajetí vlastních myšlenek, nezodpověditelných otázek a pochybností. Je pod extrémním tlakem emocí a vizí, které se všechny nějak dotýkají vztahu k manželce, která se mu zjevuje, aniž by věděl, zda je skutečná, mrtvá anebo je to jakýsi klon, který vytvořilo jeho podvědomí? Může se oživit a změnit minulost? Může znovuobjevit ztracenou lásku?

Podkladem k filmu Solaris se stal stejnojmenný a světoznámý sci-fi román Stanislawa Lema, který zfilmoval v r. 1972 slavný Andrej Tarkovskij. Námět je výzvou pro režiséra Soderbergha (získal Oscara v r. 2000 za Traffic) a hollywoodskou produkci v čele s Jamesem Cameronem, aby znovu prozkoumali a objevili svět planety Solaris a v emotivním oparu milostného příběhu se pokusili objasnit záhady kolem vesmírné expedice. Příběh Solaris sleduje tři světy: jedním je Solaris, druhý je minulost - svět na Zemi a třetím světem jsou sny a představy dr. Kelvina. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (398)

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Panenka Mária, to bola nuda. Sci-fi mám hrozne rád, ale možno som urobil chybu, že som po 12 hodinovej šichte, kde som skontroloval more údajov, sadol k tomuto filozofickému počinu. Predlohu od Stanislawa Lema som nečítal, Tarkovského film som nevidel a asi som urobil chybu, že som začal týmto filmom od Soderbergha. Lebo teraz sa smerom k tým dvom skôr spomenutým výtvorom príliš nepohnem. Divne natočený film, možno s celkom zaujímavou poentou, ale mám ten dojem, že to pán režisér proste nezvládol. A to som si myslel, že Blade Runner je nudný, ale ono je to oproti tomu hotový akčniak. Solaris, prostredie okolo poskytol možno zaujímavý námet, bol zle vyrozprávaný a hlavne utopený v mindráku hlavnej postavy, ale v provom rade bolo to neskutočne útrpné sledovať. Ja som to proste nedal. Musel som sa občas zabaviť, napr. hraním na gitare, aby som z toho filmu aspoň niečo mal a zdarne to prežil až do konca. ()

futislav 

všechny recenze uživatele

Ano, je to roztahané, místy nuda. Ale shlédl jsem původní Solaris a proti němu je to učiněná bondovka. Tři hvězdy dávám čistě proto, že se autoři docela drželi předlohy a i divák, který předlohu nečetl, se dokáže v ději orientovat. Škoda jen, že se té předlohy nedrželi i co se postav týče. Nahradit neurotického vyzáblého vědce odpornou obézní černoškou beru jako úlitbu BLM, aby šli na film i pravnuci česáčů bavlny a necítili se ukřivděni dominancí bílých herců. Proč jsem film dokoukal až do konce byla zvědavost, jak se autoři vypořádají s těmi pasážemi knihy, kde astronauti provádí průzkumný let nad planetou, což mohl být největší tahák filmu. Ale oni si řekli "NE" a tuto skvělou pasáž ke své vlastní škodě vůbec nezpracovali. Myslím, že kdyby to točil třeba Cameron nebo Edwards, mohlo to mít takových 80%. Takhle je to slabých 60%. Zahozená šance. ()

BONOBON 

všechny recenze uživatele

Inteligentní, obrazově umírněná sci-fi ve stylu Gattacy pod suverénní režijní taktovkou Stevena Soderbergha. ()

Ferguson

všechny recenze uživatele

Škoda, že se Soderberghovi podařilo vysvětlit, co je Solaris (a k tomu ty filozofické hlášky podávané jako při panelu o globální oteplování). Film byl správně tichý jen v obrazech ne v dialozích. Ztratilo se tím kouzlo nepopsatelného Solaris. A milostný příběh byl dosti nevěrohodný. Ale jinak se s tím vypořádal nadmíru dobře. ()

papinak 

všechny recenze uživatele

Chápu, že Soderbergh potřeboval situovat film do vesmíru, aby mohl pomocí planety Solaris vytvářet melancholické obrazy, které budou dotvářet atmosféru romantického dramatu, ale zbytečně to filmu přisoudilo žánr sci-fi, na které jsem se taky těšil. Místo toho jsem sledoval již zmíněné romantické drama, ve kterém se až moc často objevovala planeta Solaris a paradoxně na mě začala působit rušivým dojmem. Jako romanťárna je to film dobrý a nabízí nevšední pohled na lásku a zajména přístup, kdy si vytvořená kopie uvědomovala svou pozici mi přišel jako dobrý nápad, ale celkově je film spíše utahaný a krom vizuální stránky nikterak výrazný. ()

atakua 

všechny recenze uživatele

Tento film mě z neznámých důvodů uspává, a to do 15 minut (doslova - neocenitelné před maturitou a podobně). Pravděpodobně jsem usínala při čekání na to, až se něco bude dít. Viděla jsem i původní verzi z roku 1972, která na mě tento účinek neměla, takže bych doporučila spíš tu, není tak rozvleklá. ()

