Reklama

Reklama

Cesta kolem světa za osmdesát dní

  • Československo Cesta kolem světa za 80 dní (více)
Trailer
Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 1956, 175 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Kamera:

Lionel Lindon

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Cantinflas, David Niven, Finlay Currie, Robert Morley, Ronald Squire, Basil Sydney, Tim McCoy, Noël Coward, John Gielgud, Trevor Howard, Harcourt Williams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1872 se vsadí distingovaný Angličan Phileas Fogg (David Niven) o 20 000 liber s členy svého klubu o to, že během 80 dní vykoná cestu kolem světa. V doprovodu svého sluhy Passepartouta se vydá na cestu, jist si svým vítězstvím. V Indii zachrání život indické princezně, která se k němu připojuje. Stále je však sledován inspektorem Fixem, který jej podezřívá z přepadení banky... Nákladný film, natočen podle románu Julese Verna sklidil mnoho ocenění, mezi nimi i 5 Oskarů. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

bloom 

všechny recenze uživatele

Nejhvězdnější adaptace mého oblíbeného Verneova románu se v některých místech sice trochu vleče, ale zase se věrně drží předlohy a některá camea jsou opravdu pěkná (Fernandel, Frigo...). Philease Fogga pro mě už navždy představuje buď sympatický lev ze španělského animovaného seriálu a nebo spíše právě David Niven. Ani Oldřich Nový nebyl takový gentleman. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Kresleny Willy Fog je bezpochyby zabavnejsi, ten realny se obcas ponekud tahne viz. zastavka ve Spanelsku, kde nejdriv 5 minut sledujete macho kaspara jak poskakuje po stole a vsichni okolo jsou z toho komplet odvareni, abyste mohli nasledujicich 10 minut trpet u sledovani dalsiho saska, ktery se protaci dokola s bykem v arene. Ocividne i ten byk se u toho nudil. Ve vysledku tak po 2h cekate, ze uz je davno konec, ale ona je to teprve polovicni intermission. Neznamena to ale, ze je to spatny film, ono to cestovani kolem sveta, kdy si za par hodin projedete nejakych 10 svetovych lokaci snad ani nemuze dopadnout spatne a pod 4* stejne nepujdu. Kdyby ale nekdo prostrihal tak 30 minut zbytecnych scen, prokazal by svetu velkou sluzbu. 7/10 ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém by se dala s lehkostí vystříhat polovina stopáže. Věřte mi, že nepřeháním. Vážně nechápu proč jsou ve filmu například odporné 10 minutové tancovačky ve španělském stylu, snad hodinové býčí zápasy a plno dalších kokotin, které nemají ve filmech co pohledávat. Není mi jasné dle čeho se tvořilo obsazení, ale je na můj vkus úděsné. Cenu nejnesympatičtější postavičky bych udělil kokotovi Passepartoutovi, který mi znepříjemňoval celý film. Naopak musím vyzdvihnout scénku, kdy ďábelští indiáni přepadnou vlak. Myslím, že na svoji dobu to bylo natočeno perfektně. Dávám 1*. Nevím, jak jinak ohodnotit film, v němž 3/4 stopáže je slovy nepopsatelná nuda. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Na závěr roku 1956 jsem samozřejmě nechal oskarovku. Cestu kolem světa za 80 dní jsem kdysi před 20 lety viděl na Nově. Vím, že se mi celkem líbila, pamatoval jsem si indiány a pocit, že to byl fajn film, ale určitě ne na Oskara. A po letech? Pocity má v podstatě podobné. Cesta kolem světa za 80 dní je notoricky známý příběh, který není třeba představovat, u nás ho zpopularizoval třeba úžasný kreslený seriál. Andersonova verze pak není nějakým strhujícím dobrodružným zážitkem, ostatně hrdina v podání skvěle britského Nivena se většinu filmu ani nezapotí a projde příběhem jako pravý anglický gentleman. Je to spíše cestopis, který ukazuje zvyklosti jednotlivých zemí - koridu ve Španělsku, kabuki vJaponsku, volby v USA :) Ovšem jako takový je to fantastický, všude burácí hudba, jsou tu spousty statistů v přesných kostýmech a člověk má opravdu pocit, že štáb cestoval po celém světě. Na 4 hvězdičky to táhne i parádní akce s indiány, slavný Ninev i neznámý Cantiflas v roli sluhy. Naopak Shirley MacLaine tu byla spíše do poštu, stejně jako plejáda hvězd s drobnými štěky. Jako slušný, nijak extra akční dobrodružný film proč ne (dobrodružný film roku 1956), ovšem toho Oskara za nejlepší film mohlo dost v roce 1956 x lepších filmů. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zábavný velkopříběh o tehdy ještě romantické cestě kolem světa. Nechybí potřebná nadsázka a zajímavá je i předehra o cestách do vesmíru, kdy je konstantováno, že člověk Měsíce ještě nedosáhl. Bohatec Phileas Fogg (dobrý David Niven) je egoista, který nepochybuje o svých schopnostech a úsudcích. Nenechává se vyvésti z míry a po většinu času je krásně anglicky suchopárný a dalo by se říci i nezaujatý. Na druhou stranu neváhá riskovat, aby pomohl ženě, či příteli v nouzi. Jeho věrným, ale rozverným doprovodem je nový sluha Passepartout (Cantinflas), který je většinou obětí nebezpečných kousků a dobrodružství. A nastává boj s časem. Nejdříve Francie s Paříží, zámky a cesta balónem. Poté Španělsko s flamengem a býčím zápasem a trochu znuděným Achmedem Abdullahem (Gilbert Roland). Egyptský Suez, kde se přidává policista Fix (Robert Newton), který chce domnělého pachatele velké bankovní loupeže Fogga zatknout za každou cenu a tento počin se stává jediným důvodem jeho bytí a veškerých úskoků. Indie, kde hrdinové zachrání princeznu Aoudu (Shirley MacLaine) ze spárů smrti a přibírají jí jako dalšího spolupoutníka. Hongkong s čínským zabijákem. Japonsko, kde se Passepartout chvíli živí v cirkusu. Amerika, kde hraje v Saloonu na piano Frank Sinatra a společnici dělá Marléne Dietrich, s vlakem, kde je průvodčím Buster Keaton, a s mírumilovnými i bojechtivými Indiány. A všechno má svůj šťastný konec s výhrou v podobě peněz a půvabné urozené nevěsty. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Cesta kolem světa za 80 dní byl posledni film pro Hartcourta Williamse a Roberta Newtona. (sir-dave)
  • Film proslavila účast více než 50 slavných osobností v cameo rolích. (NinadeL)
  • Film se k roku 2013 mohl pyšnit nepočetnějším zvířecím obsazení. Objevilo se v něm celkem 8 552 zvířecích rolí. Konkrétně se jednalo o 3 800 ovcí, 2 448 bizonů, 950 oslů, 800 koní, 512 opic, 17 býků, 15 slonů, 6 tchořů a 4 pštrosy. (ČSFD)

Reklama

Reklama