Reklama

Reklama

Luther

(seriál)
  • Velká Británie Luther (více)
Trailer 6
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (2010–2019), 19 h 40 min (Minutáž: 57–62 min)

Tvůrci:

Neil Cross

Scénář:

Neil Cross

Hrají:

Idris Elba, Dermot Crowley, Warren Brown, Ruth Wilson, Michael Smiley, Paul McGann, Nikki Amuka-Bird, Steven Mackintosh, Saskia Reeves, Indira Varma (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(20)

Vrchní inspektor John Luther patří v nadsázce řečeno k pomyslné svaté trojici BBC, již představují jména Wallander, Sherlock, Luther. Tři rozdílní detektivové, kteří v současné seriálové tvorbě zastupují to nejlepší, co je v kriminálním žánru k vidění (a se všemi máte možnost se setkat ve vysílání ČT). Luther, drsný londýnský detektiv Útvaru pro těžké zločiny, představuje typ vnitřně rozervaného hrdiny, který se kromě řešení kriminálních případů musí vypořádat i se svými vnitřními démony. Je to člověk, který práci obětoval vše a ona se mu odměňuje peklem. V jednu chvíli na jeho adresu zazní, že kdyby ve správném životním okamžiku přečetl jinou knihu, mohl být někým úplně jiným, třeba knězem. John Luther není obyčejný detektiv. Při vyšetřování využívá neortodoxní metody, kašle na zavedené postupy a prosazuje své vlastní pojetí spravedlnosti.
V titulní roli exceluje Idris Elba, který byl za své strhující ztvárnění nejednoznačného hrdiny oceněn prestižním Zlatým glóbem v kategorii nejlepší herec v televizní minisérii nebo televizním filmu. Temnému ladění seriálu odpovídá i celkový vizuální styl, tvořící neodmyslitelnou součást jeho úspěchu. Špičkovému zpracování odpovídá též zvláštní péče věnovaná hudební složce. Vedle triphopových legend Massive Attack, jejichž skladba Paradise Circus podkresluje úvodní titulkovou sekvenci, zazní v závěru každé epizody pečlivě zvolená píseň takových hudebních veličin, jakými jsou Marylin Manson, Muse, Beck, Nina Simone nebo skupina Grinderman. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Don Pedrino

Don Pedrino (hodnocení, recenze)

Tak jsem to videl na CT2 s dabingem...No hruza vubec mu nebyl ani trochu podobny hlasem!!!A celkove nadabovani stalo za starou backoru.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Alena77

Alena77 (hodnocení, recenze)

Viděla jsem to v org znění.

TO se mi nějak nezdá.....že by ho přitahovala , protože je zkažená.

Taky jsem trochu nepochoúpila tu akci na střeše.

KOho si vybereš?! Alici ( trochu na něj kývla , aby si ji vybral)

a proč? copak věděla, že zbran Mary stočí do strany?

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Uživatel smazal svůj příspěvek.

Alena77

Alena77 (hodnocení, recenze)

Tak seriál se mi moc líbil. Až na ten poslední díl, ten byl slabší.

SPOILER

Nějak nechápu, proč opustil Mary a šel za Alicí. Myslela jsem ,že je do Mary trochu zamilován. A Aliice přece ( i když mu pomáhala) tak stále byla vrahem.

To jak spolu odešli nám mělo říct, že spolu jako budou pár?4

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

kiros179

U nás uveden nebyl, ale na Slovensku běžel... Čili pokud někde, tak (čistě v oblasti teorie) bys měl naději na nějakém slovenském e-shopu. Jinak se těžko divit, že na nosičích nevyšel. Seriály se u nás takřka neprodávají (když již vyjdou) a tuplem pak seriály, které u nás ani neběželi a nejsou zase až tak profláknuté. Těžko nekomu vyčítat, že do toho nechce dát prachy s takovouto vyhlídkou na nenávratnou investici. Holt, pokud v dnešní době chce někdo ofic. přístup k seriálům, tak to (ještě asi dlouho) bez angličtiny nepůjde. Minimálně do doby, kdy tu začne oficiálně fungovat Netflix či něco takového...

kiros179

kiros179 (hodnocení, recenze)

teď 20 min sháním tento seriál, s myšlenkou že bych ho koupil bráchovi k vánocům a NIKDE není sehnání aspoň na DVD s CZ titulky. pak ať se všichni ty chytráci divěj, že lidi stahujou na netu...

na příspěvěk reagoval DaViD´82

Uživatel kiros179 smazal svůj příspěvek.

regressiv

regressiv (hodnocení, recenze)

Vy ste niekto pochopil ten záver s01e03 ? mne to nedávalo žiaden zmysel - čo vlastne mali na toho vraha ? ved mu nelegalne vnikli na jeho lod, podstrčili dokazy atd,... proste nezmysel...

Dan9K

Dan9K (hodnocení, recenze)

Naopak mi přišlo, že třetí série už neměla ty absurdně geniální dedukce, jako byly na začátku....

