Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (349)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Neslaná nemastná popkornovka, která se s mnohem minimalističtějším a mnohem méně na masového diváka konstruovaným imidžem jedničky dá jen těžko srovnávat. Na drama málo dramatu a "realisticky" podané historie, na typický popkorňák zase málo akční příběh a příliš málo akce jako takové. Postavy pronášejí provařené dialogy, vztahy mezi nimi jsou černobílé a tak nám zbydou oči jen pro výtečnou Cate Blanchett a několik velice intimních scén (polibek). O strhující lodní bitvě nemůže být vůbec řeč, takže všechny kterým snad přijde kvalitní a zajímavá s chutí nasměruji na provedením strhující Master and Commander. Z Královny Alžběty máte ve finále pocit, jako byste viděli průměrný a naprosto ničím neohromující tuctový film. A ona je to vlastně pravda. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, pokud se zaměříme na neobvyklý pohled na "panenskou královnu". Já jsem byla kolikrát až překvapena hloubkou pocitů, které zde byly vyjádřeny. Co se týče hereckých výkonů hlavní hrdinky, Cate Blanchet je naprosto oslňující, skvělá, úchvatná herečka a celý film drží od začátku do konce na slušné úrovni jen vlastním herectvím. Geoffrey Rush dotvářel pěkné pozadí, Samantha Morton byla také zajímavá a Clive Owen byl pastvou pro ženské oko (bohužel nic víc, ale ne, že by mi to nějak zásadně vadilo :-)). Hodně mě zaujala Abbie Cornish. Co musím jednoznačně pochválit, je výprava a pak celková atmosféra filmu, u něhož mě skutečně drželo jisté napětí a očekávání, jak to dopadne... ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Moc nerozumím o tolik slabšímu hodnocení druhého dílu. Stejně jako první film dobře a vizualně vytříbeně vypráví osudy zajímavé etapy anglických dějin. Sled událostí není o nic méně zajímavý než v předchozím filmu. Spíše naopak, protože zde je k vidění vláda Alžběty coby vyspělé panovnice. A neustálý vnitřní konflikt jejího soukromého života s veřejným napsal Michael Hirst také dobře. Jediné co bych režisérovi vytknul, je že mohl snad lépe natočit velkou námořní bitvu, jejíž potenciál i přes pár epických obrazů moc nevyužil. Třetí díl by této panovnici slušel. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

V druhé polovině film hodně ztratil, spousta děje je podána formou prostřihů a jakýchsi uměleckých náznaků, což mi k první půlce hodně nesedělo. Navíc postava samotné Alžběty v podání skvělé Cate Blanchett výrazně vyčnívá nad všemi ostatními a v podstatě hlavně ona stojí za to, podívat se na tenhle film. Vlastně ještě kostýmy jsou úchvatné. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Oproti syrovému a spíše komornímu prvnímu dílu jde sice o výrazně větší pastvu pro oči (ačkoliv davové scény se co do velikosti komparsu vyrovnají třeba Bathory), ale celkový dojem z filmu je zcela opačný. Zatímco první část byla úderný a nekompromisní historický skvost, tady je plochý děj obalen tunou neuvěřilně nudných patetických keců, mezi kterými se jako majestátní pamatník vynořuje Owenův pirát Raleigh se zářivě vyběleným chrupem a nekonečnou zásobou filozofických mouder. Ovšem Cate Blanchett je úžasná, ještě uhrančivější než před jedenácti lety a díky ní a všem ostatním (kromě Owena, kterého mám jinak rád) hercům je stále důvod nelitovat těch dvou hodin. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Záběry na údajný hrad Fotheringay jsou ve skutečnosti záběry na skotský hrad Eileen Donan Castle. (krizb)
  • Niekoľkokrát vo filme sú nechty kráľovnej Alžbety (Cate Blanchett) nalakované vo francúzskom štýle, ktorý vznikol v Paríži až v 18. storočí. (Arsenal83)
  • Jako potenciální nápadník Alžběty se objevuje ruský car Ivan Hrozný, který byl ale v době, do níž je film zasazen, už rok mrtvý. I kdyby žil, těžko by se tehdy pravoslavný vládce oženil s protestantskou královnou. (Rodriguez)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama