Reklama

Reklama

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

(seriál)
  • Slovensko Arabela sa vracia
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Česko, 1993, 12 h 8 min (Minutáž: 28 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Jiří Lábus, Miroslava Šafránková, Vladimír Dlouhý, Marián Labuda st., Jaroslava Kretschmerová, Ondřej Kepka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Arabela pokračuje dalšími šestadvaceti příběhy, jimiž autoři Miloš Macourek a Václav Vorlíček volně navázali na díly předchozí. Než se podařilo pokračování úspěšného seriálu napsat a natočit, uběhla řada let. Někteří herci z první série se už, bohužel, natáčení nedožili: Vladimír Menšík, Václav Lohniský, Petr Svojtka či Jiří Hrzán. Přesto se ale s většinou herců, které si diváci oblíbili, zase setkají. Se Stellou Zázvorkovou, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou, Janou Brejchovou, Vladimírem Dlouhým a přibudou k nim desítky představitelů nových rolí. Například Marian Labuda, Petr Nárožný a Pavel Zedníček. V titulní roli Arabely vystřídala slovenskou herečku Janu Nagyovou neméně půvabná Mirka Šafránková.

Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, tedy pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul a usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi. Každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

Deratizer 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, nenudil jsem se, líbilo se mi to. Každý to haní oproti původní Arabele, která je kult a přitom ani tohle není vůbec špatný. Ta původní Arabela je taková komorní, pohádkově klasičtější, toto už je prokládáno modernějším pojetím, hodně civilizovaným světem lidí a svým způsobem to ztrácí to původní kouzlo, takže je jasné, že to nedosáhne úrovně původní originality Arabely, ale jsem za to rád, že se to natočilo, protože mě to prostě baví a je to i docela příjemná změna a dobrých nápadů tam je víc než dost. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

… a já jsem se s ní s chutí vrátil znovu do jejího světa a vcelku se mi tam opět líbilo. Rád jsem se setkat se starými známými a prožil s nimi nová dobrodružství. Ano, kvalit původního seriálu tento návrat již nedosahoval, některé věci si tvůrci mohli odpustit a občas bylo v seriálu něco na sílu, přesto rád nechám tři hvězdy. Nicméně se přiznám, že na rozdíl od původní série, mě návrat znovu vidět už neláká. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Ano, není to tak perfektní jako Arabela, ale přesto toto pokračování hodnotím velice kladně. Mělo to super zápletku, opět byly skvěle propojeny jednotlivé světy, rád jsem zase viděl všechny postavy, samozřejmě nejlepší výkon předvedl Jiří Lábus a.k.a Rumburak. Potěšily i nové postavy a ta zápletka s těmi dětmi dědky mi přišla nakonec také celkem dobrá. Mě se to prostě líbilo. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

V žádném případě toto pokračování legendárního seriálu není tak špatné, jaké tu má hodnocení. Určitě je to slabší, ale pořád se jedná o zajímavou podívanou, kterou ocení nejvíc děti. Z nostalgie jsem na to mrknul znova a bavil jsem se víc než dobře. Sice se najdou trapné momenty, ale dějově to je opět velmi dobré. Nejvíc zamrzí postavy Arabely a Petra - ti dva úplně ztratili svoje kouzlo z první série, tady je to jen stále se hádající a vystresovaná dvojice. A k tomu Arabela ještě štěká, řehtá, bučí, mečí, vřeští, chrochtá a mňouká - to byl naprosto nejtragičtější prvek v celé druhé sérii. Nové postavy dejme tomu docela ujdou. Největší síla je ale v příběhu, ten je opět velmi dobře vymyšlen a je chytlavý a napínavý. V posledních dílech to pěkně graduje, ovšem úplně ten poslední díl trochu zklamal, tam podle mě tvůrci moc nevěděli, jak to na vícero frontách zakončit. Když to tak shrnu, tak podle mě je to pokračování, které rozhodně stojí za to a nudit se u toho nebudou ani děti, ani dospělí. PS: Stále mi ale nedochází k čemu měli na Pultanele ty sebevražedný červený jablka... 80% ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Dávat si reprízu asi nebyl ten nejlepší nápad. Vzpomínky na jeden z nejlepších seriálů dětství blednou při představě, že přestože král disponoval kouzelným prstenem, pláštěm, čepičkou a jestě Fantomasem s watchmenem, nechal si všechno vyfouknout pod nosem a nevzmoct se na sebemenší odpor. Pan Vigo alias nejneschopnější čaroděj všech dob. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (47)

  • Telemanova klinika stojí v Praze Motole ulici Roentgenova 2. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Tento díl se natáčel v Černošicích a na hradě Bouzov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • V první sérii seriálu Arabela (od r. 1980) byl vzhled Sněhurky a sedmi trpaslíků založen na Disneyho stejnojmeném filmu z roku 1937 – a to navzdory tomu, že tvůrci nepožádali o autorská práva. V tomto pokračování je pak vzhled těchto postav výrazně pozměněn. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama