Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (221)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po čtyřech prvních dílech stále nechápu, proč se Friday the 13th série stala tak slavnou. Atmosféra a cool zabiják jsou to jediné, co zde lze ocenit. Režijně a herecky je jeden díl horší než druhý, až to budí pocit, že s daným rozpočtem by to dokázal natočit každý amatér. V případě Final Chapter nepomůže ani scénář, který svou demencí a naivitou skutečně přakvapuje. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že mě to bude bavit i po čtvrté, ale jsem rád, že jsem se mýlil. I tento díl si totiž získal mé sympatie a to úplně stejné, jako předchozí tři díly. Moc nechápu tu kritiku, kterou jsem si o něm na netu přečetl – vždyť tohle byla velmi slušná krvavá podívaná a rozhodně nadprůměrný slasher. Co víc si může divák přát, než pořádnou kupu mrtvol, slušné triky a pěkně nasraného hlavního záporáka. Snad jen dobrou atmosféru a i té se nám tu dostalo. Takže z mé strany určitě spokojenost, o tom žádná… Máme tu další várku čerstvého masa, pěkné děvčata a samozřejmě nesmí chybět i nahota. Takže pánové si určitě přijdou na své. Holky byly atraktivní a většina se nestyděla ukázat své ženské přednosti – což samozřejmě do této série patří úplně stejně jako samotný Jason. A ten se opět činil, jen co je pravda. Nejprve si vychutnal nadrženého patologa i s rajcovní sestřičkou, no a následně vyslyšel „volání domova“. Ještě že to jezero pořád k sobě láká tolik nadržených teenagerů. Jason je však charakter každým coulem. Nejdřív je z dálky jen šmíruje, nechá je i zasouložit si a teprve potom jim dopřeje pěkně bolestivou smrt. Je to „formát“ to se pozná hned… Ačkoliv je tato mašina na zabíjení téměř k nezastavení, vždy se nakonec najde někdo, kdo mu takříkajíc natrhne kšandy. O to víc to pro něj muselo být tentokrát potupné, že to byl malý usmrkanec, jehož zálibou bylo až doteď dělání masek nejrůznějších monster a hororových příšer. Corey Feldman se konečně dostavil na scénu a Tommy Jarvis společně s Jasonem jsou největšími ikonami celé série. Takže jsem rád, že jsem ho konečně „poznal“ – dosud jsem měl tu čest jen v jeho herní (dospělé) podobě. Kromě něj se tu objevilo i několik dalších známějších tváří – samozřejmě hlavně „slizoun“ Crispin Glover – tady až moc velký slušnák. Co se hereckých výkonů týče, tak jsem si vážně nemohl stěžovat. Celkem slušný průměr předvedli téměř všichni zúčastnění – snad jen kromě těch dvojčat – ty ale zase předvedly jiné přednosti, takže se to nakonec vyrovnalo. Co se čtverky týče, i tentokrát jí prostě musím ohodnotit lehce nadprůměrně, protože já se prostě bavil. A to i díky návratu Toma Saviniho a jeho efektům. 70% ()

Reklama

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Pátek třináctého 4 pěkně navazuje na trojku a jako vždy Jason ožije a vrací se. Zase jsem poprvé tenhle díl viděl na videokazetě od kamaráda táty a tenhle díl už měl rychlodabing a překladatel zněl jak buzna :D Tento díl režíroval Joseph Zito a v podstatě film nepřináší nic novýho. Opět parta mladých u kempu Křišťálové jezero a Jason může začít další jatka. Překvapil mě tady mladej Crispin Glover v roli Jimmyho. Známej hlavně z komedie Návrat do budoucnosti. Nová postava ve filmu a bude i v dalších dílech, se jmenuje Tommy (Corey Feldman). Ve filmu má dobrý masky a na konci filmu rozmrdá Jasona mačetou. Jasona tu hraje Ted White a jeho masku udělali zase trochu jinačí a vypadá dobře - Jason je čím dál tim víc hnusnější a to mě na týhle sérii taky baví. Gore dobrý a podílel se na nich zase vynikající Tom Savini. Dal jsem tři protože jak jsem psal, díl nepřináší nic novýho a furt se ten děj stejně opakuje ale atmosféra pořád v pohodě. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, tak osobně moc nechápu oblíbenost tohoto dílu. Oproti trojce je veškerá svěžest a kreativita fuč a stává se z toho jenom rutinní a nezajímavá vyvražďovačka ve stylu pojďme je zabít všechny ať už to máme za sebou. Ani Tommy Jarvis coby dítě mě tu při svém prvním setkání z Jasonem tolik nebaví. Jako je tu vidět, že z něj něco bude a jeho první konfrontace z kamarádem z mačetou ho jistě poznamená, ale to mi nestačí. Jak už jsem uvedl ta děsná průměrnost a stokrát viděné omílané dokola tenhle díl prostě zabíjí. Jedinej vtipnej kill je tak smrt lovce medvědů kterej se po celej film tváří drsně a hlásá, že sejme Jasona, ale když ten na něj na konci nastoupí, tak se zmůže jenom na hlášku pane bože on mě zabije!45% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kdo z uživatelů, kteří koukají na mé komentáře čekali, že mě opustí touha sjet všechny díly Pátků, tak jim musím vzkázat, že hodlám své slovo dodržet:) Takže se podíváme společně co nám přinesla Čtverka. Hned na úvod se dostavuje známá rekapitulace. Na režisérské stoličce se pevně uvelebuje tvůrce božských béček Chucka Norrise a jde se na věc. Bruce Mahleh známý z Policejní akademie to schytá jako první z celkových 13 padlých. Pak příjde na řadu sestřička, tlustá stopařka a pak už jde na řadu mládež. Opět sympaťáci, jenže v nesprávný čas na nesprávném místě. U holek rozhodně bylo na co koukat a tak je jich dvojnásobná škoda, jenže vysvětlete to někdo Jasonovi. Na závěr to Jason schytá od malého Tommyho. Jelikož mám za sebou již 4 díly, tak mě nezbývá než porovnat tuhle sérii trošku s Vřískotem a upřímně, to srovnání by vyznělo mnohem lépe pro Cravenovu sérii. Tady přecejen napětí není nikterak mnoho a většinou po velice krátké chvíli končí oběť s mačetou v hlavě. 65% ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Stejně jako třetí díl měl i čtvrtý premiéru v pátek 13., a sice v dubnu roku 1984. (Stocki)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii od října 1983 do ledna 1984. (Terva)
  • Tommy (Corey Feldman) hraje ve filmu arkádovou videohru Zaxxon, která vyšla v roce 1982. (Stocki)

Reklama

Reklama