Booman 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale film jehoz stěžejní myšlenkou je.... Co vlastně bylo tímto filmem míněno. Těžko říct, ale 99 minut dialogu mezi Cloonym a McElhone prokládaných dle mého zcela zbytečnými flashbacky, bylo opravdu velmi nestravitelné sousto. Tento film byl zřejmě myšlen jako útok na divákovi pocity, než jako přemýšlivé drama, ale u mě se zcela minul účinkem. ()

marhi 

všechny recenze uživatele

Řekl bych nepochopená podstata románu. Americká verze je pouze slabý čajíček mistra psychologie Tarkovského. Originál je o víc jak hodinu delší a závěr mnohem více rozporuplnější. Po zhlédnutí obou verzí volím tu ruskou. ()

m13l odpad!

všechny recenze uživatele

Solaris je jedna z najlepších, ak nie najlepšia kniha čo som čítal... A TOTO, vážení, je jej absolútne zhovadenie. Miestami sa hrajúce na niečo snové, miestami na niečo umelecké (trebárs asi tak 1000 hodinové zábery na chodby v štíle VO2011, Clooney civiaci na stenu a Natašu, Nataša civiaca na stenu a Clooneyho, všetci civiaci na všetkých... potom som zaspal ale keď som sa zobudil - stále civeli...) a ako celok nakoniec o niečom kompletne inom (podotýkam stále neviem o čom) ako kniha... Dúfam, že o tomto filme už nikdy nebudem počuť a už vôbec ho vidieť... Dokonca sa domnievam, že Soderbergh aj so scenáristom knihu ani nečítali a rozhodli sa natočiť tento paškvil podľa textu na obale.... Pre mňa ako fanúšika Lema obrovské sklamanie (aj keď, napriek niekoľkým pokusom o dopozeranie, čiastočne tlmené príjemným spánkom). Všetkým priaznivcom tohto vynikajúceho poľského autora dôrazne doporučujem NEPOZERAŤ!!! ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Obe provedeni jsou zajimava, pravda Tarkovskij je uplne jiny - ale to nelze srovnavat. Kniha nabizi tolik rovin a moznosti pohledu, ze i Soderberghova verze muze zaujmout. Doporucuji precist Lema, a podivat se na oba filmy - stoji to za to :-) ()

misiacik 

všechny recenze uživatele

Veľmi podhodnotený a nedocenený snímok.... Milý Verbal. Ale ten koment, je proste skvelý, nasmial som sa ako jedno hovädo pred smetiakom plným sušenej kukurice. ()

sedmdevet 

všechny recenze uživatele

Velice povedený film, naprosto překročil hranice všedního filmu. Mozaikovité útržky, psychologický podprahový podtext až jakési drama, které se rozprostírá celým filmem z něj dělá vysoce kvalitní film, navíc hlavní mocný efekt je hudba. Lem se v tom objevuje sice jen jako úplně holá kostřička,a film jde tak trochu svou cestou, přesto pro mě to byla cesta strhující. ()

Hansolo35 

všechny recenze uživatele

Mnohem, mnohem lepší, než Tarkovského podivnost. Film s Georgem měl atmosféru a příběh. Líbil se mi od začátku do konce a to nejsem žádný fanoušek G.Clooneye. Díky filmu jsem si po mnoha letech znovu přečetl knihu a znova se podíval na Tarkovského verzi. Tenhle film je na roveň knize-což nebývá moc časté. Skvělé! ()

Související novinky

Clooney ve vesmíru

Clooney ve vesmíru

22.12.2010

Zní to jako podivná kombinace, ale George už si žánr sci-fi vyzkoušel v Solarisu. Snad mu tedy bude slušet skafandr i ve vesmírném thrilleru Gravity, který pro studio Warner Bros. natočí Alfonso… (více)

Reklama

Reklama