Myslím, že si seriál drží konstantní úroveň. Však taky je to jen několik málo dílů, u jiných seriálů by tyhle tři série nebyly ani jedna celá série :-)

 (hodnocení, recenze)

ony celkově mi ty případy v 3.sérií přišly trochu slabší.... "The Game" v 2.sérií vede...!

JackBauer

JackBauer (hodnocení, recenze)

Dnes som pozrel 3x01 a som celkovo šťastný, že mám pred sebou ešte diely 3. Avšak, nechápem čo to kurva malo znamenať s tou druhou vraždou. Čakať 5 minút na posteli, keď jej niekto vraždí manžela? Skryť sa do skrine? Ani použiť mobil a zavolať políciu alebo survivalisticky utekať? Takúto kravinu by som čakal od posledných sérii Dextera a nie od Luthera.. škoda... stále ale kvalita obstojná, 7/10

na příspěvěk reagoval hellstruck

 (hodnocení, recenze)

„Žádná šance není. Seriál je vyřízený. Idris Elba je pryč a pracuje na své velké filmové kariéře, a tak je to správně." jako kdyby ho ten seriál sr*l nebo co... "velké filmové kariéře" nebo spíš Elba? každopádně.... jupí! Radši film než dalších 10 sérií...

kinghome

kinghome (hodnocení, recenze)

ragelly

Doufám, že bude alespoň ten film, protože by byla strašná škoda, kdyby to skončilo. Idris je ale až moc zaneprázdněnej, stal se z něj Hollwoodskej herec, takže v to moc nevěřím, že se ještě Luthera dočkáme. 

Don Pedrino

Don Pedrino (hodnocení, recenze)

Ja si myslim,ze pokud to byl zaver jako takovej tak byl dobrej Idris  v tom byl perfektni....

tom.cube

tom.cube (hodnocení, recenze)

Mně se třetí série líbila dost, i když dle mého názoru na první dvě sezóny trochu ztrácí - tam jsem často zůstával nevěřícně zírat s otevřenými ústy (ostatně mám chuť si to teď pustit znovu).

Jinak to, že toto byla poslední série, nikdo nikdy nepotvrdil, jen Idris Elba vyjádřil svůj názor, že by to tak mělo být - nicméně nedávno před startem S3 řekl, že S4 nevylučuje - http://metro.co.uk/2013/06/25/luther-star-idris-elba-hints-at-fourth-series-of-show-3855196/ . Kromě toho nás čeká film, který by to měl uzavřít, a dost možná spin-off o Alice.

Pedro Morales

Pedro Morales (hodnocení, recenze)

Hoonza

Přesně tak, bouchačky nenosí. V Londýně, sice potkáš tu a tam přísně se tvářící policajty ve vestách, se samopaly, jak něco střeží, ale obyčejní londýnští bobíci, pochůzkáři, stejně jako například detektivové, mívají třeba pepřáky, teleskopy, kdovíco dalšího, ale střelný zbraně nenosí.

Ta jeho proměna na zabijáka poldů podle mě byla uvěřitelná. Sice si to ted tak úplně nevybavím, ale proběhlo tam několik rozhovorů, v nichž se psychickej stav a vývoj toho pachatele popisoval a mně to smysl dávalo. A Alice mi teda jako žádnej terminátor nepřišla. O ní přece není nic novýho, že je šílené inteligentní, vypočítavá a svým způsobem ledově chladná. Ale už když na ní poprvé mířil pistolí, stejně jako v v určitých okamžicích na konci, podle mě bylo vidět, že když jí míří braň do obličeje, tak je z toho taky pěkně vystrašená. 

Já jsem ze třetí série nadšenej a jestli mně něco skutečně vadí, tak jedině že je to asi opravdu konec Luthera, kdoví jak to vůbec bude s tím závěrečným filmem,

Související novinky

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

25.03.2017

Hollywood se už řadu let snaží zremakeovat Útěk z New Yorku. Béčková uberklasika nedávno vyhrála soudní spor, v němž vytřískala peníze z Útěku z MS-1 (prý šlo o neautorizovanou předělávku), a teď ji… (více)

Luther vs. Enterprise

Luther vs. Enterprise

27.03.2015

Idrise Elbu možná znáte jako seriálového detektiva Luthera, už se ale objevil i v několika blockbusterech. Thor, Prometheus, Pacific Rim... to je hodně solidní resumé a často se mimochodem mluví o… (více)

Kdo vycvičí krále Artuše?

Kdo vycvičí krále Artuše?

22.07.2014

Idrise Elbu nejspíš znáte jako televizního detektiva Luthera nebo jako drsňáka Heimdalla z comicsáren Thor a Thor: Temný svět. Objevil se i v monstrózní sci-fi Pacific Rim, momentálně pak rozjímá nad… (více)

Idris Elba posílá akční pozdrav z Paříže

Idris Elba posílá akční pozdrav z Paříže

14.11.2013

Hvězda detektivního seriálu Luther a interpret nejlepšího letošního motivačního proslovu (Pacific Rim – Útok na Zemi) dostal chuť na akci ve stylu 96 hodin. Akční špionážní thriller Bastille Day měl… (více)

Reklama

Reklama