Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Co musíte vědět, když se vydáte za Vikingi, kteří jsou povolováni na záchrannou misi : jeden z nich nesmí být seveřan, takže zřejmě budete mít smůlu jako Ahmed íbn …. ( íbn znamená syn ) (( ::, a vydáte se zabít legendární tvory mezi medvědem a člověkem, kteří se objevují když padne mlha, kteří ukousávají lidem hlavy a kteří mohou vytvořit ohnivou saň, které se všichni tak bojí, protože pak to bude znamenat pro všechny konec. Toto všechno si prožijete a postavíte se všemu stejně jako Ahmed a snad se i naučíte odezírat ze rtů seveřanům, aby jste si s nimi alespoň trošku rozuměli. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Krvavý výlet na chladný Sever léta páně 922 poznamenaný tvůrčími neshodami mezi autorem předlohy a producentem Michaelem Crichtonem a osvědčeným režisérem Johnem McTiernanem. Vážený arabský učenec Antonio Banderas je za svůj hřích (ano, žena v tom byla) poslán coby vyslanec své říše do nehostinného kraje a záhy se připlete mezi drsné muže a jejich plánování válečné výpravy. Do mystické třináctky zbývá ještě jeden bojovník a podle kmenové čarodějnice to musí být cizinec. Je evidentní, kdo jím bude. Mnohé momenty mají solidní atmosféru a zejména úchvatné exteriéry, většina děje je ovšem matná, akční momenty mdlé a vlastně to už celé začíná u Banderase, který je skrz naskrz průměrný a nezajímavý, vývoj postav je odfláknutý. A dříve mnohokrát zmiňované sestříhávání a dotáčení zřejmě zapříčinily, že mnohé linie postrádají logiku. Přitom to mohl být syrový historický flák s atraktivním námětem. Zdaleka není. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Antonio Banderas je pre rolu stredovekého hrdinu ako stvorený, hudba Jerryho Goldsmitha je fantasticky monumentálna a aj jednotlivé (hlavne akčné) scény sú veľmi slušne nakrútené. Nepostrádajú dynamiku, temnú atmosféru a občas naháňajú zimomriavky. Scéna v jaskyniach nemá chybu. Ale všetky tieto slušne sfilmované momenty sú zvláštne pozliepané do nekompaktného a deravého celku, ktorý vyvoláva rozpaky. Údajne je to vinou Michaela Crichtona, ktorému zmluva umožňovala zasahovať režisérovi do výslednej podoby filmu. Naštvaný John McTiernan preto odstúpil z projektu skôr, ako bol hotový. Výsledok tým pádom nie je McTiernanov, ale Crichtonov. A úprimne, nestojí za veľa. Škoda. Mohol byť bombastickým dobrodružstvom. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Mě se to docela líbilo.. Pominu-li trošku za ušio přitaženou zkratku týkající se jazykové bariéry (Banderas sedne k ohni a když od něho vstane, umí Vikingsky), dostalo se mi velmi zručně natočemé akční "historické" dobrodružství, s velmi dobrým Banderasem, několika úchvatnými scénami a zajímavou hudbou a celkem zajímavým dějem, obsahujícím několik naproto rozkošných scének(exhibice koně, Banderasova neschopnost manévrovat s těžkým mečem a jeho následná úprava).. jsem spokojen.. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

S zděšením srovnatelným s tím, které pocítí neozbrojený jedinec při pohledu na wendola řítícího se jeho směrem, jsem zjistila, že jsem při hodnocení ťukla vedle a dala Vikingům tři hvězdičky. Zasloužila bych od Buliwyfa naplocho mečem přes hlavu, ale jako by se stalo (soudě dle následků). Tímto to napravuji a veřejně hulákám do světa, že se mi to líbilo! Smažte mě, škvařte mě, mučte mě, bijte me, zabte mě, nasaďte mi španělskou botu, nakazte mě francouzskou nemocí a pusťte na mě německé myši, ale neodvolám to. Protože najděte mi nadupanou a svižnou historickou (no dobře, historickou odvolávám, ale to je to jediné) fantasy s herci, kteří vypadají, jako by se oháněli mečem pod zamračenou oblohou odjakživa, hláškují jako o život, krev se mísí s bahnem a dešťovou vodou v nedigitálních řežích, bojuje se i žije s neúprosným fatalismem prosyceným neméně hlubokou vírou a odhodláním položit život nejen proto, že je to třeba, ale proto, že tak se to patří, a celé se to odehrává na chladném severu. Jsem si jistá, že nenajdete. Já pro změnu uznám, že logických kiksů tam je nemálo a jazykový rychlokurs je jedním z nich, ale dobrý film se podle mě pozná i podle toho, že nad chybami mávneme rukou a uvědomíme si, že filmy mají kromě jiného i bavit a dát zapomenout na okolní svět. Na což jsem s Vikingy zapomněla rychle a ráda. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Podle zápisků skutečného ibn Fadlāna (ve filmu Antonio Banderas) byli oni severští bojovníci Rusové, nejspíše tedy Varjagové - to jest švédští Vikingové, kteří se postupně při svých kupeckých výpravách mísili s obyvateli navštívených zemí, Slovany a Anglosasy. (Rawen616)
  • Jednoho z bojovníků zdobí tzv. skotský pléd. Tato část oděvu se ovšem nenosila až do 16. století. (Conspi)
  • Film byl natočen dva roky před oficiální premiérou, jejíž datum bylo několikrát posunuto. (Bauer)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama